Curaçao voor beginners: vijf hotspots

Curaçao

Ga je voor het eerst naar Curaçao en heb je geen idee wat je kunt verwachten en waar je zoal moet zijn? Van de ontelbare, mooie plekken en bezienswaardigheden heb ik vijf hotspots voor je op een rij gezet. Zonder het bezoeken deze (toeristische) plekken heb je dushi Korsow niet gezien. Lees mee over de vijf highlights van dit heerlijke eiland!

Op Curaçao zijn wel vijftig of misschien wel 100 bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Van musea tot goede restaurants en van koloniale landhuizen tot de mooiste stranden. Tijdens een korte vakantie kun je lang niet alle bijzonderheden zien en bezoeken en eerlijk is eerlijk… velen komen toch vooral voor het strand. Maar er zijn vijf plekken die je sowieso gezien moet hebben, want zonder deze highlights heb je Curaçao niet gezien. Lees mee waar de hotspots zijn!

 

1. Westpunt (Banda Abao)

Niet echt een ‘hot’spot, maar meer een natuurspot. Ongerepte natuur welteverstaan, maar ook een nationaal park, kleine dorpjes, landhuizen, ruige rotsen, talrijke cactussen, de Christoffelberg en natuurlijk de mooiste stranden, zoals Playa Kalki, Playa Forti, Grote Knip en Porto Marie vindt je allemaal op en in de buurt van Westpunt. Het gebied rondom Westpunt wordt in de volksmond ook wel Banda Abao (lage kant) genoemd. Huur een auto en trek er een dag op uit om de mooiste natuur en stranden van Curaçao te spotten. De Weg naar Westpunt brengt je langs alle bezienswaardigheden aan deze lage kant van het eiland.

Lees ook: Westpunt Curaçao: hoogtepunten tijdens een roadtrip.

 

2. Mambo Beach (Boulevard) en Sea Aquarium

Tegenwoordig is Mambo heel groots opgezet. Een lang strand waar geen einde aan lijkt te komen met vele strandbars, het Lions Dive & Beach Resort en een heuse boulevard vol met eet- en koffietentjes zoals Starbucks en Subway, boetiekjes en zelfs het radiostation van Dolfijn FM.

Met aan de linkerkant het Sea Aquarium waar onder andere dolfijnen, flamingo’s, zeeleeuwen, schildpadden en andere zeedieren te spotten zijn en aan de andere kant good old Wet & Wild met zijn happy hours. Op Mambo Beach en bij het Sea Aquarium kun je je een hele dag vermaken.

Een nadeel van Mambo is dat het erg toeristisch is. Op sommige dagen kan het ontzettend druk zijn en daarvoor hoeft het niet eens hoogseizoen te zijn. Dit is de reden waarom Mambo niet in mijn lijst met de mooiste stranden van Curaçao voorkomt. Het is mij persoonlijk te massaal, te druk en te lawaaierig. Het is duidelijk een enorme hotspot, juist voor toeristen. Niet overslaan dus!

Lees ook: Paradijsjes op aarde. De tien mooiste stranden van Curaçao.

 

 

3. Jan Thiel

Dacht je dat je bij Mambo overspoeld werd door toeristen, de baai Jan Thiel doet er rustig nog een schepje bovenop. Kom je bij een Nederlands reisbureau voor advies over een reis naar Curaçao, dan wordt een van de hotels, resorts of parken op Jan Thiel zonder twijfel als eerste voorgesteld als verblijfplaats.

Gelegen in het zuidoosten van het eiland is de baai van oorsprong een gebied van luxe en was het vooral een plek voor de wat beter bedeelden onder ons. Maar dat is inmiddels flink verleden tijd, want Jan Thiel is een grote toeristenmassa. Toegegeven, het is er práchtig en wordt, net als Mambo, steeds verder uitgebreid en heel goed onderhouden. De baai bestaat uit hotels, resorts, vakantieparken, een heerlijk strand, talloze strandbedjes en natuurlijk Zanzibar, de bar waar je heerlijk kunt lunchen, dineren en op zaterdagavond flink kunt stappen. Klinkt heerlijk en dat is het natuurlijk ook, maar meer dan dat is het niet. Je moet ervan houden. Het publiek van nu is niet hetzelfde als dat van een paar jaar geleden. Jan Thiel is immens populair, dus een must visit, maar dat gaat wel ten koste van de rust en privacy.

 

4. Willemstad

Op Curaçao zeggen we niet dat we even naar Willemstad gaan. Nee. Als we de stad in gaan, gaan we óf naar Punda óf naar Otrobanda. Het woord Willemstad wordt eigenlijk niet gebruikt. De hoofdstad van Curaçao wordt verdeeld door de St. Annabaai, die middenin de stad ligt. De Emmabrug, ofwel de pontjesbrug zorgt ervoor dat je te voet van de een naar de andere kant komt en als de brug open is voor zeeverkeer, dan neem je de ferry naar de overkant. Ben je met de auto? Dan neem je de grote Julianabrug die over de baai gebouwd is.

Punda (punt in het Nederlands) is het zogenaamde ‘goede’ gedeelte. Veel dure winkels zoals juweliers en merkwinkels zijn er te vinden. Het beroemdste gebouw van Curaçao is het Penha-gebouw, tevens het eerste huis van de kleurrijke handelskade. Vele panden aan deze kant van de stad zijn monumentale panden en de Handelskade zelf staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Otrobanda (betekenis: andere kant) daarentegen is een echte volksbuurt, maar de laatste tijd enorm in opmars. Had ik vroeger – in 2002 toen ik er voor het eerst kwam – het gevoel dat ik in een getto was beland toen ik er de eerste keer kwam, nu kun je rustig rondlopen tussen de locals en alle lokale winkeltjes. Grootste tip voor Otrobanda? Het Kura Hulanda hotel. Dit hotel was vroeger een woonwijk in Otrobanda en is omgetoverd tot een openlucht-hotel. Panden zijn omgebouwd tot luxe hotelkamers en restaurants, er zijn zwembaden aangelegd en je vindt er het Kura Hulanda-museum. Heel bijzonder!

Lees ook: Kura Hulanda, het bijzonderste hotel van Curaçao.

 

5. Pietermaai

Last but definitely not least. Ik schreef eerder al een stuk over deze leukste wijk van Curaçao. Pietermaai is een suburb van de hoofdstad Willemstad en is momenteel helemaal booming. Winkeltjes, restaurants, uitgaansgelegenheden en hotelletjes vind je tegenwoordig allemaal in de fraai gekleurde opgeknapte monumentale panden van de wijk Pietermaai. Ooit was het een vervallen bende, maar nu is het the place to be.

Lees ook: Leukste wijk van Curaçao: Pietermaai!

Meer over Curaçao?

Ik schreef veel over dit heerlijke eiland:

Hier vind je al mijn blogs over Curaçao.

 

Ook geïnspireerd geraakt door Curaçao? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contactmet mij op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS