De afgelopen tijd heb ik opvallend vaak de vraag gekregen wie toch al die foto’s van me maakt wanneer ik reis. Ik reis en leef alleen, dus hoe kan ik zoveel foto’s hebben waar ik zelf opsta? Wie maakt dan al die foto’s? De mensen die denken dat ik stiekem een fotograaf bij me heb, die moet ik teleurstellen, want niets is minder waar. Er zijn namelijk een he-le-boel manieren om alleen te reizen en toch zelf op de foto te staan en dit zijn een paar van die manieren.

Lees ook: SOLO REIZEN VOOR BEGINNERS | 12x tips & tricks voor je (eerste) soloreis

 

 

FOTO’S MAKEN ALS JE ALLEEN REIST

Tips om zelf op de foto te komen als je solo reist

 

1. Maak selfies

Ik geloof dat ik eind jaren ’90 al mijn eerste selfies maakte. Met een wegwerpcamera waar een filmrolletje inzat en die ik dan bij de Schlecker liet ontwikkelen en dus pas dágen later kon zien hoe de foto’s gelukt waren (of mislukt waren). Het was echt idiote ijdelheid ten top en het ziet er nog steeds wel een beetje overdreven ijdel uit wanneer iemand z’n mooiste prodent-lach opzet en zichzelf vastlegt op z’n camera of telefoon. Maar als je zelf bij op de foto wil staan, zul je toch echt af en toe moeten, zoals op deze foto’s in Patagonië en in Mexico. Na een paar keer is de schaamte echt wel voorbij en je zult bovendien merken dat je écht niet de enige bent.

Selfie solo reizen

Selfie in Argentijns Patagonië

Solo reizen foto

Selfie in Mexico bij Maya tempel Uxmal

Selfie solo reizen

Op het strand in de Algarve, Portugal

 

2. Gebruik de zelfontspanner

Ben je op een mooie plek en wil je een foto maken waar je zelf helemaal bij op staat (dus geen selfie van alleen je hoofd)? Gebruik dan de zelfontspanner. Zet je camera of telefoon op een plek en check hoe de foto eruit moet gaan zien, druk op de knop en snel je naar de plek waar jij wilt staan of zitten et voilà. Het lijkt dat een kind de was kan doen, maar da’s niet altijd zo.

Ik ben overigens niet per se fan van de zelfontspanner. Vaak kun je net niet de goede plek vinden om je camera op te zetten (te hoog, te laag, te scheef, noem maar op). Stel, je wilt je camera op een rots zetten om een foto van je te maken, zie dan maar eens een recht stukje rots te vinden om een rechte foto te krijgen. Bovendien fotografeer ik met mijn telefoon en die kan niet staan, dus moet ie altijd ergens tegenaan staan, waardoor het beeld nooit recht is, maar altijd iets achterover hellend. Ja, toestand hoor. Het is een optie, die zelfontspanner en werkt heus goed, maar dus niet altijd.

→ Tip, die ik nu meteen ook aan mezelf geef: gebruik een statief

 

3. Vraag iemand om een foto van je te maken

Het is misschien een inkoppertje voor foto’s maken als je alleen reist: iemand vragen om een foto van je te maken. Bijvoorbeeld iemand die je bent tegengekomen en met wie je optrekt, een tourguide of gewoon een random voorbijganger. Het is misschien een hobbel om te vragen, maar de meeste mensen willen je best even op de kiek zetten. Dat zou je zelf immers ook doen, toch? Sterker nog, vaak gebeurt het dat het je zelfs wordt aangeboden zodra iemand je ziet klooien met je camera.

Hou er wel rekening mee dat de foto dan vaak niet zo wordt zoals je hem zelf zou maken. Soms word je aangenaam verrast, maar meestal niet. De meeste mensen hebben de ballen verstand van fotografie (maar echt) en weten dus niet hoe ze een goeie foto moeten maken. Let op voordat je iemand vraagt waar degene zelf mee fotografeert, of hij/zij überhaupt fotografeert en of hij/zij er een beetje relaxed of aardig uit ziet. Er wordt weleens gezegd dat je het best een jong iemand kunt vragen, maar daar ben ik het niet per se mee eens.

Mijn beste tip: bepaal van tevoren zelf hoe je de foto wilt hebben en leg dat zo duidelijk mogelijk uit. Laat aan degene die je foto gaat maken zien wat je bedoelt en hoe je hem wilt. Misschien heb je wel een voorbeeldfoto die je kan laten zien zodat ze een duidelijk houvast hebben. Mocht het uiteindelijk tegenvallen, vraag dan gewoon de volgende voorbijganger. Het is misschien even awkward om die mensen aan te spreken, maar je krijgt er vaak wel een leuke foto voor terug en daar gaat het om. 

Foto's maken

Foto’s maken als je alleen reist: op Lanzarote, gemaakt door reisgenoot Isabella

Solo reizen foto's maken

Foto’s maken als je alleen reist. Op Mallorca

Solo reizen foto's maken

Foto’s maken als je alleen reist. In Sapa Vietnam, gemaakt door een Koreaanse reisgenoot

 

Foto’s maken als je alleen reist

Al met al is het bést een uitdaging om foto’s te maken als je alleen reist. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vaak genoeg ergens vertrek met het gevoel dat ik best wat meer foto’s zou willen hebben, maar je wordt er soms ook moe van om daar altijd maar zo mee bezig te zijn. En ook: hoe vaker en langer je reist, hoe minder je behoefte hebt aan foto’s maken, tenzij je fotograaf bent misschien. Je ervaringen blijven toch wel bewaard in je hoofd en je hart en in sommige gevallen is het maar goed ook dat er niets van is vastgelegd. Maak het niet een te groot ding en wees ter plekke vooral niet al bezig met hoe het album eruit moet gaan zien. Je zult beseffen dat het daar uiteindelijk helemaal niet om gaat.

 

Wil je ook solo reizen?

Maar heb je geen idee waar naar toe? Of waar je moet beginnen? Zou je graag in je eentje gaan backpacken, maar hoe dan? En waar dan? En wanneer? Ben je besluiteloos en aan het twijfelen over alles?

Ik help je!

Plan je 1 op 1 sessie in en ik help je met het vormgeven van je soloreis. Bestemmingen, tips, inspiratie, alles. Hieronder vind je mijn agenda waar je rechtstreeks je videocall boekt.

voor maar €37 incl. BTW

Ik spreek je gauw!

 

 


 

Meer over solo reizen? Lees ook:

ALLES OVER SOLO REIZEN

 

Meer reistips en inspiratie? Lees ook:

MEER REISINSPIRATIE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap