Op roadtrip door Toscane, een droom! In m’n eentje ging ik op ontdekkingstocht door deze prachtige streek in het hart van Italië waar natuur, cultuur en een hele lading geschiedenis bij elkaar komen. In ruim een week reed ik in m’n gehuurde Fiat 500 door de mooiste landschappen van de ene oude stad naar de andere en kwam vervolgens helemaal gesloopt weer thuis. In dit blog neem ik mee naar de route die aflegde door glooiende heuvels, langs prachtige cipressen en stokoude stenen. Lees mee over m’n roadtrip Toscane.

 

 

ROADTRIP TOSCANE

Hoogtepunten, bezienswaardigheden en route rondreis Toscane

Wijnvelden, cipressen en oudheid. Romantisch en zelfs een beetje sprookjesachtig. Volop natuur, glooiende landschappen, stokoude steden en ook heerlijk eten en goeie wijn. Als je naar Toscane gaat moet je niet op een plek blijven, maar is het echt een must om rond te gaan reizen en hoe kan dat beter dan met je eigen auto? Of een gehuurde? In mei ging ik een dikke week in m’n eentje op ontdekkingstocht.

De route die ik wilde afleggen in die ene week had ik vooraf al globaal bepaald. Omdat mijn tijd gelimiteerd was, ging ik niet zelf met de auto naar Italië, maar vloog ik eerst naar Pisa. M’n huurauto haalde ik op bij het vliegveld en zo kon m’n roadtrip beginnen. De eerste nacht in Pisa boekte ik van tevoren (en dat was een schot in de roos, want voor weinig sliep ik zo ongeveer pal achter de toren van Pisa) en de rest regelde ik along the way toen ik er eenmaal was.

 

Auto huren in Toscane

Met de auto door Toscane is de fijnste manier om de regio te ontdekken. Vanuit het midden van Nederland is het zo’n 1300 kilometer naar Toscane en dat is in principe te doen, maar je kunt in Toscane ook, net als ik, een auto huren. De wegen in Toscane zijn even glooiend als het landschap, maar toch – of misschien juist wel daardoor – prima te rijden. Italianen rijden als gekken, dus let daar even goed op, maar laat je voorál niet afleiden door de mooie vergezichten die je onderweg tegenkomt. Stop gewoon af en toe om te genieten van je uitzicht, om foto’s te maken en te pauzeren en rij dan op je dooie gemakkie weer verder.

Auto huren in Toscane? Huur hier je auto in Pisa of Florence bij Sunny Cars

Autohuur Italië

 

ROUTE TOSCANE ROADTRIP

Het doel van mijn rondreis Toscane was heel simpel: zoveel mogelijk zien en doen en daar tegelijkertijd zoveel mogelijk van genieten. In een week tijd kun je veel doen. Heel veel. Vooraf stonden Florence, Siena, de toren van Pisa en het groene, door cipressen versierde Toscaanse landschap in ieder geval op mijn wishlist en verder zou ik wel zien wat de roadtrip Toscane me zou brengen.

 

Lees ook: Het plannen van een rondreis of roadtrip doe je zo: 5 tips!

Route roadtrip Toscane

 

Dag 1: Pisa

Een goed begin is het halve werk en dus begin ik m’n roadtrip Toscane met een hoogtepunt: Pisa. Op het Piazza dei Miracoli krioelt het van de toeristen die zich in rare poses wanen voor een grappige foto met de fameuze toren van Pisa. De een duwt hem om, terwijl de ander er zogenaamd tegenaan leunt; ik grinnik en doe er lekker aan mee. Maar de beroemde toren is het niet het enige hoogtepunt op het plein. De uit de elfde eeuw stammende Dom van Pisa, het uit de veertiende eeuw stammende Baptisterium en het Camposanto, een eeuwenoude ommuurde begraafplaats zijn er ook. Het hele plein staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Maar Pisa is meer. Ik ontdek de stad op zaterdagavond en zondagochtend op mijn gemakje. Gelegen aan de rivier de Arno struin ik door straten, steegjes en pleinen, waardoor ik thuis meteen vergeet en me direct helemaal in Italiaanse sferen bevind. Perfect begin van m’n vakantie Toscane.

Overnachting: Residence Antiche Navi Pisane vlákbij de toren van Pisa

Pisa Italië

 

Dag 2: Lucca

Op zondagmiddag rij ik in m’n Fiatje weg uit Pisa, op weg naar Lucca. M’n prrrrachtige B&B staat iets buiten het centrum van Lucca en ligt verscholen achter een bocht op de weg ernaar toe en eenmaal aangekomen ben ik zwaar onder de indruk van het pand, maar vooral van het weidse uitzicht. Maar dat is niet het enige waar ik van onder de indruk raak. Ik struin die namiddag en avond door Lucca, maar pas de volgende ochtend besef hoe mooi het er is.

Een wandeling door deze stad brengt je terug naar geschiedenislessen op school. De Romeinen hadden er voordat iemand ooit van Jezus Christus had gehoord al een nederzetting en de restanten ervan zijn er nog steeds te vinden. Op het oude forum van de stad ligt nu het plein Piazza San Michele en op de plek van het Romeinse amfitheater ligt nu het Piazza dell’Anfiteatro. Later, in en na de elfde eeuw werden er basilieken en kathedralen gebouwd. Prachtige gevels, statige torens en imposante kunstwerken kenmerken al deze gebouwen, die de hele regio kenmerken.

Lees ook: Toscane: 7x ancient history in lieflijk Lucca

→ Overnachting: B&B Villa La Perla, een práchtig B&B buiten de stad

Lucca

 

Dag 3: Pistoia

Pistoia ligt in de schaduw van de Toscaanse hoofdstad Florence en is de Italiaanse cultuurhoofdstad van 2017. De stad is een goede plek om je onder te dompelen in de kunst en cultuur van Toscane, maar vergeleken bij andere steden in Toscane is Pistoia niet m’n lievelings. Het is er heus mooi, maar de sfeer in het uit 200 voor Christus stammende stadje is een beetje gelaten en er is niet veel te doen. Hoogtepunt van mijn verblijf in Pistoia is m’n overnachting. Ik slaap een nachtje in een stenen huisje van meer dan honderd jaar oud buiten het centrum van Pistoia, verscholen tussen het groene landschap. M’n hosts zijn zó vriendelijk, dat ik letterlijk het gevoel heb dat ik een nachtje kom logeren.

Lees ook: Bijzonder reisverhaal: logeren bij Maria in Toscaans Pistoia

→ Overnachting: Campomaggio Due

 

Dag 4: Florence

Hoogtepunt van m’n rondreis door Toscane: Florence. M’n verwachtingen van Florence zijn hoog en de stad stelt allesbehalve teleur en dat kan ook niet anders. Er is zoveel te zien en te ontdekken, er is zoveel geschiedenis vormgegeven in nog steeds bestaande pracht en praal. Florence is fantastisch! M’n auto parkeer ik in een parkeergarage buiten het centrum en ik huur een fiets zodat ik in een dag toch nog redelijk wat van de stad kan ontdekken.

De Arnorivier die ik in Pisa zag, kom ik in Florence opnieuw tegen. Ik steek hem over via de befaamde Middeleeuwse brug Ponte Vecchio (Oude Brug) naar het uitzichtpunt bovenop een berg en ik fiets over allerlei pleinen en door allerlei straatjes om ál het moois van Firenze (zoals de Italianen Florence noemen) te bewonderen. Zóveel moois in deze heerlijke, historische, maar o zo drukke stad met toch maar 377.00 inwoners. Het zijn voornamelijk toeristen die het straatbeeld bepalen.

Florence gaat ook way back en werd gesticht in de tijd ver voor Christus en tijdens de Renaissance werd de stad bewoond door Leonardo Da Vinci, Galileo Galilei en Michelangelo, om maar wat bescheiden namen te noemen. Er komen echt geschiedenisboeken aan te pas om te achterhalen wat, wanneer en waar ook alweer was en plaatsvond. Eén dag Florence is lang niet genoeg, hoewel ik o.a. de prachtige Basilica di Santa Maria del Fiore, Palazzo Vecchio, Basilica San Lorenzo allemaal wel bezocht heb. Ik moet echt nog eens terug!

Lees ook: Florence, waar de Renaissance weer tot leven komt

→ Overnachting: Il Magnifico Soggiorno, een B&B middenin de stad

Boek je fietstour door Florence met the one and only Baja Bikes

 

Dag 5: Chianti-route (wijn!)

Door typisch Toscaanse wijnvelden vervolg ik mijn reis na één dagje Florence naar beneden, naar het zuiden richting Siena. Je kunt ervoor kiezen om via de snelweg in een streep omlaag te gaan, maar een veel beter idee is om via de adembenemende Chianti-route (SR222) te rijden. Door glooiende landschappen, enorm veel groen, bomen, wijngaarden en kronkelende wegen leiden me naar het zuidelijkste punt van Toscane dat ik deze reis bezoek. Ik stop onderweg geregeld en probeer af en toe wat vast te leggen.

In het plaatsje Panzano in Chianti lunch ik. Antipasto met een fijne rode Chianti Classico op een terrasje overdekt met parasols. Ik voel me als een god in Frankrijk, of beter gezegd als een godin in Italië. Deze route door de wijngaarden van Toscane waar ik zo ongeveer heel de dag over doe is precies zoals ik me m’n roadtrip door Toscane had voorgesteld.

→ Lees hier alles over de Chianti regio op het reisblog van Marcella

 

Dag 6: Siena

Over kronkelende straatjes en steegjes kom ik na een dag rijden aan in Siena. Dat er auto’s zijn toegestaan in de steegjes is echt verwonderlijk, maar tegelijkertijd ook wel logisch, want hoe kom je anders op je plaats van bestemming. M’n auto parkeer ik op aanraden van de host van m’n accommodatie in een parkeergarage buiten het centrum en met m’n rugzak wandel ik vervolgens richting m’n bed van die dag.

Siena is aardekleurig en kenmerkend zijn de vele heuvels die de niet al te grote binnenstad rijk is. De volgende dag duik ik ook hier de geschiedenis in. Terug naar de Romeinen die de stad vlak na Christus stichtten en ook weer naar de Renaissance, waarin ook in Siena een magistrale kathedraal werd gebouwd. De hele binnenstad van Siena staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en terecht want het is een plaatje.

Overnachting: All’ombra della Torre

 

Dag 7 & 8: San Gimignano en Volterra

Na alle eendaagse stedentrips en heen en weer gereis tussen alle prachtige plekken is het na vijf dagen tijd voor iets meer rust. Een agriturismo in de buurt van San Gimignano brengt die rust en nog veel meer. Helemaal afgelegen, alleen te bereiken via een zandweggetje dat nauwelijks te vinden is vanaf de hoofdweg, met een geweldig uitzicht op de torens van San Gimignano is dit agriturismo een schot in de roos. Amper gesetteld regel ik meteen een tweede nacht op deze plek. Liefst blijf ik een hele week!

San Gimignano bezoek ik die avond en ik struin er door de stokoude straten. Het slaat niet écht ergens op, maar San Gimignano wordt wel het Manhattan van Toscane genoemd en dat komt doordat er een paar eeuwenoude torens boven het landschap uitsteken. San Gimignano is echt prachtig. De volgende dag rij ik ook nog even door richting Volterra dat middenin het Toscaanse landschap ligt en eveneens prachtig is, maar ik merk dat ik moe ben van al het heen en weer gereis. Later die middag beland ik in bikini aan het zwembad van m’n accommodatie. Wat heerlijk en wat heb ik genoten op deze prachtige plek. Een fijnere afsluiter van een weekje Toscane had ik me niet kunnen wensen.

Lees ook: Twee Toscaanse pareltjes: San Gimignano en Volterra

→ Overnachting: Agriturismo Fattoria Voltrona

Volterra Toscane

 

Dag 9: Cinque Terre

Maar na een weekje reizen wil ik doorgaans niet al naar huis en dus ook niet na m’n roadtrip door Toscane. Ik blijf nog een paar dagen in Italië en rij vanuit San Gimignano wederom door het weelderige landschap richting een ander prachtig gebied in Italië: Cinque Terre.

De vijf kleurige, schattige, maar grillige dorpjes die tegen de rotswanden in het zuidelijkste deel van de Ligurische kust zijn gebouwd staan al een eeuwigheid op m’n wishlist en na Toscane wordt het eindelijk werkelijkheid. Ik kijk m’n ogen uit in de dorpen die als geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. M’n auto parkeer ik in uitvalsbasis La Spezia en boek daar eveneens een kamer voor twee nachten en met de trein ontdek ik in twee dagen ieder dorpje afzonderlijk. Echt fantastisch en een nóg betere afsluiter van m’n weekje Italië.

Lees ook:

→ Knus en ruig: de vijf kleurige dorpjes de Cinque Terre

→ 5x hoogtepunten Ligurië: Italiaanse Rivièra op haar best

Cinque Terre Toscane

 

Meer mooie plekken Toscane:

  • Arezzo, een middeleeuws stadje;
  • Montpulciano, een middeleeuws dorp met z’n eigen wijn;
  • Val d’Orcia ten zuiden van Siena. Een regio waar het Toscaanse landschap op z’n best is;
  • Elba, een eiland voor de kust van Toscane. Napoleon werd er in 1814 naar verbannen;
  • Piombino, de vertrekplaats richting Elba, maar óók een lieflijk stadje;
  • Livorno, een havenstad aan de kust van Toscane;
  • Prato, na Florence de grooste stad van Toscane.

 

Over Toscane:

  • Nog voordat de Romeinen kwamen, werd Toscane bewoond door de Etrusken, maar de Renaissance is echt het hoogtepunt uit de Toscaanse geschiedenis;
  • Toscane heeft een oppervlakte van 22.994 km². Dat is iets meer dan de helft van Nederland. De regio heeft 3,753 miljoen inwoners (2015);
  • Toscane vormt samen met Umbrië en Lazio het hart van Italië.

 

Hoe kom je er?

Vanuit het midden van Nederland is het ongeveer 1400 kilometer naar Toscane. Met de auto doe je er zo’n 15 uur over. Wil je liever vliegen? Dat kan op Pisa en Florence.

 

Auto huren in Toscane

Auto huren? Huur je auto met volledige verzekering bij Sunny Cars

Autohuur Italië

 

Overnachten in Toscane

In het artikel noem ik bij elke bestemming waar ik heb overnacht, maar wil je liever een compleet overzicht van de accommodaties in Toscane dan kan dat ook.

Vind hotels in Toscane

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik een kleine commissie. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met mooie reisverhalen, reistips en bestemmingen.

 

Meer Toscane? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap