Er zijn weinig plekken op deze aarde zo fijn, heerlijk en relaxed als Tulum in Mexico. Tulum is de lekkerste badplaats aan de Maya-rivièra op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Er zijn heerlijke stranden, wuivende palmen, geweldige restaurantjes en lunchrooms en de sfeer is er Caribisch laid back. In Tulum kun je je met gemak een tijdje vermaken met dagjes strand, maar ook in de omgeving is van alles te zien en ontdekken. Van Maya-ruïnes tot natuurpracht en koloniale steden, er zijn een heleboel bezienswaardigheden rondom deze fijne plek. Wat te doen in Tulum als je meer wilt doen dan alleen maar op het strand liggen? Dit zijn zes tips voor in en om deze heerlijke badplaats.

Lees ook: Yucatán Mexico: 9x hoogtepunten die je moet zien!

 

 

WAT TE DOEN IN TULUM MEXICO

6x Tulum bezienswaardigheden, tips en hoogtepunten

Maar eerst even dit. Tijdens mijn wereldreis maakte ik een rondreis door Yucatán in Mexico en verbleef tot twee keer toe in Tulum. Ik vond het er zo heerlijk en zeker ook als soloreiziger en backpacker is het dorpje perfect om te verblijven. Tulum bestaat als het ware uit twee delen: het dorpje en de kust. Het dorpje heet Tulum Pueblo (pueblo betekent dorp in het Spaans) en de kust wordt meestal aangeduid gewoon als Tulum. Maar ook als je niet gaat rondreizen is Tulum de perfecte uitvalsbasis voor een vakantie in Mexico. Dit zijn zes bezienswaardigheden en things to do in en om Tulum.

 

1. Op de fiets door Tulum

Wanneer je in Tulum bent kan het je niet ontgaan: bijna iedere toerist begeeft zich er op de fiets. Fietsen is de gemakkelijkste manier om van A naar B te komen: er zijn fietspaden en op plekken waar geen fietspaden zijn, zijn automobilisten bedacht op fietsers. Van Tulum Pueblo ben je in no time op het strand (of andersom), bij de beroemde Mayaruïne van Tulum of zelfs bij de Grand Cenote waar je een dagje kunt gaan zwemmen. Fietsen in Tulum is veilig, snel en gemakkelijk. De meeste accommodaties verhuren fietsen, maar ook in de hoofdstraat stikt het van de fietsverhuurders en ook aan de kust vind je er veel. Fietsen door Tulum dus!

 

2. Beroemde Mayastad

De Mayastad van Tulum is misschien wel de allermooiste Mayaruïne van heel Mexico en dat komt niet zozeer per se door de oude stenen of de tempel, maar vooral door de ligging van het Mayacomplex. De Mayastad van Tulum ligt namelijk pál aan de kust, dus de uitzichten vanaf verschillende punten zijn werkelijk fenomenaal. Je kunt zelfs je zwemkleding meenemen tijdens je bezoek aan de Mayastad, want het strand ligt zo ongeveer onder te tempel. Lekker verkoelend na een paar uur struinen langs de verschillende ruïnes pal in de brandende zon.

Lees ook: Op inheemse jacht in Mexico: 5x schitterende Mayasteden

 

3. Gran cenote

Op het schiereiland Yucatán zijn er wel drieduizend en hoewel ze niet allemaal open zijn voor publiek in verband met veiligheid is de Gran Cenote dat wel. Een cenote is een ondergrondse grot, een soort gat in de grond gevuld met water waarin je kunt zwemmen. De cenotes zijn werkelijk prachtig en de Gran Cenote net buiten Tulum is wel echt een van de mooiste. Trek er rustig een ochtend of middag voor uit om er te zwemmen. Je kunt zelfs je snorkelgear of duikpak meenemen, want ook onder water schijnt het er prachtig te zijn. Ik ben allesbehalve een waterrat en hou helemaal niet per se van zwemmen, maar zwemmen in een cenote is wel echt een must cuando estar en Mexico. 

Lees ook: Dit zijn ze: de drie mooiste cenotes van Mexico!

 

4. Schildpadden spotten in Akumal

Iets ten noorden van Tulum ligt een piepklein dorpje en dat dorpje heet Akumal. Het dorpje zelf stelt niet veel voor (je kan er niet verblijven of zelfs geld pinnen), maar de kust van Akumal daarentegen wel. Het strand van Akumal is prachtig en aan de kust wonen ook nog eens een heleboel schildpadden, dus als je ze wil spotten is Akumal the place to be.

Let op dat er een heleboel soort van proppers rondlopen die je letterlijk van straat proberen te plukken en je proberen te overtuigen dat je entreegeld moet betalen om op het strand te komen. Eenmaal op het strand word je vervolgens belaagd door mensen die je een snorkeltour willen verkopen en je willen overtuigen dat je niet vrij mag zwemmen in zee, maar wat ervan waar is valt te betwijfelen. Het is echt een smet op de prachtige plek die Akumal is en op de ervaring die je er kunt hebben, dus blijf lekker bij ze uit de buurt en volg vooral je gevoel. En je gps om het strand te vinden.

AkumalAkumal

 

5. Strand van Tulum – Playa Paraíso (Paradise Beach)

De naam van het mooiste strand van Tulum doet de plek volledige eer aan, want het strand is daadwerkelijk een paradijselijk strand. Het zand is er wit, de palmen wuiven er tropisch en de zee is goddelijk om in te zwemmen. Er staan hotels en je kan een comfortabel bedje huren op een stukje strand van een hotel of je rolt je handdoekje uit op het gedeelte strand voor het betaalde deel. Het strand van Tulum is echt heerlijk en bovendien best lang, dus je kan er strandwandelingen maken. Er staan fruitkraampjes met vers fruit, drankkraampjes met kokosnoten om uit te drinken en strandtenten met terrasjes waar je kunt aanschuiven om iets te eten. Als je van strand houdt, ben je in Tulum echt op de goeie plek!

 

6. Ontdek de omgeving van Tulum

In Yucatán maakte ik een rondreis met een huurauto en Tulum was een van m’n stops (zelfs twee keer), maar als je kiest voor Tulum als uitvalsbasis voor je vakantie in Mexico, huur er dan een dag (of twee) een auto en ga erop uit om de rest van de omgeving te verkennen.

Cobá

Mayacomplex Cobá is een klein uurtje rijden vanaf Tulum en is echt de moeite waard. Totaal anders dan de Mayastad van Tulum, want het ligt middenin de jungle, en juist daarom zo boeiend om ook te bezoeken. Cobá is vrij groot en je kunt er een fiets huren om door de oude stad die inmiddels compleet bebost is, te fietsen

Valladolid

Valladolid is prachtige koloniale stad op zo’n anderhalf uur rijden van Tulum. De stad is door de Spanjaarden gebouwd op een oude Mayastad waar weinig van terug te vinden is, maar in de buurt van Valladolid liggen een heleboel Mayaruïnes. Het beroemde Wereldwonder Chichén Itzá is vanuit Valladolid heel goed te bereiken, maar ook Mayastad Ek Balam en twee prachtige cenotes liggen in de buurt van Valladolid.

Chichén Itzá

Het Wereldwonder Chichén Itzá ligt op dik twee uur rijden van Tulum, maar het is zwaar de moeite waard om er een dag voor uit te trekken. De beroemde tempel van dit enorme Mayacomplex is bizar goed intact gebleven, net als overige ruïnes van Chichén Itzá overigens. Bezoek bijvoorbeeld ‘s ochtends de Mayaruïnes en struin ‘s middags door Valladolid en rij einde van de middag terug naar Tulum. Een intensief dagje, maar joh, de volgende dag plof je gewoon weer neer bij Playa Paraíso.

Playa del Carmen

Een uurtje noordelijker dan Tulum ligt het superberoemde Playa del Carmen. Deze badplaats was ooit een vissersdorpje en is uitgegroeid tot een grote, beroemde en drukke badplaats. Het is er druk, maar gezellig en helemaal toegespitst op toerisme. De stranden zijn er heerlijk, je kunt er boottochten maken en het centrum bestaat uit winkelstraten en shopping malls (met o.a. Starbucks en H&M, dus best fijn voor een middagje shoppen!)

 

Hoe kom je in Tulum?

Tulum ligt op anderhalf uur rijden van het internationale vliegveld van Cancun (zo’n 120 kilometer). Tussen beide plekken in ligt Playa del Carmen op 65 kilometer van Tulum.

Vliegen naar Cancun? Boek je vliegticket via Momondo of Skyscanner

 

Overnachten in Tulum

Overnachten in Tulum Pueblo is goedkoper dan aan de kust. Tijdens mijn rondreis door Yucatán verbleef ik twee keer in Tulum omdat ik het er zó heerlijk vond. M’n eerste accommodatie was het leukst; in Joy Tulum ik sliep in een soort tent middenin een tropische tuin. Het was er voor adults only, er was een zwembad en het sanitair deelde je met de rest. De tweede keer sliep ik in Luna Maya, een andere, iets gewonere accommodatie.

→ Joy Tulum

→ Luna Maya


Booking.com

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Mexico en Belize? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER MEXICO

Share via
Copy link
Powered by Social Snap