In Yucatán in Mexico bestaat een bijzonder fenomeen: cenotes. Als je tijdens je bezoek aan Mexico eens op een andere plek wil zwemmen dan in zee, ga dan zwemmen in een van de vele cenotes. Er zijn er wel drieduizend in alleen Yucatán en een paar zijn veilig om te zwemmen. Maar wat is een cenote en welke zijn dan het leukst om te zwemmen? Lees gauw verder, want dit zijn drie mooie cenotes Mexico.

 

 

MOOIE CENOTES MEXICO

 Zwemmen in drie heerlijke cenotes in Yucatán 

Anders dan allerlei spectaculaire theorieën doen vermoeden (ingeslagen meteorieten en dergelijke) is een cenote een vrij simpel natuurverschijnsel. Een cenote is een grot die vol staat met water. Ze zijn ontstaan doordat er water door ondergrondse rivieren naar zee stroomt bij gebrek aan bovengrondse rivieren. Op sommige plaatsen wordt de grond dan poreus en zakt weg waardoor er gaten ontstaan: sinkholes, zinkgaten oftewel cenotes. Voilà.

Er zijn er dus een heleboel en vast ook een heleboel mooie en toch heb ik er maar drie bezocht. Ik vind zwemmen best leuk, maar ook weer niet zo leuk dat ik alle mogelijke cenotes gezien moet hebben. Tijdens mijn rondreis slash roadtrip door Mexico zijn ze desalniettemin een onverwacht leuke bijkomstigheid; ik vind ze in het echt nog spectaculairder dan ik vooraf had gedacht. Bij alle drie de cenotes maak ik een zwempje en da’s echt heerlijk en lekker verkoelend. Dit zijn de drie prachtig mooie cenotes Mexico.

Lees ook: Route & planning: roadtrip door Mexico (Yucatán)

 

1. Gran Cenote

Vlakbij Tulum ligt de mooiste cenote van Mexico: de Gran Cenote. Vanuit Tulum kun je er zelfs op je fiets naar toe! Trek je zwempak aan, bind je zwemspullen onder je snelbinders en ga lekker een ochtendje zwemmen in de Gran Cenote. Vergeet ook niet om je snorkelset mee te nemen en mocht je helemaal los willen gaan, weet dan dat je er ook kunt duiken. Er zwemt van alles en er is onder water van alles te zien. De Gran Cenote is wel echt een van de mooiste cenotes in Mexico.

 

2. Cenote Samulá

Valladolíd is uitvalsbasis voor een heleboel plekken en ook voor twee prachtige cenotes. Cenote Samulá en XKeken liggen vlakbij elkaar, er ligt letterlijk slechts een straat tussen, dus je kan ze heel fijn in een keer bezoeken. Samulá is mijn eerste kennismaking met cenotes en bij binnenkomst kijk ik m’n ogen uit. Samulá heeft maar een kleine opening van boven, waardoor er heel mooi een lichtstraal naar binnen schijnt. Terwijl je vanaf de ingang over de trappen naar beneden wandelt heb je steeds een ander uitzicht op en in de grot en eenmaal beneden plons je zo in het water. Echt fenomenaal.

 

3. Cenote XKeKen

Tegenover cenote Samulá ligt cenote XKeken. Je steekt even de straat over en je bent er. Anders dan Samulá is het ‘bad’ van XKeken iets minder rond en hangen de pegels (stalactieten) zo ongeveer in het water. Super indrukwekkend. Het ‘plafond’ is bovendien redelijk dicht met een klein doorkijkje, waardoor de grot behoorlijk donker is. Hoe bijzonder. En kijk eens naar de mooie kleuren van het gesteente. XKeken is misschien iets minder overzichtelijk en daardoor gevoelsmatig minder geschikt om te zwemmen dan Samulá, maar wát een prachtige grot.

 

Meer informatie over cenotes

  • Op het Mexicaanse schiereiland Yucatán zijn meer dan 3000 cenotes; 1400 zijn bestudeerd en geregistreerd (bron: Wikipedia);
  • Bijna alle cenotes liggen ondergronds, een paar liggen als vijvers of meren echter aan de oppervlakte;
  • Vanuit de Gran Cenote is een ondergronds gangenstelsel ontdekt en onderzocht. Deze ondergrondse rivieren, grotten en cenotes monden uit in de Caribische Zee bij Tulum, aan de Rivièra Maya;
  • Cenotes waren en zijn heilige plekken voor de Maya’s; zij werden gezien als toegang tot de onderwereld. Ze werden gebruikt als offerplekken en er werden zelfs mensen geofferd;
  • Bij de beroemde Maya-site Chichèn Itzá ligt de prachtige cenote Ik kil;
  • De namen van de (meeste) cenotes zijn Maya’s;
  • Voor de meeste cenotes moet je entree betalen om naar binnen te mogen;
  • Andere mooie cenotes zijn Dos Ojos (Twee Ogen) dichtbij Tulum, Casa Cenote (een meertje aan de oppervlakte) en Palomitas in de buurt van Valladolid, die nog vrij onontdekt is.

Vliegen naar Mexico? Vind je vliegticket bij Momondo of Skyscanner

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Mexico? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER MEXICO

Share via
Copy link
Powered by Social Snap