Tijdens mijn rondreis door Sicilië in de vroege zomer van 2018 toerde ik het hele eiland over en dus ook het noorden. En hoewel ik me in Cefalù (spreek uit: Tjeefaloe) niet per se heel erg vooraf verdiept had, bleek dit stadje in het noorden van het eiland een pareltje, maar misschien was ik juist wel zo aangenaam verrast doordat ik er weinig verwachtingen van had. Hoe dan ook, Cefalù is een supermooi, weliswaar toeristisch plaatsje in het noorden van Sicilië op een uurtje rijden of treinen van de hoofdstad Palermo (70 km). In deze blog laat ik je zien waarom je echt een bezoekje aan Cefalù moet brengen when on Sicily.

Vliegen naar Sicilië? Boek je vliegticket naar Palermo of Catánia bij Transavia!

 

 

CHARMANT CEFALÙ OP SICILIË

Bezienswaardigheden Cefalù, het mooiste plaatsje van Sicilië

Sicilië is in z’n algemeenheid een heerlijke plek en Cefalù wel in het bijzonder. Het is er niet groot, relaxed en gewoon heel mooi. Het centrale plein wordt omgeven door een kathedraal en een enorme rots die uit het landschap steekt, het centrum kenmerkt zich door kronkelende steegjes (waar ik het afraad om met de auto doorheen te rijden, mits je graag schade rijdt) met leuke boetiekjes en zelfs strand. In dit blog neem ik je mee naar de mooiste bezienswaardigheden in Cefalù op Sicilië.

Lees ook: Roadtrip Sicilië. De mooiste route voor twee weken

 

1. Piazza Duomo

Het grote centrale plein midden in Cefalù heet het Piazza Duomo, het plein van de kathedraal. Het is er heel de dag door supergezellig, druk en levendig. ‘s Ochtends kun je er lekker ergens een ontbijtje scoren of een heerlijke bak echte Italiaanse cappuccino, ‘s middags plof je er neer voor een ijsje na een dag struinen door het centrum en ‘s avonds eet je er een lekker pasta’tje met een lekker wijntje. Leuk detail: mijn kamer bevond zich aan de rand van het plein op de allerhoogste verdieping van het gebouw, dus ik had een fijn uitzicht vanaf het dak op het Piazza Duomo.

Cefalù Sicilië

 

2. De Duomo (kathedraal)

De kathedraal van Cefalù is een bijzondere en een niet te missen bezienswaardigheid. Hij staat parmantig aan de rand van het centrale plein Piazza Duomo en je kan hem en het bijbehorende klooster bezoeken. De kathedraal is al ergens in de twaalfde eeuw gebouwd en de kathedraal domineert letterlijk het plein in de goede zin van het woord. Het is een pareltje en neem echt even de tijd om hem te bezoeken.

 

3. La Rocca rots

Hij kan je bijna niet ontgaan: de enorme rots die achter de kathedraal uitsteekt. La Rocca is 270 meter hoog en is te beklimmen voor de liefhebbers. Als ik langer in het noorden van Sicilië was gebleven, had ik zeker een ochtend m’n bergschoenen (of gewoon sneakers, want ik had helemaal geen bergschoenen bij me) aangetrokken om de enorme rots te beklimmen.

Het mooie aan dingen beklimmen is dat het vaak superzwaar is, maar dat je als je eenmaal boven bent getrakteerd wordt op wijdse uitzichten en gezien het feit dat Cefalù aan de kust ligt, kan het zeezicht van La Rocca niet anders dan prachtig zijn. Maar er is nog een reden om La Rocca te beklimmen en dat is dat er overblijfselen van de Tempel van Diana te vinden zijn en als je een beetje van geschiedenis houdt is de ruïne een leuke bezienswaardigheid.

 

4. Steegjes en straatjes in het centrum van Cefalù

Het centrale plein van Cefalù is hierboven eigenlijk drie keer genoemd, want zowel het plein als de kathedraal en de rots liggen er bij elkaar, maar het centrum van Cefalù is wel heus groter dan alleen maar dat. Je verdwaalt er gemakkelijk in de straatjes en steegjes waar je verrast wordt met idyllische terrasjes en meer van zulks. Ik benoem alles expres in verkleinwoordjes, omdat ik wil aangeven hoe gezellig en pittoresk het er is, want dat is het. En typisch Italiaans ook.

 

5. Strand in en rondom Cefalù

Cefalù ligt aan de noordkust en dus aan zee! Vanaf het centrale plein loop je via een paar steegjes zo richting het 1,5 kilometer lange strand en plof je neer op een van de vele bedjes. Met een lekker boek, onder een parasolletje of juist lekker even bakken in de zon (wel goed smeren). Je eigen eten en drinken hoef je niet eens mee te nemen; er wordt van alles verkocht op het strand. Van kokos(water) tot fruit en van gewoon water tot zelf gebakken pindakoekjes; de verkooplui komen gewoon langs je bedje of handdoekje om je van alles aan te smeren, dus je hoeft er niet eens voor op te staan.

Mocht het strand te druk zijn, weet dan je kunt uitwijken naar omliggende stranden, zoals Capo Playa of Salinelle.

Cefalù SiciliëCefalù Sicilië

 

Hoe kom je in Cefalù op Sicilië?

Cefalù ligt op ongeveer een uur rijden (auto) of treinen van Palermo. Ben je dus in (de buurt van) de hoofdstad van Sicilië, maak dan lekker een dagje een uitstapje naar dit charmante stadje. Ben je op rondreis over het eiland, maak dan een stop van een dag of twee, misschien drie in dit leuke plaatsje. Neem je badpak mee!

Geschiedenis

Cefalù wordt in het hoogseizoen best druk bezocht door toeristen, waardoor het al gauw een modern gevoel geeft, maar Cefalù is juist waarschijnlijk een heel oud stadje. De naam komt van het Griekse woord kephaloidion, wat hoofd betekent en dat verwijst naar La Rocca. De Grieken hebben dus, net als in het zuiden, ook in het noorden van Sicilië een nederzetting gehad.

Overnachten in Cefalù

Ik sliep in prachtig Palazzo Villelmi, een Bed & Breakfast zo ongeveer aan het Piazza Duomo waar ik vanaf het dak een heerlijk uitzicht op het plein had.

Ook overnachten in Palazzo Villelmi? Boek je kamer bij Booking.comBooking.com

 

Hoe kom je op Sicilië?

Vliegen doe je op Palermo of Catánia. Palermo ligt dichterbij Cefalù dan Catánia, maar maak je een rondreis, dan maakt het niet zoveel uit waar je op vliegt.

Vliegen naar Sicilië? Boek je vliegticket bij Transavia!

Auto huren op Sicilië?

Wil je een rondreis gaan maken over het eiland, goed idee. Ik deed het zelf ook, op z’n Italiaans in een Fiat 500 en dat was uiteraard prima te doen, zélfs met de idiote rijstijl van de meeste Italianen.

Lees ook: Roadtrip Sicilië. De mooiste route voor twee weken

Auto huren? Huur je auto bij Sunny CarsAutohuur Italië

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Sicilië? Lees ook:

 

Meer Italië? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap