Op roadtrip door Zuid-Italië. Van Napels in het oosten naar Bari in het westen van de Italiaanse laars. Van de Amalfikust naar Puglia. In twee weken tijd maak ik een rondreis door het zuiden van Italië en ga van links naar rechts en geniet daar intens van. De Amalfikust, Pompeï, de trulli in Puglia en de stokoude stad Matera, ik bezoek ze allemaal tijdens m’n roadtrip. In dit artikel vertel ik welke route ik afleg en wat de hoogtepunten zijn tijdens m’n rondreis door Zuid-Italië. Let’s go roadtripping door het zuiden van Italië!

 

 

ROUTE ROADTRIP ZUID-ITALIË

Van de Amalfikust naar Puglia in Zuid-Italië in twee weken

Het wordt een roadtrip die anders is dan anders. Ik roadtrip wel vaker en meestal blijf ik dan één, hooguit twee nachtjes op een plek en rij dan verder, maar dat deed ik nu niet. De eerste week van deze rondreis blijf ik op één uitvalsbasis in het bergachtige binnenland van de Amalfikust en de tweede week splits ik tussen Bari en Lecce in Puglia. Drie bedden in twee weken; valt best mee toch?

Lees ook: Het plannen van een rondreis of roadtrip doe je zo: 5 tips!

Ik vlieg op Napels, huur een auto die ik op het vliegveld bij aankomst ophaal en ontdek eerst de omgeving aan die kant van Zuid-Italië. De Amalfikust ligt vlakbij, maar ook de Vesuvius-vulkaan, Pompeï, een dagje Capri en natuurlijk Napels zelf. Na een week steek ik over en strijk neer in Bari en ontdek daar zo ongeveer de hele regio Puglia (Apulië) én Matera.

 

Auto huren Zuid-Italië

De afstand van midden Nederland naar Napels is ruim 1800 kilometer. Zelf naar Napels rijden is een roadtrip op zich en vast heel tof (wat een idee), maar het is ook heel gemakkelijk om op Napels te vliegen en daar een auto te huren. Wil je meteen beginnen aan je rondreis, zorg dan dat je een auto huurt die je bij het vliegveld kunt oppikken. Begin je je reis eerst met een paar dagen Napels, regel dan dat je je auto later ergens in de stad kunt ophalen. Sunny Cars is de beste maatschappij om een auto te huren; bij hun ben je altijd volledig verzekerd.

Lees ook: AUTOHUUR | Alles wat je moet weten wanneer je op vakantie een auto huurt (+7 HANDIGE TIPS!)

Autohuur Italië 

 

Dag 1, 2 en 3: Amalfikust en Sorrento

Goed begin van de rondreis door Zuid-Italië

M’n roadtrip Zuid-Italië begin ik niet in Napels, maar in de nabijgelegen Amalfikust. De Amalfikust is een regio die volledig tot de verbeelding spreekt en waarvan haar schoonheid eigenlijk met geen pen te beschrijven is. Toch waag ik een poging. De Amalfikust loopt van de plaats Salerno tot Sorrento en bestrijkt de zuidkust van het gelijknamige schiereilandje Sorrento ten zuiden van Napels. Er loopt een schitterende bergweg langs de kust; ik maakte bést wat roadtrips en was in meer dan veertig landen, maar dit is wel een van de mooiste wegen die ik ooit mocht rijden.

Onderweg kom ik langs schitterende plaatsjes zoals Vietri sul Mare, Amalfi, Praiano, Maiori en het peperdure Positano. Alle dorpjes liggen in de bergen, hebben wel of geen strand, zijn kleurrijk en zijn werkelijk lusten voor het oog. En hoewel Sorrento officieel niet bij de Amalfikust hoort, bezoek ik ook dit fijne stadje dat de bakermat van de limoncello is. Ik word stapelverliefd op de Amalfikust.

Overnachting: Il Rifugio Sui Due Golfi, Casola di Napoli (7 nachten), een B&B in een dorpje in de bergen

→ Lees ook: De Amalfikust: de mooiste plekken en things to do

 

Dag 4: Pompeï en Vesuvius

Twee hoogtepunten in een dag tijdens m’n roadtrip Zuid-Italië

Pompeï is de eerste stokoude stad die ik bezoek tijdens deze roadtrip Zuid-Italië. De Romeinse stad werd bewoond rond het begin van onze jaartelling en kwam in het jaar 79 volledig onder as te liggen nadat de Vesuvius z’n lava over hem uit braakte. Pas eeuwen later werd de stad herontdekt onder een dikke laag vulkanische as en kwamen ze erachter dat er bizar veel van het oude Pompeï was overgebleven. Een schat!

In de achttiende eeuw werd de aslaag die over Pompeï lag weggehaald en sindsdien is de stad voer voor archeologen. Het is een van de weinige plekken waar het leven van de Romeinen goed bestudeerd kan worden. Pompeï trekt mij al jaren en tijdens m’n roadtrip combineer ik een bezoek aan de Romeinse stad met een bezoek aan z’n verwoester: de Vesuvius.

Hoewel je de Vesuvius kunt beklimmen besluit ik dat niet te doen. Het klinkt een beetje snobby, maar ik heb al vaker vulkanen beklommen, op kraterranden gestaan, kolkend lava gezien en zelfs marshmellows geroosterd op vulkanische flanken. Wel rij ik even over de flanken van de vulkaan en aanschouw ik hem tijdens m’n verblijf in deze Italiaanse regio vanaf verschillende uitzichtpunten. De Vesuvius is de enige nog actieve en ook vrij onrustige vulkaan van het vaste land van Europa en kwam in 1944 voor het laatst tot uitbarsten.

 

Dag 5: Rust-/ werkdag

Roadtrippen is vermoeiend. Het is vakantie, maar ook weer niet helemaal. Het is niet zo dat ik per se toe ben aan een rustdag, maar het is wel fijn om het vakantiegevoel wat ik toch heus heb af te wisselen met productief zijn. Dag 5 breng ik daarom binnen door in m’n B&B in de bergen van de Amalfikust. Ik schrijf en redigeer een aantal artikelen voor m’n blog en ga ‘s avonds slechts de deur uit om een hapje te eten. Fijn, zo’n chill dagje tussendoor.

Dag 6: Napels (Napoli)

Heerlijke rauwe stad aan de westkust van Zuid-Italië

Hoewel ik op Napels ben gevlogen, m’n huurauto uit Napels komt en ik heel benieuwd ben naar de stad, bezoek ik deze zinderende Italiaanse stad pas op dag 6 van roadtrip Zuid-Italië. Ik trotseer het knotsgekke verkeer, parkeer m’n auto bij het station en wandel de stad in. Napels is een beetje zoals ik het verwachtte: rauw en ongepolijst. De stad staat bekend om z’n afvalprobleem, dus op sommige plekken is het allesbehalve schoon en for some reason hou ik daar ontzettend van. Napels doet me denken aan het ongepolijste, zinderende karakter van Palermo op Sicilië.

Er zijn pleinen, drukke straten en gebouwen met een grauwe uitstraling. Bij Pizzeria Da Michèle eet ik de lekkerste pizza ter wereld en in de Spaanse Wijk (Quartieri Spagnoli) waar ik me met de metro naar toe laat vervoeren (metrostation Toledo) voel ik het echte Napolitaanse leven pas goed. De wijk is het centrum van de stad en ik ruik, voel en proef er het rauwe randje van de stad helemaal tot in m’n botten. Ik strijk neer voor een cappuccino en wandel vervolgens door de straten en steegjes, het imposante winkelcentrum Galleria Umberto l en aan het einde van de winkelstraat Via Toledo kom ik uit op een plein met een paleis en zie ik warempel in de verte de Vesuvius weer shinen.

Napoli, ti amo!

Lees ook: 

→ De lekkerste pizza ter wereld eet je in… Napels!

→ De mooiste steden Italië: 10x inspiratie voor je stedentrip

→ Palermo: 10x doen in Sicilië’s heerlijke, rauwe hoofdstad

Napels

 

Dag 7: Capri

Met de boot van de haven van Sorrento naar het prachtige eiland Capri

Op de zevende dag van m’n roadtrip Zuid-Italië ga ik op weg naar Bari, maar niet voordat ik eerst nog het luxe eiland Capri ontdek. Het lijkt een beetje gekkenwerk; overdag van Sorrento met een boot naar Capri en weer terug en dan nog hélemaal naar de andere kant van vasteland. De boottocht naar Capri duurt maar twintig minuten maar vaart op gezette tijden, waardoor ik minder flexibel ben dan ik zou willen. Toch doe ik het. Capri overslaan is gewoon geen optie, vind ik.

Vanuit de haven gaat er een lift omhoog richting de hoofdstad van Capri en ondanks dat ik daar iets over gelezen heb bedenk ik me niet om er naar op zoek te gaan. Ik volg de bordjes richting het centrum en bevind mezelf al gauw klimmend en klauterend omhoog. Maar gelukkig ben ik geen mietje en geniet ik even later met weliswaar  op het hoofdplein van Capri van een cappuccino. Ik dwaal wat rond en vind het er vooral behoorlijk decadent en gepolijst; wat een verschil met de rauwe viezigheid van Napels en toch hou ik ook hier van. Ik vind het zó jammer dat ik maar een paar uurtjes heb, want Capri is echt práchtig.

Met de boot naar Capri? Bekijk hier de vertrektijden en rederijen

Discover Capri! Boek je tickets hier

Capri

 

Dag 8: Bari

Grootste verrassing van m’n roadtrip Zuid-Italië

Vanuit Capri rij ik op dag 7 pas om vijf uur ‘s middags richting de andere kant van het Italiaanse vasteland om de tweede week het prachtige Puglia te ontdekken. Het is al bijna donker wanneer ik aankom in Bari, m’n B&B ligt net buiten de stad en heeft gelukkig een eigen parkeerplaats en in de douche laat in de drukke dag van me afglijden. De volgende dag – dag 8 – ontdek ik Bari.

Lees ook: Puglia: 8x de mooiste plekken in de hak van de Italiaanse laars

En Bari is misschien wel de grootste verrassing van deze roadtrip Zuid-Italië. Wat een heerlijke, fijne stad. Zei ik net nog dat het rauwe en ongepolijste van Napels zo typisch Italiaans is, het kronkelige, knusse en Romeinse van Bari is weer het andere uiterste van typisch Italië. Het oude centrum van Bari is een labyrint van straatjes en steegjes. Mensen zitten er buiten voor hun deur een sigaartje te roken, lakens hangen boven je hoofd te drogen aan lijnen die over de hele breedte van de steegjes zijn gesponnen en vrouwen zitten er aan tafel de fameuze oortjespasta in elkaar te draaien. Zuid-Italiaanser dan in Bari krijg je het niet.

Overnachting: Villa del Mar, Bari (drie nachten)

Bari

 

Dag 9: Polignano a Mare & Monopoli

Twee prachtige plaatsjes in Puglia, Zuid-Italië

Witte gebouwen, kronkelige labyrint straten, gladde cobblestones. Luifels, winkels, een verrassende terrasje op een hoek. Een plein vol levendigheid en dan opeens aan het einde van een steeg een magnifiek uitzicht over zee. Een brug met daaronder een strand met adembenemende vergezichten. Polignano a Mare laat werkelijk helemaal niets aan de verbeelding over en mag zich wat mij betreft een van de mooiste plaatsjes van heel Italië noemen.

Nog zo’n beauty aan de kust van Puglia, maar die me net iets minder grijpt dan haar bovenbuurvrouw is Monopoli. De straten zijn een beetje uitgestorven wanneer ik er wandel want het is precies siesta-tijd. Op een terras met slechts toeristen is het een beetje druk, verder is het vooral ontzettend rustig in Monopoli. Het is een havenstadje en ik plof even neer op een bankje in de haven dat er uit ziet als een schilderij, zó idyllisch. Monopoli is prachtig.

 

Dag 10: Alberobello

Bakermat van de trulli in Puglia

Het hoogtepunt van Puglia is Alberobello, de hoofdstad van hét symbool van de regio: trulli. De trulli (enkelvoud trullo) zijn huisjes gemaakt van kleisteen en stammen uit de tijd dat de bewoners van het stadje de belastinginners te snel af wilden zijn. Omdat de trulli nagenoeg niets wogen en niet vast zaten aan de grond konden ze huis en haard meenemen om te vluchten voor het gezag. In Alberobello staan meer dan duizend trulli waarvan sommige nog echt bewoond worden. Van sommige huisjes zijn winkels, restaurantjes en zelfs hotels of B&B’s gemaakt! Je kunt er dus een nachtje slapen.

Slaap in een trullo. Boek jouw overnachting in Alberobello

Lees ook: Werelderfgoed in Alberobello: het trulli paradijs van Puglia

 

Dag 11: Matera

Een van de oudste steden in Zuid-Italië

Om naar de oorsprong van Matera te gaan moeten we écht heel ver terug in de tijd, zelfs helemaal terug naar de periode die we de oudheid noemen. Matera is een van de oudste steden van onze beschaving en er is warempel nog heel wat van die oudheid overgebleven. Hoewel Matera nu heus een moderne, typisch Italiaanse stad is met straten, stegen en terrasjes, zijn de roemrijke Sassi nog altijd bewaard gebleven. Vanuit het centrum van het huidige Matera heb je fantastisch zicht op deze stokoude grotwoningen. Dag 11 van m’n roadtrip Zuid-Italië weid ik volledig aan Matera en ik eindig m’n dag op m’n nieuwe en tevens laatste slaapplek in Lecce.

Een rondleiding door de Sassi van Matera. Bestel je tickets hier

Leuk weetje: Matera was de Culturele Hoofstad van Europa in 2019

Matera

 

Dag 12: Lecce

Romeinse stad in het zuiden van Puglia

Een stad uit de oudheid zoals zoveel steden in Zuid-Italië of eigenlijk heel Italië is Lecce (spreek uit: Letsje). En toch is Lecce anders dan andere oud-Romeinse of -Griekse steden. Er lijkt in eerste instantie niet veel oudheid te bezichtigen totdat je plots middenin het centrum op een oud inmiddels ondergronds amfitheater botst. Er is een brug overheen gebouwd van waar je uitzicht op de voormalige tribune hebt. 

Ik ontdek het stadje op m’n dooie gemakje, maar echt onder de indruk raak ik niet. Ik slaap vlakbij het centrum van Lecce en maak vanuit hier nog twee tripjes in het allerzuidelijkste puntje van Puglia.

Overnachting: Butterfly B&B, Lecce (4 nachten)

Lecce

 

Dag 13: Gallipoli

Een dagje strand in Zuid-Italië

Roadtrippen is vermoeiender dan je misschien zou denken en op de dertiende dag van m’n roadtrip Zuid-Italië rij ik naar het strand in de buurt van Gallipoli. Er is van alles te doen in de stad en haar omgeving, maar dat kan me even niet bekoren. Het wordt wat je noemt een lazy day aan de Zuid-Italiaanse kust. Fijn!

 

Dag 14: Ostuni

Mooiste plek om m’n roadtrip Zuid-Italië mee af te sluiten

Dan op de allerlaatste dag bezoek ik een parel die ik voor geen goud had willen missen: Ostuni. Ostuni wordt la città bianca, de witte stad genoemd en dat komt door de overwegend witte gevels van de vele gebouwen. Ostuni ligt op een heuvel, het uitzicht op de stad is fenomenaal en de steegjes, straatjes, kerken en pleinen zo mogelijk nog prachtiger. Het stadje spreekt echt tot de verbeelding en is de perfecte afsluiter van m’n roadtrip Zuid-Italië.

Ostuni

 

Naar Zuid-Italië?

 

Autohuur Italië 


 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Italië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap