Under the Tuscan sun: roadtrip door Toscane

Roadtrip Toscane

Toscane, de mooiste regio van Italië. Ik maakte er een roadtrip van een week. Gewoon in mijn uppie. Vijf steden en twee kleinere stadjes in zeven dagen. Door glooiende, intens groene landschappen, langs wijnvelden en cipressen. Precies zoals de bedoeling was. Lees mee over de route die ik aflegde.

Over het Toscaanse deel van het hart van Italië is al veel geschreven. Vele mensen gingen mij voor op ontdekkingstocht door deze prachtige streek waar natuur, cultuur en een hele lading geschiedenis bij elkaar komen. Uniek ben ik dus niet, maar dat maakt het gebied niet minder bijzonder. Toscane is gemaakt om ontdekt te worden! En hoe doe je dat beter dan tijdens een roadtrip? Ik huurde een Fiat 500 en in een week tijd ging ik alle highlights af. Ga je mee?

 

ROADTRIP TOSCANE

HOOGTEPUNTEN EN BEZIENSWAARDIGHEDEN TIJDENS EEN RONDREIS DOOR TOSCANE IN ITALIË

 

Wijnvelden, cipressen en oudheid. Toscane is een bizar mooie regio en misschien zelfs wel de mooiste van Europa. Volop natuur, veel groen, maar ook geweldig eten en lekkere wijn. Mooie stadjes waarin oude tijden herleven en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is er mooi, romantisch en zelfs een beetje sprookjesachtig. Ja, Toscane is écht prachtig. Voor je vakantie Toscane volstaat het niet om op een plek te blijven. Een rondreis door de regio is een must als je er bent en hoe kan dat beter dan met een roadtrip?

De route die ik wilde afleggen had ik al lang en breed bepaald. Langs de mooiste plekken Toscane zou ik met een huurauto een epische roadtrip maken in maar zeven dagen. Omdat mijn tijd dus gelimiteerd was, ging ik niet zelf met de auto naar Italië, maar vloog ik eerst naar Pisa. Ik boekte een vliegticket bij Transavia en ging gewoon. Huurde een auto bij de vliegmaatschappij die ik op het vliegveld kon afhalen en boekte de eerste overnachting via Booking.com. De rest regelde ik ter plekke, gewoon een dag of twee van tevoren.

Ticket boeken? Boek je vliegticket bij Transavia!

Auto huren in Toscane? Huur hier je auto in Pisa bij Sunny Cars.

Autohuur Italië

Hotel boeken? Boek hier je eerste nacht in Pisa.


Booking.com

Roadtrip Toscane

 

Route roadtrip Toscane

Het doel van mijn rondreis Toscane was heel simpel: zoveel mogelijk zien en doen. En in een week tijd kun je veel doen. Heel veel. Vooraf stonden Florence, Siena, de toren van Pisa en het groene, door cipressen versierde Toscaanse landschap in ieder geval op mijn wishlist en verder zou ik wel zien wat de roadtrip Toscane me zou brengen. Mijn route werd uiteindelijk zo:

Meer weten over hoe ik een roadtrip of rondreis organiseer? Lees dan: 5 tips voor het plannen van een rondreis of roadtrip.

Roadtrip Toscane route

Route roadtrip Toscane

 

Pisa

Een goed begin van de roadtrip: Pisa is wereldberoemd en dat komt natuurlijk door zijn scheve toren. Op het Piazza dei Miracoli waar de toren zich bevindt, krioelt het van de toeristen die zich in rare poses wanen voor een grappige foto met de toren. Maar op dit plein bevinden zich ook de uit de elfde eeuw stammende Dom van Pisa, het uit de veertiende eeuw stammende Baptisterium, de grootste doopkapel van Italië en het Camposanto, een eeuwenoude ommuurde begraafplaats. Het hele plein staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Velen komen alleen voor het plein naar Pisa, of zelfs alleen voor de toren. Maar Pisa is meer. Ook al heeft de stad een ietwat grillige, grauwe uitstraling, ik ontdekte de stad op zaterdagavond en zondagochtend op mijn gemakje. Gelegen aan de rivier de Arno struinde ik door straten, steegjes en pleinen, waardoor ik thuis meteen vergat en me direct helemaal in Italiaanse sferen bevond. Perfect begin van een vakantie Toscane.

Overnachting: Residence Antiche Navi Pisane, vlákbij de toren van Pisa (klik op de link om meteen te boeken).

Roadtrip Toscane Toren van PisaRoadtrip Toscane Pisa

 

Lucca

Zwaar onder de indruk was ik van de schoonheid van dit eeuwenoude stadje. Een wandeling door deze stad brengt je terug naar geschiedenislessen op school. De Romeinen hadden voordat iemand ooit van Jezus Christus had gehoord er al een nederzetting en de restanten ervan zijn er nog steeds te vinden. Op het oude forum van de stad ligt nu het plein Piazza San Michele en op de plek van het Romeinse amfitheater ligt nu het Piazza dell’Anfiteatro.

Later, in en na de elfde eeuw werden er basilieken, kathedralen en andere religieuze bouwwerken gebouwd die kenmerkend zijn voor die tijd en voor de hele Toscaanse regio, waar ik later achterkwam. Prachtige gevels, statige torens en imposante kunstwerken kenmerken al deze prachtige gebouwen, die een flinke invloed op onze huidige levens hebben gehad.

Overnachting: B&B Villa La Perla, een prachtig B&B buiten de stad (klik op de link om direct te boeken).

Meer weten over Lucca? Lees ook: 7x ancient history in lieflijk Lucca.

Toscane Lucca amfitheater Toscane LuccaRoadtrip Toscane Lucca

 

Pistoia

Pistioia is de Italiaanse cultuurhoofdstad van 2017. De stad, gelegen in de schaduw van Florence is een goede plek om je onder te dompelen in de kunst en cultuur van Toscane. De bedoeling van de benoeming tot culturele hoofdstad is meer toeristen te trekken en zo de stad op de kaart te zetten.

Vergeleken bij andere Toscaanse steden en plekken vind ik Pistoia niet de mooiste plek. De sfeer in dit uit 200 voor Christus stammende stadje is gelaten en er was niet veel te doen. Dat betekent niet dat er geen hoogtepunt was. Ik sliep namelijk in het groen, net buiten de stad in een B&B. Bij aankomst bleek dat ik een slaapkamer kreeg, gewoon bij mensen thuis. Heel bijzonder!

Overnachting:  Campomaggio Due, een B&B bij mensen thuis net buiten de stad (klik op de link om meteen te boeken).

Meer over de plek waar ik sliep: Bijzonder reisverhaal: logeren bij Maria in Toscaans Pistoia.

Roadtrip Toscane Pistoia Toscane Pistoia

 

Florence

De Arnorivier die ik in Pisa zag, kwam ik in de hoofdstad van Toscane, Florence, opnieuw tegen. Ik stak hem over via de befaamde Middeleeuwse brug Ponte Vecchio (Oude Brug) naar het uitzichtpunt bovenop een berg. Met mijn huurfiets fietste ik over allerlei pleinen en door allerlei straatjes om ál het moois van Firenze, zoals de Italianen de stad noemen, te bewonderen. Wáár te beginnen, vroeg ik me tijdens het fietsen al af. Zóveel moois in deze heerlijke, historische, maar o zo drukke stad met toch maar 377.00 inwoners. Het zijn voornamelijk toeristen die het straatbeeld bepalen.

Florence gaat ook way back en werd gesticht in de tijd ver voor Christus en tijdens de Renaissance werd de stad bewoond door Leonardo Da Vinci, Galileo Galilei en Michelangelo, om maar wat bescheiden namen te noemen. Er komen echt geschiedenisboeken aan te pas om te achterhalen wat, wanneer en waar ook alweer was en plaatsvond. Eén dag Florence is lang niet genoeg, hoewel ik o.a. de prachtige Basilica di Santa Maria del Fiore, Palazzo Vecchio, Basilica San Lorenzo allemaal wel bezocht heb. Ik moet echt nog eens terug!

Overnachting: Il Magnifico Soggiorno, een B&B middenin de stad (klik op de link om direct te boeken).

Meer over Florence: Florence, waar de Renaissance weer tot leven komt.

Roadtrip Toscane Florence Toscane Florence Toscane Florence kathedraal

 

Chianti-route (wijn!)

Door typisch Toscaanse wijnvelden vervolgde ik mijn reis na één dagje Florence naar beneden. Naar historisch Siena, via de weg SR222, de beroemde Chianti-route. Veel groen, bomen, wijngaarden en kronkelende wegen leidden me naar het zuiden, het zuidelijkste punt van Toscane dat ik zou bezoeken. Ik stopte geregeld en probeerde al het moois dat ik zag vast te leggen.

In het plaatsje Panzano in Chianti lunchte ik. Antipasto met een fijne rode Chianti Classico op een terrasje overdekt met parasols. Ik voelde me als een god in Frankrijk, of in mijn geval, als een godin in Italië. Deze route door de wijngaarden waar ik een volle dag over deed… dit was precíes wat ik me van mijn reis door Toscane had voorgesteld. Zo moest het zijn.

Roadtrip Toscane Chiantiroute Toscane Chianti

 

Siena

Over kronkelende straatjes en steegjes gesproken: Siena spant de kroon wat smalle steegjes betreft. Dat er auto’s zijn toegestaan in de steegjes is echt verwonderlijk, maar tegelijkertijd heel logisch. Het wemelt zó van steegjes en straatjes dat je gemakkelijk verdwaalt en anders niet op je plaats van bestemming kunt komen.

De stad oogt bruin. Aardekleurig en kenmerkend zijn de vele heuvels die de niet al te grote binnenstad rijk is. Ook hier gaan we ver de geschiedenis in. Terug naar de Romeinen die de stad vlak na Christus stichtten en ook terug naar de tijd van de Renaissance, waarin ook in Siena een magistrale kathedraal werd gebouwd. De hele binnenstad van Siena staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Overnachting: All’ombra della Torre (klik op de link om direct te boeken).

Roadtrip Toscane Siena Toscane Siena

 

San Gimignano en Volterra

Na alle eendaagse stedentrips en heen en weer gereis tussen alle prachtige plekken was het na vijf dagen tijd voor iets meer rust. Een agriturismo in de buurt van San Gimignano bracht die rust. Amper gesetteld regelde ik meteen een tweede nacht op deze plek. Wat heerlijk! Liefst bleef ik een hele week!

De oude stadjes San Gimignano en Volterra bezocht ik vanuit deze fijne plek midden in het Toscaanse landschap waar een heerlijk zonnetje scheen en het toch niet te heet was. De beroemde torens van San Gimignano staken boven de horizon uit en verder was het voornamelijk relaxen geblazen. Ik belandde zelfs een middag in bikini aan het zwembad. Zó fijn. Zó heerlijk. Wat heb ik genoten op deze prachtige plek en wat een goede afsluiter van een weekje Toscane!

Overnachting: Agriturismo Fattoria Voltrona (klik om direct te boeken, aanrader!).

Roadtrip Toscane San GimignanoToscane Volterra

 

Cinque Terre

Maar dat een weekje in Toscane was nog niet alles. Ik ging na Toscane namelijk nog verder. Naar een plek die ook al een tijd op mijn wishlist stond. Een regio aan de Italiaanse Ligurische kust net ten noorden van Toscane en tegelijkertijd het zuidelijkste punt van de Italiaanse bloemenrivièra. Een hele mond vol en daarmee heb ik de schoonheid van de plek nog niet eens benoemd. Ik heb het over de Cinque Terre, vijf kleurige dorpjes die tegen rotswanden aan gebouwd zijn en die adembenemend mooi, schattig en romantisch zijn. Wát een schoonheid op die plek, ik stond geregeld met open mond van verbazing naar de kleurige, grillige rotsklippen te kijken. Ik schreef er een aparte blogpost over:

Lees ook: Knus en ruig: de vijf kleurige dorpjes de Cinque Terre.

Cinque Terre Toscane

 

Weetjes over Toscane:

 • Nog voordat de Romeinen kwamen, werd Toscane bewoond door de Etrusken, maar de Renaissance is echt het hoogtepunt uit de Toscaanse geschiedenis;
 • Toscane heeft een oppervlakte van 22.994 km². Dat is iets meer dan de helft van Nederland. De regio heeft 3,753 miljoen inwoners (2015);
 • Toscane vormt samen met Umbrië en Lazio het hart van Italië.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Toscane? Lees ook:

 

Meer Italië? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË >

6 Reacties

 1. Beantwoorden

  Jet Verhoeff

  7 juni 2017

  Wat schrijf je belevend Kim. Ik ken je niet, het voelt alsof ik met je meereis. Ik ben nog nooit in Toscane geweest, het staat op mijn bucket-list. Dank je wel voor je verhalen en goede informatie ik ga dit zeker gebruiken.

  Hartelijke groet, Jet Verhoeff (geboren Wijering in het mooie Twente)

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   8 juni 2017

   Wat leuk Jet, dank je wel. Hopelijk kom je vanaf nu vaker buurten!

 2. Beantwoorden

  Steven

  16 april 2019

  Hai Kim,

  Volgende maand ga ik een 11-daagse roadtrip door Toscane doen. Gisteren een ticket geboekt, dus nu volop aan het orienteren. Jouw blog over je trip heeft me ontzettend geinspireerd en zal de basis van mijn vakantie zijn. Erg mooi hoe je ook de geschiedenis achter de highlights beschrijft. Dank hiervoor!

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   19 april 2019

   Wauw Steven, wat ontzettend leuk om te lezen en wat tof dat je naar Toscane gaat! Heel veel plezier alvast! Groetjes Kim

 3. Beantwoorden

  rondreizen

  30 mei 2020

  Toscane lijkt me waanzinnig mooi, maar ik vermoed dat dit geldt voor gans Italië

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS