Fietsen in Valencia, het is de leukste, gemakkelijkste en fijnste manier om de stad te ontdekken. Of je nou zelf een fiets huurt en met een plattegrondje op zak de stad ontdekt, of met een georganiseerde fietstour meegaat, Valencia stikt van de bezienswaardigheden die je op de fiets heel gemakkelijk ontdekt. Van kerken en kathedralen tot markten, pleinen, parken en het strand, Valencia heeft het allemaal. In dit artikel neem ik je mee op fietsroute Valencia langs alle bezienswaardigheden van deze fantastische Spaanse stad. Laten we gaan fietsen in Valencia!

 

 

 

FIETSEN IN VALENCIA

Op de fiets door Valencia langs alle bezienswaardigheden

Op zaterdag huren we fietsen en gaan we met een plattegrondje op eigen houtje op pad. Niet met een tourguide, maar gewoon lekker zelf op ontdekkingstocht vanuit een fietsverhuurbedrijf dichtbij ons hotel. De fietsroute stippelen we niet van tevoren uit, maar wel weten we van tevoren welke bezienswaardigheden van Valencia we willen zien. We vinden zelf de weg door de stad.

Wil je liever een georganiseerde fietstour langs alle highlights van Valencia? Dat kan ook. Er zijn een heleboel organisaties die fietstours regelen.

Huur je fiets of georganiseerde fietstour
bij Baja Bikes

 

Valencia fietsen

Wist je dat Valencia meer dan 120 kilometer aan fietspaden heeft? Dat is niet alleen heel veel, het zorgt er ook voor dat de stad uitermate goed te befietsen is. Hoe fijn! Hoewel het soms zoeken is naar verkeerslichten en je er daardoor weleens een over het hoofd ziet is fietsen in Valencia heel veilig en goed te doen. Geen excuus om niet te gaan fietsen. Je kan in een paar uur tijd de hele stad door crossen en de meeste bezienswaardigheden Valencia meepikken, van het centrum naar het strand en weer terug.

Lees ook: VEELZIJDIG VALENCIA: 19x doen en zien in deze heerlijke Spaanse stad

 

Fietshuur Valencia

In Valencia zijn heel veel fietsverhuurbedrijven, dus je hoeft nooit lang te zoeken naar een fiets. Waarschijnlijk zit er wel een verhuurbedrijf in of vlakbij je accommodatie en kun je je fietshuur in een handomdraai regelen. Een belangrijke tip wat betreft fietshuur: zorg dat je een goed kettingslot hebt en zet je fiets overal waar je hem parkeert op slot. Als je een fiets kwijtraakt moet je je portemonnee trekken en krijg je je betaalde borg hoogstwaarschijnlijk niet terug.

Tip: de meeste fietsverhuurders in Valencia vragen je om een legitimatiebewijs achter te laten als borg. Als je je fiets terugbrengt, krijg je je legitimatie weer terug.

 

Fietsroute Valencia

Fietsen in Valencia is dus supereasy en als je een stedentrip Valencia maakt, pak dan gewoon die fiets. Zorg dat je een goede kaart hebt en zorg dat Google Maps of Maps.me aanstaat en ga lekker fietsen. Bepaal welke bezienswaardigheden Valencia je wil zien en stippel een route uit of bepaal de route along the way. It is up to you. In dit blog neem ik je in ieder geval mee naar de highlights van Valencia tijdens deze fietsroute Valencia. Dit zijn de mooiste Valencia bezienswaardigheden.

 

Op de fiets door Valencia

Dit zijn niet te missen highlights tijdens je fietstour door Valencia

 

1. Ciudad de las Artes y Ciencias

De Ciudad de las Artes y Ciencias betekent de Stad van de Kunsten en Wetenschappen. Het is een futuristische mini-stad middenin de stad en je waant je er eerder in Dubai dan in Spanje. Toch hoort Ciudad de las Artes y las Ciencias helemaal bij Valencia; op elke uiting van promotie prijken de imposante, moderne gebouwen. Het is inmiddels wereldberoemd.

Maar wat is het? Twintig jaar heeft het geduurd om dit stukje Valencia, ontworpen door architect Santiago Calatrava, uit de grond te stampen. In 2009 waren de vijf bijzonder gevormde gebouwen klaar. Je kunt tussen de gebouwen door fietsen of wandelen, een café con leche pakken op een van de strak ingerichte terrassen, er zijn wateractiviteiten in de aangelegde wateren en ieder gebouw heeft een eigen functie. Er is een bioscoop, het wetenschapsmuseum, een concertzaal, een operagebouw en Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa. Zonder een bezoek la Ciudad de las Artes y Ciencias heb je Valencia niet gezien!

 

2. Mercado Central (markt Valencia)

We vervolgen de fietsroute Valencia naar de Mercado Central, in het centrum. De centrale markt bestaat al zo lang als Valencia zelf bestaat. Door de jaren heen heeft de markt zich ontwikkeld en uitgebreid en uiteindelijk werd besloten de markt te overdekken. In 1928 werd de markt van meer dan 8.000 m² officieel geopend in zijn huidige vorm. Parkeer je fiets aan een van de zijkanten van de markt, zet hem goed op slot en laat je verrassen door alles wat binnen te koop, maar vooral ook te zien is.

Het gebouw is ontworpen door twee architecten en heeft een bijzondere architectuur. De buitenkant van het gebouw kenmerkt zich door blauw met gele tegels, maar vergeet vooral niet om omhoog te kijken als je binnen bent. De bijna duizend kraampjes in de markt zijn vaste kramen en het is verstandig om er niet met een rammelende maag naar binnen te gaan. Of juist wel. De vismarkt heeft een eigen gedeelte en het andere deel van de markt is voor brood, groenten, vlees en kruiden. Smullen geblazen!

 

3. Plaza Ayuntamiento

Niet te missen: Plaza Ayuntamiento, het centrale plein midden in de stad. Het plein kenmerkt zich door de hoge gebouwen die in de loop der eeuwen allemaal in de stijl van hun eigen tijd gebouwd zijn. Ze omsluiten het plein, waardoor Plaza Ayuntamiento niet het gezelligste plein van Valencia is.

Ayuntamiento betekent stadhuis en aan het plein (plaza) is als vanzelfsprekend het stadhuis van Valencia te vinden. Maar ook het postkantoor, het historisch museum en de voetbalshop van FC Valencia zijn op dit grote, verder vrij lege plein te vinden. Aan de rand van het plein staat een enorme fontein en de bloemenkraampjes zorgen voor een beetje vrolijkheid en levendigheid. Zet je fiets op slot en rust lekker uit op een van de bankjes op het plein, terwijl je lekker ontspannen de gebouwen bewondert en voorbijgangers bekijkt. Mensen kijken is een van de leukste dingen tijdens stedentrips!

 

4. Plaza de la Virgen

Als je door de steegjes van het centrum fietst – of met je fiets aan de hand door de steegjes wandelt – kom je vanzelf een keer uit op Plaza de la Virgen, het Plein van de Maagd. Je fietsroute Valencia is niet compleet zonder een bezoek aan dit prachtige plein. Anders dan Plaza Ayuntamiento voel je hier gezelligheid en knusheid. Mooie gebouwen omsluiten het plein, waaronder een basiliek en de kathedraal van Valencia. Er zijn terrasjes en een kleinere fontein genaamd Fuente Del Agua de la Acequia, die de voormalige Turiarivier representeert.

Als ik aan Valencia denk, dan denk ik aan dit plein. Op een of andere manier maakte het indruk. De gladde bestrating waarop onze fietsbanden piepten, als in een gymzaal. De kathedraal, de fontein, maar vooral de kleuren. Lichtroze, geel, de kleur van zand. Plaza de la Virgen is uniek!Plaza de la Virgen Valencia Valencia Plaza de la Virgen Valencia

 

5. Jardines de Turia (Turiapark Valencia)

We eindigen de fietsroute Valencia bij de Jardines de Turia. Het Turiapark is een park van acht kilometer lang en daardoor geweldig om per fiets te ontdekken. Er zijn speeltuinen, veel groen en heeft eigenlijk alles wat een park moet hebben. Het Turiapark is niet altijd een park geweest. In 1957 stroomde de toenmalige Turiarivier over en stond een groot deel van Valencia onder water. De ramp heeft flink wat mensenlevens gekost en de littekens ervan zijn op sommige gebouwen in de stad nog steeds te zien.

De Spaanse regering en de gemeente besloten daarna samen de rivier droog te leggen. Aanvankelijk zou er een snelweg of avenida aangelegd worden, maar de inwoners van de stad hebben ervoor gezorgd dat het uiteindelijk een groene zone werd. Het park eindigt of begint bij la Ciudad de las Artes y Ciencias en zo is het rondje Valencia op de fiets compleet!Fietsen in Valencia

 

Meer te ontdekken in Valencia op de fiets

Strand Valencia

Wat ik niet noem in dit artikel, maar waar ik een dagje na m’n fietstocht heus was, is het strand. Als je een stedentrip met strand wil, dan ben je in Valencia he-le-maal op de juiste plek. Valencia ligt namelijk aan de kust en met de fiets kun je doorfietsen richting strand. Wil je een apart dagje strand pakken, dan rijden er ook metro’s naar de kust. Zo ben je in de drukke stad en zo lig je in het zonnetje. Valencia is heerlijk!

 

Ruzafa

Waar ik niet ben geweest tijdens mijn stedentrip Valencia is de wijk Ruzafa. En dat is behoorlijk jammer, want het is de hipste wijk van de stad! Omdat de huren er relatief laag zijn trekt de wijk veel jonge ondernemers en creatievelingen, waardoor de wijk bruist. Voor op de bucketlist dus.

 

Klimaat Valencia

Eind juni 2014 was ik in Valencia. De zomer was net begonnen, het was warm, maar qua temperatuur was het prima te doen. In juli en augustus is het er rond de dertig graden, maar in de wintermaanden is het er ook aangenaam. Kouder dan 15 graden wordt het doorgaans nooit. Valencia is dus ook goed te doen als winterse stedentrip.

→ Meer inspiratie voor een stedentrip Valencia? Lees dan dit mega uitgebreide artikel van Dirks Dotter: Tips en hotspots voor jouw stedentrip naar Valencia

 

Stedentrip in Valencia

Je stedentrip Valencia heeft alle ingrediënten voor een heerlijke citytrip bij elkaar. Mooie cultuur en geschiedenis, een heerlijk mediterraan klimaat met veel zon, zee en strand. Hoe kom je in Valencia? Met het vliegtuig natuurlijk. 

→ Vind hier je complete stedentrip Valencia

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik een kleine commissie. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met mooie reisverhalen, reistips en bestemmingen.

 

Meer Valencia en Spanje? Lees ook:

→ Vind je complete reis naar jouw favoriete Spaanse bestemming: vakantie Spanje

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap