Reizen naar de andere kant van de wereld betekent dat je je gaat onderdompelen in andere culturen, waar andere wetten en regels gelden, andere klimaten zijn, andere talen worden gesproken en andere gebruiken en leefregels zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk en dit zijn wat tips om een verre reis voorbereiden.

 

 

VERRE REIS VOORBEREIDEN

5x tips voor het voorbereiden van een verre reis

 

1. Je verre reis voorbereiden: heb je een visum nodig?

Toen ik begin 2020 naar Bali ging kreeg ik het op Schiphol even heel warm. Bij het inchecken werd me namelijk gevraagd of ik een visum had geregeld voor Bali en dat had ik niet. Ik zou zes weken blijven en in Indonesië krijg je bij aankomst een stempel in je paspoort voor dertig dagen, dus dat zou niet overeenkomen met elkaar. Maar ik had gelezen dat je voor langere verblijven op Bali een visa on arrival kunt/moet kopen en dat dat op het vliegveld van Bali zelf kon. Ik vertelde de stewardess dat ik het op Bali zelf zou regelen en daarmee ging ze bijzonder gemakkelijk akkoord, waardoor ik meteen gerust was dat het wel goed zou komen.

Toch vond ik mezelf echt bijna voor schut staan. Ik reisde op dat moment al zo’n twee jaar fulltime de wereld rond en ik had niet eens gedacht aan het regelen van een visum. Ik had me er (en dat durf ik nu achteraf wel toe te geven) helemaal niet goed in verdiept. Het is uiteraard goed gekomen, zoals altijd alles goed komt of eigenlijk altijd al is; bij aankomst kocht ik gewoon een visa on arrival, zodat ik langer kon blijven, maar de lesson learned hier is: ken de visumregels van het land waar je naar toe gaat en regel zoveel mogelijk vooraf.

Extra tip: neem kopietjes van je visum én je paspoort mee, zowel digitaal als op papier. Je kunt de documenen naar jezelf mailen en er screenshots van maken, zodat je ze altijd vanaf je telefoon kunt laten zien.

 

2. Vaccinaties

Het was begin 2008. Ik was in Argentinië, precies in het deel waar de Gele Koorts voorkwam. Ik was er al sinds november en naarmate de tijd vorderde werd er steeds meer geadviseerd om een vaccinatie tegen de Gele Koorts te halen. En dus daar ging ik. Op het centrale plein in Posadas in de hoofdstad van de provincie Misiones sloot ik aan in een rij om in een soort markttentje door een volslagen onbekende een spuit in m’n arm te laten zetten. Ik kreeg er een certificaat bij en dat was dat.

Telkens als ik nu weer ga reizen lees ik me vooraf in of ik me ergens tegen moet laten inenten of niet. Maar ook of bestaande vaccinaties nog wel ‘geldig’ zijn. Sommige zijn namelijk maar voor tien jaar, terwijl andere levenslang zijn Hoe dan ook, het is belangrijk om vooraf goed te weten waar je aan toe bent zodat je niet met je westerse lijf ergens in het verre oosten of op een tropische bestemming voor verrassingen komt te staan.

Extra tip: neem je vaccinatieboekje mee.

 

3. Reisvoorbereiding en geldzaken: budget, valuta en betalen

Best wel belangrijk bij een verre reis voorbereiden: bepaal je budget. Verdiep je in het land waar je naar toe gaat, zodat je weet hoe duur het er ongeveer is. Zo is rondreizen door Thailand een stuk goedkoper dan een reis door Patagonië en daar kun je tijdens je reisvoorbereidingen rekening mee houden.

Maar ook. Toen ik tijdens mijn zomerreis door Europa van 2018 in Kroatië aankwam viel ik zo ongeveer steil achterover dat ik er niet met euro’s kon betalen. Ik weet niet wat me het meest verbaasde: dat dat niet kon of dat ik er niet van op de hoogte was, maar misschien wel allebei. Nu was dat niet een grote ramp (het was maar Kroatië), maar als je ergens ver weg bent, wil je dit soort dingen echt wel weten.

En nog een ander ding wat betreft geldzaken in je reisvoorbereiding: het gebeurt geregeld dat je op plekken komt waar je niet of nauwelijks kunt pinnen (winkels hebben vaak geen betaalautomaten en geldautomaten van banken werken niet altijd). Het is goed om dat van tevoren te weten (of er tenminste gemakshalve van uit te gaan) en cash mee te nemen. Dit soort dingen zijn heus oplosbaar, maar handig is het niet. Bereid je hierop voor zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lees ook: 14 financiële reistips voor je financiën op reis

→ Extra tip: zorg tijdens je reis sowieso altijd dat je contant geld op zak hebt. Niet teveel uiteraard, maar een beetje cash in your pockets is echt wel een goed idee.

→ Nog een extra tip: neem altijd US dollars mee. Ze worden wereldwijd op best veel plekken geaccepteerd, dus altijd een goed idee.

 

4. Verzeker je reis, maar ook dat wat achterblijft

Je reis verzekeren is echt niet onverstandig om te doen als je een verre reis gaat maken. De meeste reisverzekeringen zijn aanpasbaar wat betreft dekking en lengte. Zo kun je als je een verre reis naar een ander continent gaat maken je verzekering op werelddekking zetten en mocht je – net als ik – vaak lang weg gaan, dan kun je de lengte per reis aanpassen. Ook als je gaat duiken of wintersporten kun je dit apart meeverzekeren, zodat je ook voor medische kosten die daaruit voort kunnen komen, bent verzekerd.

Maar vergeet ook vooral niet dat er thuis wat achterblijft als je gaat reizen. Als je niet leeft als een nomad zoals ik en dus en wél een huis en haard hebt, dan is het verstandig om die hele zooi te verzekeren. Je huis zelf, maar ook je inboedel. Je wil er niet aan denken, maar als er dieven zijn die weten dat jij een paar weken niet thuis bent en ze slaan hun slag, dan ben je maar wat blij dat je alles goed verzekerd hebt. Better safe than sorry.

 

5. Laatste tip voor het voorbereiden van een verre reis: lees je in, maar leg niets vast

De bestemming waar je naar toe gaat heb je natuurlijk niet voor niets gekozen. Grote kans dat je je al hebt ingelezen in het land waar je je verre reis gaat maken. De highlights, bezienswaardigheden, activiteiten om te ondernemen, lokaal eten, hotspots; het liefst wil je niets overslaan en álles doen en zien. Maar pas hiermee een beetje op. Want hoe meer je voorbereidt, hoe vaster je plan wordt en er is niets zo leuk als reizen (en eigenlijk ook gewoon leven) zonder plan. Leg je eerste dag en nacht vast, maar verder niet. Ga gewoon lekker mee in de flow van wat er gebeurt.

Maak wat doelen en hou je daar aan, maar hoe het verder gaat ontstaan, zal in de loop van je reis blijken. Hoe meer je je vastlegt, hoe minder ruimte er is voor spontaniteit, impulsen en je intuïtie volgen en dat geeft nou juist de sjeu aan je reis (en aan je hele leven). Lees je dus wel degelijk in en bepaal van welke dingen je écht vooraf al warm wordt en laat de rest gewoon lekker op z’n beloop. Ik zweer je, je gaat op die manier de tijd van je leven hebben.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer reistips? Lees ook:

ALLE REISTIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap