Roadtrip Sicilië. De mooiste route voor twee weken

Sicilië roadtrip

Bij het horen van Sicilië dacht ik altijd meteen aan de Italiaanse maffia, maar toen ik een kijkje nam op het grootste eiland van Europa, kwam ik er al gauw achter dat dit helemaal niet (meer) terecht is. Ik maakte een roadtrip en de route die ik nam, deel ik in deze blog. Lees je mee?

Sicilië. Het grootste Europese eiland in de Middellandse Zee, aan de voet van de Italiaanse laars. Het eiland heeft een grimmige geschiedenis – iets met criminele maffia – maar daar is vandaag de dag niet veel meer van te merken. In juni 2018 maakte ik een rondreis Sicilië van twee weken, jawel, in een Fiat 500 en dat was een reis voor in de boekjes. De route die ik aflegde leg ik haarfijn uit in dit artikel. Ga mee op roadtrip Sicilië!

Wil je meteen meer weten over de highlights van Sicilië? Lees dan: Heerlijk Sicilië: dit zijn 8x hoogtepunten.

Sicilië roadtrip route

Route roadtrip Sicilië

 

Vliegen naar Sicilië? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

ROADTRIP SICILIË

In juni 2018 maakte ik mijn roadtrip Sicilië en dat was fijn om een aantal redenen. Omdat het net voor het hoogseizoen was, was het er niet afgeladen druk en omdat het vlak voor de zomer was, was het er nog niet bijzonder heet. Ik durf wel te zeggen dat het de perfecte tijd was! Globaal gezien ging ik vanuit Catánia richting Syracuse (Siracusa), via Agrigento en Trapani naar Palermo en Céfalu en sloot ik af in Taormina en een bezoekje aan de Etna-vulkaan. In deze blog neem ik mee van dag tot dag.

 

Weten hoe ik een roadtrip vooraf organiseer? Lees: Het plannen van een rondreis of roadtrip doe je zo: 5 tips!

 

Auto huren op Sicilië

Maar eerst dit. De beste manier om over Sicilië te reizen is met de auto. Er is openbaar vervoer, maar niet tussen de kleine plaatsjes en naar afgelegen stukken, dus een auto is eigenlijk een must als je dingen wilt gaan zien.

Auto rijden op Sicilië is prima te doen. Italianen hebben een bijzondere rijstijl en die is nogal anders dan we op de Nederlandse wegen gewend zijn (lees: Italianen rijden als gekken en hou daar rekening mee). Zeker in de hoofdstad Palermo is het gekkenwerk, dus bezoek je de stad als dagtrip dan raad ik aan om met het openbaar vervoer te gaan of een georganiseerde tour te boeken. De wegen op Sicilië zijn prima en goed onderhouden en ook de bewegwijzering is goed.

Ik boekte mijn vliegticket naar Catánia bij Transavia Nederland en boekte er een huurauto via Sunny Cars bij. Persoonlijk hou ik van kleine auto’s en zo crosste ik twee weken lang in een toepasselijke Fiat 500 over het eiland. Ik vond het fantastisch! De vrijheid, zelf mijn route uitstippelen en zelf bepalen wanneer ik waar zou zijn; echt heerlijk.

Let bij het boeken van een huurauto op de kleine lettertjes en vooral op de verzekering. Je kunt je auto een standaard verzekering geven, maar aan te raden is om een volledige dekking te nemen. Zo ben je gedekt voor alle schade en is ook je eigen risico verzekerd. Je kan bij het ophalen van de auto bij de verhuurder ook een dergelijke verzekering afsluiten, maar dat is vaak veel duurder. Niet doen dus! Als je vooraf je volledige dekking afsluit hoef je je tijdens je reis nergens meer zorgen om te maken.

Auto huren op Sicilië? Huur je auto in Catánia bij Sunny Cars.

Autohuur Italië

 

Roadtrip Sicilië huurauto

 

Dag 1: Catánia

Op maandag vloog ik van Eindhoven rechtstreeks naar Catánia. De vlucht miste ik overigens bijna en dat leverde een enorme bak stress op, maar uiteindelijk kwam het goed. Catánia is een typisch Italiaanse stad. Mooi en ruig tegelijk met een heerlijk rauw randje. Hoewel de reviews over deze drukke plek niet altijd lovend zijn, vond ik de stad zeker de moeite waard om te bezoeken. De stinkende vismarkt, het grote plein, de leuke winkeltjes, je rolt in Catánia in mum van tijd het Italiaanse leven in.

Overnachting: Etnaview Apartments (pas op dat je niet per ongeluk de sleutel van de voordeur afbreekt).

Lees ook: Racen tegen de klok om het vliegtuig te halen? Dat ging zo.

Roadtrip Sicilië Catánia Sicilië Catánia markt

 

Dag 2: Catánia – Noto

Toch bleef ik maar één dag in Catánia. Op dag twee, aan het einde van de middag ging ik richting het zuidoosten, richting Syracuse. Maar omdat ik daar geen passende (lees: betaalbare) slaapplek kon vinden, breidde ik mijn zoekgebied ietwat uit en vond een te leuke bed & breakfast in het plaatsje Noto. En Noto is een juweeltje, kan ik je vertellen, hoewel ik daar op dag 4 pas echt achter kwam. Syracuse zelf is overigens ook prachtig.

Overnachting: San Pietro (aanrader!)

Roadtrip Sicilië Noto

 

Dag 3: Syracuse

Op mijn derde dag in Sicilië ging reed ik van Noto naar Syracuse (of Siracusa; het wordt op verschillende manieren in verschillende talen geschreven) en dan vooral het schiereiland Ortygia. Ortygia bestaat uit prachtige pleinen, kerken, gezellige steegjes en terrasjes. Je kunt er heerlijk eten en als je geluk hebt stuit je op een lokale markt met wederom veel vis. Syracuse is een van de mooiste steden van Sicilië en mag je echt niet overslaan tijdens je bezoek aan Sicilië.Roadtrip Sicilië SyracuseSicilië Syracuse

 

Dag 4: Noto/strand/Marzamemi

Tijdens een roadtrip of rondreis vliegen de dagen voorbij. Op de vierde dag van mijn rondreis bezocht ik eerst het stadje van mijn B&B, Noto. En ik kan je vertellen dat Noto echt een heerlijk plaatsje is om doorheen te wandelen en te struinen. Er is een kathedraal en een operagebouw en de met grote keien glad geplaveide hoofdstraat is beeldschoon. Als ik denk aan Noto, dan denk ik aan beige en zandkleur, omdat die kleur zo enorm het straatbeeld overheerst.

Daarna pakte ik de rest van de ochtend het strand aan Lido di Noto en ging daarna richting Marzamemi, een vissersdorpje. Het is er klein en schattig en pittoresk en er is een overdekte vismarkt die je van honderd meter afstand al kan ruiken. Het voelde er zelfs een beetje Caribisch. Ik at er een heerlijke salade met tonijn op een van de terrasjes op het centrale plein en dronk er een heerlijk wijntje bij.Roadtrip Sicilië Marzamemi Sicilië Marzamemi

 

Dag 5: Agrigento – Tempelvallei – Scala dei Turchi – Trapani

De vijfde dag was een lange. Een roadtrip op zich. Van oost helemaal naar west, via zuid. Want in het zuiden kom je langs Agrigento en in de buurt van Agrigento ligt een tempelvallei. En deze Valley of the Temples staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en niet zonder reden. De tempels zijn gebouwd een paar honderd jaar voor Christus en zijn het bewijs dat Sicilië Griekse wortels heeft. De tempels die nu nog te bewonderen zijn, zijn dus meer dan 2500 jaar oud en dat feit op zich is al een bijzonderheid. Een bezoek aan deze vallei is dan ook echt een must.

Wat ik op de vijfde dag ook nog deed, na het bezoek aan de tempelvallei, was een bezoek brengen aan het strand. Om daar het begin van de zonsondergang van die dag te aanschouwen. Ik ging naar Scala dei Turchi, een heel bijzonder strand omgeven met krijtrotsen. Nagenoeg was ik er alleen en ik genoot even intens van het geluid van de zee en van het hier en nu. Het was al donker toen ik in Trapani aankwam.Roadtrip Sicilië Agrigento Sicilië Scala dei Turchi

 

Dag 6: Trapani

Trapani is een westelijke kustplaats en staat bekend om de vele bootvluchtelingen uit Afrika die er nog steeds aankomen. Tijdens mijn driedaagse verblijf in het stadje was er een bijeenkomst op de plek waar vroeger de markt plaatsvond en werd er opgeroepen om de handen ineen te slaan en iedereen in de samenleving op te nemen. Indrukwekkend vond ik het, hoe broederlijk bijna iedereen bij elkaar gekomen was.

Verder stikt het in Trapani van de steegjes en pleintjes en straten, waardoor je geregeld verdwaalt, hoewel het centrum helemaal niet groot is en je door de ligging aan zee je steeds wel weer weet te oriënteren. Wat je vooral niet moet overslaan tijdens je bezoek aan Trapani is het eten, dat nogal Noord-Afrikaans georiënteerd is. Vooral de de viscouscous doet vermoeden dat je niet in Italië bent en moet je daarom geproefd hebben. Ook heeft Trapani zijn eigen pesto: de pesto alla Trapanese, gemaakt met tomaten, basilicum en amandelen.

Overnachting: Hotel San Michele.

Roadtrip Sicilië Trapani

 

Dag 7: Rustdag en Erice

Erice (spreek uit: Erie-tsje) is een van de mooiste dorpen van Sicilië of zelfs van heel Italië. Nee, dat is nie waar; degene die dat zegt is waarschijnlijk nog nooit in Cinque Terre geweest. Erice ligt bovenop een heuvel en ziet eruit alsof je zo in een middeleeuwse film stapt. Prachtige monumenten, kerken en zelfs een kasteel in een heuvelachtig decor maken Erice tot een unieke plek. Vanuit Trapani neem je de kabelbaan (funivia) omhoog, met een bus kun je vanuit het centrum bij de kabelbaan komen of je kunt gewoon lopen (4,5 kilometer). Je wordt meteen getrakteerd op heerlijk uitzicht over Trapani.

Tip: Als je in Erice bent moet je even langs de bakkerswinkel van Maria Grammatico, de zoete engel van Erice, zoals ze ook wel wordt genoemd. Zij maakt de lekkerste koekjes en taarten en zijn inmiddels wereldberoemd in Italië.

Roadtrip Sicilië Erice Sicilië Erice

 

Dag 8: Trapani – San Vito lo Capo – Palermo

Dag acht stond weer in het teken van rijden en wel van Trapani naar Palermo, met onderweg San Vito lo Capo. San Vito lo Capo is een baai in het noordwesten van Sicilië, omgeven door een enorme rotsberg die uitmondt in helderder dan helderblauw water. Omdat ik er in juni was, was het er afgeladen druk, waardoor het onmogelijk was deze fantastische plek goed vast te leggen. Er loopt een echte ‘vakantieboulevard’ parallel aan het strand, met veel horeca en strandwinkels, waardoor de plek enorm toeristisch aanvoelt. En dat is jammer, want het doet af aan de schoonheid van de plek (maar ik ben zelf ook een toerist, dus ik mag niet zeuren).

Ik bleef er een halve ochtend en halve middag en reed vervolgens door richting de hoofdstad van het eiland, waar ik tevens het meest naar uit had gekeken, Palermo. Maar in tussentijd stopte ik nog bij een adembenemende plek in de buurt van San Vito lo Capo waar het minder druk was en het uitzicht fantastisch. Volgens Google Maps heet de plek Caletta Rosa, bij San Vito lo Capo dus, maar ik werkelijkheid was niet meer dan een parkeerplaats om even te stoppen en van het zicht te genieten.Roadtrip Sicilië San Vito lo Capo

 

Dag 9 en 10: Palermo

Velen gaan op vakantie naar Sicilië om van rust, natuur en strand te genieten en daar is het eiland uitermate geschikt voor. Wat dan jammer is, is dat de steden en dan vooral de hoofdstad worden overgeslagen. Palermo is een drukke, hete Italiaanse stad en als je voor je rust komt, ben je in deze stad niet aan het juiste adres. Toch is het zónde als je tijdens je verblijf op Sicilië deze stad niet bezoekt. Je vóélt er Italië zoals Italië hoort te zijn. Het échte Sicilië vind je in Palermo!

Van Palermo verwachtte ik veel en gelukkig stelde de hoofdstad allesbehalve teleur. Twee dagen lang liet ik me onderdompelen in deze bruisende, zinderende zelfs een beetje shabby stad waar ik het echte rauwe, Italiaanse leven proefde. Ik genoot enorm, want ik hou van rauw en karakteristiek en lekker eten en temperamentvolle mensen en Palermo heeft dat allemaal. Meer weten over Palermo en zijn hoogtepunten en wonderbaarlijke geschiedenis?

Lees ook: Palermo: 10x doen in Sicilië’s heerlijke, rauwe hoofdstad.

Overnachting: B&B Cala Peppa, middenin het centrum, ontzettende aanrader.

Roadtrip SiciliëSicilië Palermo Palermo Sicilië

 

Dag 11: Palermo – Cefalù

Met pijn in mijn hart vertrok ik op dag 11 uit Palermo. Hoewel ik alles had gezien wat ik wilde zien en alles had gedaan wat ik wilde doen – behalve streetfood eten, maar wél de lekkerste vongole – stond de volgende stop op het ‘programma’. En dat bleek tevens de grootste verrassing van mijn rondreis te zijn. Cefalù is namelijk beeldschoon! Ook hier zijn pleintjes en steegjes en heuvels, zoals in zoveel plaatsen en steden, maar Cefalù spreekt om een of andere reden enorm tot de verbeelding.

Hoewel het er flink toeristisch was, veel gezinnen en veel verliefde stelletjes, stoorde ik me niet aan de vakantiegangers. Het hoorde er gewoon bij en Cefalù kwam er gewoon mee weg. Ik sliep voor een prikkie in een heel knappe bed & breakfast míddenin het centrum (niet heel handig qua parkeren en met een rolkoffer over de keien) en dat was werkelijk heerlijk. Het centrum van het plaatsje ligt aan een berg en vanuit mijn B&B had ik vol uitzicht op de kerk en het plein voor de berg en dat vond ik echt adembenemend. Verder is er strand en heel mooie zonsondergangen, dus mijn verblijf in Cefalù had best wat langer mogen duren.

Overnachting: Palazzo Villelmi, met uitzicht over het centrale plein en de grote rots. Heerlijke plek!

Roadtrip Sicilië Cefalu Sicilië Cefalu

 

Dag 12: Cefalù – Taormina

Wederom met een zeer hart vertrok ik op dag 12 uit Cefalù, op weg naar Taormina, terug naar het oosten van het eiland. Een behoorlijke trip, die me helemaal langs Messina, waar je bijna het vaste land van Italië aanraakt, leidde. De route liep volledig langs de kust en liet me door ontelbaar veel tunnels rijden.

Taormina ligt in de heuvels. Ik parkeerde de auto net buiten het centrum en de pendelbus bracht me naar het hart van het stadje. Ik sliep er in een bed & breakfast en kwam er pas bij het uitchecken achter dat ik er de allereerste gast óóit was. Hoe bizar! En ik had het niet eens gemerkt.

 

Dag 13: Taormina

Een zinderend hete zaterdag die eindigde in een enorme regenbui ‘s avonds waarin ik het hele centrum van Taormina afstruinde, met als hoogtepunt het stokoude Griekse theater. Vanuit het centrum loop je er heel gemakkelijk naar toe en het leuke is dat het openluchttheater nog steeds in gebruik is. Ik keek mijn ogen uit over dit tweeduizend jaar oude bouwwerk en verbaasde me erover dat ze toen al in staat waren zulke dingen te bouwen (die fundamentalistisch ook nog eens steengoed in elkaar gezet zijn. Hallo, Jezus was nog niet eens gebóren toen).

Taormina spreekt tot de verbeelding, want omdat het heuvelachtig is, zijn er op sommige plekken adembenemende uitzichten over zee en prachtige bergen. Bovendien is Taormina de perfecte uitvalsbasis voor een dagtrip naar de Etna-vulkaan.

Overnachting: B&B Al Civico Cinque, geopend in juni 2018, vlákbij het centrum en de hotspots.

Roadtrip Sicilië Taormina Teatro GrecoRoadtrip Sicilië Triskelion

 

Dag 14: De Etna-vulkaan

Met een volledige excursie met alles erop en eraan toog ik me op zondagochtend richting een busstation en van daaruit vertrok mijn vooraf geboekte busreis naar de Etna-vulkaan. Of ik dat een volgende keer weer zo zou doen? Neen. En waarom niet? De Etna is namelijk heel goed te bereiken per auto en zelfs tot 1900 meter hoogte kan je je prima met je eigen bolide redden. Vandaar kun je verder de vulkaan op hiken of met de kabelbaan omhoog tot 2500 meter en de laatste 500 meter rijden er af en aan jeeps. Zo ben je helemaal vrij om je eigen Etna-experience te maken.

Maar goed, een bezoek aan de Etna is een must als op Sicilië bent. Bovenop de vulkaan (waar je uit de jeep wordt gegooid of zelf naar toe kunt klimmen) wachten de guides je op om richting de kraters te gaan en krijg je tekst en uitleg over het gesteente, de laatste erupties en wat lava zoal met je kan doen. Op sommige plekken vóél je de hitte van de vulkaan onder je voeten en dat is echt heel vet. Je voelt hem al: er komt een aparte blog over de Etna!Roadtrip Sicilië Etna Sicilië Etna vulkaan

 

Dag 15: Taormina – Catánia – Eindhoven

Omdat mijn vlucht pas achter in de middag vertrok, had ik alle tijd om van Taormina terug naar Catánia te rijden, mijn huurauto in te leveren (de kilometertellerstand stond op 1150 kilometer) om nog ruim op tijd voor mijn vlucht terug naar Nederland te zijn. En terwijl ik bij de gate wachtte om te boarden gebeurde er iets krankzinnigs op het vliegveld waar ik nog steeds over uit kan, maar wat wel echt gebeurde.

Lees ook: Wat er voor krankzinnigs op het vliegveld gebeurde.

 

Tips Sicilië

Sicilië ligt aan de voet van de Italiaanse laars. Met een oppervlakte van meer dan 25.000 km² is het het grootste eiland in de Middellandse Zee.

 

Vliegtickets Sicilië

Vliegen op Sicilië kan vanaf Amsterdam en Eindhoven. Verschillende airlines vliegen dagelijks op Catánia of Palermo. Boek je vliegticket bij Transavia!

Sicilië bezienswaardigheden

Er zijn talloze hoogtepunten op Sicilië. Mijn persoonlijke favorieten zijn Palermo, Céfalu en de Etnavulkaan, maar dat is voor iedereen anders. Ik schreef een stuk over de mooiste Sicilië bezienswaardigheden:

Lees: 8x hoogtepunten voor je vakantie naar Sicilië.

 

Meer Sicilië/Italië? Lees ook:

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË >

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS

ReizenReizen