Palermo! Wie naar Sicilië gaat, gaat meestal voor de mooie omgeving, het mooie weer, het strand en de Etna-vulkaan. Heel misschien blijft er dan nog een dagje over om een stadje te bezoeken, maar Palermo wordt al gauw overgeslagen. Niet doen! Want Sicilië’s hoofdstad is er eentje voor in de boekjes, want het is er heet, rauw, ruig, zinderend en zelfs een beetje Caribisch en de sfeer van Palermo vind je niet in veel andere steden, en zéker niet in Europa. Ga je naar Sicilië, sla dan Palermo alsjeblieft (zucht) niet over en ik vertel je waarom. Dit zijn de hoogtepunten en bezienswaardigheden van Palermo.

Lees ook:

→ HEERLIJK SICILIË | Dit zijn 8x Siciliaanse hoogtepunten

→ ROADTRIP SICILIË | De mooiste route voor twee weken


 

HOOGTEPUNTEN PALERMO SICILIË

10 tips voor je stedentrip Palermo

Palermo is met ruim 600.00 inwoners niet alleen de hoofdstad van Sicilië, maar ook de grootste stad van het eiland. De stad bestond al voordat onze jaartelling en dat is te voelen en te merken als je door de straten wandelt en door de steegjes struint. Hoewel er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel werd verwoest en er chaotische nieuwbouwwijken aan de rand van de stad zijn gebouwd, voelt Palermo nog authentiek en echt. Tot eind vorige eeuw beheerste de Casa Nostra, de Siciliaanse maffia de stad en was het er niet altijd veilig, maar dat is wel echt verleden tijd.

Palermo is uniek door zijn rauwe randje en is op sommige plekken zelfs een beetje shabby. Je moet ervan houden, maar juist als je niet gewend bent om naar dit soort steden of plekken te gaan, raad ik je juist aan om te gaan, want misschien word je wel verrast. De stad is een groot hoogtepunt en Sicilië zou Sicilië niet zijn zonder deze fascinerende hoofdstad. Ik raak niet uitgesproken over Palermo, want het is echt een stad zoals je die nergens anders in Europa of zelfs Italië vindt en alleen daarom al is Palermo een hoogtepunt. Niet alleen van Sicilië, maar van heel Italië!

 

Powered by GetYourGuide

 

Bezienswaardigheden Palermo Sicilië

Dat gezegd hebbende rijst natuurlijk de vraag: maar waaróm is Palermo dan zo bijzonder? En wat zijn dan de bezienswaardigheden die de stad zo kenmerken? Nou, ik kan je zeggen dat het niet eens per se alleen om de bezienswaardigheden gaat. Palermo heeft geen Eiffeltoren, Colosseum of Big Ben; een bezoek aan Palermo doe je echt voor de stad in zijn geheel. Je voelt er iets Caribisch door de hitte, je voelt er iets Afrikaans door de ligging en je voelt er iets Europees door de taal.

Palermo is zinderend, sprankelend en verleidelijk. Donkere smalle steegjes, ongure wijken, druk verkeer, schreeuwende marktverkopers op de vele markten, de geur van eten op bijna iedere straathoek en dan ook nog al die gepassioneerde mensen. Vaak heb je het idee niet eens in Italië te zijn. Niets is er gepolijst of strak en op de stadsparken na is het weinig natuurrijk. Maar juist dat ongepolijste maakt de stad zo zinderend, een beetje vies en chaotisch. Palermo is echt heerlijk en dit zijn de tien dingen die je zeker moet doen tijdens je citytrip.

 

→ TIP! Ontdek Palermo op de fiets! Tijdens de fietstours van Baja Bikes in Palermo maak je samen met een ervaren local kennis met deze geweldige stad. Je kunt kiezen voor een privéguide, een groepstour of gewoon een fiets huren en zelf op ontdekkingstocht gaan.

Ga fietsen door zinderend Palermo
 

Bezienswaardigheden Palermo

1. Bezoek en beklim de kathedraal – Cattedrale di Palermo

De Cattedrale di Palermo ligt middenin het centrum van Palermo aan het autovrije deel van de Via Vittorio Emanuele. In de zesde eeuw werd deze kerk al gebouwd en kenmerkt zich door verschillende bouwstijlen door de jaren heen. Allemaal leuke feiten die je zo weer vergeten bent natuurlijk, maar het loont om even naar binnen te stappen en gewoon even te zitten en je te verwonderen over hoe mooi de kathedraal is. Want dat is ie. En het leuke is: je kunt de kathedraal beklimmen en van bovenaf heb je een geweldig uitzicht over de stad! kathedraal Palermo

 

Hoogtepunten Palermo

2. Bekijk de Fontana Pretoria

Er speciaal voor omlopen hoeft niet, maar als je toch aan het wandelen bent door de straten van Palermo, loop dan ook langs de mooiste fontein van de stad: de Fontana Pretoria. Hij werd ooit gemaakt in de zestiende eeuw, is 12 meter hoog en heeft een omtrek van 133 meter. Best een joekel dus en daarom leuk om hem eens goed te bekijken. Hij is ook best fotogeniek, zeker met de koepel erachter.

 

Hoogtepunten Palermo

3. Ga mensen kijken op een van de vele pleinen van Palermo

Piazza San Domenico en Piazza Bologni zijn de twee pleinen waar ik te vinden ben tijdens mijn bezoek aan de stad, maar er zijn nog veel meer pleinen in Palermo waar je even lekker kunt zitten. Ergens op een bankje, of juist op een terrasje met een cappuccino; het kan allemaal. Mensen kijken blijft toch een leuke bezigheid en in een stad als Palermo vind je er een heleboel. Laat je verwonderen over vaders die scooter rijden met een baby op de arm, vrouwen die al kletsend hooggehakt zich voortbewegen en kinderen die spelen op de relatief rustige pleinen middenin de chaos.

 

Bezienswaardigheden Palermo

4. Zoek de vier verschillen bij Quattro Canti

Als je op de kaart kijkt (of Google Maps) dan lijkt Quattro Canti (vier hoeken) niet meer dan een kruising. Maar Quattro Canti is niet zomaar een kruispunt, nee, het is namelijk een bezienswaardigheid op zich. Want de vier straathoeken bestaan uit gebouwen en de hoeken van die gebouwen zien er nagenoeg hetzelfde uit. Ze zijn elkaars spiegel als het ware en elke hoek symboliseert een jaargetijde. De gevels hebben fonteinen en standbeelden en worden omringd door zuilen en dat zorgt ervoor dat dit een van de allermooiste kruispunten ooit is. Geen zorgen, als je in Palermo bent, kom je er vanzelf langs, want de twee belangrijkste wegen van het oude centrum kruisen hier.

 

Bezienswaardigheden Palermo

5. Struin door de steegjes van shabby La Vucciria

De buurt slash markt van La Vucciria voelt een beetje Caribisch en shabby tegelijk. Het is er vies, heet, op sommige plekken stinkt het, het barst er van de streetart en dat maakt Vittorio juist zo leuk. Het is een van de rauwste en tegelijkertijd meest zinderende plekken van de stad waar je op je gemakje kunt rondstruinen en een heleboel indrukken kunt opdoen. Laat het allemaal even lekker op je inwerken als je door de ongure steegjes van La Vucciria loopt. Op het moment zelf voel je het misschien nog niet zo, maar je gaat de wijk niet snel vergeten.

 

Hoogtepunten Palermo

6. Ga bootjes kijken in de haven van Palermo

Toegegeven, het is geen St. Tropez, Monaco of de Dubai Marina, maar de ronde haven van Palermo oogt wel heel mooi door zijn bijzondere vorm. De bootjes liggen in een halve cirkel aangemeerd in de haven en dat zorgt voor een echt leuk en fotogeniek gezicht. Het is geen plek om te stoppen of om echt iets te doen, maar het is wel de moeite waard om er even langs te lopen, als je toch aan het struinen bent.

 

Hoogtepunten Palermo

7. Lik je vingers af bij al het lekkere eten (hint: street food!)

Sicilië is in vele opzichten niet typisch Italiaans en dat komt mede door zijn ligging (vlakbij Afrika) en door de geschiedenis die heel ver gaat. Op vele plekken op het eiland vind je typische gerechten, zoals cannoli of pesto a la Trapanese (in Trapaní). Zo is er ook de typisch Siciliaanse pasta vongole, een pasta met zeevruchten en die is echt om je vingers bij af te likken. En wat helemaal leuk is in Palermo, is het streetfood op bijna alle hoeken van de straten en je kunt er zelfs heuse streetfood-tours doen. Doen dus!

 

Hoogtepunten Palermo

8. Vind rust in de chaos in de Botanische tuin en parken van Palermo

Wordt de chaos, het verkeer en het Italiaanse temperament je een beetje teveel, kom dan tot rust in de stadsparken van Palermo. In de Botanische tuin is het heel rustig, je hoort slechts een claxon of sirene op de achtergrond, terwijl je even neerploft op een van de vele bankjes. Piazza della Vittoria is een plein, maar staat vol met groen en palmbomen, waardoor het meer op een park lijkt; ook een fijne plek om doorheen te wandelen of even te zitten.

 

Bezienswaardigheden Palermo

9. Bezoek een van Palermo’s zinderende markten

Een beleving op zich: naar de markt op Sicilië. Schreeuwende mannen, het geluid van razend verkeer op de achtergrond en geuren van allerlei kruiden en gerechten dagen steeds je neus uit. Palermo heeft er vele en alle markten zijn chaotisch en druk en tijdens mijn bezoek aan de stad ga ik naar Mercato Ballarò. Veel groente en fruit, vis en verse streekgerechten in een drukke, rumoerige sfeer. Je kijkt je ogen uit op een Siciliaanse markt!

 

Hoogtepunten Palermo

10. Ga lekker naar het strand bij San Vito lo Capo of Cefalù

Sicilië is groot, maar ook weer niet al te groot. Het leuke aan het eiland is dat er altijd wel ergens strand in de buurt is en zo ook in de buurt van Palermo. Ga je rechtsaf, dan kom je in pittoresk Cefalù en ga je linksaf dan kom je bij het mooie San Vito lo Capo. Beide aan de noordkust is Cefalù een idyllisch plaatsje met een pleintje, een kerkje en een hoge rots en is San Vito lo Capo een baai met eveneens een enorme rots. Beide zijn ontzettend de moeite waard, dus wil je een dagje strand tijdens je stedentrip, dan is de keuze erg lastig. Luxeprobleem!

Lees ook: Charmant Cefalù op Sicilië: zó mooi is het er

 

Naar Palermo

 


 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Sicilië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER SICILIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap