Zakynthos – Griekse parel in de Ionische Zee

Afgelopen mei ging ik naar Zakynthos. Niet zozeer op ontdekkingsreis, zoals ik vaak doe, maar eigenlijk gewoon op vakantie. Een weekje. Ik was er zwaar aan toe. “Waar ben je geweest?” vroeg iemand mij na afloop. Toen ik de naam van het eiland antwoordde, vroeg hij er achteraan: “Dus je gaat ook weleens naar bestemmingen die niet zo bekend zijn?”

Zakynthos. Zo’n plek waar je onverhoopt al vele beelden van hebt gezien, maar waarvan je je pas realiseert waar het is als je je erin verdiept. De iconische foto van het beroemde scheepswrak in een met rotsen omheinde baai met daaromheen helderblauw water is een veel gefotografeerd en daardoor wereldberoemd strand en is volgens de ANWB zelfs het mooiste strand van Europa. Ik besloot dat ik deze plek met eigen ogen moest zien. Ik boekte via Eliza was here en vertoefde een hele week in mijn eentje op deze prachtige parel in de Ionische Zee. Lees gauw verder over Zakynthos bezienswaardigheden.

 

kaart zakynthos

 

Zakynthos bezienswaardigheden

Wat Zakynthos zo bijzonder maakt? Naast de vele olijfbomen, de schildpadden, de schitterende natuur en de vele stranden is vooral Navagio Beach (ofwel Shipwreck Beach) de bekendste trekpleister. Maar ook de blue caves, Zakynthos-stad met mooie pleinen en leuke stadjes als Vassilikos, Argassi, het toeristische Laganas en Agios Sostis zijn meer dan de moeite waard. Zomaar een paar van de vele hoogtepunten van dit nog redelijk onontdekte paradijs dat maar op een steenworp afstand van ons kikkerland ligt. Ik somde een aantal bezienswaardigheden voor je op. Lees je mee over al Zakynthos bezienswaardigheden?

 

Navagio Beach

Ik kan natuurlijk het hoogtepunt tot het laatst bewaren, maar dat deed ik tijdens mijn verblijf op Zakynthos niet en dus doe ik dat nu ook niet. Het eerste wat ik op maandagochtend deed, was in de auto springen en op weg gaan naar Navagio Beach, oftewel Shipwreck Beach. Ik stippelde een route uit, zette de tomtom aan en even later kwam ik aan op een onverharde parkeerplaats. Ik stapte uit en liep regelrecht richting de imposante rots die ik metéén herkende van alle foto’s die ik al had gezien van dit meest gefotografeerde strand van Griekenland.

Wat was het hóóg! De baai, de rots en het water. Het kristalheldere, immens blauwe water. Ik vond het zó indrukwekkend dat ik het scheepswrak, dat in 1980 op het strand is aangespoeld en er nog steeds ligt, niet eens opmerkte. Het verhaal gaat dat er op het schip smokkelwaar werd vervoerd. Sigaretten, alcohol en zelfs vrouwen. Nu is het niet meer dan een roestig karkas dat maar ligt te liggen. Niet alleen zag ik het van bovenaf, ik ging ook een dag met de boot naar de baai. Ik stond naast het schip, bij het schip en liep eromheen, maar erg onder de indruk raakte ik ook niet van dichtbij.

Wél van de baai zelf, omgeven, zelfs bijna omsloten met rotsen. Het geluid van pratende medebezoekers galmde bijna. Het voelde claustrofobisch en het bijna groene water lag vrij stilletjes voor me. Ik ging er niet in, maar bleef gewoon zitten. Met mijn billen op een handdoek op het kiezelstrand, dat van zo hoog bovenaf  op een wit zandstrand lijkt, maar het dat dus allesbehalve is.

Zakynthos bezienswaardigheden: Navagio BeachZakynthos bezienswaardigheden: Navagio Beach

Zakynthos bezienswaardigheden: Navagio BeachZakynthos bezienswaardigheden: Navagio Beach

 

Blue Caves

Met de boot ging ik niet alleen naar Shipwreck Beach, op de terugweg verminderden we ook vaart bij de Blue Caves aan de noordkant van het eiland. Het water is er zo helder en zo blauw, dat het weerkaatst op de zijkanten van de rotsen. Ik had pech. En mijn bootgenoten ook. De zon scheen niet, waardoor er weinig te weerkaatsen viel. Het effect van het sprankelende blauwe water ging er behoorlijk door verloren, maar toch kon ik me voorstellen hoe mooi het zou zijn als een heerlijk zonnetje zou weerkaatsen op de wanden van de rotsen. Ik was met de boot, maar het schijnt dat je er ook kunt zwemmen en snorkelen.

Zakynthos bezienswaardigheden: Blue Caves

 

Zakynthos-stad

Het eiland heet Zakynthos en de hoofdstad heeft dezelfde naam als het eiland. Zakynthos dus. Een klein stadje, gelegen aan water. Een haven met een paar boten, een lange straat, de Strada Marina, die tot het einde van de haven loopt met winkeltjes, terrasjes, een kerk, toeristenbureautjes en een enkel schooltje met zijstraten vol winkeltjes en plekken waar vooral locals zich vermaken. Ik struinde geregeld rond in de stad die na de aardbeving van 1953 helemaal wederopgebouwd is.

De stad ligt aan de voet van de Stranis heuvel en leuke plekken zijn het Dionysos Solomos plein, het Agios Markos plein en de kerk Agios Dionysos. Wat ook fijn is in Zakynthos-stad? Gewoon op een bankje zitten aan het water. Naar vissers kijken die hun vangst schoonschrobben (neus dicht), naar boten kijken die aanmeren en vooral gewoon zitten. Heerlijk. Zakynthos-stad is een van de mooiste Zakynthos bezienswaardigheden.

Zakynthos bezienswaardigheden: Zakynthos-stadZakynthos bezienswaardigheden: Zakynthos-stadZakynthos bezienswaardigheden: Zakynthos-stadZakynthos bezienswaardigheden: Zakynthos-stad

 

Vassilikos

Over Zakynthos bezienswaardigheden gesproken: in het zuidoosten van het eiland ligt het plaatsje Vassilikos. Het is een doorgaande weg, slingerend door de prachtige bergen met af en toe een glimp van de wonderschone Ionische Zee op links. Er liggen veel hotels en appartementen, veelal verscholen in de bergen en de plaats is omgeven door vele stranden. Banana Beach, Porto Zoro, Gerakas, Vourderi, Agios Nikolaos, Plaka en Porto Roma bijvoorbeeld. Ik sliep er in Sea View Castle dat ik had geboekt via Eliza was here met een magnifique uitzicht.

Zakynthos bezienswaardigheden: VasilikosZakynthos bezienswaardigheden: Vasilikos

 

Argassi

Argassi is een iets grotere plaats dan Vassilikos en niet te omzeilen op weg naar het zuidoosten van het eiland. Een lange straat met een paar zijstraten met winkels met snuisterijen, kledingzaken, supermarkten, groentewinkels, hotels en een paar goede restaurants. Erachter ligt strand, eigenlijk de perfecte plek om te verblijven tijdens een fijne vakantie. Ik at er bijna elke avond heerlijke souvlaki’s, gyros en tzatziki en de serveerster was aan het einde van de week bijna een vriendin geworden.

 

Banana Beach

Banana Beach ligt zuidoostelijk en dichtbij Vassilikos en Argassi. Het schijnt toeristisch te zijn, maar in mei was het nog helemaal niet druk. Een heerlijk strand met blauwe bedjes en rieten parasols. Ga ’s ochtends eerst naar de stad of naar een andere bezienswaardigheid en ’s middags heerlijk relaxen op het strand tot zo laat, dat bijna iedereen weg is. Het overdekte terras met een heerlijke lunch- en dinerkaart zorgden ervoor dat ik er geregeld aanschoof. Ik hoefde even geen andere plekken te ontdekken. Banana Beach was mijn rustoord en dat vond ik even goed.

Zakynthos bezienswaardigheden: Banana BeachZakynthos bezienswaardigheden: Banana Beach

 

Laganas

Wil je een drukker strand? Met veel toeristen en ook het gevoel hebben dat je in een toeristisch gebied bent beland? Dan moet je naar Laganas. Auto’s staan zo’n beetje op het strand geparkeerd, kroegjes, restaurantjes, winkels met felgekleurde luchtbedjes en badpakken in de etalage, het is net alsof je je in een Spaanse badplaats waant. Ik was er eventjes, een middag, maar kon er mijn draai niet echt vinden, hoewel het een mooie plek is.

Maar het allerleukste aan Laganas is wel het feit dat de vele schildpadden die het eiland rijk is er op het strand van Laganas hun eieren leggen. Alleen daarom al is Laganas een van de beste Zakynthos bezienswaardigheden.

Zakynthos bezienswaardigheden:: Laganas

 

Agios Sostis

Vlakbij Laganas ligt Agios Sostis, een plaatsje dat ooit heel klein was, maar de laatste jaren is uitgegroeid tot best een populaire plaats, juist voor toeristen. Onder Agios Sostis ligt een piepklein eilandje, dat je met een wandelbruggetje kunt bereiken en ook Agios Sostis heet, om het gemakkelijk te maken. Er schijnt een discotheek op het eilandje Agios Sostis te zijn, voor de liefhebbers.

Zakynthos bezienswaardigheden: Agios SostisZakynthos bezienswaardigheden: Agios Sostis

 

Wist je dat:

 • Zakynthos in het Italiaans Zante wordt genoemd?
 • Je Zakynthos uitspreekt als Zákynthos en niet, zoals velen geneigd zijn (waaronder ikzelf) Zakýnthos?
 • Zakynthos een van de eilanden in de Ionische Zee is? Samen met Lefkas, Kefalonia, Ithaka en Meganissi vormt Zakynthos de Ionische eilanden;
 • Griekenland meer dan 6000 eilanden heeft?
 • Zakynthos mijn eerste kennismaking met Griekenland was? En dat dit naar meer proeft? Samos, Mikonos, Santorini, Corfu en o.a. Rhodos staan inmiddels ook op mijn verlanglijstje;
 • Zakynthos een oppervlakte heeft van 407,6 km2 en 42.000 inwoners heeft, waarvan er 12.000 in Zakynthos-stad wonen? (bron: griekseiland.nl);
 • De beste maanden om Zakynthos te bezoeken, juni en september zijn? Juli en augustus zijn heel warm en mei en oktober hebben hier minder zonzekerheid;
 • De naam Dyonisos overal op het eiland terugkomt? En dat dat komt doordat Dyonisos de beschermheilige is van Zakynthos?
 • De bijnaam van Zakynthos ‘Bloem van het Morgenland’ (Il fiore di Levante) is?
 • Het eiland vol staat met olijfbomen en er dus de lekkerste olijfolie te koop is?

 

Geïnspireerd geraakt door deze prachtige Griekse plek in de Ionische Zee? Ken je misschien nog meer Zakynthos bezienswaardigheden die ik niet heb genoemd? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

8 Reacties

 1. Beantwoorden

  Denise - Follow my footprints

  6 oktober 2016

  Wauw, wat een mega-uitgebreide post Kim! Je lijkt mij wel, ha ha. Mooi geschreven en heel herkenbaar uiteraard. Er valt ook zoveel moois over te vertellen. Na de blogs die ik al schreef ben ik ook nog steeds niet klaar. Ik heb nog veel meer moois te vertellen!
  Hoe dan ook, super dat je het gewoon in je eentje gedaan hebt. Ik doe dat zoals je weet ook vaak, maar daar zijn we toch nog uitzonderingen in.
  Maar had je er tot vorig jaar echt nog nooit van gehoord? Ik ken Zakynthos al 25 jaar van naam (omdat mijn moeder toen mijn zusje en ik rond de 18 waren er voor het eerst alleen zonder ons op vakantie ging) en dacht altijd dat het héél toeristisch was, maar dat viel me dus heel erg mee toen ik er in mei eindelijk zelf was. Ook ik was echt nog verrast!
  Ik zou als ik jou was zeker meer van Griekenland gaan bekijken. Sithonia (waar ik pas was) is ook mooi voor rondrijden en strand. En Santorini al helemaal!

  • Beantwoorden

   kimaroundtheworld

   6 oktober 2016

   Wat leuk dat je me gevonden hebt, Denise! Je zult niet verrast zijn als ik zeg dat ik me o.a. door jou heb laten inspireren om met dit blog te beginnen. Blijft grappig dat we bijna tegelijkertijd op Zakynthos waren. Het is inderdaad een behoorlijk artikel geworden, maar er valt ook zoveel te vertellen over dit heerlijke eiland!
   Ik heb je blog over Sithonia gelezen; lijkt me ook echt prachtig. En Santorini natuurlijk inderdaad. Zucht, er is nog zoveel te ontdekken…

 2. Beantwoorden

  Denise - Follow my footprints

  6 oktober 2016

  Je foto’s zijn trouwens niet scherp, terwijl ik weet dat ze dat op instagram wel waren. Misschien daar nog even naar kijken? Want dat is zonde van zoveel beeld! Ik denk dat het met het uploaden te maken heeft, want ik weet dat jij wél scherpe foto’s maakt.

  • Beantwoorden

   kimaroundtheworld

   6 oktober 2016

   Zijn álle foto’s onscherp?

   • Beantwoorden

    Denise - Follow my footprints

    6 oktober 2016

    Ik ben speciaal even teruggekomen op mijn pc nadat ik de post net nog op mijn mobiel bekeken heb: op mijn telefoon zie ik ze scherp, maar op mijn pc allemaal onscherp. Misschien ligt het aan mij (hoewel ik het normaal nooit heb), maar vraag anders even of iemand anders ze ook onscherp ziet vanaf een desktop.

    • Beantwoorden

     kimaroundtheworld

     9 oktober 2016

     Denise, wat lief dat je speciaal nog weer op je pc hebt gekeken. Ik zie ze zelf allemaal scherp vanaf mijn pc en heb ook anderen gevraagd en zij zien ze ook gewoon scherp vanaf hun desktop. Heel vreemd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER