Je had er misschien nog niet aan gedacht voor je volgende stedentrip, maar wil je stad en strand met elkaar combineren, dichtbij de natuur zijn en heerlijk cultuursnuiven in één citytrip? Ga dan naar Palma! Je hebt er the best of all worlds: de stad is cosmopolitisch, er is een rijke historie, de binnenstad is knus en écht Spaans (ook al spreken ze er Catalaans), het eten is er verrukkelijk, de bergen zijn op steenworp afstand, het strand is altijd dichtbij en er heerst een heerlijke eilandvibe. Dit zijn de beste tips, bezienswaardigheden en dingen om te doen tijdens je Palma de Mallorca stedentrip.

 

 

PALMA DE MALLORCA STEDENTRIP

20x doen en bezienswaardigheden in Palma

Tussen februari en augustus 2021 woonde ik in Palma en dat was wat je noemt een droom. De stad heeft eigenlijk alles wat ik van een stad verlang en ik voelde me er dan ook als een vis in het water. Thuis. Ik had in die tijd een relatie die veel te snel op de klippen liep en me weer de stad uitdreef (heel dramatisch) en sindsdien mis ik Palma elke dag. In die zes maanden ontdekte ik de stad als een local, maar heus ook als toerist, dus ik weet alle hoogtepunten van Palma en bezienswaardigheden als geen ander. Komen ze!

Lees ook:
14x favoriete dingen aan wonen in Palma de Mallorca

 

1. Ontdek Palma de Mallorca op de fiets

Je bent een Nederlander of niet. Wat is er nou fijner dan een nieuwe stad ontdekken op de fiets? Juist niets. Ook als je geen Nederlander bent, is het mega leuk om Palma te ontdekken op de fiets. Over de boulevard, langs de haven, voorbij de kathedraal en door de leuke buitenwijken om het lokale leven van Palma te proeven. Superleuk. Een georganiseerde tour óf gewoon het huren van een fiets doe je bij good old Baja Bikes.

Huur je fiets in Palma bij Baja Bikes

 

2. Bezoek de kathedraal La Seu

Parmantig houdt hij vanaf de kust de wacht over de stad. Als een statig heerser is hij van kilometers afstand al te zien, of je nou van zee komt, vanuit het binnenland of vanaf het vliegveld. De kathedraal van Palma is een ware eyecatcher en een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je stedentrip naar de Mallorcaanse hoofdstad. Het gebouw is mede gebouwd door niemand minder dan Gaudí en is écht imposant. De buitenkant is groots en meeslepend, maar ook van binnen is de kathedraal een enorme must see. Stap eens naar binnen en neem gewoon even een uurtje plaats. De stilte samen met de indrukwekkende inrichting doen wonderen voor je!

Skip the line ticket voor je bezoek aan de kathedraal

 

3. Duik in ancient history in het Arabische fort én bad

Naast de kathedraal staat een fort dat je meeneemt naar vervlogen tijden. Ver voordat het huidige Palma het huidige Palma was, hoorde Mallorca – net als vele andere delen van Spanje – bij het Moorse imperium. Het Arabisch fort is een overblijfsel uit die tijd. Je kunt hem niet alleen van buiten bewonderen, maar ook van binnen bezoeken en vergeet ook vooral niet het Arabische bad Hammam Al Ándalus iets verderop. 

Toegangskaartjes voor het Hammam Arabische bad (aanrader!)

Arabisch fort Palma

 

4. Bewonder de kunst van Gaudí in Palma

Move over Barcelona, ook in Palma kun je de kunstwerken van Gaudí bewonderen. Niet alleen de kathedraal is een meesterwerk van hem, in de hele binnenstad zijn zijn creaties te vinden. Hij leefde maar liefst tien jaar op het eiland en heeft daardoor echt zijn niet te missen sporen nagelaten.

 

5. Verdwaal in het prachtige Old Town

Het centrum van Palma verwonderde mij direct tijdens mijn eerste bezoek aan het eiland. Ik wist niet dat een eiland zo’n prachtig stadscentrum kon hebben. Kronkelende steegjes omgeven met typisch Spaanse gevels met uithangende balkonnetjes, druk pratende mensen en gladde straatstenen waarover je bijna je nek breekt als je niet oppast. Het centrum van Palma is een labyrint aan steegjes, pleintjes en weggetjes en je voelt je er compleet in Spanje. Ook al ben je op een eiland. Ik zei toch: best of all worlds.

Laat je rondleiden door het prachtige oude centrum

 

6. Bewonder het uitzicht vanaf kasteel Bellver

Je kunt er met de auto, met de bus of heel fanatiek met de benenwagen naar toe: het kasteel op de heuvel. Het is een leuke uitdaging om de berg op te lopen en bij het kasteel op adem te komen. Het uitzicht over de stad en de haven maakt alles goed.

Leuk: op zondag is het kasteel open om te bezichtigen!

 

7. Ga flaneren langs de boulevard van Palma

Een van die dingen die je eigenlijk meteen wil doen wanneer je aankomt in Palma is flaneren langs de boulevard. Met aan de ene kant de oneindige zee en aan de andere kant de kathedraal met er tussenin de grote, drukke, doorgaande weg en de zon die vol op je bol schijnt. Of je nou in je sportoutfit gaat flaneren of in je galajurk, het maakt op de boulevard van Palma helemaal niets uit. Iedereen is er mooi en niemand let op elkaar. Zalig.

 

8. Doe mee met een workout in Parc de La Mar

Tijdens de maanden waarin ik in Palma woonde ging ik trouw elke dinsdagavond sporten. Súper Martes was de dag dat we met een groepje meiden een uur lang werden afgebeuld door een trainer, meestal in het Parque de la Mar. Het park ligt tussen de kathedraal en de boulevard, is groen door het heerlijke gras en wordt versierd door de prachtigste palmbomen. Wanneer je al die groepjes sportende mensen ziet, krijg je vanzelf zin om mee te doen. Echt, het overkwam zelfs mij.

 

9. Wandel langs de haven (Paseo Marítimo)

Toen ik in Palma woonde trok ik minstens drie avonden per week mijn sneakers aan om te gaan wandelen. Waar menigeen de boulevard verkiest voor een wandeling of hardlooprondje, ging ik liever de ‘andere kant’ op langs de haven, de Paseo Marítimo. Vanaf mijn appartement tot aan het rondje waar het fietspad ophoudt was het 6,3 kilometer en dat was voor mijn doen precies genoeg. Iets langer dan een uur was ik onderweg, ondertussen luisterend naar een podcast of een toffe playlist, mensen kijkend die net als ik aan de wandel waren, terwijl de dure miljoenenjachten vlak naast me lagen. Ik mis mijn tijd in Palma.

 

10. Ontdek de verschillende paseos (passeig) in Palma

De Paseo Maritimo, Passeig del Born, La Rambla, Paseo Mallorca, in Palma vind je veel zogenaamde paseo´s (passeig in Catalaans). Een paseo is een soort promenade, een brede wandellaan die soms wel en soms niet omgeven wordt door al dan niet aan beide kanten een straat. De Paseo Marítimo is de promenade langs de haven, Passeig del Born is een upscale promenade met dure terrasjes omgeven met mooie winkels, La Rambla staat vol met bloemenkramen en wordt omgeven door appartementen die huizen in de mooiste gebouwen en de Paseo Mallorca (Passeig de Mallorca) loopt evenwijdig aan het Torrente de Sa Riera kanaal. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de prachtige paseos van Palma.

Let op: Paseo is Spaans en Passeig is Catalaans. Beide betekenen hetzelfde en de termen worden door elkaar gebruikt.

 

11. Ga shoppen till je dropt in Palma

Wonen in de binnenstad van Palma is heerlijk, maar iets minder fijn voor je portemonnee. Het centrum is heel compact, alles is op loopafstand, dus voor je het weet ben je dagelijks in de Zara, H&M en Corte Inglès te vinden. Voor je citytrip Palma is het ideaal: de ene dag lig je op het strand, de volgende dag paradeer je door de winkelstraten. Aan de Carrer de Sant Miquel huizen bijna alle winkelketens, maar wees voorbereid op veel mensen en drukte. Je wordt er zo van je sokken gelopen. PS: je zult er maar met je boodschappen doorheen moeten zoals ik destijds deed. Met een trolley vol met zware waterkannen door de mensenmenigte. Wat een tóéstand!

 

12. Eet en drink in hip Santa Catalina

Niet te missen! Als Noord-Europese toerist móét je in de wijk Santa Catalina zijn geweest en hebben gegeten. Maar ook locals komen er graag. Santa Catalina is een wijk van Palma en de sfeer die er hangt is Spaanser dan Spaans, maar dan wel op z’n Mallorcaans. Op iedere straathoek is een koffietentje, restaurant of bar en allemaal met een terras, waardoor je vaak zelfs óp straat zit. De Spaanse balkonnetjes die aan de gevels hangen maken het tafereel helemaal af. In Santa Catalina is het heerlijk!

 

13. Struin over Plaza España

Het is niet eens een heel bijzonder plein; in mijn beleving is Plaza España een beetje het centrale punt van Palma. Het plein ligt aan de grote avenida, met aan de overkant van de drukke straat het bus- en treinstation. Rondom het plein vind je een paar terrassen en hoewel het niet de gezelligste zijn en er ook heus wat gespuis rond hangt, is het toch de moeite waard om er overheen te struinen of op een bankje te zitten. Soms staan er kraampjes met churros (jum jum), in het midden staat een standbeeld van Koning Jaume en vanaf het plein loop je zó het idyllische centrum van Palma in met de steegjes, balkonnetjes, winkelstraten en de wél gezellige terrasjes. 

 

14. Ga lunchen met gaaf uitzicht in El Corte Inglès

Als je een beetje bekend bent in Spanje, dan weet je dat El Corte Inglès de Spaanse variant van V&D of de Bijenkorf is. Kortom, een groot warenhuis met verdiepingen voor dames, een verdieping voor heren, een kidsafdeling, hordes vol lingerie en meer van zulks. Maar ook! Een restaurant op de bovenste verdieping. Toen ik door een vriendin werd uitgenodigd om te gaan lunchen in El Corte Inglès verwachtte ik dan ook niet veel (want saai, lunchen in een warenhuis), totdat ik het uitzicht zag vanaf het restaurant op de bovenste verdieping. Echt prachtig! 

PS: Palma heeft meerdere Corte Inglèssen → Bij DEZE moet je zijn (klik voor Google Maps)
Adres: Av. de Jaume III, 15, 07012 Palma, Illes Balears, Spanje

 

15. Ontdek Plaza Mayor

In een steeg aan de rand van Plaza Mayor, daar woonde ik. Bijna zes maanden in totaal en ik ben de tel kwijt hoe vaak in het geel omlijste hoofdplein ben overgestoken. Alleen om boodschappen te doen. Plaza Mayor is het hoofdplein van Palma en ligt super centraal in de binnenstad. Niets is ver en vanaf het plein kun je met gemak alle richtingen op. Binnen no time ben je bij het station, op de Rambla, bij de kathedraal, in de drukke winkelstraat of zelfs in Santa Catalina. Het plein wordt omsloten door appartementen met gele gevels, het barst er van de terrassen en de straatverkopers lopen je er bijna omver. Er is altijd wat te doen op Plaza Mayor.

 

16. Bezoek en bezichtig de vele kerken

Palma heeft niet alleen een mooie kathedraal, de stad heeft ook heel veel mooie kerken en basilieken. Je hoeft er niet per se naar op zoek te gaan en ik hoef ze hier niet allemaal te noemen, je komt ze vanzelf tegen wanneer je door de stad struint. Laat je verwonderen door de mooie architectuur en stap eens ergens naar binnen. Het is zo fijn en rustgevend om soms even een half uurtje in een kerk te zitten. Echt zalig.

 

17. Ontdek Sa Llotja

Sa Llotja (la lonja in Spaans) is een prachtig middeleeuws gebouw middenin de stad. Het gebouw werd in de vijftiende eeuw gebouwd als handelsbeurs en je zou het zomaar kunnen verwarren voor een kerk. Het gebouw is echt heel elegant en ligt aan het Plaça de la Llotja (Llotjaplein) waar je heerlijk kunt lunchen én goed ijs kunt eten (bij RivaReno). Echt een bezoekje waard.

 

18. Geniet van de stranden in de buurt

Mallorca is ruim 3600 km2 wat groot genoeg is voor veel baaien, stranden en andere bezienswaardigheden, maar klein genoeg om in een dag de andere kant van het eiland te bezichtigen. Als je dus naar het strand wil, zijn alle stranden dus prima in een dag te bezoeken. Maar heb je geen zin om lang te rijden, dan zijn er ook een aantal stranden in de buurt van Palma. En zelfs in Palma zelf. Playa de Palma loopt helemaal van het centrum tot aan El Arenal. Met de fiets cross je binnen no time langs heel het strand en kun je neer… waar je maar wilt.  In westelijke richting vind je de stranden van Magaluf, Paguera en Santa Ponça en naar het oosten vind je Es Trenc, Cala Figuera, Cala Llombards, Cala d’Or en een van mijn favorieten: Cala Mondragó. Take your pick!

autohuur Mallorca 

 

19. Ga de bergen in en geniet van de bergdorpjes

Je zou het misschien niet meteen denken van een eiland als Mallorca, maar geloof het of niet: er is een gebergte. En in Serra de Tramuntana is het schitterend! Niet alleen de uitzichten, de geweldige haarspeldbochten en de fantastische wandelingen die je er kunt doen, vooral de bergdorpjes zijn een bezoekje waard. Huur een auto en vanuit Palma kun je in een dag Valldemossa, Fornalutx, Sóller, Port de Sóller en Deia bezoeken. Ook aan te raden is het maken van een hike in de Tramuntana bergen. De officiële GR222 loopt er dwars doorheen en de etappe van Deia naar Port de Sóller is meer dan de moeite waard.

Lees ook:
5x schattige bergdorpen in Serra de Tramuntana

 

20. Leuke dagtrip: Ga met de historische trein van Palma naar Sóller

En dan last, maar zeker niet least. Als je eens wat anders wil dan de stad of het strand en heb je zin in een uitstapje? Pak dan de historische trein van Palma naar Sóller. Ja, je kunt heus ook met je huurauto naar Sóller, maar met de trein is het net iets specialer. Met een slakkengangetje ga je dwars door de natuur die steeds bergachtiger wordt om uit te komen in het pittoreske bergdorpje Sóller. Stap uit, geniet van het plaatsje en ga vervolgens nóg een stukje verder naar de haven, Port de Sóller. De baai loopt rond, heeft een strand, heel veel terrasjes en leuke winkels en boetiekjes. Echt ongelooflijk leuk om te bezoeken!

PS: Sóller staat bekend om z’n verrukkelijke sinaasappels. Proef een zumo de naranja of een ijsje met sinaasappelsmaak. Que rico!


Tourtjes boeken door Palma? Je vindt álles hier

 

Goede restaurants in Palma

Mijn favorieten:


Vind hotelkamers in Palma


Vind vliegtickets naar Palma


Boek je tours door Palma

 

 

 

Meer Mallorca? Lees ook:

ALLES OVER MALLORCA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap