Wandelen op Mallorca? Say what? Het is niet het eerste waar je aan denkt als je aan Mallorca denkt, maar dat betekent niet dat het er niet kan. Integendeel! Aan de westkust van het eiland ligt het Tramuntana gebergte en dwars door deze bergen loopt een langeafstandswandelroute, de GR221. Vorige week besloot ik een dagje mee te wandelen met mijn vriendin en wandelfanaat Judith van J Loves to Travel en Vita Walking. We wandelden de vierde van in totaal acht etappes en die leidde ons van het prachtige bergdorpje Deià naar de haven in Port de Sóller. In dit artikel neem ik je mee wandelen op Mallorca.

Lees ook: Magisch Mallorca, zoveel meer dan strand alleen: 15x bezienswaardigheden

 

 

 

WANDELEN OP MALLORCA

Etappe 4 van wandelroute GR221 op Mallorca:
van Deià naar Port de Sóller

Het is begin juni en hoewel het normaal gesproken rond deze tijd nog geen hoogzomer is op Mallorca, blijkt dat vandaag temperatuur-technisch wel het geval te zijn. Pas rond half 12 beginnen we aan onze bergwandeling, maar als we hadden geweten dat we het zo heet zouden krijgen onderweg, waren we eerder vertrokken. In Deià doen we wat inkopen en al snel begint de tocht die ons uiteindelijk 12 kilometer en een paar uur later in Port de Sóller brengt.

Route etappe 4 GR221

Route GR221 Mallorca

 

GR221 op Mallorca: Ruta de Piedra en Seco (Dry Stone Route) in de Serra Tramuntana

De GR221 wordt ook wel la Ruta de Piedra en Seco genoemd (Dry Stone Route) en is een officiële langeafstandswandeling van in totaal 173 kilometer. In acht etappes wandel je van Port d’Andratx in het zuiden helemaal naar Port de Pollença in het noorden van Mallorca. Sommige delen zijn goed aangegeven onderweg en andere delen helemaal niet. In de bergen liggen berghutten (refugios) waar je kunt overnachten, maar dat was in mijn geval niet nodig. Ik liep maar een enkele etappe, de vierde om precies te zijn. En aangezien ik momenteel in Palma, de hoofdstad van Mallorca woon (héérlijk!), ging ik er gewoon met de auto naar toe en ook weer terug.

 

Deià, pittoresk bergdorp en begin van de hike

Mijn auto parkeer ik die ochtend op het eindpunt in Port de Sóller en met buslijn 200 ga ik vervolgens naar beginpunt Deià. Judith is daar al; een dag eerder is zij met het vliegtuig naar Mallorca gekomen om voor Wandelmagazine over de route te schrijven. Hoewel zij vier etappes gaat wandelen de komende dagen, vind ik eentje meer dan genoeg. Bovendien was ik al eens met de auto in zowel Deià als Port de Sóller geweest, waardoor ik het extra leuk vind om nu met de benenwagen de mooie natuur tussen beide plaatsen te bewonderen.

Deià is zo’n plaatsje dat echt tot de verbeelding spreekt. Het ligt middenin de Tramuntana bergen, waardoor geen enkele straat recht loopt. De hoofdstraat die dwars door het stadje loopt kronkelt tussen gebouwen in en het handjevol overige straten gaan allemaal of steil naar beneden of steil omhoog. Wandelend door Deià is een beter idee dan met de auto (of met een enorme bus); een stoep kan zomaar overgaan in een trappetje dat je langs voortuintjes van Deiàanse huizen brengt. Goed verzorgde, kleurige bloemen, hangende struiken en fris wasgoed komt je tegemoet. Het is écht zo idyllisch.

Vanaf de hoofdweg loopt het pad van de GR221 al gauw naar beneden en voordat we het weten is er van Deià achter ons helemaal niets meer te zien. Hoewel we in het eerste deel vooral bergaf gaan en daarbij vaak de kronkelende bergweg tussen beide plaatsjes oversteken, wordt onze omgeving na verloop van tijd steeds groener.

Boek je kamer in Deià

 

Etappe 4 van de GR221 op Mallorca

We passeren olijfbomen en citrus-struiken, we zien afgelegen droomhuizen met fenomenale uitzichten en de stenen van het pad duwen geregeld in onze voetzolen, ondanks onze stevige wandelschoenen. Soms is het landschap vlak, soms steken we plots weer de grote weg over en we wandelen zelfs een deel langs de grote weg. Al snel begrijpen we waarom; het uitzicht langs de vangrail over zee is geweldig. Maar de ‘fliepjes’ wijzen ons al gauw weer het bos in. Omhoog, bergop om vervolgens weer omlaag te gaan.

We kronkelen door bossen waar het aangenaam koel is, maar zodra we weer op een vlak stuk aankomen brandt de zon weer op ons hoofd. Mijn pet biedt enigszins bescherming, maar lang niet genoeg. Op sommige momenten voelt het alsof mijn hoofd uit elkaar knalt. Ik stop geregeld, zeker als we bergop gaan en mijn twee flessen water zijn aan het einde van de wandeling allebei leeg. Voorbij een muurtje zien we plotseling iemand zitten.

Een man met een vrolijk overhemd in bananenprint zit in de schaduw sinaasappels te persen. De sinaasappels van Sollér zijn zo ongeveer de lekkerste ter wereld en minstens even beroemd, dus we laten ons een glaasje sap persen. Voor drie euro zijn we de koning te rijk, want wat is er lekkerder dan zoet sinaasappelsap als je kapot gaat van de dorst. We laten de beste man alleen achter, want de rest van de wandeling wacht op ons. Over de droge stenen passeren we nog een kerkje, kijken we uit op een klooster waar we eventjes later langs wandelen en worden we even later begroet door een tweetal ezels die even nieuwsgierig zijn naar ons als wij naar hen.

 

Port de Sollér, prachtige haven waar de hike eindigt

Wanneer we denken dat we er bijna zijn, we de haven van Port de Sollér in de verte al kunnen zien liggen (wát een uitzicht!) en we alleen nog maar bergaf hoeven worden we verrast door en pad vol losse keien. Dalen doe ik doorgaans liever dan stijgen (wat overigens niet iedereen met me eens is), maar bij elke stap geconcentreerd kijken waar je stapt en vervolgens elke kei in je voet voelen prikken, is niet prettig dalen. Maar we halen het evengoed. Na zo’n twaalf kilometer ploffen we neer op een terrasje langs de haven, waar de beroemde trein van Sollér ons geregeld passeert en de obers ons tot drie keer toe versgeperste limonade komen brengen.

Port de Sollér is een prachtig havenstadje. De haven is volledig gebouwd rondom een baai en daarlangs vind je een heleboel terrassen, ijswinkels, souvenirshops en zelfs een enkele nachtclub. Port de Sóller is zo’n plaatsje waar je vanaf het terras zo de zee in duikt en na een hete hike door de bergen, bossen en over stenen paden zou ik niets liever doen dan een duik nemen. Mijn bikini ligt echter thuis netjes in de la, dus die duik bewaar ik voor een volgende keer.

Tip! Als je de volgende dag verder gaat hiken over de GR221, dan kun je overnachten in Refugio Muleta. De refugio is een hut bovenop de berg langs de baai, pal naast de vuurtoren met geweldig uitzicht over zee. Aanrader!

Overnachten in Port de Sóller? Boek hier je kamer!

 

Samenvatting:

Afstand: ongeveer 12 kilometer

Hoogtemeters: ↑ 220m, ↓ 270m

Tijd: ongeveer 3,5 uur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De route wordt duidelijk aangegeven met bewegwijzering

Wandelen op Mallorca GR221

 

Tips wandelen in Mallorca (etappe 4 van de GR221)

 • Zorg voor goede wandelschoenen met een goed profiel in de zool, zodat je niet telkens wegglijdt
 • Draag goede wandelsokken
 • Draag gemakkelijke en mee-rekkende kleding. Liefst gewoon sportkleding
 • Draag een pet
 • Smeer je in met hoge factor zonnebrandcrème
 • Smeer je in met insecten-repelent
 • Neem een rugzakje mee voor je spullen
 • Neem een lunch mee. Een broodje met wat drinken bijvoorbeeld
 • Neem wat energierepen en een -drankje mee. Of Fanta bijvoorbeeld. De prik is soms heel lekker als je een droge mond hebt en bovendien wil je soms iets anders dan alleen maar water
 • Via Komoot kun je je route plannen en je tijdens het wandelen laten begeleiden door de navigatie
 • De route kun je ook andersom wandelen. Dus van Port de Sollér naar Deià
 • Neem een bikini mee! In Port de Sóller duik je namelijk heel gemakkelijk even en daar heb je zin in na je hike
 • NEEM VEEL WATER MEE!
 • Overnachten kan in refugio’s, maar ook in ‘gewone’ accommodaties. Kamers boek je via Booking.com

 

Meer over de GR221

 Wanneer je je wandeling gaat voorbereiden, maar ook tijdens het wandelen is een gids zeker aan te raden.
→ Tips, adviezen, routes en informatie vind je in de reisgids Trekking in Mallorca, GR221 – the Drystone Route through the Serra de Tramuntana van Paddy Dillon

Mallorca GR221 reisgids

 

Vliegen naar Mallorca

Transavia vliegt een paar keer week rechtstreeks op hoofdstad Palma de Mallorca. Boek je vliegticket bij Transavia!

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer over Spanje/Mallorca? Lees ook:

ALLE BLOGS OVER SPANJE

 

Meer outdoor inspiratie? Lees ook:

ALLE OUTDOOR INSPIRATIE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap