Op reis met je moeder. Het is iets wat ik met mijn moeder heel vaak deed en waar ik met weemoed aan terugdenk. Mijn vader overleed al heel jong en daardoor dacht ik altijd dat mijn moeder het eeuwige leven had. Bovendien kregen zij en ik een super goede band, waardoor ik me echt nooit kon voorstellen dat zij ooit zou doodgaan. Maar de tijd haalde haar in en nu kijk ik met weemoed terug naar alle moeder-dochter trips die we maakten. En dat waren er een heleboel!

 

 

MOEDER DOCHTER TRIPS

Op reis met je moeder, dit zijn tips voor leuke moeder dochter reizen

Toen mijn moeder eind november 2015 werd opgenomen in een hospice omdat ze nog maar een paar weken te leven had was ik zo ongeveer onafgebroken bij haar. Als we dan ‘s nachts in die twee ziekenhuisbedden lagen, grapten we dat het nog eens wat anders was dan een hotelbed. Het deed zo zeer, zo intens veel pijn om daar te zijn dat grapjes nodig waren. Het was anders ondraaglijk.

Maar het was niet eens onwaar wat we zeiden. Want we maakten heel wat tripjes samen. Soms een lang weekend, soms maar een nachtje, we ondernamen van alles met elkaar. De reizen die we samen maakten zijn voor mij nu echt priceless. Het zijn gemaakte herinneringen en ze helpen me elke dag om met haar dood om te gaan.

De scherpe randjes gaan er misschien steeds meer af, maar het blijft zeer doen. Er gaat niet één dag voorbij dat ik het niet voel. Afscheid nemen van haar toen ze nog leefde was moeilijk, haar zien sterven was bijna niet te doen en verder leven zonder haar is als elke dag opnieuw een battle field. Sommige dagen gaan beter dan de andere, maar het is en blijft moeilijk.

 

Op moeder dochter reis

De reizen die we samen maakten, de gesprekken die we hadden en gewoon de momenten die we deelden. Als we bijvoorbeeld over Curaçao reden toen ik daar woonde, als we ergens na een lange dag slenteren neerploften om koffie te drinken, tijdens spontane etentjes of voordat we gingen slapen… Die momenten zijn echt zo waardevol en helpen mij enorm om verder te gaan zonder haar. Het is zo belangrijk geweest, alles. Ik kan met geen duizend woorden uitleggen hoe de reizen die ik met mijn moeder maakte me helpen en steunen.

Ik snap heus dat niet iedereen zo’n band heeft met z’n ouders. Soms doet mij dat pijn, maar ik snap ook dat iedereen z’n eigen verhaal heeft. Maar toch. Iets in me wil je inspireren. Aansporen om te gaan. Om het te doen. Om haar mee te nemen op reis. Op moeder dochter reis. Je leert elkaar dan pas echt kennen. En je kunt er later zo mooi op terugkijken.

 

Op reis met je moeder

Dus. Neem je moeder mee op reis! Omdat je elkaar op een andere manier leert kennen. Meer als mens, op een meer gelijkwaardige manier. Niet als moeder dochter, maar gewoon als twee vrouwen die op een bepaald moment in elkaars leven zijn gekomen. Je denkt misschien dat je eeuwig hebt, je denkt dat je nog wel tijd hebt en dat het jullie niet zal overkomen, maar de werkelijkheid is dat je dat niet weet.

‘Cause you never think that the last time is the last time. You think there will be more. You think you have forever. But you don’t.

Wat je wel weet is dat je er nu bent. Nu. En zij ook. Dus ga het doen. Niet morgen of volgend jaar. Maar nu. Er komt een dag waarop de reis die je nu met haar gaat maken de allerwaardevolste herinnering van je leven wordt. The time is now.

Voor mijn moeder en mij is het nu te laat. Ze is er niet meer. Nieuwe reizen maken met haar kan ik niet meer. Nieuwe herinneringen maken evenmin. En dat doet zo zeer dat ik het soms helemaal niet kan voelen, maar dan denk ik aan alle mooie dingen die we samen deden en hoe bevoorrecht ik ben dat ik had haar heb gehad. En dat geeft me kracht om verder te gaan. Zij geeft me die kracht. Zonder dat ze er is. Super bijzonder om dat te mogen ervaren.

 

IK KAN MET GEEN DUIZEND WOORDEN UITLEGGEN HOE DE REIZEN DIE IK MET MIJN MOEDER MAAKTE ME NU NOG STEEDS HELPEN EN STEUNEN

 

Inspiratie voor moeder dochter reizen?

  • Een dagje treinen door Nederland. Mijn moeder en ik deden dat al toen ik nog op de middelbare school zat. In de zomervakantie een dagje met de trein naar een stad, welke stad dan ook. Van noord naar zuid, we zijn overal geweest. → Inspiratie voor leuke plekken in Nederland? Hier vind je alles wat ik over Nederland schreef;
  • Dagje wellness. In de sauna, de jacuzzi, lekker eten, massages, alles. Hoe heerlijk om dat samen met je moeder te doen, eventueel in combinatie met een overnachting of een stedentrip;
  • Een verre reis. Ik had mijn moeder nog willen meenemen naar New York of naar een exotische bestemming, hoewel ze daar niets van moest weten. New York wel, maar Thailand of Mexico echt niet. Toch weet ik zeker dat ze het geweldig had gevonden;
  • Een middagje shoppen in eigen stad. Ergens lunchen, koffie drinken en aan het einde van de dag een daghap met een wijntje. Zalig!
  • Een Europese stedentrip


Alle inspiratie voor citytrips


 

 

De moeder dochter trips van mij en m’n lieve mam:

De foto’s zijn expres geblurred. M’n moeder wilde niet op internet.

moeder dochter trips Wenen

Mam en ik in Wenen 2012

Mam en ik in Rotterdam 2013

In Brussel 2011

Mam en ik in Londen 2010

Mam en ik in Valencia 2014

In Kopenhagen 2013

Mam en ik in Sevilla 2015

Mam en ik in Sevilla 2015

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Kimspiratie? Lees ook:

ALLE REISINSPIRATIE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap