Zakynthos. Zo’n plek waar je onverhoopt al vele beelden van hebt gezien, maar waarvan je je pas realiseert waar het is als je je erin verdiept. De iconische foto van het beroemde scheepswrak in een met rotsen omheinde baai met daaromheen helderblauw water is een veel gefotografeerd en daardoor wereldberoemd strand en staat volgens de ANWB zelfs in de top tien mooiste stranden van Europa.

In mijn eentje vertoefde ik een hele week op deze prachtige parel in de Ionische Zee en dat was de perfecte plek om vakantie te vieren. Met een huurauto reed ik het hele eiland over en zag heel wat moois. Lees gauw verder over Zakynthos bezienswaardigheden.

 

 

ZAKYNTHOS BEZIENSWAARDIGHEDEN

Wat Zakynthos zo bijzonder maakt? Naast het iconische strand met het scheepswrak heeft het eiland nog veel meer te bieden. Het eiland staat vol met olijfbomen, er is een strand waar schildpadden wonen en te spotten zijn, er zijn veel stranden, er zijn bergen en bovendien is de natuur er schitterend.

 

Mooiste plekken Zakynthos

Maar wat zijn nou de mooiste plekken van Zakynthos? Waar moet je zijn? Wat zijn de mooiste stranden, waar vind je de schildpadden en welke bijzondere highlights heeft Zakynthos nog meer? In deze blog neem ik je mee naar de mooiste Zakynthos bezienswaardigheden. Van de hoofdstad naar het scheepswrak en van schildpadden naar de haven. Zakynthos is echt een pareltje op maar een steenworp afstand van Nederland, dus waar wacht je nog op? Dit zijn Zakynthos bezienswaardigheden.

 

Ik kan natuurlijk het hoogtepunt tot het laatst bewaren, maar dat deed ik tijdens mijn verblijf op Zakynthos niet en dus doe ik dat nu ook niet. Het eerste wat ik op maandagochtend deed, was in de auto springen en op weg gaan naar Navagio Beach, oftewel Shipwreck Beach. Ik stippelde een route uit, zette de tomtom aan en even later kwam ik aan op een onverharde parkeerplaats. Ik stapte uit en liep regelrecht richting de imposante rots die ik metéén herkende van alle foto’s die ik al had gezien van dit meest gefotografeerde strand van Griekenland.

Wat was het hóóg! Ik vond het zó indrukwekkend dat ik het scheepswrak, dat in 1980 op het strand aanspoelde niet eens opmerkte. Het was een smokkelschip en de Grieken hadden simpelweg geen zin om het wrak op te ruimen nadat het aanspoelde. Nu is het niet meer dan een roestig karkas dat maar ligt te liggen. Niet alleen zag ik het scheepswrak van bovenaf, ik ging ook een dag met de boot naar de baai. Ik stond naast het schip, bij het schip en liep eromheen, maar meer dan een bak roest is het eigenlijk niet.

De baai zelf daarentegen is echt heel imposant. Het is bijna helemaal omgeven door de grote rots en dat zorgt voor een bijzondere akoestiek. Op het strand voelde het een beetje opgesloten en ik had zelfs het gevoel dat ik ‘binnen’ was in plaats van in de buitenlucht. Het intens blauwe, bijna groene water lag stilletjes voor me terwijl ik een tijdje op het witte kiezelstrand zat. Geen golven, geen wilde zee. Het leek wel kunstmatig of alsof ik in een zwembad was. Het scheepswrak is wat mij betreft maar een accessoire op het strand; de baai is van zichzelf echt fantastisch.

 

2. Blauwe grotten (Blue Caves)

Met de boot ging ik niet alleen naar Shipwreck Beach, op de terugweg verminderden we ook vaart bij de blauwe grotten aan de noordkant van het eiland. Het water is er zo helder en zo blauw, dat het weerkaatst op de zijkanten van de rotsen. Maar ik had pech, want de zon scheen niet waardoor er weinig te weerkaatsen was. Het effect van het sprankelende blauwe water ging er behoorlijk door verloren, maar toch kon ik me voorstellen hoe mooi het zou zijn als een heerlijk zonnetje zou weerkaatsen op de wanden van de rotsen. Je kan er alleen met een boot komen en neem je snorkelgear dan ook mee, want onder water is het er ook prachtig!Blue caves Zakynthos

 

3. Zakynthos stad

De hoofdstad van het eiland is Zakynthos stad. Een klein stadje, gelegen aan blauwer dan blauw water met een haven en een paar boten. De stad voelt meer aan als een dorp omdat het er zo klein en knus is. Langs de haven loopt een lange straat – de Strada Marina – met winkeltjes, terrasjes, een kerk, toeristenbureautjes en een enkel schooltje waarover je een ochtendje of middagje kunt struinen en een koffie’tje kunt drinken. Locals vind je vooral in de zijstraten vol winkeltjes en cafeetjes.

De stad ligt aan de voet van de Stranis heuvel en leuke plekken zijn het Dionysos Solomos plein, het Agios Markos plein en de kerk Agios Dionysos. En wat ook fijn is in Zakynthosstad? Gewoon op een bankje zitten aan het water. Naar vissers kijken die hun vangst schoonschrobben (neus dicht), naar boten kijken die aanmeren en vooral gewoon zitten. Heerlijk. Je verwacht het misschien niet, maar de hoofdstad is een van de mooiste Zakynthos bezienswaardigheden.

 

4. Vassilikos

In het zuidoosten van Zakynthos, op het schiereiland (check Google Maps even) ligt het plaatsje Vassilikos. Er is een doorgaande weg, slingerend door de prachtige bergen met af en toe een glimp van de wonderschone Ionische Zee op links. Er liggen veel hotels en appartementen, veelal verscholen in de bergen en de plaats is omgeven door vele stranden, zoals Banana Beach, Porto Zoro en Gerakas. 

 

5. Argassi

Argassi is een iets grotere plaats dan Vassilikos en niet te omzeilen op weg naar het zuidoosten van het eiland. Een lange straat met een paar zijstraten met winkels met snuisterijen, kledingzaken, supermarkten, groentewinkels, hotels en een paar goede restaurants. Erachter ligt strand, eigenlijk de perfecte plek om te verblijven tijdens een fijne vakantie. Ik at er bijna elke avond heerlijke souvlaki’s, gyros en tzatziki en de serveerster was aan het einde van de week bijna een vriendin geworden.

 

6. Agios Sostis

Agios Sostis is een plaatsje aan de kust in het zuiden van het eiland. Het was ooit heel klein, maar de laatste jaren is het uitgegroeid tot een populaire plaats, juist voor toeristen. Er liggen heerlijke hotels aan de kust en ook voor een hapje en drankje zit je in Agios Sostis goed. Agios Sostis heeft een eigen haven en onder die haven ligt een piepklein eilandje, dat ook Agios Sostis heet en je met een wandelbruggetje kunt bereiken. Op het eilandje vind je een strand en een beachclub waar je ‘s avonds en ‘s nachts lekker los kunt gaan.

 

7. Stranden Zakynthos

Zakynthos is klein, maar heeft een heleboel prachtige stranden. Het water is overal blauwer dan blauw en als je van snorkelen houdt, ben je op Zakynthos aan het goede adres. Hoewel Navagio Beach natuurlijk het allerbekendste is, zijn er nog flink wat andere stranden ontzettend de moeite waard. Dit zijn er drie:

Banana Beach

Banana Beach ligt zuidoostelijk en dichtbij Vassilikos en Argassi op het zuidelijke schiereiland. Het is een heerlijk strand met blauwe bedjes en rieten parasols en in het hoogseizoen kan het er druk worden. Ga ’s ochtends eerst naar de stad of naar een andere bezienswaardigheid en ’s middags heerlijk relaxen op het strand tot zo laat, dat bijna iedereen weg is.

Laganas Beach Zakynthos

Laganas is de meest bekende en toeristische badplaats van Zakynthos. Als je houdt van iets meer levendigheid en drukte en als je je meer een toerist wil voelen, dan moet je bij Laganas zijn. Ik kreeg er een beetje het gevoel in een drukke Spaanse badplaats te zijn en dat kan natuurlijk hartstikke gezellig zijn. Op Laganas kun je schildpadden spotten!

Gerakas Beach

Hoewel je op Laganas schildpadden kunt spotten, staat Gerakas Beach echt bekend als schildpaddenstrand. Gerakas ligt helemaal in het zuiden van het onderste schiereilandje. Het kan er wederom druk zijn, maar het is de moeite waard!Banana Beach

 

Zakynthos tips

Zakynthos vakantie

Vakantie boeken naar Zakynthos? Er zijn legio mogelijkheden. Laganas is de populairste plek voor je verblijf, maar wil je liever van het gebaande pad (zoals ik), zoek dan de wat rustigere plaatsjes op, zoals Vassilikos. 

Het eiland wordt niet overladen met toeristen, maar mocht je op een drukke plek zijn en wat meer rust willen, dan kun je tijdens je Zakynthos vakantie binnen no time de rust opzoeken. 

 

Auto huren op Zakynthos

De beste manier om je op het eiland te verplaatsen is met een huurauto. Het eiland is klein en er is geen openbaar vervoernetwerk. De wegen op Zakynthos zijn niet zoals in Nederland, maar prima te doen. Geniet van de mooiste uitzichten terwijl je over haarspeldbochten door de bergen rijdt en af en toe in de verte de zee opduikt. Autohuur regel je het liefst van tevoren, bij het boeken van je vliegticket. Of misschien boek je wel een totaalpakket bij je reisorganisatie.

Huur je zelf een auto (vooraf of ter plekke), hou er dan rekening mee dat er verschillende verzekeringsdekkingen zijn. Als je vanuit Nederland boekt, regel dan meteen een all risk verzekering én verzeker je eigen risico. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Deze eigen risicoverzekering kun je ook ter plaatse bij de verhuurmaatschappij nog regelen, maar dan is het vaak veel duurder. 

Lees ook: AUTOHUUR | Alles wat je moet weten wanneer je op vakantie een auto huurt (+7 HANDIGE TIPS!)

 

Beste reistijd

Zakynthos heeft een mediterraan klimaat en dat betekent hete zomers en zachte winters. Hartje winter is het op z’n koudst gemiddeld 14 graden en in juli en augustus wordt het boven de dertig graden. Het weer op Zakynthos is vrijwel altijd goed! Ik was in mei 2016 op Zakynthos en hoewel het niet koud was, regende het geregeld en was de zon er niet elke dag.

 

Weetjes over Zakynthos

  • Zakynthos is een Grieks eiland in de Ionische Zee. Het ligt westelijk van het vasteland van Griekenland onder Kefalonia en Corfu;
  • Het eiland is 407 km² en heeft 42.000 inwoners. Ter vergelijking: Texel heeft een oppervlakte van 463 km² en is dus zelfs nog ietsje groter dan Zakynthos;
  • Zakynthos wordt uitgesproken als Zákynthos, met de klemtoon op de eerste klank. Velen noemen het eiland Zakýnthos, maar dat is dus niet helemaal juist;
  • Het eiland wordt in Italië Zante genoemd;
  • De bijnaam van Zakynthos is het bloemeneiland;
  • Dyonisos is de beschermheilige van het eiland en die naam hoor en zie je overal terug;
  • Samen met Lefkas, Kefalonia, Ithaka en Meganissi vormt Zakynthos de Ionische eilanden;
  • Het eiland staat vol met olijfbomen, dus als je er bent kun je niet naar huis zonder een flesje olijfolie.

 

Dit artikel is gesponsord.

 

Meer Zuid-Europa? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ZUID-EUROPA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap