Een roadtrip door Mexico en dan het schiereiland Yucatán in het bijzonder, is de allerleukste manier om het land van de Maya’s te ontdekken. Het is er veilig, de wegen zijn goed en een huurauto kun je al bij aankomst op het vliegveld ophalen. Ideaal! Ik maakte in m’n eentje een roadtrip van vier weken door Yucatán (die overigens ook in minder tijd met gemak te doen zou zijn geweest) en dook in de geschiedenis van de Maya’s en de Spaanse kolonisatie. Ga mee op roadtrip door Mexico!

Lees ook: Waarom iedereen een keer zou moeten solo reizen

 

 

ROADTRIP MEXICO YUCATÁN

De mooiste, fijnste en meest ultieme manier om rond te reizen door een land of regio is over land. Vrijheid zit weliswaar in jezelf, maar op reis zijn en roadtrippen specifiek dragen enorm bij aan dat gevoel van vrijheid. Zelf je koers bepalen, zelf je tijd indelen, geen drukte of andere beslommeringen. Roadtrippen door Yucatán gaat verrassend gemakkelijk en is dan ook écht de leukste manier om Mexico te leren kennen.

Mijn solo roadtrip Mexico was een onderdeel van m’n reis door Midden-Amerika. Na Mexico ging ik nog naar Belize en Guatemala en de globale route stippelde ik heus van tevoren enigszins uit, maar liep uiteindelijk toch anders. In totaal bleef ik veel langer in Mexico dan ik vooraf dacht, omdat ik het er simpelweg hartstikke lekker vond. De route die ik aflegde ging van oost naar west en weer terug naar oost. In deze blog neem ik je mee van dag tot dag.

Lees ook:

→ ROADTRIP PLANNEN | Het plannen van een rondreis of roadtrip doe je zo: 5 tips! 

→ TROPISCH PARADIJS | Caye Caulker: it’s unBELIZEable!

 

Route roadtrip Mexico

Route roadtrip Mexico

 

Auto huren Mexico

Een auto huren in Mexico is super gemakkelijk en vooral van harte aan te raden. Al op het vliegveld bij aankomst kun je je auto ophalen. Het handigst is om hem van de te voren te boeken, zodat je er gegarandeerd een hebt. Auto rijden in Yucatán is prima te doen; de wegen zijn er goed geasfalteerd, het landschap is vrij vlak en het is er niet druk. Tussen de grote plaatsen zijn snelwegen. Alleen bij Cancún en Playa del Carmen kan het druk zijn, maar het is er zeker geen gekkenhuis op de weg.

Ik vloog op Cancún, een badplaats in het noord-oosten van Yucatán en dat is een goede uitvalsbasis voor het begin van een roadtrip. Ik bleef er een paar dagen en haalde m’n auto op dag 2 op. Ik huurde m’n auto via Sunny Cars en het voordeel van deze fijne maatschappij is dat je altijd gegarandeerd volledig verzekerd bent en je dus niet op de kleine lettertjes hoeft te letten, zoals bij andere maatschappijen vaak het geval is.


 

Route rondreis Yucatán Mexico

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 1 en 2: Cancún

Het is al donker wanneer m’n vliegtuig op het vliegveld van Cancún landt en ik ga dan ook niet al meteen met de auto op pad. De eerste dag kom ik bij van de reis en chill ik aan het zwembad en op dag 2 check ik een uur te laat uit, omdat ik de verkeerde tijdzone had ingesteld op m’n klok (ben je zo bereisd, maar je zo’n dom beginnersfoutje) en begin ik aan de roadtrip. Van Cancún zelf zie ik niets behalve m’n hotel en dat vind ik allesbehalve erg. Ik hou niet van te toeristische plekken en kan niet wachten om het echte Yucatán te ontdekken.

Lees ook: Lief reisdagboek: beginnersfoutje, bedankt!

→ Overnachting: Selina Cancún Laguna Hotel Zone

Selina Cancun

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 3: Cancún → Valladolid

Dag 3 bestaat uit onderweg zijn. Eerst van m’n hostel naar de airport om de auto op te halen wat verbazingwekkend lang duurt en daarna in één streep richting Valladolid. Het is al laat in de middag wanneer ik daar aankom, dus ik plof er wederom met een boek aan het zwembad. M’n plan is om er een paar dagen te blijven, dus ik heb tijd genoeg. In Valladolid ontdek ik ‘s avonds wat koloniale straten en ga vroeg slapen. De volgende dag staat er namelijk een enórm hoogtepunt op het program.

Overnachting: Hotel El Mesón del Marqués

Valladolid

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 4: Chichén Itzá (dagtrip vanuit Valladolid)

Op dag 4 is het vroeg dag vol enthousiasme, want ik ga naar een van de Zeven Wereldwonderen! Wát een voorrecht om Chichén Itzá te kunnen bezoeken. Vanuit Valladolid is het ongeveer een uurtje rijden naar de beroemdste en meest enerverende Maya-tempel. Maar Chichén Itzá is meer dan die ene tempel; het is een complete Maya-stad en de tempel is slechts een onderdeel van de stad, maar het is wel die specifieke tempel die als wereldwonder is aangemerkt. Er is nog veel meer te zien in Chichén Itzá en ik laat me rondleiden door een gids door en langs de ruïnes en overblijfselen van de beroemde Maya’s. Het is superindrukwekkend.

Lees ook: Op inheemse jacht in Mexico: 5x schitterende Mayasteden

Chichen Itza

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 5: Ek’ Balam en Cenote Samulá

Een taxichauffeur in Cancún drukte me op het hart om vanuit Valladolid naar Ek’ Balam te gaan. Ek’ Balam is een niet zo bekende Mayastad waar 45(!) ruïnes and counting te zien zijn met zelfs een enorme tempel van 32 meter hoog, die ik via een ongelooflijk en niet ongevaarlijk steile trap beklim. Het uitzicht is op de nog redelijk overwoekerde stad is geweldig.

Na m’n bezoek rij ik richting een andere grote bezienswaardigheid in Yucatán: cenotes. Cenotes zijn ondergrondse grotten die vooral in dit deel van Mexico voorkomen waarin je zelfs kunt zwemmen en ook al hou ik er niet per se van, ik neem een duik in cenote Samulá en cenote Xkeken. En alsof de dag nog niet vol genoeg is, rij ik laat in de middag ook nog 165 kilometer naar Mérida.

Lees ook: MEXICO | Dit zijn ze: de drie mooiste cenotes van Mexico!

Ek Balam Cenote Samula

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 6: Mérida

De zesde dag van m’n roadtrip Mexico breng ik door in de prachtige, koloniale hoofdstad van Yucatán. Ik struin wat door de straten van de bijna 500 jaar oude stad, drink een cappuccino op het terras en heb een spontaan gesprek met een Mexicaan over de verdeeldheid in de wereld. Het centrale plein is gezellig, de straten kleurrijk en het eten in Mérida is heerlijk.

‘s Avonds stuit ik op een voorstelling in de binnenstad waarin het balspel van de Maya’s wordt nagespeeld. In bijna elke Mayastad is er nog een veld te vinden en het idee is dat de spelers zonder hun handen en voeten te gebruiken een bal in een ring gooien. Verliezen betekende in hun tijd de dood. De hele stad lijkt uitgelopen te zijn om het spel te aanschouwen en gelukkig wordt er na afloop niemand onthoofd.

Overnachting: Hotel Santiago, Mérida

Mérida

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 7: Izamal

Vanuit Mérida maak ik op dag 7 ‘s middags een uitstapje naar de gele stad Izamal. De stad dankt zijn bijnaam aan de voornamelijk gele gevels en anders dan de hoofdstad bestond deze stad wel al in het Maya-tijdperk. Het huidige Izamal is op de ruïnes van de Maya-gebouwen gebouwd en wanneer je door de straten wandelt (of met paard en wagen; heel gebruikelijk in Izamal) zie je af en toe nog plekken met oude stenen.

Izamal

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 8: Uxmal en Campeche

M’n roadtrip door Mexico blijft een ontdekkingsreis, want op dag 8 ga ik naar het derde Mayacomplex van deze reis: Uxmal. En meteen als ik binnenkom op het terrein kan hij me onmogelijk ontgaan: de enorme tempel van Uxmal. Het is de grootste Maya-tempel die ik deze reis zal zien en ik ben zwaar onder de indruk, maar vooral ook van alle andere mooie overblijfselen in deze Maya-stad. Ik blijf het bijzonder vinden dat er zoveel van deze oude beschaving bewaard is gebleven. Na Uxmal rij ik door naar Campeche.

Overnachting: Hotel Balamku (2 nachten)

→ Lees ook: MAYASTEDEN | Op inheemse jacht in Mexico: 5x schitterende Mayasteden

Uxmal

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 9: Campeche

Ook al staat Campeche op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ook al zijn de straten prachtig kleurrijk en bovenal super gezellig en is het hoofdplein er een voor in de boekjes, toch grijpt Campeche me niet helemaal. Misschien liggen m’n verwachtingen te hoog of zijn het de wolken die m’n zicht op de blauwe lucht ontnemen; Campeche is prachtig, kleurrijk, koloniaal en gezellig en ligt zelfs aan de zee.

Campeche

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 10: Campeche → Tulum

In Tulum waar ik op dag 10 aankom voel ik het wél helemaal. Vanuit Campeche aan de westkust van Yucatán doe ik er bijna zes uur uur over om in Tulum aan te komen. Het is zonde om een hele zonnige dag in de auto door te brengen, maar dat maken de komende dagen in Tulum meer dan goed. Tulum is een heerlijke, nog niet al te drukke plaats aan de oostkust die de Mayarivièra wordt genoemd. Het is er heerlijk laid back en ook al zijn we niet op een eiland, er hangt wel enigszins een island vibe. Ik hou van Tulum!

LET OP: Ik was in 2019 in Tulum. Het plaatsje is inmiddels niet meer onontdekt en rustig. Veel toeristen hebben Tulum ontdekt de afgelopen jaren, dus het is niet meer zoals toen. Het plaatsje wordt nu zelfs vaak vermeden door reizigers. Sad but true.

Overnachting: Joy Tulum (adults only) (5 nachten)

→ Lees ook: MEXICO | Wat te doen in Tulum Mexico: 6x tips en bezienswaardigheden

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 11 – 14: Tulum, Cobá, Gran Cenote en Akumal

Tulum en z’n omgeving zijn prachtig. Ik ontdek er de vierde Maya-site van deze reis die pál aan zee ligt en door de schitterende ligging is het misschien wel het mooiste Maya-complex van heel Yucatán. De oude stenen zijn indrukwekken, maar het Maya-complex van Tulum heeft geen grote tempels of piramides. Wat het bijzonder maakt is dat je vanaf zo ongeveer elk punt volop uitzicht op zee hebt en dat is helemaal mijn lievelings-uitzicht.

Maar ook Maya-stad Cobá ligt in de buurt en in deze door jungle overwoekerde inheemse stad laat ik me deels rondleiden en ga ik het andere deel zelf op de fiets door het complex. Zo groot is het. Cobá is een en al jungle en terwijl je je op je stalen ros een weg baant door het bos is het moeilijk voor te stellen dat het bos er ooit niet was. En dat er mensen leefden in de stenen die je onderweg tegenkomt.

Nog twee geweldige bezienswaardigheden tijdens mijn verblijf in Tulum: zwemmen in de Gran Cenote en schildpadden spotten in Akumal.

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 15, 16 & 17 : Playa del Carmen

in Tulum twijfel ik of ik naar Playa del Carmen zal gaan en uiteindelijk besluit ik het te doen. Wat is een bezoek aan Mexico zonder ‘Playa’? Vanuit Tulum rij ik over de Rivièra Maya naar het noorden richting Playa. Voor zover ik nog geen vakantiegevoel had tussen alle mooie tempels, cenotes en wuivende palmen, dan krijg ik het in Playa wel. Het is er echt hartstikke gezellig. Een hoogtepunt van Playa is het Frida Kahlo museum dat ik op dag 16 bezoek.

Haar echte museum is in Mexico-stad waar ook al haar kunst hangt, maar haar levensverhaal wordt wel in Playa del Carmen uitgebeeld en dat is toch al heel wat. Frida heeft een ongelooflijk indrukwekkend levensverhaal (iets met een kinderpolio, een busongeluk waarin ze doorboord werd door een stalen buis en een huwelijk met een vreselijke man, zelfs twee keer!) en het museum in Playa is echt de moeite waard. Frida was haar tijd vér vooruit. 

Lees ook: FRIDA KAHLO | Doen in Mexico: op bezoek bij Frida Kahlo

Playa del Carmen

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 18 & 19: Bacalar

Bacalar wordt de Malediven van Mexico genoemd en dat komt door de lagune waaraan Bacalar ligt. De lagune van Bacalar bestaat namelijk uit vijftig tinten blauw en is op sommige plekken zo blauw dat het pijn doet aan je ogen. Je ervaart hem het beste door een boottocht te maken en ik weet even niet waarom ik dat niet doe. In Bacalar zelf hangt een backpackersvibe; het is er behoorlijk gezellig en veel terrassen zitten vol met backpackers. Ik hou niet helemaal van de sfeer in Bacalar, maar m’n tweede avond word ik opgeschrikt door lawaai en blijkt er een carnavalsparade langs te komen. Wat een gezelligheid!

Overnachting: Szapot (2 nachten)

Bacalar

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 20 – 29: Tulum

Na Bacalar en al het autorijden van de afgelopen weken hoef ik niet na te denken over mijn volgende bestemming; ik ga terug naar Tulum. Het was er zo heerlijk dat ik er naar snak om nog een paar dagen in Tulum te blijven. In ruim een week bouw ik er warempel een soort routine op. De medewerker van de Starbucks waar ik al de hele week m’n koffie haal, vraagt me op de een na laatste dag of ik in Tulum woon en dat zou ik haast geloven. M’n dagen breng ik door aan het strand, schrijvend en wandelend door de straten van Tulum Pueblo. Het is er relaxt, er hangt een fijn sfeertje, de mensen zijn ongelooflijk vriendelijk, dus het is een fijne love story tussen Tulum en mij.

Overnachting: Luna Maya, wat helaas niet meer bestaat (9 nachten)

 

ROADTRIP MEXICO

Dag 30: Tulum → Cancún → Belize

Toch komt er op de dertigste dag met pijn in m’n hart echt een einde aan m’n reis door Yucatán. Het was een van de fijnste reizen slash roadtrips die ik ooit maakte en dat waren er toch al een heleboel. Ik rij van Tulum naar Cancún, lever m’n auto in op de airport en stap vervolgens op de ADO bus naar m’n volgende bestemming van deze rondreis: Belize.

 

Andere mooie plekken in Yucatán om te bezoeken

Een aantal plekken sla ik over tijdens m’n roadtrip en dat zijn Isla Holbox en het roze meer Las Coloradas. Ze liggen allebei in het noorden van Yucatán en het handigst is om ze vanuit Cancún of Valladolid te bezoeken.

 

Reizen naar en door Mexico

  • Allerlei airlines vliegen vanaf allerlei Europese luchthavens naar Cancún. Mexico is een populaire zonbestemming voor Europeanen, dus hou daar rekening mee qua drukte. Je vliegtickets vergelijk en boek je via Skyscanner;
  • Tijdens je roadtrip door Mexico slaap je in verschillende plaatsen en steden. Er zijn legio hotels, hostels, appartementen en B&B’s te huur. Je kamers in Mexico boek je via Booking.com;
  • Voor je roadtrip Mexico huur je je auto via Sunnycars. Sunnycars is super betrouwbaar, je bent altijd volledig verzekerd (all risk), dus je hoeft niet op de kleine lettertjes te letten;
  • Op de plaats(en) van bestemming ga je er op uit naar de vele bezienswaardigheden. Tours, activiteiten en excursies boek je via Get Your Guide.
Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Mexico en Belize? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER MEXICO

Share via
Copy link
Powered by Social Snap