Andalusië: dit zijn de 6 mooiste steden van Zuid-Spanje

Steden Andalusië

In mijn eentje maakte ik in in maart 2015 een roadtrip door Andalusië. Deze zuidelijkste regio wordt ook wel het échte Spanje genoemd. Het leven gaat hier een tandje minder snel, de dorpjes zijn er witter dan wit, de landschappen uniek en de zee is nooit ver. Andalusië kent ook een paar steden en de mooiste licht ik in deze blog voor je uit.

Andalusië is wel zo ongeveer de mooiste regio van Spanje en dat durf ik te zeggen terwijl ik niet eens overal in Spanje ben geweest. Het is landschap is er bergachtig, het is het thuis van de Costa del Sol, het stikt er van de witte dorpjes (pueblos blancos) en de geschiedenis van de regio is op z’n minst enerverend te noemen. Maar in Andalusië zijn natuurlijk ook gewoon steden en niet zomaar steden. Diezelfde geschiedenis komt hier tot leven en ik neem je mee naar zes schitterende steden Andalusië.

Lees ook: Roadtrip Andalusië: rondreis van twee weken door Zuid-Spanje.

 

STEDEN ANDALUSIË

DE ZES MOOISTE STEDEN IN HET ZUIDELIJKE ECHTE SPANJE

 

Andalusië is niet alleen rijk aan mooie natuur, maar ook aan cultuur. Zo zijn er de wereldberoemde pueblos blancos (witte dorpjes), bekende kustplaatsen als Marbella, Torremolinos en Fuengirola, maar wil je echt cultuur snuiven en een duik in de veelal Moorse geschiedenis maken, dan is een bezoek aan de grotere steden onvermijdelijk. Maar dat niet alleen, de Spaanse steden zijn ook nog eens beeldschoon en als je in Andalusië bent mag een bezoekje aan (een van de steden) dan ook echt niet ontbreken. Hier komen de zes mooiste.

 

Sevilla

Bij de hoofdstad van Andalusië, Sevilla, denk je al gauw aan de Flamenco, sangria, paella en zinderende hitte en dat is helemaal terecht. In Sevilla voel je het echte Spanje. Flanerend over de Avenida de la Constitución voel je de Spaanse vibes tot in je vezels terwijl de zon hoog aan de hemel prijkt. Wat velen niet weten is dat Sevilla ooit bezeten was door de Moren (rond 700 na Christus) en dat is nog op vele manieren te merken. Moren zijn berbers en arabieren uit Noord-Afrika en bezaten ook bijvoorbeeld Malta, Sicilië en Corsica.

De kathedraal van Sevilla die tegenwoordig hartstikke katholiek is, was ooit een moskee en de toren van het bouwwerk, die Giralda wordt genoemd, heeft een minaret. Maar Sevilla heeft nog meer. Wat dacht je van het Plaza de España, het beeldschone epische Spaanse plein aan de rand van het centrum. Pas in 1929 gebouwd ter ere van een tentoonstelling, dus erg ancient is het niet, maar het typeert Sevilla enorm. Dan is er nog het koninklijk paleis Real Alcazar,  de Torre del Oro en de wijk Triana aan de overkant van het kanaal. Sevilla is een plaatje en je voelt je er echt in Spanje.

Lees ook: Zon, cultuur en historie: Sevilla, mooiste stad van Spanje.

SevillaSteden Andalusië SevillaSevilla Andalusië

 

Málaga

Misschien wel de bekendste plaats van Andalusië, maar in ieder geval een populaire omdat het direct aan ze ligt. De Costa del Sol (de zonkust) heet de kust waaraan Málaga ligt, maar behalve zonnebaden op het strand kun je nog veel meer doen in deze warme Spaanse stad. Omdat de stad aan zee ligt is het er niet zo warm als in de steden die in het binnenland liggen, dus het is er vaak erg aangenaam. In de straten en typische steegjes die versierd zijn met citrusbomen en andere subtropische planten is de sfeer gemoedelijk en relaxt.

Ook Málage is bezeten geweest door de Moren waarvan nog resten te vinden zijn. Het Alcazaba fort bijvoorbeeld en het Castillo de Gibralfaro zijn door de Moren gebouwd. Toen ze verdreven waren en de stad Rooms-Katholiek werd, werd de kathedraal gebouwd die middenin de binnenstad staat. Leuk detail: de kathedraal is nooit helemaal afgemaakt en heeft één hele en één halve toren. Of dat ooit nog gaat gebeuren is de grote vraag.

Steden Andalusië MalagaMálaga

 

Granada

Misschien wel de allermooiste stad van Andalusië is Granada en dat komt niet in de laatste plaats door het grandioos imposante Moorse fort het Alhambra. Het is met recht een complex te noemen en bestaat uit verschillende gebouwen en is in totaal 140.000m² groot. Enorm dus! Keizer Karel V wilde in de zestiende eeuw een groot deel van de Moorse gebouwen vernietigen, maar gelukkig had hij een vrouw die hem ervan weerhield. Het meeste staat nog overeind. Het Alhambra is echt een hoogtepunt in Andalusië.

Maar Granada heeft nog meer dan alleen maar het Alhambra, want deze Spaanse stad heeft net als Sevilla een typisch Andalusische binnenstad. De mooiste en meest authentieke wijk van Granada is zonder twijfel Albaicín. Deze van oorsprong Arabische wijk wordt nog niet overspoeld met toeristen en souvenirwinkels, maar voelt nog echt zoals het ooit geweest moet zijn. Ben je in Andalusië en wil je een stad bezoeken of zoek je een stedentrip voor een weekendje weg, overweeg dan echt om naar Granada te gaan.

Meer tips over Granada? Hier vind je alles over Granada voor beginners.

SGranada AndalusiëAlhambra GranadaSteden Andalusië Granada

 

Córdoba

Nog zo’n Moorse nederzetting in Andalusië is het schitterende Córdoba. Gelegen in het binnenland is het de warmste stad in Spanje en zelfs van heel Europa en dat merk je aan de cultuur die er heerst. Het is er relaxt, de mensen zijn er rustig en niemand heeft haast. De binnenstad van Córdoba staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en niet zonder reden. De belangrijkste bezienswaardigheid in de Moors-Andalusische binnenstad in de Mezquita.

De Mezquita is de kathedraal die middenin het centrum van Córdoba staat en is er een uit duizenden. Mezquita betekent moskee in het Spaans en dat leidt weer naar de Moren. Hoewel op de plek van Mezquita oorspronkelijk al een bouwwerk van de Romeinen stond, is het gebouw steeds veranderd door de inwoners van hun tijd, maar sinds een jaar of 800 is de Mezquita weer in handen van de Rooms-Katholieken. De kathedraal doet nog erg Moors aan en het is echt een prachtig fantastisch mooi gebouw. Je wordt instant verliefd!

Meer tips over Córdoba? Hier vind je alles over Córdoba voor beginners.

Cordoba AndalusiëSteden Andalusië Cordoba

 

Ronda

Niet zozeer een grote stad, maar wel een plaats voor in de boekjes: Ronda. Gelegen in de prachtige bergen wordt Ronda voornamelijk gekenmerkt door de diepe kloof die het stadje opsplitst in tweeën. Over de kloof is een imposante brug gebouwd die echt tot de verbeelding spreekt en waarvan je maar foto’s blijft maken. In Ronda zelf is niet heel veel te doen of te beleven, op het imposante Plaza de Toros na. Deze plaza is de oudste stierenvechtenarena van Spanje en nog steeds worden er stierengevechten gehouden. Hoewel je dat niet meer zou moeten willen is het wel degelijk iets dat bij de echte Spaanse cultuur hoort. Wil je niet naar een gevecht (begrijpelijk), dan fungeert de arena ook gewoon als museum.

When in Ronda, blijf dan niet in het stadje hangen, maar ga er op uit. De omgeving is magnifique! Als je van een beetje actie houdt kun je gaan hiken. Je kan helemaal naar beneden de kloof afdalen (en daarna dus ook weer omhoog), maar ook in de bergachtige omgeving is genoeg te doen, te zien en te bewandelen. Alleen de kronkelige bergweg ernaar toe is al de moeite waard. Ronda is prachtig!

Steden Andalusië RondaSteden Andalusië RondaSteden Andalusië Ronda

 

Cádiz

En dan misschien een vreemde eend in de bijt, want Cádiz ligt niet zozeer op het vasteland van Andalusië. Toch is deze heerlijke Spaanse stad wel degelijk het benoemen waard. Cádiz ligt op een landtong, een soort schiereiland aan de westkust van Spanje, ten noorden van de Costa de la Luz. Kom je met de auto, dan enter je de stad via grote bruggen wat je een beetje een Miami-gevoel geeft, maar eenmaal in de stad is dat gevoel al gauw weg.

Cádiz ligt aan zee, heeft een prachtige haven waar veelal cruiseschepen aangemeerd liggen en de binnenstad stikt van de kleine steegjes en pleintjes. Ronddwalend heb je veelal het gevoel dat je steeds op dezelfde plek komt en hoewel dat soms ook inderdaad zo is, vergis je je al gauw omdat alles veel op elkaar lijkt. Cádiz ligt aan de Golf van Cádiz en heeft als vanzelfsprekend een strand, maar los van zon, zee en strand is er een kathedraal, een Romeins theater, een kasteel, een fort en een Moors theater. De ligging aan zee en het warme klimaat maken van Cádiz echt een fijne vakantiebestemming!

Steden Andalusië Cádiz

Andalusië Cádiz

 

Meer steden Andalusië en pueblos blancos

Neen, dit zijn niet alle steden die in Andalusië te vinden zijn, maar dit zijn wel de meest noemenswaardige, vind ik. Spaanse steden als Marbella, Torremolinos, Fuengirola die ik eerder al noemde, noem ik dit artikel niet, omdat dat toch meer badplaatsen zijn waar zon, zee en strand én toerisme de overhand hebben en dat is nou juist niet waar ik in dit artikel op wilde focussen.

Andere Spaanse steden in Andalusië zijn Almería, Nerja, Gibraltar (officieel Brits grondgebied, dus vergeet je paspoort niet als je gaat) en Tarifa. Ook is Andalusië bekend om zijn witte dorpjes (pueblos blancos) zoals Vejer de la Frontera, Arcos de la Frontera, Grazalema en Ubrique, Zahara de la Frontera. Mijn volgende reis naar Andalusië wordt definitely een tocht door de witte dorpen.

 

Hoe kom je in Andalusië?

Andalusië ligt in Zuid-Spanje. Sevilla, Málaga, Granada en Córdoba hebben hun eigen luchthavens.

Naar Andalusië? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

Auto huren in Andalusië?

Ga je roadtrippen door Andalusië, dan kun je het best een auto huren.

Auto huren? Huur je auto bij Sunny Cars

Spanje autohuur

Waar verblijven in Andalusië?

In twee weken maakte ik een roadtrip door Andalusië en verbleef in verschillende plaatsen en steden. Maak je een citytrip naar een van de steden, boek dan je kamer bij Booking.com in de Andalusische steden:

Sevilla
Málaga:
Granada
Córdoba
Ronda
Cádiz

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Andalusië/Spanje? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE >

ALLE CITYTRIPS >

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS