Ga je vliegen? Naar een ver oord of misschien ergens dichterbij in Europa? Wat neem je dan mee? En welke regels gelden er voor je bagage? Nu schreef ik al eens over musthaves voor een (verre) reis en een van mijn tips is een goede handbagagetas voor tijdens het reizen. Maar de vraag is nu: wat stoppen we erin? Welnu, ik geef 12 tips voor wat er absoluut niet mag ontbreken in je handbagage.


Lees ook:
GOED VOORBEREID | 20x musthaves voor een (verre) reis

 

 

HANDBAGAGE TIPS & TRICKS

Regels en handige tips voor je handbagage inpakken

 

Wat mag mee in handbagage?

Voordat ik verder inga op de handige tips over wat je altijd in je handbagage zou moeten meenemen om je reis zo comfortabel mogelijk te maken, is het misschien eerst van belang iets over de handbagageregels te weten. En dan bedoel ik vooral de afmetingen van je handbagage en wat er wel en niet mee mag in je handbagagetas. Het spreekt misschien voor zich maar scherpe voorwerpen, sprays en lucifers mogen niet mee in je handbagage en voor vloeistoffen gelden heel specifieke regels.

Tip: elektronica mag gewoon mee in de handbagage, dus ook een laptop of powerbank. Let er wel op dat je bij de douanecontrole vaak je elektronische spullen uit je tas moet halen en apart op de band van de scanner moet leggen, dus zorg dat je er gemakkelijk bij kan. Vraag het even na bij de douanemedewerker.

 

Vloeistoffen handbagage

Over vloeistoffen in de handbagage is vaak nogal wat onduidelijkheid. Want waarom mag je geen grote hoeveelheden vloeistof meenemen? Een flesje water bijvoorbeeld? Welnu, als je verschillende vloeistoffen zou mengen met elkaar, dan kan er bijvoorbeeld een explosief ontstaan en je snapt dat niet dat wenselijk is aan boord hoog in de lucht.

De regels omtrent vloeistoffen kan per vliegmaatschappij en zelfs per vliegveld verschillen. Hou bij vloeistoffen altijd 100 milliliter in acht. Soms is de regel dat je in totaal niet meer dan 100 ml mee mag nemen aan boord en soms mag je per vloeistof niet meer dan 100 ml meenemen en dan in totaal niet meer dan één liter; het kan telkens echt enorm verschillen. De ene keer loop je met notabene een literfles water in je hand door de detectiepoort van de douane en de andere keer kom je de douaneruimte niet eens in als je meer dan één flesje vloeistof bij je hebt (ik heb beide meegemaakt). Het blijft een gok, lees vooral de regels van de vliegmaatschappij er op na en doe de vloeistoffen die je meeneemt sowieso in een doorzichtig en hersluitbaar zakje.

 

Afmetingen handbagage

En dan nog even dit voordat we verder gaan met de inhoud van de handbagage: hoe groot mag je handbagagetas eigenlijk zijn? De toegestane afmetingen van je handbagage verschilt wederom per vliegmaatschappij én welke klasse je vliegt. Vaak is maar 1 stuk toegestaan en de toegestane afmeting is meestal 55 x 40 x 25 centimeter met een gewicht van 10 kilo. Let op dat dit echt een indicatie is; kijk op je vliegticket of boekingsbevestiging wat er in jouw geval is toegestaan.

Tip: heb je meerdere handbagage-items? Stop ze dan bij elkaar in!

 

Goed. Genoeg daarover. Handbagage tijdens vliegreizen lijkt is een wetenschap op zich en ook ik kom nog wel eens voor verrassingen te staan op het vliegveld. Maar de vraag waar het eigenlijk om gaat is: wat neem ik mee in mijn handbagage? Een aantal dingen zijn voor mij echt onmisbaar voor onderweg en stop ik daarom standaard in mijn handbagage. Maar er is ook een aantal items die ik per se niet in de grote bagage wil vervoeren om de kans op kwijtraken zo klein mogelijk te maken. Afijn, hier komen mijn 12 tips voor in je handbagage.

 

 

1. Waardevolle spullen

Alle spullen die van waarde zijn voor je, die hou je bij je in je handbagage. Punt. Of dat nou om economische of emotionele waarde gaat, dat maakt niet uit. Alle bagage die je incheckt in het ruim van het vliegtuig kan kwijtgeraakt worden. Je geeft het af aan iemand anders, dus uit handen en je weet nooit wat ermee gebeurt. Denk hierbij aan je geld, je paspoort, tickets, telefoon, laptop, camera, maar ook persoonlijke waardevolle spullen. In je handbagage dus!

 

2. Elektronische spullen

Je laptop, camera, tablet, e-reader, powerbank, opladers, kabeltjes, reisstekkers, geheugenkaartjes, externe harde schijf. Ik weet niet welke elektronica je allemaal meeneemt op reis, maar ik heb in ieder geval altijd een of meerdere exemplaren bij me. Je kan ze onder de noemer waardevolle spullen scharen, maar ik noem ze toch even apart, omdat je er misschien niet aan had gedacht deze items überhaupt mee te nemen. Zeker tijdens een lange, verre reis zijn deze dingen echt onmisbaar en dus hou je ze bij je in je handbagage. Een opsomming (klik op de links om direct te kopen):


Lees ook:
GADGETS | Dit zijn 16x gadgets die ik altijd meeneem om te werken op reis

 

3. Financiële dingen

Je portemonnee, een extra bankpas, een extra creditcard, telefoonnummers van je bank of verzekeringsmaatschappij, je bankierenapparaatje, een notitie met je pincodes; zomaar wat financiële dingen die ik je aanraad mee te nemen als je lang en ver (of kort en dichtbij) op reis gaat en ál deze financiële dingen hou je bij je in je handbagage. Ik doe ze altijd bij elkaar in een apart toilettasje, die ik dus niet als toilettasje gebruik, samen met de kleinere elektronische spullen van punt 2. Zorg wel dat je je pincodes niet bij je pasjes of cards bewaart, maar altijd apart (duhuh).


Lees ook:
Financiële tips voor op reis

 

4. Pen en papier

Het is misschien een beetje ouderwets, maar soms is het verrekte handig om pen en papier bij je te hebben. Want het kan zomaar zo zijn dat je een aantekening moet maken of iets wilt noteren. Bijvoorbeeld het adres van je accommodatie, je paspoortnummer of dat je een immigratieformulier van je bestemming moet invullen. Het kan allemaal en dan ben je blij dat je good old pen en papier hebt. Altijd handig, altijd meenemen in je handbagage.

 

5. Zakdoekjes/tissues

Om je neus te snuiten, om je handen af te vegen, om een tafeltje op het vliegveld schoon te vegen; bedenk zelf maar waar je tissues nog meer voor kunt gebruiken. Een toilet zonder toiletpapier? Een medepassagier die erom vraagt? Je hebt geen idee hoe vaak tissues van pas komen tijdens het onderweg-zijn. Altijd meenemen in je handbagage dus. Check.

 

6. Boek en/of e-reader

Ik noemde hem net al. Stel, je bent te vroeg op het vliegveld. Of je hebt een vlucht van een halve dag voor de boeg. Of een hele dag. Of wat dan ook. Je moet jezelf echt kunnen vermaken tijdens lang onderweg zijn en dan is een boek echt een uitkomst. Voor onderweg kies ik altijd voor luchtige boeken die makkelijk weg te lezen zijn, zodat het vooral ook een stukje ontspanning is tijdens het reizen. Voor je het weet ben je uren verder en lijkt de eindbestemming ineens niet meer zo ver weg.

→ Hier koop je je e-reader met hoes

 

7. Boek bestemming van je reis

Wat ook een goed idee is om een boek van de bestemming van je reis mee te nemen in je handbagage. De laatste finetuning, de concrete planning van de eerste dagen tijdens je reis, die kun je allemaal maken terwijl je onderweg ernaartoe bent. Die kriebels komen dan vanzelf, voor zover ze er niet allang waren.

→ Hier vind je alle Lonely Planets

 

8. Oortjes/koptelefoon

In navolging op het lezen van een boek als entertainment onderweg, is muziek ook echt onmisbaar in je handbagage. Zorg dat je een playlist op je telefoon hebt (en de nummers hebt gedownload, zodat je ook offline kan luisteren) en met een paar goede oortjes of een koptelefoon kun je op ieder moment naar je favoriete muziek luisteren. Heel fijn als je lang onderweg bent.

Tip: deze koptelefoon van JBL is echt heaven on earth tijdens het reizen

 

9. Toilettasje (doorzichtig!)

Wil je wat verzorgingsproducten meenemen onderweg? Zoals vloeibare deodorant, dagcrème, tandpasta of desinfectievloeistof? Neem dan altijd kleine flesjes en/of potjes mee in je handbagage. Wat er nog meer in je toilettas thuis hoort? Lippenbalsem, wattenstaafjes, tandenborstel, inlegkruisjes, pleisters en een spiegeltje. Ontbreekt er nog iets volgens jou? Items voor de mannen? Vul de lijst rustig aan.

Tip: Hema heeft leuke, transparante, hersluitbare toilettasjes. Ideaal voor onderweg én voor je vloeistoffen (want doorzichtig en hersluitbaar) en nog makkelijk schoon te maken ook


Lees ook:
HEMA | 35x reisartikelen van de Hema

 

10. Zakjes

Onderweg kan er afval ontstaan en mocht er nou geen prullenbak in de buurt zijn, zorg dan dat zelf (afval)zakjes in je handbagage hebt, zodat je je zooi op een later moment kunt weggooien. En bovendien kunnen de zakjes later tijdens je reis dienen als zak voor je vuile kleding en zo komen ze extra goed van pas. Ik neem altijd een rolletje pedaalemmerzakjes mee in m’n handbagage.

 

11. Eten en drinken

Omdat je nooit de garantie hebt dat er eten beschikbaar is, neem je daarom altijd je eigen eten mee, al is het maar een pak Sultana of voorgesneden ontbijtkoek. Ook een flesje water is echt onmisbaar tijdens het reizen. Moet je hem bij de douane legen of weggooien? Geen nood. Na de douane als je bij je gate zit te wachten vul je hem gewoon weer of koop je een nieuwe en doe je hem zo weer in je handbagage.

Tip: drink tijdens het vliegen extra veel water. Zo hoog in de lucht droog je echt gemakkelijk uit, dus hou dat vochtgehalte op peil


Lees ook:
VLIEGTIPS | Met deze tien tips wordt vliegen fijn

 

12. Telefoonnummers en persoonlijke gegevens

Het gebeurde me nota bene eens op de markt in Almelo of all places dat ik mijn portemonnee bij de fruitkraam tussen de bananen liet liggen. Ik kwam terug op kantoor en werd gebeld door de beste man bij wie ik vlak daarvoor een lading fruit had ingekocht. Dat ik mijn portemonnee had laten liggen. Was ik blij dat ik altijd een briefje met mijn telefoonnummer in mijn portemonnee had.

Als je een lange, verre reis maakt is het helemaal van belang om je telefoonnummer (én van de thuisblijvers) in je tas of portemonnee te hebben. Je wil er niet aan denken, maar mocht er iets gebeuren, dan is het goed die gegevens altijd bij je te hebben, zowel in je handbagage als in je ruimbagage.

Extra tip: je pasfoto in je portemonnee én ook de namen en telefoonnummers van je contactpersonen thuis, mocht het nodig zijn

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer reistips? Lees ook:

ALLE REISTIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap