Mallorca en haar bezienswaardigheden. Denk je dat Mallorca vooral een feesteiland is, met weinig bezienswaardigheden of mooie natuur? Think again, want er zijn een heleboel mooie plekken op Mallorca. Het is een prachtig eiland waar enorm veel te zien en te doen is. De hoofdstad Palma een bruisende stad? Ik had geen idee. Caribisch ogende stranden met kraakhelder, turquoise zeewater? No idea. En een gebergte waar je kunt hiken en waar het op de hoogste toppen zelfs soms sneeuwt? Mallorca heeft het! Mallorca is super divers en in deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken op Mallorca.


 

 

MALLORCA BEZIENSWAARDIGHEDEN

15x tips en mooie plekken op Mallorca

In februari 2021, middenin de lockdown pakte ik het vliegtuig naar Mallorca. Ik wilde al een paar maanden ondanks alle negatieve reisadviezen naar een plek waar de zon scheen (ik leef als nomad en heb al jaren geen huis of vaste verblijfsplek) en overwoog allerlei bestemmingen, maar koos uiteindelijk voor Mallorca. Pas eind augustus vertrok ik er weer; ik kan dus wel zeggen dat ik er een half jaar heb gewoond.

En in die maanden ben ik er geregeld op uit gegaan om alle pracht van het eiland te ontdekken. Van bergen tot baaien, van dagjes strand tot wandelen en van een roadtrip tot erop uit met de fiets, op Mallorca kan het allemaal. Wát een fijne verrassing! Ik had niet gedacht dat Mallorca zo mooi, divers en afwisselend zou zijn. En dat terwijl het op maar een paar uurtjes vliegen van Nederland is. Ga ik normaalgesproken heel die aardbol over, wist ik al die tijd niet eens dat het op notabene Mallorca ook gewoon heerlijk is!

 

Bezienswaardigheden Mallorca

Dat ik ooit op Mallorca zou gaan wonen had ik niet snel kunnen bedenken. Het was simpelweg nooit in me opgekomen. Ik heb me in de afgelopen jaren tijdens mijn nomadenleven op verschillende plekken thuis gevoeld, maar nergens had ik het gevoel of de urge om te blijven. Op Mallorca wel. Ik vind het er heerlijk!

Een echte kenner durf ik mezelf nog niet te noemen overigens. Er is nog zóveel te ontdekken! Maar tegelijkertijd ben ik al op heel veel plekken en plaatsen geweest dat ik het wel aandurf om een lijst met bezienswaardigheden en mooie plekken van Mallorca te maken. Heus. Kleine kanttekening: de kans bestaat dat ik gauw weer eens terug ga naar het eiland en verder op ontdekkingstocht ga en dat deze lijst dus aangevuld gaat worden. Maar goed, hier komen ze. De hoogtepunten, mooiste plekken en bezienswaardigheden van Mallorca.

 

Bezienswaardigheden Mallorca

1. Hoofdstad Palma de Mallorca

Je zou het misschien niet verwachten van een eiland, maar de hoofdstad Palma op Mallorca bruist, zindert en leeft. De stad heeft een enorm rijke geschiedenis, een heerlijke boulevard om langs te struinen, een prachtige haven voor een rondje beweging en een parmantige binnenstad. De steegjes en straatjes kronkelen door het centrum en gaan soms plots over in een pleintje of een grote plaza. En wat dacht je van de zogenaamde paseo’s? Of de bijzonder imposante kathedraal? Wie denkt dat Gaudí alleen in Barcelona was, heeft het mis. Hij heeft ook in Palma zijn sporen nagelaten. In dat halve jaar woonde ik in een appartement midden in Palma en dat was wat je noemt heerlijk. I lóve Palma!

Lees ook:

→ 14x favoriete dingen aan wonen in Palma de Mallorca 

→ PALMA DE MALLORCA | Complete cityguide: álles voor je stedentrip

Boek je wandeltour door Palma. Zó leuk!

 

Bezienswaardigheden Mallorca

2. Kathedraal La Seu in Palma

Hij staat parmantig en streng aan de rand van Palma turend over zee te waken: de imposante kathedraal La Seu. Vanaf verschillende plekken in de stad zie je z’n indrukwekkende, sierlijke gevels en je kunt niet anders dan er verliefd op worden. Het gotische gebouw is één van Europa’s grootste, werd al in de veertiende eeuw gebouwd en wordt door z’n 61(!) glas in lood ramen ook wel de kathedraal van het licht genoemd. In de twintigste eeuw bemoeide de Catalaan Antoni Gaudí zich met de architectuur van de kathedraal en hij heeft overduidelijk zijn signature achtergelaten. Het is een prachtkerk die je overigens gewoon kunt bezoeken.

Boek je skip the line ticket voor de kathedraal

 

Bezienswaardigheden Mallorca

3. De wijk Santa Catalina in Palma

Het centrum van hoofdstad Palma is vooral bekend om z’n imposante gebouwen, pleinen en paseos. Maar net buiten het centrum van Palma ligt de hipste wijk van de stad: Santa Catalina. Het barst er van de eettentjes, restaurants, barretjes, uitgaansgelegenheden en knusse straat. Of je nou voor een koffietje gaat, een biertje ergens wilt drinken of een pokébowl ergens wilt eten, in Santa Catalina is er op elke straathoek wel iets te vinden. De terrassen hellen gewoon over straat en dan is er ook nog de overdekte markt. Heerlijk om een ochtend of middag doorheen te struinen of zelfs te verblijven.

 

Bezienswaardigheden Mallorca

4. Arabische overblijfselen op Mallorca

Zoals zoveel dingen over Mallorca die ik nooit heb geweten, wist ik ook niet dat hoofdstad Palma al werd gesticht voordat Jezus het levenslicht zag. De Romeinen waren de eersten die zich vestigden op de plek die we nu kennen als Palma en daarna werd de nederzetting overgenomen door de Arabieren. Van die laatste groep is nog een aantal dingen bewaard gebleven. Zij noemden de stad Madina Mayurqa, waar de huidige naam Mallorca van is afgeleid. Er zijn nog steeds Arabische baden in Palma en naast de grote kathedraal staat nog steeds een Arabisch fort. Prachtig!

 

Bezienswaardigheden Mallorca

5. Cap de Formentor

Helemaal in het meest noordelijke puntje van het eiland waar je door de bergen via een magische slingerweg komt, ligt een enorme parel van Mallorca: Cap de Formentor. Alleen de weg ernaar toe is al de moeite waard en het loont dan ook om af en toe te stoppen en van de geweldige uitzichtpunten te genieten. De eyecatcher op de Cap is van veraf al te zien en blijft steeds in je kielzog op weg er naar toe: de witte, parmantige vuurtoren. Om hem heen bergen en achter hem slechts het blauw van de oneindige zee. Het is een van de mooiste plekken van Mallorca.

 

Bezienswaardigheden Mallorca

6. Mooie bezienswaardigheden Mallorca: tientallen cala’s (stranden)

Aan stranden geen gebrek op Mallorca! Hoeveel durf ik niet te zeggen, maar het zijn er veul. Een cala is Catalaans voor baai en je kunt je voorstellen dat een Middellands Zee-eiland er tientallen heeft. Elke cala heeft z’n eigen charme. Sommige zijn groot, anderen klein. Sommige zijn rotsachtig en alleen te bereiken door een wandeling of klim en weer anderen hebben juist veel zand. En zo zijn er ook langgestrekte stranden die niet in een cala liggen. Maar of je nou wel of niet van strand houdt, een bezoek aan (een paar) cala’s op Mallorca is echt zwaar de moeite waard. Zomaar een greep uit de mooiste cala’s en stranden: Cala des Moro, Cala Pí, Cala Deià, Es Trenc, Cala Mesquida, Cala Agulla, Cala D’or, S’Amarador en Cala Mondragó.

Lees ook: Doen in Cala d’Or en omgeving

 

Bezienswaardigheden Mallorca

7. Serra de Tramuntana 

Een van de leukste verrassingen op Mallorca is dat er naast zon, zee, strand een enorm gebergte langs zo ongeveer de hele westkust van het eiland ligt: de Serra Tramuntana. Van Andraix in het zuiden tot Pollença in het noorden wordt het landschap gedomineerd door groene heuvels, bergmerenen enorme bergtoppen. Er loopt een officiële langeafstandswandeling door de bergen (de GR221), waarvan ik inmiddels een etappe heb gewandeld, maar je kunt ook ‘los’ en wandelroute uitstippelen en zelfs de bergtoppen beklimmen. Ik beklom er inmiddels eentje (de Puig De L’ofre) en dat was wat je noemt een enorm avontuur; de andere bergpuisten laat ik denk ik maar voor wat ze zijn.

Lees ook: Wandelen op Mallorca: van Deià naar Port de Sóller over de GR221

 

Bezienswaardigheden Mallorca

8. Bergdorpen in Tramuntana: Valldemossa, Deià en Sóller

Maar er is in de Serra Tramuntana meer te zien dan alleen maar prachtige bergtoppen, groen, soms zelfs sneeuw en andere overweldigende natuur. In de bergen van de Serra Tramuntana zijn namelijk heel wat dorpjes gebouwd en sommige van die dorpjes behoren zelfs tot de mooiste van heel Spanje. Valldemossa, Deià, Sóller, Port de Sóller en Fornalutx zijn mijn favoriete vijf bergdorpjes en ik raad iedereen aan om ze te bezoeken. Omdat ze lieflijk zijn en toch typisch Spaans. Omdat de uitzichten er op veel plekken fenomenaal zijn op óf de bergen óf op zee en omdat het er ondanks het toerisme fijn rustig is. 

Lees ook: MALLORCA | 5x schattige bergdorpen in Serra de Tramuntana

DOEN! Een tour door de prachtige bergdorpjes

 

Bezienswaardigheden Mallorca

9. Andere leuke plaatsjes op Mallorca: Cala d’Or, Artá en C’an Picafort

Ze zijn naar mijn smaak iets te toeristisch, maar ondanks dat zijn ze fijn om doorheen te struinen. Cala d’Or ligt aan de oostkust, heeft een fijn, klein strand en een prachtige haven. Het stikt er van de Duitsers, maar als je dat niet erg vindt is Cala d’Or echt the place to be voor jou. Artá is een fotogeniek dorpje in het noordoosten van Mallorca met een heerlijke, lange winkelstraat vól snuisterijen, woonaccessoires en zomerjurken, en een prachtig klooster bovenop de naastgelegen berg. C’an Picafort is een kustplaats in het uiterste noorden van Mallorca en is vooral geliefd door het lange zandstrand. Je rolt er vanuit je hotelbed zo het strand op.

 

Bezienswaardigheden Mallorca

10. Grotten van Drach

Ook zo’n ding waar ik geen weet van had. Op Mallorca vind je een heleboel grotten. Aan de oostkust vind je de Drakengrotten (Grotten van Drach, Cuevas de Drach) die misschien wel de mooiste van heel Europa zijn. Door een sprookjesachtig gangenstelsel vol stalagmieten en stalactieten kom je twee kilometer later uit in een ondergronds meer. Wauw! Op dit Lago Martel stap je zo in een gondel en kun je zomaar worden getrakteerd op een muziekconcert met lichtshow. Béétje toeristisch, maar wel te gek. De grotten bestaan overigens al miljoenen jaren en zijn in 1338 ontdekt en pas 500 jaar later werd het meer ontdekt, terwijl het toch ruim vijf duizend vierkante meter is. Wat ik zeg, beetje toeristich, maar zó de moeite waard.

Boek hier je tour naar de Grotten van Drach én Porto Cristo

 

Bezienswaardigheden Mallorca

11. Klooster van Lluc (Santuari de Lluc)

Een bedevaartsoort op Mallorca, say what? Ha, als je dacht het alleen maar zon, zuipen, ziekenhuis was op het eiland, dan heb je het goed mis. In het noorden van Mallorca in een dal van de Tramuntana bergen ligt een eeuwenoude parel: het klooster van Lluc. Het klooster werd gesticht in de 13e eeuw op de plaats waar een Moorse herdersjongen een standbeeld van de Maagd La Moreneta (de zwarte Madonna) had ontdekt. Het beeld siert nu de kapel, achter het barokke altaar van de kloosterkerk. In dit goed bewaarde klooster wonen en werken tegenwoordig nog steeds monniken. Verder vind je er een museum en heel veel faciliteiten voor toeristen, waaronder een hotel (ik sliep er een nachtje!). Mis het niet tijdens je roadtrip over het eiland of wanneer je door de bergen wandelt. De LAW de GR221 komt ook langs Lluc.

Boek je kamer in het klooster van Lluc

Lluc Mallorca

 

Bezienswaardigheden Mallorca

12. Uitzichtpunt Puig Sant Salvador

Aan de andere kant van het eiland, in het oosten niet ver van de plaats Felanitx vind je een andere berg met een magnifiek uitzicht, de Puig Sant Salvador. De berg is ruim 500 meter hoog, ligt tussen Felanitx en de kustplaats Portocolom en is vernoemd naar een heilige. Bovenop deze bergtop staat ook een klooster en bovendien een kruisbeeld van Jezus en een beeld van de heilige en al met al is het echt de moeite waard om er een dagdeel naar toe te gaan. Uitzicht over het eiland aan de ene kant en de zee in de verte aan de andere kant maakt dit een unieke hidden gem op Mallorca.

 

Bezienswaardigheden Mallorca

13. Castel de Bellver

Wanneer je over het eiland rijdt, zul je zien dat er zijn heel wat kastelen zijn op Mallorca, maar de bekendste en grootste is wel het Castel de Bellver. Castel de Bellver ligt op een heuvel vlakbij Palma en is alleen al voor het uitzicht volledig de moeite waard. Vanaf de omliggende muur kijk je spectaculair uit over de haven en in de verte de kathedraal. Castel de Bellver is bijzonder omdat het een zogenaamd circulair kasteel is; je kunt er helemaal omheen lopen. Maar behalve dat, kun je er ook in en ook dat is de moeite waard. Vooral de binnentuin is een plaatje.

 

Bezienswaardigheden Mallorca

14. Natuurgebied Mondragó

Er zijn heel wat natuurgebieden en natural parks op Mallorca en ik ken ze nog lang niet allemaal. Mondragó ken ik wel en is wat mij betreft een prachtig stukje natuur op Mallorca. Met twee stranden kun je er een paar (korte) hikes doen over de kliffen van de baai. Je vindt er grasland, dennenbossen, duinen, vele vogels en zelfs ravijnen. Cala Mondragó is een van de baaien met strand, maar ook S’Amarador en Ses Salines horen bij het natuurgebied. Trek je wandelschoenen aan en maak een stevige hike om daarna te plonzen in een van de baaien. Heerlijk!Mallorca Mondrago

 

Bezienswaardigheden Mallorca

15. Andere mooie plekken op Mallorca

Zoals ik al zei ben ik nog lang niet overal op het eiland geweest en staat er ook zeker nog van alles op mijn wensenlijstje voor een bezoekje. Ook al heb ik in mijn Mallorca-tijd heel wat mini-roadtrips gemaakt (soms alleen, soms samen), het eiland is behoorlijk groot. Maar geen zorgen, ik kom vást gauw terug om je verder te inspireren over de mooiste plekken op Mallorca. Deze plekken staan nog op m’n wensenlijstje.

Aanrader! Boek hier jouw complete islandtour met boot en trein

  • Alcúdia

  • Pollença

  • Andratx en Port d’Andratx

  • Santa Ponça

  • Palmanova

  • Porto Cristo

  • Portocolom

  • Cala Pi

  • Roadtrip langs de cala’s in het oosten: Cala Llombards, Cala Figuera, Mondragó, Cala d’Or, Cala Domingos

 

WAT TE DOEN OP MALLORCA

Met de fiets het eiland over

Op Mallorca wordt veel gefietst maar niet zoals in Nederland om naar de supermarkt te gaan. Mensen op Mallorca zijn over het algemeen bijzonder sportief, de boulevard van Palma is afgeladen met mensen die aan enige vorm van lichamelijke beweging doen waaronder veel fietsers en heel het eiland beschikt over fietspaden. Door de bergen, langs het strand, of zelfs helemaal naar Cap Formentor. Ontdek Mallorca op de fiets!

Hier vind je 20 mooie, uitdagende fietsroutes op Mallorca

 

Huur een auto en maak een epische roadtrip op Mallorca

Net als fietspaden zijn de wegen op Mallorca ook bijzonder goed te noemen. Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 3.600 km2 en dus kun je er richting verschillende windhoeken roadtrips maken. Door het Tramuntana gebergte bijvoorbeeld, waar je stopt in de verschillende bergdorpjes. Langs de oostkust en al z’n prachtige cala’s zoals Cala d’Or, Cala Figuera, Cala Mondragó en Cala Millor. Of wat dacht je van helemaal door het noorden naar Cap de Formentor (met een prachtige vuurtoren!) en plaatsen als Pollença en Alcúdia. Roadtrippen is bijna nergens zo leuk als op Mallorca.

autohuur Mallorca 

 

Trek je wandelschoenen aan ga de bergen in

Vergeet je wandelschoenen niet als je naar Mallorca gaat. Want believe it or not, het is goed wandelen op Mallorca. Er zijn legio wandelroutes op het eiland en de bekendste is wel de officiële GR221 die van zuid naar noord (of andersom) dwars door het Tramuntana gebergte gaat. Ik liep er één etappe van – tussen Deià en Port de Sóller – en dat was echt schitterend. Soms omhoog, soms omlaag, op sommige momenten langs de kust en dan weer meer berginwaarts.

Lees ook: Wandelen op Mallorca: van Deià naar Port de Sóller over de GR221

Hier vind je 20 mooie wandelroutes op Mallorca

 

Ga op retreat

Hoewel buurvrouw Ibiza er meer om bekend staat, kun je op Mallorca ook zeer goed retreaten. Een yoga retreat, een schrijfretraite, een actieve retreat, whatever you want. Mallorca heeft het perfecte klimaat en een heel fijn en rustig binnenland waar je heerlijk afgezonderd van de wereld helemaal tot rust en tot jezelf kunt komen. Gecombineerd met wandelingen door de bergen, intensieve meditatiesessies, workshops en heerlijk eten en drinken ben je na een retreat op Mallroca weer als herboren. 

Kijk hier eens welke retreats je kunt doen op Mallorca

 

Doe lekker sportief: speel een potje padel

Het is zo ongeveer nationale sport nummer 1 in Spanje en wordt ook op Mallorca heel veel gespeeld: padel. Het is een cobi tussen tennis en squash, dus als je jezelf in het zweet wilt jagen, zoek dan een padelcourt op. Ik kan er zelf geen moer van, maar als je een beetje sportief bent, het is écht een leuke sport.

 

Geniet van typisch Mallorcaans eten en drinken

Tapas, túnel en ensaïmadas. Zij komen als eerst in me op als ik denk aan typisch eten en drinken van Mallorca. Voor goede tapas op Mallorca geldt (net als overal trouwens): ga niet op de massale terrassen op pleinen zitten, maar kies een plekje in een steegje waar locals zitten. Túnel is een lokale drank van kruiden die vooral veel wordt gemixt en een ensaïmada is een Mallorcaanse, zoete cake. Que rico!

 

Hoe kom je op Mallorca?

Overtuigd van al het moois van Mallorca? Yes! Een paar keer per week vliegen allerlei vliegmaatschappijen naar Mallorca.


 

Auto huren op Mallorca

Roadtrippen op Mallorca is altijd een goed idee. De wegen zijn er verrassend goed, de snelwegen meestal filevrij en de bergwegen met haarspeldbochten prima te doen. Het is aan te raden om een auto te huren en het eiland af te struinen om al het moois te bewonderen. Sunny Cars verhuurt auto’s met volledige verzekering, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

autohuur Mallorca

 

 

Overnachten op Mallorca

Om te overnachten op Mallorca weet ik niet waar ik moet beginnen, zóveel mogelijkheden zijn er. Of je nou een all inclusive hotel aan het strand wilt, een hotel in de stad of een mooie tot B&B of boutique hotel omgebouwde finca in het binnenland, de keuze is bijzonder reuze op Mallorca.

Lees hier mijn blog over 10x mooie hotels op Mallorca

→ The Pink Pepper Tree: midden op het eiland in het dorpje Lloseta 

 

→ Sant Francesc Hotel Singular in hoofdstad Palma

 

→ Boutique Hotel Can Mostatxins in Alcúdia in het noorden van het eiland

 

→ Yartan Boutique in Artà, in het noordoosten van Mallorca

 

→ Klooster in Lluc / Santuari de Lluc aan de voet van de Tramuntana bergen

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

 

Meer over Mallorca? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER MALLORCA

 

Meer over Spanje? Lees ook: 

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap