Heerlijke najaars bestemmingen voor een verlate zomer

najaarsbestemmingen

De zomer in Nederland doorgebracht en zin om in de herfst nog even naar de zon te gaan? Even lekker weg, uitwaaien, nieuwe plekken ontdekken en indrukken opdoen. Verandering van omgeving doet leven. Dit zijn elf heerlijke najaarsbestemmingen.

Liefst barst ik meteen los met mijn lijst met najaarsbestemmingen, want ik wil heel graag een paar heel fijne plekken met herfstzon met je delen. Maar voordat ik los ga wil ik eerst even nog iets zeggen. Het is een raar jaar, maar ergens ook een heel mooi jaar. We hebben allemaal even stil gestaan en pas op de plaats gemaakt. Er zijn allerlei kwartjes gevallen, voor veel mensen zijn dingen op hun plek gevallen en ik zie om me heen dat velen iets bewuster in het leven staan.

Bewust van gezondheid, van kwetsbaarheid, van dankbaarheid. Maar ook de planeet heeft even adempauze kunnen inlassen nu we even niet zo veel en haastig door het leven gingen. Het is voor velen echt een moeilijke, zware tijd, maar voor sommigen ook een mooie tijd doordat er lichtjes zijn gaan branden op plekken die anders gedoofd waren gebleven.

Leestijd: ongeveer 15 minuten.

 

Inhoudsopgave najaarsbestemmingen:

 

 

NAJAARSBESTEMMINGEN SLASH HERFSTZON

11x Bestemmingen voor de najaarszon of herfstvakantie

Maar het ‘gewone’ leven is weer op gang gekomen. En dat is dubbel, zeker als je het hebt over wel of niet op vakantie gaan. Aan de ene kant heeft juist het reizen ervoor gezorgd dat het virus over heel de wereld verspreid kon worden, aan de andere kant is niets zo helend, oplevend en opladend als even lekker weg uit je vaste omgeving en patronen. Verandering van omgeving doet leven. Heb je nou dit jaar de zomervakantie overgeslagen en wil je in het najaar of in de herfstvakantie nog even weg? Dit is 11x inspiratie voor najaarsbestemmingen.

 

ZUID-ITALIË

TWEE ITALIAANSE NAJAARSBESTEMMINGEN: AMALFIKUST EN PUGLIA

In Zuid-Italië is het in de herfst nog zomers warm, dus het is de uitgelezen plek om nog even wat zon te pakken en alsnog het zomervakantiegevoel te krijgen. Zuid-Italië bestaat uit verschillende regio’s en twee van die regio’s wil ik even uitlichten. Ten eerste is daar de schitterende Amalfikust. Pal onder Napels loopt de Amalfikust grofweg van Salerno tot aan Sorrento. Met een (huur)auto toer je langs de bergachtige, heuvelige, superindrukwekkende kustlijn en pittoreske plaatsjes. Een lust voor je oog.

Een stukje zuidelijker en oostelijker ligt een andere prachtige Italiaanse regio: Puglia. Grofweg bestrijkt Puglia zo ongeveer heel de hak van de laars en wordt gekenmerkt door droge landschappen vol olijfbomen en intens mooie, pittoreske en witte dorpjes en stadjes. Hoofdstad Bari is typisch Italiaans en plaatsen als Polignano, Monopoli, Galipoli en Alberobello (met z’n typische trulli) zijn echt lusten voor het oog.

Meer lezen over deze twee Zuid-Italiaanse regio’s? Lees ook:

De Amalfikust: de mooiste plekken en things to do

Puglia: 8x de mooiste plekken in de hak van de Italiaanse laars

Vliegen op Napels of Bari? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

ZAKYNTHOS

HERFSTZON IN GRIEKENLAND, HEERLIJKE NAJAARSBESTEMMING

Een paar jaar geleden was ik op Zakynthos en ik vond het er heerlijk. Er heerst een heerlijke eilandvibe, maar is tegelijkertijd schitterend qua landschap en de zee die om het eiland heen ligt is blauwer dan je ooit zag. Zakynthos is bekend om z’n Shipwreck Beach, een strand waar ooit een handelsschip is gestrand (haha, gestrand op een strand), maar er is nog veel meer. Het landschap is bergachtig en dus heerlijk voor een roadtrip vol sightseeing en de mooiste uitzichten, het stikt er van de olijfbomen, je vindt er schildpadjes op een van de vele stranden en de hoofdstad Zakynthos-stad is eigenlijk gewoon een gezellig dorp. Aan het water, met een kerkje en terrasjes met tafels met witte meubels en rood-wit geblokte tafelkleden. Je gaat er verliefd worden en het eiland is nog heerlijk warm in september, oktober.

Lees ook: Zakynthos, Griekse parel in de Ionische Zee.

Vliegen naar Zakynthos? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

ZUID-SPANJE SLASH ANDALUSIË

NAJAARSZON IN ANDALUSIË, HET ECHTE SPANJE EN VALENCIA

Andalusië is de allerzuidelijkste regio van Spanje en wordt ook wel het echte Spanje genoemd en dat is niet voor niks. Het stikt er van de historie in de Moorse steden zoals Granada en Córdoba, maar er is ook heel veel kust met een heleboel heerlijke stranden en bovendien schijnt de zon er volop. Zuid-Spanje tijdens je herfstvakantie is een heel goed idee, maar iets noordelijker, langs de oostkust vind je ook nog veel moois. Wat dacht je van Alicante en omgeving of Valencia? Het zijn heerlijke Spaanse plekken die zelfs in het najaar echt nog een zomergevoel geven.

Meer inspiratie over Zuid-Spanje? Lees ook:

Roadtrip Andalusië: rondreis van 2 weken door Zuid-Spanje

• Andalusië: dit zijn de zes mooiste steden van Zuid-Spanje

• Zon, cultuur en historie: Sevilla, mooiste stad van Spanje

• Lekker actief! Op de fiets door veelzijdig Valencia

Vliegen naar Zuid-Spanje? Valencia, Alicante, Sevilla of Málaga? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

ALGARVE

PORTUGAL, EEN VAN DE HEERLIJKSTE NAJAARSBESTEMMINGEN VOOR JE HERFSTVAKANTIE

Een paar jaar geleden was ik eind september/begin oktober in de Algarve in het zuiden van Portugal. Ik huurde er een auto en toerde in een week langs de hele 150 kilometer lange kust. Ik passeerde leuke dorpjes en stadjes, maar vooral de adembenemende kustlijn is magisch. Terracottakleurige rotsen bij Ponta da Piedade, het mooiste strand Praia da Marinha, een biosfeereservaat, de kleine eilandjes in het oosten van de Algarve en natuurlijk de statige vuurtoren op het aller zuidwestelijke puntje van heel Europa. De Algarve is heerlijk en zomers warm in het najaar; een uitgelezen najaarsbestemming.

Inspiratie over de Algarve? Lees ook:

• Wow, de Algarve! 5x de mooiste kust van Portugal

Portugal: 4x mooiste plaatsjes in de Algarve

Mooiste strand van de Algarve: Praia da Marinha

• Prachtig Ponta da Piedade aan de Algarve in Portugal

Vliegen naar Faro? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

SICILIË

HET NAJAAR OP SICILIË: PROEF HET ECHTE, RAUWE ITALIAANSE LEVEN IN DE HERFSTZON

Sicilië is anders dan de rest van Italië. Het ligt niet op het vaste land en bovendien ligt het niet ver van de Afrikaanse kust. Vanuit Marsala en Trapani zie je in de verte bijna de kust van Tunesië en de Afrikaanse invloeden zijn aan die kant van het eiland vooral in de keuken voelbaar. De oost- en zuidkust zijn juist gebouwd op overblijfselen van de Grieken en in het noorden ligt de hoofdstad Palermo. Als je niet van drukte, warmte en een beetje shabby houdt, blijf dan vooral weg uit Palermo, maar als je je wilt laten overvallen door chaos en zinderendheid ga er dan vooral naar toe. Sicilië is een heerlijk eiland en ook al was ik er een paar jaar geleden aan het begin van de zomer, ik weet zeker dat het er in de herfst even zinderend is. Ga lekker naar Sicilië in het najaar!

Inspiratie over Sicilië? Lees ook:

• Heerlijk Sicilië: dit zijn 8x hoogtepunten

• Roadtrip Sicilië. De mooiste route voor twee weken

• Palermo: 10x doen in Sicilië’s heerlijke, rauwe hoofdstad

• Charmant Cefalù op Sicilië: zó mooi is het er

Vliegen naar Palermo of Catánia? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

CANARISCHE EILANDEN TENERIFE EN LANZAROTE

TENERIFE EN LANZAROTE ALS NAJAARSBESTEMMINGEN IN DE HERFSTVAKANTIE

Twee flitsbezoeken waren het, mijn bezoekjes aan deze twee Canarische eilanden tijdens de Nomad Cruise. Nadeel is dat je overal maar eventjes bent en de plek dus niet echt leert kennen. Maar! Op Tenerife gingen we een ochtendje naar de Teide, de hoogste berg van Spanje en tevens een vulkaan. Niet helemaal omhoog, maar wel een flink stuk en bovendien is de omgeving van de vulkaan echt bijzonder mooi. Op Tenerife vind je op één dag alle klimaten, want aan de kust is het zomer en bovenop de berg ligt sneeuw en dat is best een bijzonderheid voor zo’n klein eiland.

Op Lanzarote waren we een dagje later en hoe dicht de eilanden ook bij elkaar liggen zo verschillend zijn ze. Lanzarote is het kleinste Canarische eiland en telt 125 vulkanen. Hondervijfentwintig! Het landschap is er op veel plekken maanachtig zwart: versteend lava. Bovendien groeit er niet veel omdat de grond niet bepaald vruchtbaar is, maar er zijn wel heel veel verschillende uitzichtpunten. De Canarische eilanden liggen vrij zuidelijk en zijn daarom heerlijk als najaarsbestemmingen.

Vliegen naar Tenerife of Lanzarote? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

BALEAREN: IBIZA EN MALLORCA

ULTIEME NAJAARSBESTEMMINGEN MET EEN ZOMERSE EILANDVIBE

Een stuk noordelijker, in de Middellandse Zee (of eigenlijk de Balearische Zee) liggen drie, of eigenlijk vier Spaanse eilanden: Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca. Menorca en Formentera ken ik niet, maar de andere twee wel. Laat de hippie in je naar boven komen op Ibiza of feest je helemaal te pletter in een van de vele nachtclubs op het eiland. Of je nou alleen gaat of met een groep, met je hele familie of alleen je gezin, of je nou twaalf of zestig bent, Ibiza is voor iedereen. Heerlijke nazomer tijdens je herfstvakantie!

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen. Palma de Mallorca is de heerlijke, cosmopolitische hoofdstad van het eiland en de perfecte combi van stad en strand, van zon en shoppen. Bovendien heeft Mallorca een prachtig mooi, groen binnenland met bergen en onwijs veel natuur. Je kan er fietsen, wandelen, maar ook langs de kust neerstrijken op een van de vele stranden. Mallorca is echt overal voor geschikt en is een van de fijnste najaarsbestemmingen.

Vliegen op Ibiza of Mallorca? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

NAJAARSBESTEMMINGEN BUITEN EUROPA

 

ABC EILANDEN

NAJAARSZON OP CURAÇAO, ARUBA OF BONAIRE

Jarenlang woonde ik op Curaçao en in die jaren bracht ik ook bezoekjes aan Aruba en Bonaire en ik kan je een ding verzekeren: in het Caribische deel van ons koninkrijk is het ALTIJD zomer, ook tijdens je herfstvakantie. De ABC eilanden zijn perfecte najaarsbestemmingen. Hoewel de eilanden pal naast elkaar liggen en alle drie niet bepaald groot zijn, zijn ze toch heel verschillend.

Aruba heeft haar deuren al tig decennia geleden geopend voor toeristen, waardoor je er nu veel Amerikanen met goedgevulde portemonnees vindt. Bonaire is heerlijk rustig en kalm; grote hotels en drukke wegen zijn er bijna niet en Curaçao zit er enigszins tussenin, hoewel het er niet bepaald rustig is. Curaçao is het grootste eiland en is in alle opzichten heel divers; er is overal wel wat te doen. Dikke aanraders als najaarsbestemmingen, alle drie de eilanden. En nog leuker: ga eiland hoppen!

Meer inspiratie over Aruba en vooral Curaçao? Lees ook:

• One happy island: 8x bezienswaardigheden op Aruba;

• Curaçao voor beginners: vijf hotspots;

• Slices of paradise: de tien mooiste stranden van Curaçao;

• Westpunt Curaçao: hoogtepunten in een roadtrip;

• Let’s go to Kokomo: het leukste strand van Curaçao!

• 14x prachtig en iconisch Punda op Curaçao

Leukste wijk van Curaçao: Pietermaai!

Actief op Curaçao: de Christoffelberg op!

Vliegen naar Aruba, Bonaire of Curaçao? Boek je vliegticket bij Momondo of rechtstreeks bij KLM.

 

MEXICO

MEXICO IN DE HERFST: ALTIJD ZOMER OP NAJAARSBESTEMMING YUCATÁN

Net als op de ABC-eilanden is het in Yucatán in Mexico ook altijd zomer. Er is een ontiegelijk rijke geschiedenis achtergebleven; door het hele gebied kun je je verliezen in vervlogen tijden van de Maya’s, maar als je in je herfstvakantie met je luie donder op het strand wil liggen, dan heb je aan Yucatán ook een goeie. Vooral de kustplaats Tulum is heerlijk laid back, terwijl het iets noordelijker gelegen Playa del Carmen een drukke, beroemde badplaats is. Mexico in de herfst is een heel goed idee!

Meer inspiratie over Mexico? Lees ook:

• Wat te doen in Tulum Mexico: 6x tips en bezienswaardigheden

• 10x Waarom je een ticket naar Mexico wil boeken

• Yucatán: 9x hoogtepunten die je moet zien!

• Op inheemse jacht in Mexico: 5x schitterende Mayasteden

Dit zijn ze: de drie mooiste cenotes van Mexico

Vliegen naar Mexico? Cancún of Mexico-Stad? Boek je vliegticket bij Momondo.

 

HET VERRE OOSTEN: THAILAND, BALI EN MALEISIË

DE ZON OP JE BOL IN AZIË IN DE HERFST, DRIE  FIJNE NAJAARSBESTEMMINGEN

Thailand is al jaren de populairste bestemming van Azië en ook in de herfst is Thailand heerlijk. Het land is supertoegankelijk en veilig, je kan er gemakkelijk rondreizen. Grote steden, kleinere backpackershubs, tempels, pagodes, bergen, kloven en natuurlijk strand. Thailand heeft alles in huis voor een heerlijke vakantie.

Maar Maleisië is er ook nog. De natuur is er zo mogelijk nog overweldigender, maar ondanks dat wordt Maleisië minder bezocht door de westerse toerist dan Thailand. Niet terecht, maar ergens ook wel lekker. Het is er qua toerisme niet zo overladen als in sommige Aziatische bestemmingen, waardoor het wat relaxter rondreizen is. Zeker als je nog nooit in Azië bent geweest is Maleisië een goede start.

En dan is er nog dat ene magische eiland van de goden: Bali. Je vindt er de allergroenste rijstvelden, wilde dieren, gezellige plaatsjes, markten en mooiste stranden. Maar het is er ook overladen met verkeer én toeristen. Vooral de hipsters van nu trekken massaal naar Bali om hun superfood ontbijtjes te Instagrammen, maar er zijn heus ook nog mooie, oprechte en authentieke plekken op het eiland. Vermijd dus de massale plekken (tenzij je er van houdt natuurlijk) en ontdek Bali lekker op je gehuurde scooter. Iets met de time of your life. Azië in de herfstvakantie was nog nooit zo aantrekkelijk.

Meer Zuid-Oost Azië? Lees ook:

Waarom olifantenzorg in de Thaise jungle niet OK is

• Bijzonder reisverhaal: op bezoek bij Orang Asli in Maleisië

Vliegen naar Bangkok? Boek je vliegticket via Momondo.

 

HET MIDDEN OOSTEN: DUBAI, JORDANIË EN OMAN

HERFSTVAKANTIE IN DE WOESTIJN, HET MIDDEN OOSTEN ALS NAJAARSBESTEMMING

Mijn bezoekjes aan het Midden-Oosten zijn telkens kort maar krachtig en daardoor heb ik soms het gevoel dat ik er niet eens goed geweest ben. Maar dat is heus wel degelijk zo! Het Midden-Oosten is woestijnachtig, maar desalniettemin is het er hartstikke prachtig. Dubai is een op woestijnzand gebouwde metropool waar je je ogen al wandelend door de wolkenkrabbers uitkijkt. You either hate it or love it, maar ook al ben je niet van nieuwe, moderne betonnen gebouwen en neppe stranden, het is echt de moeite waard om er eens een kijkje te nemen. Dubai in de herfst brengt je weer even terug naar de zomer.

En dan zijn er nog twee landen in het Midden-Oosten die ik van harte kan aanbevelen. Oman in de herfst en Jordanië in de herfst. Ook in Oman is alles nieuw en groots, maar niet zo overtrokken als Dubai. De hoofdstad Muscat is heel interessant, maar ook het binnenland is fantastisch. Jordanië doet overigens niets onder aan natuurpracht. In de Wadi Rum woestijn lijkt het alsof je op de maan bent beland, maar het hoogtepunt van Jordanië is toch wel het wereldwonder Petra.

Lees ook: Dubai in drie dolle dagen: hoogtepunten in de beroemdste woestijn.

Vliegen naar Dubai? Boek je vliegticket bij Momondo.

 

Meer inspiratie voor zonnige najaarsbestemmingen?

→ Lees ook dit artikel van Denise van Follow my Footprints: Zonvakantie in oktober

 

En tot slot nog dit: najaarsbestemmingen tijdens je herfstvakantie

De zomervakantie heb je misschien overgeslagen dit jaar. Dat was misschien anders dan anders. Misschien vond je het heel erg, misschien iets minder erg. Ga je in het najaar alsnog op vakantie, sta dan even stil bij wat er allemaal gebeurd is. Wat er gaande is. Niet zozeer het virus dat er was en nog steeds is, maar meer de manier waarop we erop gereageerd hebben.

Aan de ene kant ontstond er angst, maar bij velen kwam juist ook een heel mooi verantwoordelijkheidsgevoel naar boven. Saamhorigheid. Het besef dat we dit met z’n allen samen konden en kunnen en dat we hierin allemaal even belangrijk zijn en waren. Je overheid was en is niet doorslaggevend voor wat je doet, dat ben je zelf.

En nu heb je alsnog besloten op vakantie te gaan. Ook al zag het er lang naar uit dat het niet kon, je gaat nu toch. Hoe fijn, hoe mooi en wat een voorrecht dat het alsnog kan. Op vakantie gaan is een luxe. Het bestaat nog niet eens lang; de meeste van onze opa’s en oma’s gingen nog niet eens. Bovendien is op vakantie gaan voor de meeste mensen op deze wereld geen optie. Besef hoe priviledged je bent, hoe bevoorrecht. Want jij kunt wel en jij gaat wel. Sta er bij stil en voel je dankbaar. En geniet van je herfstzon!

Vliegen naar de herfstzon? Boek je vliegticket bij Momondo.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer reisinspiratie en reistips? Lees ook:

 

MEER REISINSPIRATIE >

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS