Heerlijk Sicilië: dit zijn 8x hoogtepunten

Sicilië. Wie droomt er nou niet van een vakantie of reis naar dit heerlijke Italiaanse eiland waar je het échte Italiaans leven kunt proeven. Ik neem je mee naar een paar hoogtepunten van dit fantastische, zinderende, pure eiland en laat je zien waar je overal moet zijn.

Sicilië is rauw, puur en bovendien prachtig. Met z’n 25.000 km² is Sicilië het grootste eiland van de Middellandse Zee en er zijn ontelbaar veel bezienswaardigheden en hoogtepunten. Heb je een vakantie Sicilië gepland, maar weet je niet waar je nou moet zijn? In juni 2018 heb ik het hele eiland over getourd in een Fiat 500 en heb tijdens mijn rondreis vele hoogtepunten Sicilië bezocht. Acht ervan mag je niet overslaan tijdens je Sicilië rondreis! Hier komt ie, de top acht mooiste bezienswaardigheden van Sicilië.

Meer weten over de route die ik aflegde? Lees hem hier: Roadtrip Sicilië. De mooiste route voor twee weken.

 

SICILIË
BEZIENSWAARDIGHEDEN

Er is al veel geschreven over dit heerlijkste eiland van Italië en de vele meningen zullen uiteen lopen en dat is natuurlijk ook afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Wil je gaan sightseeën en écht mooie plekken ontdekken én het lekkerste Siciliaanse eten ontdekken, dan moet je gauw verder lezen. Ik bezocht steden, plaatsjes, stranden en andere natuurpracht en at me een slag in de rondte en kwam zo tot de acht mooiste Sicilië bezienswaardigheden.

 

Charmant Cefalù

Meteen een geval met de deur in huis: Cefalù (spreek uit: Tjeefaloe). Sowieso de grootste verrassing tijdens mijn rondreis door Sicilië. Het plaatsje ligt helemaal aan de noordkust en het idyllische centrum is omgeven door een heel grote rots, wat het plein met de kathedraal echt een adembenemende look geeft. Ik had geluk, want mijn B&B lag aan dit plein en had een dakterrasje waarop ik geweldig uitzicht had op dit schilderachtige tafereel. Serieus, het is echt heel mooi. Bovendien ligt Cefalù dus aan de kust en dat betekent dat er strand is en dat is altijd goed. In het geval van Cefalù wel extra, want ook een het strand is omgeven door rotspartijen waardoor het vooral vanaf het water een mooi plaatje moet zijn. Dikke aanrader dus, charmant Cefalù.

Lees ook: Charmant Cefalù op Sicilië: zó mooi is het er.

Sicilië bezienswaardigheden Cefalu Sicilië bezienswaardigheden Cefalu strand

 

Zinderend Palermo

De hoofdstad van Sicilië wordt door de een verafschuwd en door de ander juist flink omarmd en ik hoor overduidelijk tot de tweede groep. Man, wat is Palermo een zinderende, knetterende stad waar je je in het échte Italië waant. In de soms ongure steegjes kun je je best onveilig voelen en op sommige shabby pleintjes met dito marktjes heb je soms het gevoel in de Caribbean te zijn beland en ik hóú ervan. Palermo is heet en karakteristiek met een lekker Italiaans rauw randje. Kom je echt voor je rust, sla Palermo dan over, maar ben je iets nieuwsgieriger ingesteld, ga dan naar Palermo en dompel je onder in de chaos. Zálig!

Lees ook: Palermo: 10x doen in Sicilië’s heerlijke, rauwe hoofdstad.

Sicilië Palermo Pretoria Sicilië bezienswaardigheden Palermo park Sicilië bezienswaardigheden Palermo

 

Beklim de Etna

Zo’n ding wat niet in de top acht mooiste plekken Sicilië mag ontbreken is natuurlijk de beroemde vulkaan, de Etna. Zit je aan de oostkant van het eiland, waar volgens mij de meeste mensen verblijven, boek dan een excursie naar misschien wel de beroemdste vulkaan van Europa. Je kan er naar toe en er zelfs op. Je kan helemaal bij een krater komen waar je rookwolken zult zien ontsnappen en het gesteente waar je op loopt warm aanvoelt. Omhoog naar de krater kan met een kabelbaan, maar je kan ook hikend naar boven; it is up to you. Feit is dat je met de auto tot 1900 meter hoogte kunt komen en daarna de laatste 1000 meter zelf kunt invullen. Enórme aanrader, die Etna. Maar echt.

Tip: als je eigen vervoer hebt, ga dan op eigen gelegenheid naar de Etna en niet met een georganiseerde excursie. Zo ben je veel vrijer en kun je zelf bepalen hoe lang je blijft.

Sicilië bezienswaardigheden Etna

 

Stranden van Sicilië: San Vito lo Capo en Scala dei Turchi

Dan strand. Hoewel ik heel veel heel goede recensies over San Vito lo Capo had gelezen en ik er vol verwachting naar toe reed, vond ik het toch een beetje tegenvallen. Ik was er in juni en toen was het er afgeladen druk. Zelfs zó dat ik alleen maar parasolletjes om me heen zag. En dan een toeristische boulevard er langs die aan een Spaanse costa doen denken: ik vond het een beetje jammer. Waarom de kaap dan toch in de top acht mooiste plekken van Sicilië bezienswaardigheden staat? De omgeving!

Want ook hier is een rots en die knalt enorm uit water en die is zelfs door de aanblik van honderdduizend parasolletjes niet te missen. Hij is enorm en groot en maakt het plaatje echt gewoon af. Het water is overigens azuurblauw en het strand lichtgeel, wat het echt een Caribisch tintje geeft. En als je met je autootje verder rijdt, kom je in de omgeving van San Vito lo Capo op nog veel meer mooie uitzichtplekken over zee en ook dat is iets wat je niet over moet slaan. San Vito lo Capo ligt aan de noordkant van het eiland, ten oosten van Palermo.

Nog een strand, maar dan aan de zuidkust van het eiland: Scala dei Turchi (spreek uit: Skala dei Turki). Dit strand is zó bijzonder omdat het strand bijna geheel omgeven wordt door witte krijtrotsen en dat geeft een heel bijzonder aanzicht. Door het zeewater en de wind zijn er in de rotsen een soort trappen ontstaan, waardoor het heel gemakkelijk is de krijtrotsen te bewandelen. Leuk! En ook leuk: Scala dei Turchi tijdens golden hour. Bijzonder mooi hoe de rotsen goudkleurig afsteken tegen het blauwe zeewater. Een plekje om verliefd op te worden!Sicilië bezienswaardigheden Scala dei TurchiSicilië bezienswaardigheden San Vito lo Capo

 

Sicilië bezienswaardigheden uit de oudheid: de tempelvallei, Taormina en Erice

Sicilië heeft een lange, enerverende geschiedenis. In de buurt van Scala dei Turchi, aan de zuidkant van Sicilië ligt een eeuwenoude tempelvallei. Je waant je er even in Griekenland in plaats van Italië. Je vindt er de overblijfselen van maar liefst zeven tempels en sommige zijn in echt nog heel goede staat. De bouwers hadden in hun tijd nog niet eens van Christus gehoord, maar een aantal tempels ziet eruit alsof ze er gisteren neergezet zijn.

Oudheid vind je ook aan de oostkust, want daar ligt namelijk het plaatsje Taormina. En over de oudheid en de Grieken gesproken: in Taormina is een oud Grieks theater te vinden. En ook hier geldt dat er bizar veel van overgebleven is en dat het theater zelfs nu nog in gebruik is.  Taormina zelf is ook een plaatje, doordat het vrij hoog aan de kust ligt en de uitzichten daardoor geregeld even je adem wegnemen.

En in het westen ligt een dorpje op een heuvel nabij de plaats Trapani: Erice (spreek uit: Eritsjee). Het is denk ik wel zo goed als het mooiste dorpje van Sicilië en mag dus daarom niet ontbreken in de top acht mooiste plekken Sicilië. Erice stamt uit de middeleeuwen en je hebt er serieus het gevoel zo in een film uit die tijd te stappen wanneer je het dorpje binnenwandelt. Gemakkelijk er te komen is het niet. Heb je een auto, dan kun je vanuit Trapani de bergen in omhoog en anders neem je de kabelbaan vanuit het centrum van Trapani. Trapani is trouwens ook de moeite waard.Tempelvallei Agrigento Sicilië bezienswaardigheden Teatro GrecoSicilië Erice

 

Bezoek de Ionische zuid-oost kust

In het zuid-oosten van Sicilië ligt de plaats Syracuse met ook een Griekse geschiedenis. Het stadje is heel mooi door de prachtige gebouwen en de natuurlijk de kathedraal die vooral op het schiereiland Ortygia te vinden zijn. Ook is er een typisch Siciliaanse markt, ligt de stad aan zee én staat ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en alleen daarom al mag je Syracuse niet overslaan.

Nog een gevalletje Werelderfgoedlijst is de binnenstad van het plaatsje Noto. Net onder Syracuse ligt dit mooie dorpje met zijn crèmekleurige gebouwen en dik bekeide straten te shinen als een echte beauty. Al vanaf de heuvel als je aan komt rijden is het aanzicht op Noto prachtig en eenmaal wandelend door de straten nog meer. Het is een barokstad en ooit door aardbevingen verwoest en weer opgebouwd en het is gewoon een heel bijzonder mooie plek om te zijn.

Een vissersdorpje aan de oostkant van Sicilië is Marzamemi. Een plaatsje aan de kust, dat ook al way back in de Italiaanse geschiedenis gaat. Het is er warm en winderig, het ruikt er overal naar vis en voelt daarom een beetje Caribisch aan. Ga naar het gezellige pleintje en plof neer op een van de terrasjes en eet je buikje rond met een gerecht uit de geweldige Siciliaanse keuken.Sicilië Syracuse NotoMarzamemi

 

Geniet van de Siciliaanse keuken (en wijn!)

Boek maar vast een abonnement op de sportschool voor na je reis naar Sicilië, want de kilo’s vliegen eraan op dit eiland, dat verzeker ik je. Sicilië heeft een heel eigen keuken met veel seafood (want omgeven door water) en Afrikaanse invloeden (want vlakbij het Afrikaanse vasteland). Wat dacht je van de vongole pasta (pasta met zeevruchten), pistachenoten en de zoete cannoli? En het westelijke plaatsje Trapani, aan de kust heeft veel eigengemaakte gerechten zoals pesto à la Trapanese en couscous.

En wat dacht je van ál die markten in de Siciliaanse plaatsen. In Catánia, Syracuse en Palermo struinde ik onder de luifeltjes door en zag ik vissen onthoofd worden, terwijl de geuren van de kruiden van het naastgelegen stalletje mijn neus binnendrongen. Serieus, de Siciliaanse keuken is fantastisch en als dat dan ook nog vergezeld gaat met een goed glas Italiaanse wijn, dan hoef je nooit meer iets anders.Vongole paste  Trapani viscouscous Catania markt Palermo marktSicilië Marzamemi

 

Doen op Sicilië: huur een auto

Dan last but not least: om op al deze mooie plekken te komen, moet je flink wat kilometers afleggen en dat doe je natuurlijk het beste met een auto. Huur een auto bij een van de gerenommeerde autoverhuurmaatschappijen, zoals Sunny Cars, verzeker je auto en jezelf goed en ga lekker op roadtrip over dit heerlijke Italiaanse eiland. Explore de Sicilië bezienswaardigheden zo helemaal op eigen houtje. Heerlijk!

Meer weten over de route die ik aflegde tijdens mijn roadtrip Sicilië? Lees dan: Roadtrip Sicilië. De mooiste route voor twee weken.

Auto huren op Sicilië/in Catánia? Huur je auto bij Sunny Cars.

Roadtrip Sicilië huurauto

 

Meer tips Sicilië bezienswaardigheden

Ik was in totaal twee weken op Sicilië en bezocht ook een aantal highlights niet, want je kunt immers niet alles. Nog een paar hoogtepunten Sicilië:

  • Eolische eilanden, zoals Stromboli;
  • Zoutvlaktes van Marsala (en Marsala zelf);
  • Riserva naturale orientata Oasi Faunistica di Vendicari: een natuurpark tussen Noto en Marzamemi;
  • De regio van Ragusa met stijlvolle, eeuwenoude stadjes.

 

Hoe kom je er?

Meerdere maatschappijen vliegen op Sicilië en je vliegt altijd op Palermo (noorden) of Catánia (oosten). Ik vloog met Ryanair op Catánia, bleef daar een nachtje, haalde mijn huurauto op en ging met de klok mee het eiland over.

Vliegen naar Palermo of Catánia? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

Ik miste trouwens bijna mijn vlucht naar Sicilië. Hier lees je mijn hilarische verhaal!

 

When to go?

Sicilië ligt heel zuidelijk en raakt zelfs bijna het Afrikaanse continent aan, waardoor het er altijd warm en vaak zelfs bloedheet is. Als het even kan zou ik de zomermaanden vermijden, maar als je de pech hebt vast te zitten aan deze periode, dan reken maar op zinderende hitte. Beter ga je in het voor- of naseizoen. Ik was er in juni 2018, had veel zon en warmte en dat was gewoon heerlijk.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Sicilië? Lees ook:

 

Meer Italië? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË >

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS