Op Curaçao zijn ontzettend veel bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Van musea tot goede restaurants en van koloniale landhuizen tot de mooiste stranden. Tijdens een korte vakantie kun je lang niet alle bijzonderheden zien en bezoeken en eerlijk is eerlijk… velen komen toch vooral voor het strand. Maar er zijn vijf plekken die je sowieso gezien moet hebben, want zonder deze highlights heb je Curaçao niet gezien. Ga je voor het eerst naar Curaçao? Dan is dit artikel jouw Curaçao voor beginners guide.

Lees ook: Complete Curaçao guide: 70(+1) bezienswaardigheden

 

 

 

CURAÇAO VOOR BEGINNERS

5x hoogtepunten voor je eerste keer Curaçao

Curaçao is heel divers en super veelzijdig en de meeste hotspots liggen verdeeld over heel het eiland. De beste manier om alle mooie plekken te ontdekken is met een auto en er eentje huren is gemakkelijk en gebruikelijk op Curaçao. Of je hem nou meteen bij aankomst op de airport ophaalt of dat je hem later tijdens je verblijf een dagje (of langer) huurt, ga er op uit. Je vuurdoop Curaçao is niet compleet zonder deze vijf bezienswaardigheden.

Lees ook: Auto huren op Curaçao: een paar dingen om te weten

autohuur Curaçao

 

Curaçao voor beginners

1. Westpunt (Banda Abao). De mooiste natuur van Curaçao

Niet echt een hotspot, maar meer een natuurspot. Ongerepte natuur in het Christoffelpark, kleine dorpjes, landhuizen, ruige rotsen, talrijke cactussen, de Christoffelberg (die je kunt beklimmen!) en natuurlijk de mooiste stranden. Playa Kalki, Playa Forti, Grote Knip en Porto Marie vindt je allemaal op en in de buurt van Westpunt. Het gebied rondom Westpunt wordt in de volksmond ook wel Banda Abao (lage kant) genoemd. Huur een auto en trek er een dag op uit om de mooiste natuur en stranden van Curaçao te spotten. De Weg naar Westpunt brengt je langs alle bezienswaardigheden aan deze lage kant van het eiland.

Lees ook: WESTPUNT CURAÇAO | Hoogtepunten tijdens een roadtrip

 

Curaçao voor beginners

2. De mooiste stranden

Curaçao heeft maar liefst 37 stranden. Zevenendertig! Het eiland is maar 60 kilometer lang en op z’n breedst 15 kilometer en toch stikt het er van de baaien, wit zand, wuivende palmen en azuurblauw water. Sommige zijn au naturelle, zoals de stranden die je op Banda Abao vindt (zie: punt 1). Playa Kalki, Playa Grandi, Playa Kenepa (Knip) of Playa Forti zijn allemaal natuurlijke baaien waar je een zwem kunt wagen, maar er zijn ook aangelegde en meer commerciële stranden zoals Mambo Beach en Jan Thiel (zie: punt 3).

Lees ook: SLICES OF PARADISE | De 10 mooiste stranden van Curaçao

Grote Knip Curaçao

 

Curaçao voor beginners

3. Dé hotspots Mambo Beach & Sea Aquarium en Jan Thiel (Zanzibar)

Mambo is the place to be voor een dagje zon, zee, strand, lekker eten, goede cocktails en zelfs shoppen. Mambo bestaat uit een lang strand met heel veel hippe strandbars, hotels zoals het Lions Dive & Beach Resort en een heuse winkelboulevard vol met eet- en koffietentjes. Starbucks en Subway, boetiekjes met souvenirs en de prachtigste bikini’s en zelfs het radiostation van Dolfijn FM: op Mambo vind je alles bij elkaar. Aan de linkerkant vind je het Sea Aquarium, waar je met dolfijnen kunt zwemmen en nog veel meer zeedieren kunt spotten en rechts van Mambo is good old Wet & Wild waar je vooral op zondag lekker met je voetjes in het zand en een Amstel Bright in je hand kunt happy hour-en.

Nog een stuk oostelijker ligt de Jan Thiel baai. Vroeger was het een dure plek waar alleen rijke Nederlanders kwamen, maar vandaag de dag stikt het er van de hotels en resorts. Als je naar een Nederlands reisbureau gaat om je reis naar Curaçao te boeken, dan kom je 99% zeker op Jan Thiel terecht. Er zijn talloze restaurants en beach bars, waaronder Zanzibar wat echt een hotspot op zaterdagavond is. Jan Thiel is druk en overladen met Nederlanders. Mocht je er terechtkomen zou ik zeggen: blijf er niet hangen. Je hebt Curaçao niet gezien als je alleen maar op Jan Thiel bent geweest. Mambo

 

Curaçao voor beginners

4. Willemstad: Punda en Otrobanda

Op Curaçao zeggen we niet dat we even naar Willemstad gaan. Nee. Als we de stad in gaan, gaan we óf naar Punda óf naar Otrobanda. Het woord Willemstad wordt eigenlijk niet gebruikt. De hoofdstad van Curaçao wordt verdeeld door de St. Annabaai, die middenin de stad ligt. De Emmabrug, ofwel de pontjesbrug zorgt ervoor dat je te voet van de een naar de andere kant komt en als de brug open is voor zeeverkeer, dan neem je de ferry naar de overkant. Ben je met de auto? Dan neem je de grote Julianabrug die over de baai gebouwd is.

Punda is het oudste gedeelte van Willemstad. Veel dure winkels zoals juweliers en merkwinkels zijn er te vinden. Het beroemdste gebouw van Curaçao is het Penha-gebouw, tevens het eerste huis van de kleurrijke handelskade. Vele panden aan deze kant van de stad zijn monumentale panden en de Handelskade zelf staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Otrobanda (betekenis: andere kant) daarentegen is van oudsher een echte volksbuurt. Had ik vroeger – in 2002 toen ik er voor het eerst kwam – het gevoel dat ik in een getto was beland, nu kun je rustig rondlopen tussen de locals en alle lokale winkeltjes. Grootste tip voor Otrobanda? Het Kura Hulanda hotel. Dit hotel was vroeger een woonwijk in Otrobanda en is omgetoverd tot een openlucht-hotel. Panden zijn omgebouwd tot luxe hotelkamers en restaurants, er zijn zwembaden aangelegd en je vindt er het Kura Hulanda-museum. Heel bijzonder!

Lees ook:

→ 14x prachtig en iconisch Punda op Curaçao

→ Kura Hulanda, het bijzonderste hotel van Curaçao

 

Curaçao voor beginners

5. Pietermaai

Last but definitely not least. Pietermaai is een suburb van de hoofdstad Willemstad en waar je er twintig jaar geleden niet over straat durfde, is dat vandaag de dag totaal anders. Pietermaai bruist als nooit tevoren en is anno nu helemaal zoals de wijk bij de oprichting bedoeld was. Winkeltjes, restaurants, cafés, happy hours en hotelletjes vind je allemaal in de fraai gekleurde opgeknapte monumentale panden van Pietermaai. Ooit was het een vervallen bende, maar nu is het the place to be.

Lees ook: PIETERMAAI | De állerleukste wijk van Curaçao 

 

Curaçao voor beginners

Meer tips voor je eerste keer Curaçao

Auto huren op Curaçao

Huur een auto op Curaçao. Curaçao is klein, maar groot genoeg om te verdwalen. Voor fietsen of wandelen is het te warm en bovendien zijn er geen fietspaden of stoepen langs de wegen. Er is nauwelijks openbaar vervoer en de hotspots liggen allemaal ver uit elkaar. Zonder auto kom je eigenlijk nergens.

Lees ook: AUTOHUUR | Auto huren op Curaçao: een paar dingen om te weten

autohuur Curaçao

 

Leuke wijken en plekken op Curaçao

 

Overnachten op Curaçao

Van luxe resorts, boutique hotels tot kleine bed & breakfasts of zelfs een privé villa. De accommodaties op Curaçao zijn legio en heel divers. Leuke en mooie (boutique) hotels, B&B’s en andere plekken om te overnachten tijdens je eerste bezoek zijn:

 

Het échte Curaçao

Wil je weg van de massa en het meer authentieke Curaçao ontdekken? Er zijn een aantal musea op het eiland waar je in het verhaal van Curaçao duikt. Maar ook qua natuur en eten vind je op Curaçao dingen die je nergens anders vindt.

Lees ook: AUTHENTIEK CURAÇAO | Vijf tips van een local

 

Vliegen naar Curaçao

Er gaan dagelijks directe vluchten naar Curaçao. KLM, TUI en ook andere maatschappijen vliegen rechtstreeks naar het eiland of met een tussenstop op een van de andere eilanden (Aruba, Bonaire of Sint Maarten).

→ Vind hier je ticket naar Curaçao

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen. 

 

Meer Curaçao? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER CURAÇAO

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap