Lekker actief! Op de fiets door veelzijdig Valencia

Valencia op de fiets

De derde stad van Spanje, Valencia, heeft alles wat een Zuid-Europese stad zou moeten hebben. Een heerlijk klimaat, oneindig veel bezienswaardigheden, parken, winkels en door de ideale ligging aan de kust een heerlijk strand. Maar wist je dat Valencia maar liefst meer dan 120 kilometer fietspaden heeft? Valencia is daarom de uitgelezen stad om met de fiets te ontdekken. Fiets je met me mee?

Of je nou zelf een fiets huurt, een plattegrondje bemachtigt en erop uit gaat, of met een georganiseerde fietstour meegaat, Valencia stikt van de bezienswaardigheden die per fiets heel gemakkelijk bereikbaar zijn. Van kerken en kathedralen tot markten, pleinen, parken en het strand, Valencia heeft het allemaal. In dit artikel neem ik je mee op fietsroute Valencia langs alle bezienswaardigheden van deze fantastische Spaanse stad. Laten we gaan fietsen in Valencia!

 

FIETSEN IN VALENCIA

Op zaterdag huurden we fietsen en gingen we met een plattegrondje op pad. Niet met een tourguide, maar gewoon lekker zelf op ontdekkingstocht vanuit een fietsverhuurbedrijf dichtbij ons hotel. De fietsroute stippelden we niet van tevoren uit, maar ontstond onderweg. Wel wisten we van tevoren welke bezienswaardigheden van Valencia we wilden zien en dus gingen we ‘s ochtends op pad met een plattegrondje en Google Maps.

 

Valencia fietsen

Wist je dat Valencia meer dan 120 kilometer aan fietspaden heeft. Dat is niet alleen heel veel, het zorgt er ook voor dat de stad uitermate goed te befietsen is. Hoe fijn! Fietsen in Valencia is daardoor dus ook nog eens heel veilig en dus is er geen excuus om er niet een dagje te gaan fietsen. Je kan in een paar uur tijd de hele stad door crossen en de meeste bezienswaardigheden Valencia meepikken, van het centrum naar het strand en weer terug.

 

Fietshuur Valencia

In Valencia zijn flink wat fietsverhuurbedrijven, dus je hoeft nooit lang te zoeken naar een fiets. Verrassend Valencia heeft bijvoorbeeld een eigen fietsverhuur geopend, Verrassend Valencia Tours & Bike Rental. Je kunt hier voor jezelf een fiets huren, maar je kunt ook een georganiseerde tour doen of een fietsroute Valencia van hen krijgen. Supertof! Ook Baja Bikes heeft een vestiging in Valencia (zoals in heel veel Europese steden) en bij hen kun je een volledige tour fietsen of alleen een fiets huren.

Andere fietsverhuurbedrijven in Valencia zijn Mar Bike, Bim Bim Bikes of The Easy Way Bike Rental. Of misschien zit er wel een verhuurbedrijf in of vlakbij je accommodatie en kun je je fietshuur in een handomdraai regelen. Een belangrijke tip wat betreft fietshuur: zorg dat je een goed kettingslot hebt en zet je fiets overal waar je hem parkeert op slot. Als je een fiets kwijtraakt moet je je portemonnee trekken en krijg je je betaalde borg hoogstwaarschijnlijk niet terug.

Tip: de meeste fietsverhuurders in Valencia vragen je om een legitimatiebewijs achter te laten. Vind je dat vreemd? Snap ik, maar is het niet. Het is een soort borg. Als je je fiets terugbrengt, krijg je je legitimatie gewoon weer terug.

 

Fietsroute Valencia

Fietsen in Valencia is dus supereasy en als je een stedentrip Valencia maakt, dan mag je een dagje (of dagdeel) fietsen eigenlijk niet overslaan. Zorg dat je een goede kaart hebt en zorg dat Google Maps of Maps.me aanstaat en ga lekker fietsen. Bepaal welke bezienswaardigheden Valencia je wil zien en stippel een route uit of bepaal de route along the way. It is up to you. In dit blog neem ik je in ieder geval mee naar de highlights van Valencia tijdens deze fietsroute Valencia. Dit zijn de mooiste Valencia bezienswaardigheden.

 

Valencia bezienswaardigheden

 

Ciudad de las Artes y Ciencias

De Ciudad de las Artes y Ciencias betekent de Stad van de Kunsten en Wetenschappen. Het is een futuristische mini-stad middenin de stad en je waant je er eerder in Dubai dan in Spanje. Toch hoort Ciudad de las Artes y las Ciencias helemaal bij Valencia; op elke uiting van promotie prijken de imposante, moderne gebouwen. Het is inmiddels wereldberoemd.

Maar wat is het? Twintig jaar heeft het geduurd om dit stukje Valencia, ontworpen door architect Santiago Calatrava, uit de grond te stampen. In 2009 waren de vijf bijzonder gevormde gebouwen klaar. Je kunt tussen de gebouwen door fietsen of wandelen, een café con leche pakken op een van de strak ingerichte terrassen, er zijn wateractiviteiten in de aangelegde wateren en ieder gebouw heeft een eigen functie. Er is een bioscoop, het wetenschapsmuseum, een concertzaal, een operagebouw en Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa. Zonder een bezoek la Ciudad de las Artes y Ciencias heb je Valencia niet gezien!

Fietsen in Valencia Valencia ciudad de las artes y las ciencias Valencia ciudad de las artes y las ciencias

 

Mercado Central (markt Valencia)

We vervolgen de fietsroute Valencia naar de Mercado Central, in het centrum. De centrale markt, bestaat al zo lang als Valencia zelf bestaat. Door de jaren heen heeft de markt zich ontwikkeld en uitgebreid en uiteindelijk werd besloten de markt te overdekken. In 1928 werd de markt van meer dan 8.000 m² officieel geopend in zijn huidige vorm. Parkeer je fiets aan een van de zijkanten van de markt, zet hem goed op slot en laat je verrassen door alles wat binnen te koop, maar vooral ook te zien is.

Het gebouw is ontworpen door twee architecten en heeft een bijzondere architectuur. De buitenkant van het gebouw kenmerkt zich door blauw met gele tegels, maar vergeet vooral niet om omhoog te kijken als je binnen bent. De bijna duizend kraampjes in de markt zijn vaste kramen en het is verstandig om er niet met een rammelende maag naar binnen te gaan. Of juist wel. De vismarkt heeft een eigen gedeelte en het andere deel van de markt is voor brood, groenten, vlees en kruiden. Smullen geblazen!

Fietsen in Valencia mercado central Fiesten in Valencia mercado central Valencia mercado central Valencia mercado central

 

Plaza Ayuntamiento

Niet te missen: Plaza Ayuntamiento, het centrale plein midden in de stad. Het plein kenmerkt zich door de hoge gebouwen die in de loop der eeuwen allemaal in de stijl van hun eigen tijd gebouwd zijn. Ze omsluiten het plein, waardoor Plaza Ayuntamiento niet het gezelligste plein van Valencia is.

Ayuntamiento betekent stadhuis en aan het plein (plaza) is als vanzelfsprekend het stadhuis van Valencia te vinden. Maar ook het postkantoor, het historisch museum en de voetbalshop van FC Valencia zijn op dit grote, verder vrij lege plein te vinden. Aan de rand van het plein staat een enorme fontein en de bloemenkraampjes zorgen voor een beetje vrolijkheid en levendigheid. Zet je fiets op slot en rust lekker uit op een van de bankjes op het plein, terwijl je lekker ontspannen de gebouwen bewondert en voorbijgangers bekijkt. Mensen kijken is een van de leukste dingen tijdens stedentrips!

Fietsen in Valencia plaza Ayuntamiento Fietsen in Valencia plaza Ayuntamiento

 

Plaza de la Virgen

Als je door de steegjes van het centrum fietst – of met je fiets aan de hand door de steegjes wandelt – kom je vanzelf een keer uit op Plaza de la Virgen, het Plein van de Maagd. Je fietsroute Valencia is niet compleet zonder een bezoek aan dit prachtige plein. Anders dan Plaza Ayuntamiento voel je hier gezelligheid en knusheid. Mooie gebouwen omsluiten het plein, waaronder een basiliek en de kathedraal van Valencia. Er zijn terrasjes en een kleinere fontein genaamd Fuente Del Agua de la Acequia, die de voormalige Turiarivier representeert.

Als ik aan Valencia denk, dan denk ik aan dit plein. Op een of andere manier maakte het indruk. De gladde bestrating waarop onze fietsbanden piepten, als in een gymzaal. De kathedraal, de fontein, maar vooral de kleuren. Lichtroze, geel, de kleur van zand. Plaza de la Virgen is uniek!

Fietsen in Valencia plaza de la virgen Valencia plaza de la virgen Fietsen in Valencia plaza de la virgen

 

Jardines de Turia (Turiapark Valencia)

We eindigen de fietsroute Valencia bij de Jardines de Turia. Het Turiapark is een park van acht kilometer lang en daardoor geweldig om per fiets te ontdekken. Er zijn speeltuinen, veel groen en heeft eigenlijk alles wat een park moet hebben. Het Turiapark is niet altijd een park geweest. In 1957 stroomde de toenmalige Turiarivier over en stond een groot deel van Valencia onder water. De ramp heeft flink wat mensenlevens gekost en de littekens ervan zijn op sommige gebouwen in de stad nog steeds te zien.

De Spaanse regering en de gemeente besloten daarna samen de rivier droog te leggen. Aanvankelijk zou er een snelweg of avenida aangelegd worden, maar de inwoners van de stad hebben ervoor gezorgd dat het uiteindelijk een groene zone werd. Het park eindigt of begint bij la Ciudad de las Artes y Ciencias en zo is het rondje Valencia op de fiets compleet!

Fietsen in Valencia

 

Valencia tips

Strand Valencia

Wat ik niet noem in dit artikel is het strand. Als je namelijk een stedentrip met strand wil, dan ben je in Valencia he-le-maal op de juiste plek. Valencia ligt namelijk, net als het Spaanse Barcelona, aan de kust. Met de fiets kun je uiteraard doorfietsen richting strand, maar wil je een apart dagje strand pakken, dan rijden er ook metro’s naar de kust. Zo ben je in de drukke stad en zo lig je in het zonnetje. Valencia is heerlijk!

 

Ruzafa

Waar ik niet ben geweest tijdens mijn stedentrip Valencia is de wijk Ruzafa. En dat is behoorlijk jammer, want het is de hipste wijk van de stad! Omdat de huren er relatief laag zijn trekt de wijk veel jonge ondernemers en creatievelingen, waardoor de wijk bruist. Voor op de bucketlist dus.

 

Klimaat Valencia

Eind juni 2014 was ik in Valencia. De zomer was net begonnen, het was warm, maar qua temperatuur was het prima te doen. In juli en augustus is het er rond de dertig graden, maar in de wintermaanden is het er ook aangenaam. Kouder dan 15 graden wordt het doorgaans nooit. Valencia is dus ook goed te doen als winterse stedentrip.

 

Verblijf in Valencia

Vliegen naar Valencia? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

Ga je naar Valencia? Boek hier je accommodatie bij Booking.com!
Booking.com

 

 

Meer Spanje? Lees ook:

 

Dit artikel bevat affliatelinks.

 

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE >

ALLE CITYTRIPS >

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS