Met een auto door de geschienis van de Maya’s, door de jungle en langs de stranden – de Riviera Maya – van Mexicaans Yucatán. Het klinkt als een droom die uitkwam. Vier weken lang reed ik door de mooiste Mexico bezienswaardigheden; van de Mayageschiedenis tot de Spaanse koloniale tijd en de overweldigende natuur. Yucatán is een paradijs! Dit zijn 9 bezienswaardigheden Mexico in Yucatán.

Lees ook:

→ Route & planning: roadtrip door Mexico (Yucatán)

→ 10x waarom je een ticket naar Mexico wil boeken

 

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN MEXICO YUCATÁN

Het Mexicaanse schiereiland Yucatán is een bijzondere plek. Er lopen eigenlijk drie werelden of tijdperken door elkaar heen. Eerst is er het moderne, westerse toerisme waardoor er enorme badplaatsen aan de kust zijn ontstaan, zoals Cancún en Playa del Carmen. Maar als we een paar honderd jaar terug in de tijd gaan zijn het de Spanjaarden, de Conquistadores die er met de scepter zwaaien. Zij hebben heel duidelijk hun voetprint achtergelaten: Spaans is de officiële taal in Mexico en in veel van de rest van Midden en Zuid-Amerika. Maar het Spaanse tintje vindt je ook in de koloniale steden die op hun beurt weer veelal zijn gebouwd op ruïnes van het tijdperk nog honderden jaren voor de Spanjaarden: de Maya’s.

En hoewel de gebouwen in de stadjes in het binnenland van Yucatán Spaans ogen, zijn het nog steeds de Maya’s die het straatbeeld bepalen en zijn er heus nog heel veel Maya-ruïnes te vinden. Er worden zelfs nog steeds nieuwe ruïnes ontdekt! In Yucatán komen deze drie werelden als een melting pot bij elkaar. Als ik met mijn witte Hollandse benen door de kleurrijke koloniale pandjes van een Spaans-Mexicaans stadje loop en ik Maya-families op bankjes op een van de plaza’s zie zitten realiseer ik me weer eens hoe mooi de wereld is en dat alles precies is zoals het zou moeten zijn.

Yucatán is heel gemakkelijk bereisbaar doordat het landschap er vrij vlak is, de wegen goed en niet te druk zijn. Ideaal dus voor een roadtrip slash rondreis! Blijf je eerste nachtje na aankomst in Cancún en pak dan je autootje om het schiereiland te ontdekken. Dit zijn de hoogtepunten en mooiste bezienswaardigheden Mexico Yucatán.

Auto huren? Huur je auto bij Sunny Cars met all-in verzekering

Huur je auto Sunnycars

 

9x prachtige hoogtepunten en bezienswaardigheden Yucatán

1. Tulum

Bij far de fijnste plek van alle bezienswaardigheden Mexico: Tulum. Dit heerlijke stadje ligt aan de kust die in dit gedeelte ook wel de Mexicaanse rivièra wordt genoemd, heeft een fantastische Mayaruïne en de sfeer is er heerlijk laid back. Tulum is the place to be voor je Mexicaanse vakantie of de perfecte plek om een rondreis over Yucatán mee af te sluiten. Huur er een fiets en verken het stadje en de kust, ga zwemmen in zee of in een van de nabijgelegen cenotes en schildpadden spotten in een nabijgelegen Akumal. Breng een bezoek aan de Mayatempel van Tulum, maar ook de Maya ruïnes van Cobá zijn niet ver. Tulum is zo fijn dat ik er tijdens mijn rondreis door Mexico twee keer ben geweest; ik kon er gewoon geen genoeg van krijgen.

Lees ook: Wat te doen in Tulum Mexico: 6x tips en bezienswaardigheden

 

2. Beroemdste bezienswaardigheden Mexico: Mayasteden/ruïnes

Ik noemde er al twee, maar dat is pas het topje van de ijsberg, want in Yucatán  vind je er een heleboel: Mayasteden. De beroemdste is wel Chichén Itzá en die is zelfs een de nieuwe Zeven Wereldwonderen, maar ook Uxmal, Coba, Tulum en Palenque zijn het bezoeken waard. Laat je bewonderen door de Maya’s die in ancient history al tot meer in staat waren dan we ons nu kunnen voorstellen. Wandelend door de diversiteit van de ruïnes die veelal verscholen liggen in overgroeide jungles ligt de geschiedenis aan je voeten. En het leuke: er worden nog steeds nieuwe ruïnes ontdekt.

Lees ook: Op inheemse jacht in Mexico: 5x schitterende Mayasteden

 

3. Mooiste koloniale stad: Mérida

De hoofdstad van de staat Yucatán is Mérida en deze stad is echt het pareltje van Mexico. De Spaanse kolonisten is deze plek in de 15e eeuw niet ontgaan en zij hebben Mérida in 1542 opgericht. De sfeer is er lekker, fijn en rustig, het koloniale centrum is gezellig en gemakkelijk behapbaar en er is genoeg te sightseeën. Kerken, musea, pleinen en kleurrijke gevels domineren het straatbeeld waardoor je instant in een latino-mood raakt en dat wil je als je in Mexico bent.

 

4. De gele stad Izamal

Anders dan Mérida bestond Izamal al wel voordat de Spaanse veroveraars kwamen; hij is zelfs al zo’n 2000 jaar oud en was een belangrijk oord voor de Maya’s. Izamal heet ook wel de gele stad en als je er eenmaal bent, dan snap je waarom. De voornamelijk gele gevels van dit stadje zijn gebouwd op en van Mayaruïnes en dat maakt het heel uniek en bovendien de moeite waard om een ochtend of een middag doorheen te dwalen. Izamal is niet groot en dus gemakkelijk behapbaar; met paard en wagen kun je je laten rondrijden en als je goed kijkt vind je tussen alle koloniaal Spaanse gevels af en toe nog wat oude stenen: Maya ruïnes!

 

5. Natuurlijke bezienswaardigheden Mexico: cenotes

In Yucatán in Mexico vind je een verschijnsel dat je niet op veel andere plekken ter wereld vindt: cenotes. Cenotes zijn in feite grote ondergrondse grotten in de vorm van een waterpoel. Een aantal cenotes wordt nu gebruikt als ondergrondse, natuurlijke zwembaden. Echt zó bijzonder. In Yucatán zijn er wel drieduizend die ondergronds allemaal met elkaar zijn verbonden. Hoewel ze niet allemaal open zijn voor bezoek, zijn degene die dat wel zijn echt de moeite waard om te gaan zwemmen, ook als je niet per se een waterrat bent zoals ik. De mooiste cenotes in Yucatán zijn:

  • Cenote Samulá vlakbij Valladolid
  • Cenote Xkeken ook bij Valladolid
  • Gran Cenote vlakbij Tulum
  • Cenote Azul bij Bacalar

Lees ook: Dit zijn ze: de drie mooiste cenotes van Mexico!

 

6. Valladolid, uitvalsbasis voor bijna alles

Valladolid was lange tijd een van de belangrijkste steden van Yucatán is in de 16e eeuw gebouwd op een voormalige Mayastad. Het is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het grootste hoogtepunt van Yucatán, Chichèn Itza, maar de stad is voor nog meer bezienswaardigheden een goed uitvalsbasis. Zo ligt de prachtige Mayastad Ek Balam vlakbij, liggen er vele cenotes in de buurt, is Las Coloradas vanuit Valladolid goed bereikbaar en ook naar Isla Holbox kun je o.a. vanuit Valladolid. Maar koloniaal Valladolid zelf is ook de moeite waard met z’n kleurrijke straten en pleinen en vooral roerige geschiedenis van Maya’s, veroveringen, opstanden en oorlogen.

 

7. Vijftig tinten blauw in de lagune van Bacalar

Het water in Laguna Bacalar bestaat uit minstens vijftig tinten blauw en is op sommige plekken zo helderlichtblauw dat het bijna pijn doet aan je ogen. Sommigen zeggen dat je je er op de Malediven waant, zo mooi is het er. Bacalar is een lagune die in verbinding staat met de cenotes in de omgeving, waaronder Cenote Azul. Om het meer goed te leren kennen ga je mee op een boottrip waar je je laat verrassen door de helderheid en vooral de intens blauwe kleur van het meer. De plaats Bacalar ligt aan de gelijknamige lagune en velen vinden het er geweldig door de relaxte sfeer, maar persoonlijk kon ik er niet echt m’n draai vinden.

 

8. Toeristen hotspot Playa del Carmen

Ooit was Playa del Carmen een rustig vissersdorpje waar een enkele verdwaalde toerist ronddoolde tussen de locals, maar inmiddels in Playa del Carmen een enorme toerist-hub geworden. Op zich hoeft dat niet iets slechts te zijn, want de ‘hoofdstraat’ is ontzettend gezellig met winkeltjes en terrasjes waar je een echt vakantiegevoel van krijgt. Maar ben je niet op zoek naar toeristenmassa’s dan is het misschien handig om ‘Playa’ over te slaan. Ben je er toch, geniet dan van de gezelligheid, de zon en het strand. Ga lekker zwemmen, snorkelen en duiken en vanaf de kust gaan er boten richting het eiland Cozumel. En mocht je een beetje cultuur willen snuiven: in Playa del Carmen is een klein museum van Frida Kahlo (het ‘echte’ museum staat in Mexico City) en daar duik je in het bijzondere leven van deze bijzondere vrouw. Aanrader!

Lees ook: Doen in Mexico: op bezoek bij Frida Kahlo

 

9. Koloniaal Campeche

En dan last en eigenlijk ook least in het rijtje bezienswaardigheden Mexico: Campeche. Aan de westkust van het schiereiland in de gelijknamige provincie ligt de Spaanskoloniale plaats Campeche en hoewel de straten kleurrijk, typisch en sfeervol zijn is er in Campeche niet veel te doen. Ben je op rondreis door Mexico dan zou ik er niet speciaal voor omrijden, maar mochte je in de buurt zijn, kun je er best even langswippen. Campeche is zeker geen moetje, maar een leuk ‘magje’.

 

En dan nog: paradijsje Isla Holbox en het roze meer Las Coloradas

Het schijnt er heerlijk laid back te zijn en de sfeer relaxed en Caribisch: isla Holbox. Tijdens mijn rondreis door Mexico sloeg ik Holbox over, maar dit eilandje is de eerste plek voor een volgende reis naar Mexico. En dan ga ik ook richting Las Coloradas. Een vissersdorpje in het noorden van Yucatán gelegen aan een enorm roze meer, dat ik ook oversloeg en ik weet echt niet waarom. Het meer is roze doordat er een roze algsoort in leeft; dezelfde soort die flamingo’s hun roze kleur geeft. Is dat niet bijzonder?

 

Hoe kom in je in Yucatán Mexico?

Mexico is een heel populair vakantieland en dus gaan er vanuit allerlei Europese vliegvelden dagelijks vluchten richting Cancún.

Vliegen naar Cancún? Boek je vliegticket via Momondo

 

 

Rondreizen door Yucatán?

Het schiereiland van Mexico is heel goed begaanbaar. Het landschap is vrij vlak, de wegen liggen er goed bij en zijn niet druk. Prima dus om er met een huurauto rond te reizen, zoals ik dat vier weken lang deed.

Auto huren? Huur je auto bij Sunny Cars met all-in verzekering

Huur je auto Sunnycars

 

Overnachten in Yucatán

Ga je een rondreis door Yucatán maken, boek dan heel gemakkelijk je kamers ter plekke. Leg niet alles al van tevoren al vast, it takes away the fun.

Overnachten in Yucatán? Boek je kamer bij Booking.com

Booking.com

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Mexico en Belize? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELENOVER MEXICO

Share via
Copy link
Powered by Social Snap