Reizen door Mexico is een stuk minder uitdagend, maar zeker even geweldig dan ik vooraf dacht. Ik maakte een roadtrip van bijna vier weken door Yucatán en dat ging helemaal smooth en easy. Ik dook in de geschiedenis van de Maya’s en het verhaal van de Spanjaarden, ging de natuur in én genoot van zon, zee, strand. Yucatán Mexico heeft alles en is echt een waar paradijs en dit zijn tien redenen waarom reizen door Mexico zo’n goed idee is.

Lees ook: Route & planning: roadtrip door Mexico (Yucatán)

 

 

REIZEN DOOR MEXICO (YUCATÁN)

10x waarom je wil reizen door Yucatán in Mexico

Reizen door Yucatán doe je het best in een huurauto. De wegen zijn er goed, het landschap vrij vlak en de afstanden zijn er beperkt. Met gemak rij je in een paar weken over heel het schiereiland om de mooiste plekken van Mexico te ontdekken, van strand tot natuur en van koloniale steden tot Mayatempels.

Auto huren in Mexico? Huur je auto bij Sunny Cars

 

1. Duik in de Mayageschiedenis

Niet te missen tijdens het reizen door Mexico: in Mexico en ook in de omliggende landen als Guatemala en Belize stikt het van (overblijfselen van) inheemse Mayasteden. De allerberoemdste Mayastad is Chichèn Itza, die in 2007 door UNESCO is uitgeroepen tot een van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen. Elke Mayastad heeft verschillende tempels, sportvelden waar het beroemde Maya-balspel werd gespeeld en nog meer fundamenten en gebouwen. Andere prachtige Mayasites in Mexico zijn Uxmal, Cobá, Tulúm, Palenque en Ek’ Balam. Vooral de Mayasite bij Tulúm is prachtig, omdat hij pal aan zee ligt. Neem een duik in de geschiedenis van dit bijzondere volk die door de Spanjaarden in de zestiende eeuw zijn verdreven.

Lees ook: Op inheemse jacht in Mexico: 5x schitterende Mayasteden

 

2. Je kunt er zwemmen in cenotes

Alleen al Yucatán kent zeker drieduizend cenotes. Cenotes? Ja, cenotes. Ondergrondse grotten, zinkgaten of sinkholes. Ze zijn ontstaan doordat grondwater door de grond wegsijpelt bij gebrek aan rivieren. Onder de grond ontstaan dan rivieren en wanneer er verzakkingen zijn, ontstaan er holtes: de cenotes. Voor de inheemse Maya’s waren cenotes heilige plekken en betekenden ze de gateway naar de onderwereld en werden ze gebruikt om offers te brengen, maar tegenwoordig kun je er zwemmen! Helemaal veilig. Hoe tof! Niet alle cenotes zijn onderzocht en open voor publiek, maar een paar bekende waar je wel een zwempje kunt maken zijn de Gran Cenote, Cenote Samula en Cenote X’kékén.

Lees ook: Dit zijn ze: de drie mooiste cenotes van Mexico!

 

3. Het is er altijd lekker weer

Of je nou in december of juli naar Mexico gaat, het maakt geen bal uit, want het is er altijd mooi weer. Altijd zon, altijd warmte en dus altijd zomer. Mexico is daardoor het heel jaar door te bezoeken. Het zogenaamde ‘regenseizoen’ tussen aanhalingstekens loopt van april tot oktober, maar wees niet bang: het regent er heus geen hele dagen en vaak ook gewoon wekenlang niet. Wij Nederlanders laten ons nogal gauw afschrikken door het weersvoorspellingen en krijgen al gauw lichte paniek bij het woord regenseizoen, maar Mexico hoort bij de Caribbean. Het ligt in de tropen en daar is het Altijd. Mooi. Weer. Punt. En ik kan het weten, want ik woonde jaren in de tropen (niet in Mexico, maar wel in de Caribbean).

 

4. Mexicaans eten is goddelijk

De Mexicaanse keuken is heerlijk! Als je in Mexico bent lik je je vingers af bij al het lekkers wat er op de kaart staat. Taco’s, fajita’s, burito’s, noem het maar op. Met vlees, vis, garnalen of fijn gemarineerde kip. En met groente, tomatensalsa en natúúrlijk de echte, heerlijke, zalige, originele allerlekkerste guacamole. Om je vingers bij af te likken, zo lekker heb ik gegeten tijdens mijn rondreis door Mexico. En wat dacht je van een lekker Corona’tje of een Sol? Fijne, tropische biertjes die met een limoentje helemaal tot hun recht komen. En wist je dat er een Mexico een heuse tequila-trein is? Ja, je verzint het niet, maar het is echt waar.

 

5. Wuivende palmbomen zijn overal!

Palmbomen zijn mijn lievelingsbomen en van wie eigenlijk niet? Er zijn mensen die vinden dat een vakantie zonder palmbomen geen vakantie is en dat snap ik maar al te goed. Zit je in Team Palmboom dan wil je ze zien en naast ze liggen op het strand en uit hun kokosnoten drinken. Aan de kusten van Yucatán en Quintana Roo stikt het van de palmbomen, dus palmliefhebbers kunnen hun harten ophalen. Je ziet ze óveral en dus kunnen je dagen automatisch niet meer stuk.

 

6. Het schiereiland Yucatán is ideaal voor een rondreis/roadtrip

In de provincies Yucatán en Quintana Roo is het landschap vrij vlak en bovendien is het er superveilig en daardoor uitermate geschikt voor een rondreis of roadtrip op eigen houtje. Rij van de Mayasteden naar de latere koloniale Spaanse steden en van daaruit naar jungles en afgelegen gebieden om uiteindelijk op een van de eindeloze stranden uit te komen. Cancún, Playa del Carmen, Valladolid, Mérida, Izamal en Tulúm; ik ben overal geweest. Het aantal kilometers dat ik aflegde durf ik niet te zeggen, maar het waren er véél.

Lees ook: Route & planning: roadtrip door Mexico (Yucatán)

 

7. Mexico heeft de mooiste stranden

In navolging op de palmbomen zijn er ook heel veel stranden in Mexico en dan vooral in de eerder genoemde provincies. Cancún en Playa del Carmen zijn vooral heel beroemde, drukke en toeristische badplaatsen, maar als je van iets rustigere plekken houdt, ga dan richting Tulúm (inderdaad, waar ook de indrukwekkende Mayasite ligt én de beroemde Gran Cenote). Dichtbij Tulúm vind je ook het strand van Akumal waar je met schildpadden kunt snorkelen. En wat dacht je van de eilanden als Cozumel, Isla Mujeres of Holbox? Of plaatsen als Acapulco en Puerto Vallarta? Allemaal in Mexico en allemaal met heerlijke stranden.

 

8. De kleurrijke, koloniale steden zijn prachtig

Tijdens het reizen door Mexico hop je van de ene naar de andere: koloniale steden. Valladolid, Mérida, Izamal en Campeche bijvoorbeeld. Door de Spanjaarden nedergezet nadat ze de Maya’s hadden verdreven. De stadjes ademen Spanje en het besef dat je juist heel ver weg van Spanje bent, maakt het extra bijzonder. Laat je betoveren door de architectuur, de kleurrijke gebouwen, prachtige kathedralen, levendige pleinen en vierkante stratenplannen van de Spaans-Mexicaanse stadjes.

 

9. De natuur in Mexico Yucatán is schitterend

Het binnenland van Mexico is een fijne jungle die erg toegankelijk is. Ga een dag op pad in het bos en laat je verrassen door alles wat er je er ziet. Vooral in Chiapas, de provincie onder Yucatán, is er veel jungle en bos en ligt een aantal Mayasites verscholen tussen het woud. Palenque is een heel beroemde Mayastad en is omgeven met watervallen, dichtbeboste jungle en als je er toch bent, ga dan ook naar het stadje San Cristobal de las Casas. Iets met één klap en twee vliegen.

 

10. Leer meer over Frida Kahlo

Frida Kahlo was een beroemde Mexicaanse kunstenares met een bizar levensverhaal. In Mexico-stad staat haar officiële museum in haar geboortehuis (waar ik niet ben geweest) en in Playa del Carmen is een kleinere variant van het museum waar ik wel een paar uurtjes ben geweest. Een boeiende vrouw met een superboeiend leven; haar kinderverlamming, een zwaar busongeluk en twee huwelijken met dezelfde man noemde ze de grote ongelukken van haar leven, maar zorgden er mooi wel voor dat ze ging schilderen. Haar legacy is te vinden tijdens het reizen door Mexico.

Lees ook: Doen in Mexico: op bezoek bij Frida Kahlo

Frida Kahlo

 

Hoe kom je in Yucatán Mexico?

Met vliegtuig sta je in een paar uur vanuit Nederland op Mexicaanse bodem. Er gaan rechtstreekse vluchten. Het vliegveld van Yucatán is in Cancún.

Vliegen naar Mexico? Boek je vliegticket via Momondoof Skyscanner

Banner Skyscanner

 

Auto huren in Mexico

Een auto huren en rijden in Mexico is bijzonder gemakkelijk en veilig. Geen hoge bergen en door de redelijk grote afstanden kom je tijdens een roadtrip niet veel andere weggebruikers tegen. Ideaal!

Auto huren in Mexico? Huur je auto met volledige verzekering bij Sunny Cars

Huur je auto Sunnycars

 

Overnachten in Mexico

Tijdens je rondreis door Mexico blijf je waarschijnlijk op verschillende plekken. Een hotelkamer is online zo geboekt en zou ik van tevoren niet teveel vastleggen. 

Overnachten in Mexico, Yucatán? Boek je kamer bij Booking.com


Booking.com

 

 

Meer Mexico en Belize? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER MEXICO

Share via
Copy link
Powered by Social Snap