Puglia is de regio in de hak van de Italiaanse laars en is een van de zuidelijkste regio’s van Italië. Apulië – zoals Puglia in het Nederlands wordt genoemd – heeft een redelijk vlak landschap en kenmerkt zich door schitterende vooral witte dorpen en stadjes en heerlijke stranden. Puglia is zo’n plek die al eeuwen op mijn wishlist stond en in juni 2019 ging ik. Ik maakte een rondreis met huurauto van twee weken, waarvan de laatste week in de hak (en de eerste in de buurt van Napels en de schitterende Amalfikust) en ik reed langs de allermooiste plekjes. Dit zijn de mooiste Puglia bezienswaardigheden.

Lees ook:

→ Roadtrip Zuid-Italië: van de Amalfikust naar Puglia

→ Amalfikust Italië: mooie plekken en things to do

 

 

PUGLIA
BEZIENSWAARDIGHEDEN

De mooiste plekken, stranden en plaatsen in Puglia Italië

Wie zich gaat verdiepen in Puglia zal al gauw merken dat er nog helemaal niet zoveel over geschreven is. En dat is fijn, want dat betekent dat de regio nog vrij onontdekt is en echte ontdekkingsreiziger die ik ben, vind ik dat juist heerlijk. De plek is nog niet afgeladen met toeristen en weet je hoe heerlijk dat is in een land als Italië? Ik ontdekte een paar supermooie plekken in Puglia die ik heel graag met je wil delen. Dit zijn de mooiste Puglia bezienswaardigheden.

Vliegen naar Puglia (Bari of Brindisi)? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

Puglia landschap

 

1. Het doolhof van het oude Bari

Voordat ik voet aan land zette in de hoofdstad van Puglia, dacht ik dat Bari een typische havenstad was, waar niet zoveel te beleven valt, maar boy, was I wrong! Bari is leuk! Het is een heerlijk Italiaanse stad, waar nog een echt authentiek Italiaanse sfeer hangt, als je een beetje snapt wat ik bedoel. Want de oude binnenstad is een labyrint aan dwars door elkaar heen kronkelende steegjes, die overdekt zijn met waslijnen waar lakens, shirts en onderbroeken hangen te drogen.

Oude Italiaanse mannetjes en vrouwtjes zitten buiten naast hun voordeuren in diezelfde steegjes een sigaretje te roken, met elkaar te praten met een passie alsof hun leven ervan af hangt of de typische Pugliaanse oortjespasta te maken. Het leven in Bari en vooral het oude centrum gebeurt op straat, pardon in de smalle steegjes, en je voelt je écht een buitenstaander of misschien zelfs wel een indringer als je onder hun was door en langs hun voordeuren struint.

Af en toe kom je uit op een pleintje met een kerk of basiliek (weet iemand het verschil?) en dan loop je weer een steegje in in de hoop dat je nu op een andere plek uitkomt, maar voor je het weet passeer je weer die groep mannen die nog steeds met handen en voeten met elkaar staan te kletsen. In het oude centrum van Bari voel je het echte Italië, zoals je je dat misschien kunt voorstellen en buiten het oude centrum is het nieuwe centrum en dat is dan weer totaal anders. Brede autoloze avenenues vol terrasjes en bankjes met aan weerszijden de grote winkels, dus ook voor een dagje shoppen ben je in Bari gewoon op het juiste adres. Echt, gaat dat zien, het is er zó leuk!Bari Puglia

 

Zwemmen en struinen in Polignano a Mare

Onder Bari ligt de kustplaats Polignano a Mare en dat is zo’n plek waarvan ik zou zeggen dat je hem niet mag overslaan als ik die uitdrukking niet al veel te vaak had gebruikt, maar toch zeg ik dat je hem niet mag overslaan. Want Polignano is prrrrachtig! Serieus, by far mijn favoriete plaatsje in heel Apulië. Het ligt aan zee (a mare betekent aan zee) en ook hier kronkelt het van stegen en pleinen en het mooie is dat je af en toe zonder dat je het weet zomaar bij een fenomenaal uitzichtpunt uitkomt waar je mond van openvalt.

En dan is het wachten, want ook al is Polignano niet overladen met toeristen, er zijn er heus een paar en die staan natuurlijk allemaal tegelijkertijd van het uitzicht te genieten. En zodra er iemand weggaat, grijp je meteen je kans op een mooi plekje. Het heldere water dat tegen de rotsen aan klotst, de kustlijn die volgebouwd is met typisch Italiaanse huizen en gebouwen en is dat in de verte, ginds voorbij de horizon, nou land? Serieus, Polignano is heerlijk!

De gebouwen zijn allemaal wit, af en toe word je vergezeld door een straatkat (of -poes) en de terrasjes zijn klein maar fijn. Geen grote groepen mensen, geen overvolle luide plekken en al helemaal geen touringcars, maar gewoon een rustige typisch Italiaanse plaats waar je het echte authentieke leven kunt voelen en proeven. O! En het strand natuurlijk, want dat is er ook in Polignano. Er zijn er verschillende in de omgeving, dus neem je zwembroek mee als je gaat, want je kunt er heerlijk afkoelen. Het magnifieke strand op de foto’s is Lama Monachile Cala Porto, goed te zien en fotograferen vanaf de brug Ponte di Polignano. Een van de mooiste Puglia bezienswaardigheden als je het mij vraagt!

 

Eeuwenoud Monopoli

Een ander plaatsje in beetje dezelfde strekking als Polignano is Monopoli. Die naam kennen we natuurlijk van het beroemde bordspel, maar het is ook een heuse stad in Puglia. En wat voor een. Ook hier zijn de gebouwen veelal wit, is het centrum eeuwenoud en ligt het ook nog eens pal aan zee. Monopoli is net als de hele regio nog zo heerlijk onontdekt, waardoor je er op je dooie gemakje kunt ronddwalen, een ijsje kunt eten aan het haventje vlak achter het centrale plein waar tussen drie en zeven uur bijna alle terrasjes gesloten zijn.

Je proeft en voelt ook hier het echte leven, omdat je je midden tussen de locals bevindt. Doen zij een siesta ‘s middags, dan doe jij dat ook. Sterker nog, je zal wel moeten. Op de paar terrasjes die openblijven vind je alleen wat hardleerse toeristen; de enige Italianen die je ziet zijn de jongens en meiden in de bediening. De rest slaapt. Ten zuiden van Monopoli vind je een paar mooie stranden met strandtenten, dus ook hier geldt neem je zwembroek mee.

 

La Citta Bianca Ostuni

Over witte stadjes gesproken: Ostuni spant de kroon en heeft ook letterlijk als bijnaam Witte Stad, Citta Bianca. In Ostuni vind je ook steegjes en pleinen, maar ze kronkelen net iets minder en zijn anders dan de andere plaatsjes in Puglia. Ostuni ligt op een heuvel, er zijn hoogteverschillen, waardoor je soms omhoog en soms omlaag wandelt, er is een groot centraal plein (het Piazza della Liberta) waar je heerlijk kunt neerploffen voor een cappuccino.

De stegen en weggetjes in het centrum gaan soms ineens over in trappen, er is een grote kathedraal die niet eens op een echt plein staat en soms kom je opeens uit op een open plek met mooie uitzichten. Ostuni ligt niet aan zee, dus je badpak kun je thuis laten, maar dat hoeft ook niet, want het is een adembenemend mooi stadje en een van de mooiste Puglia bezienswaardigheden (en mag je dus niet overslaan tijdens je bezoek aan Puglia, maar dat wilde ik niet meer zeggen omdat ik dat al zo vaak zeg).

 

Bezoek (en overnacht in) een trullo (meervoud trulli) in Alberobello

Een van de redenen waarom ik zo graag eens naar Puglia wilde: de trulli! Trulli (enkelvoud: trullo) zijn kleine, witte, ronde, typisch Pugliaanse huisjes met puntige grijze daken. Ik kreeg er een beetje een knibbel knabbel knuistje-gevoel bij, want ze zijn zó schattig en lieflijk dat je er meteen eentje voor jezelf wil. De meeste trulli vind je in de plaats Alberobello in het binnenland van Puglia. Maar ook in de omgeving van Alberobello, in de Valle d’Itria (Itriavallei) en de rest van de streek kom je ze, weliswaar in mindere mate, tegen.

Maar wat zijn trulli precies? Trulli zijn huizen van kalksteen (dus geen cement) en zijn daardoor niet bepaald stevig. Precies de reden waarom ze überhaupt werden gebouwd. Zo rond het jaar 1500 waren de belastingen in het Koninkrijk Napels, waar Puglia toen onder viel, heel hoog. Wanneer belastinginners langskwamen om belastinggeld op te halen, konden de bewoners van de trulli de huizen razendsnel verplaatsen. Eerlijk is eerlijk, het is goed gevonden en een effectieve manier om belasting te ontlopen.

Van de huizen die er tegenwoordig nog staan zijn de meeste dus origineel en ze worden zelfs nog bewoond. Wel zijn ze verstevigd (ik denk met cement) om ze wat stabieler en veiliger te maken. Belastinginners zie je er in ieder geval niet meer, dus die angst is geweken. Voor UNESCO zijn ze niet onopgemerkt gebleven; heel Alberobello is opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Lees ook: Werelderfgoed in Alberobello: het trulli paradijs van Puglia

→ Tip: Je kan overnachten in een trullo! Boek je trullo bij Booking.com

Alberobello Puglia

 

Overblijfselen van Romeinen en Grieken in Lecce

Lecce is de zuidelijkste stad in Puglia en dé plek in de regio waar de Romeinen opeens de hoek om komen kijken. Al wandelend door het oude centrum loop je bijvoorbeeld opeens tegen een ondergronds amfitheater op en zo zijn er nog meer nederzettinkjes van de aloude Romeinen. Verwachtte ik er vooraf niet zo veel van, vond ik het uiteindelijk toch jammer dat ik maar zo kort ben gebleven. Want er is zoveel te zien en zo jammer want ik had me gewoon niet goed genoeg voorbereid.

Lecce ligt in de Salento, het allerzuidelijkste stukje van Puglia en is al in de zevende eeuw vóór Christus ontstaan, maar ook in de zestiende eeuw werd er flink gebouwd. De stad heeft twee bijnamen: het Florence van de barok en het Athene van Apulië en dat dekt beide tijdperken. Een beetje Toscane in Puglia kun je dus wel stellen, want ook daar komen de oudheid en Renaissance samen. Afijn, een heel mooi stukje geschiedenis dus op het vlakke land van Puglia tussen de citrusbomen en olijfgaarden.Lecce Puglia

 

Zonnebaden en naar het olijvenmuseum in Gallipoli

Ben je in de Salento en wil je naar het strand? Ga dan naar Gallipoli. Gallipoli is een stadje dat ooit gesticht is door de Grieken (poli betekent stad in het Grieks), die in hun tijd een deel van Zuid-Italië bezaten. Tijdens mijn reis door Puglia bezocht ik Gallipoli alleen voor het strand, maar de stad heeft nog veel meer te bieden. Een kathedraal, een klooster, een museum waar de geschiedenis van het belang van olijven voor de regio wordt herleefd, een Griekse fontein die eigenlijk helemaal niet Grieks blijkt te zijn en zelfs een kasteel. Ook zonder strand is Gallipoli meer dan de moeite waard.olijfbomen Puglia

 

Niet in Puglia: De prehistorische Sassi in stokoud Matera

En dan last but not least de allerbijzonderste plaats van dit artikel: Matera. Even een kanttekening, want Matera ligt officieel niet in Puglia en hoort dus eigenlijk niet bij de Puglia bezienswaardigheden maar in de regio Basilicata, maar ik noem hem toch, omdat ie te speciaal is om onbenoemd te laten. Matera is namelijk een van de alleroudste steden van Europa en stamt zelfs uit de prehistorie. De bekendste bezienswaardigheid van Matera zijn de Sassi. Sassi zijn bergwoningen of beter gezegd: woningen gehouwen uit bergen en die zijn tot de dag van vandaag bewaard gebleven.

De Sassi in Matera zijn nog steeds intact en worden zelfs gebruikt. Het moderne deel van Matera is ‘gewoon’ een hedendaagse stad, maar als je naar het uitzichtpunt loopt en je ver over de Sassi kunt kijken, dat stokt je adem even. Wát bijzonder! En dat dat allemaal bewaard is gebleven. Je kan gewoon door de Sassi lopen en de gebouwen zijn zelfs nog in gebruik. Je kan er cappuccinootjes drinken en antipasti eten, maar je kan je vooral laten bewonderen door de prehistorische gebouwen waar je op je dooie gemakje tussendoor kunt wandelen.

In de Sassi ben je steeds bang om te verdwalen. Het is een labyrint van steegjes, trappen en gebouwen. Soms klim je omhoog en op andere momenten daal je weer af, waardoor je nooit exact weet waar je precies bent. Maar dat maakt niet uit, want zo kun je je juist laten meevoeren door de straten die door stokoude anchestors ooit, dui-zen-den jaren geleden, zijn aangelegd. Wauw! Matera is wat je noemt echt spectaculair en ben je in Puglia, neem dan sowieso even die afslag naar de naastgelegen regio, want die Sassi moet je gezien hebben.

 

Meer Puglia bezienswaardigheden

Och jongens, wat vond ik het heerlijk in Puglia en ik had eigenlijk nog meer willen zien van alle Puglia bezienswaardigheden. Meer van Lecce en Gallipoli bijvoorbeeld, maar ook zijn er genoeg buitenactiviteiten te ondernemen. Fietsen en wandelen door olijfgaarden bijvoorbeeld en wat dacht je van steden als Brindisi, Locorotondo, Tarente en Otranto? Of iets noordelijker, zelfs boven Bari waar het plaatsje Vieste op een schiereilandje ligt? Ik bezocht deze plekken niet, maar ze horen zonder twijfel bij de mooiste Puglia bezienswaardigheden.

Italië is een groot openluchtmuseum. Er is zóveel te zien en te beleven; het is bijna niet normaal hoeveel schatten er in dat land verscholen liggen. En dan is er ook nog zoveel natuurpracht als de stranden, de olijfbomen, de citrusbomen, het is gewoon teveel om op te noemen. Ja, ik ben verliefd op Italië en nee, dat komt niet eens doordat er de knapste mannen ter wereld wonen. En da’s nie eens waar, want gewoon in Amsterdam wonen er ook een heleboel.

 

Hoe kom je in Puglia?

Puglia ligt in de hak van de Italiaanse laars en is dus vanuit Nederland behoorlijk ver om met de auto te bereiken. Maar niet getreurd, want Puglia heeft twee vliegvelden: Bari en Brindisi.

Vliegen naar Puglia? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

Auto huren in Puglia

De beste manier om Puglia te ontdekken is met de auto. Vind je het vanuit Nederland te ver rijden (snap ik)? Huur dan ter plekke een auto.

Auto huren in Bari? Huur je auto in Bari bij Sunny Cars

Autohuur Italië

 

Waar te verblijven in Puglia?

Tijdens mijn weekje in Puglia verbleef ik op twee verschillende plekken: In Bari en in Lecce. De noordelijkste plaatsjes ‘deed’ ik vanuit Bari en de zuidelijke vanuit Lecce. Prima te doen! De afstanden in Puglia zijn niet supergroot, waardoor één uitvalsbasis ook prima kan voor alle Puglia bezienswaardigheden.

Overnachten in Puglia? Boek je kamer bij Booking.com

→ Tip! Slaap een nachtje (of je hele verblijf) in een trullo in Alberobello!


Booking.com

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Italië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap