Als je mij wanneer dan ook had gezegd dat ik ooit zou gaan wonen in Palma de Mallorca had ik je echt niet zomaar geloofd. Want hoezo zou ik daar gaan wónen? Maar, ruim twee maanden geleden is het nu dat ik besloot om op het vliegtuig naar Spanje te stappen. Midden in de Nederlandse lockdown vlak na het weekend van Siberische kou met een negatief reisadvies vertrok ik tóch in mijn eentje naar het zuiden. En man, wat was dat de beste beslissing die ik in tijden had genomen.

En nu, na al die maanden in Palma durf ik wel te zeggen dat ik er inmiddels woon. Ik heb een appartement middenin de stad van waaruit ik mijn werk doe. Ook werk ik drie dagen per week in coworking pal aan de Rambla en ik kan wel zeggen dat het heerlijk is om te wonen in Palma de Mallorca. Waarom? De Spaanse sfeer, het zonnetje dat toch nog best geregeld schijnt, de ligging aan het strand, de geweldige haven waarlangs ik ‘s avonds m’n avondwandeling maak, de prachtige kathedraal en gewoon het redelijk relaxte leven. Wonen in Palma de Mallorca is een droom en als digital nomad kan ik dat gewoon werkelijkheid maken.

Lees ook: PALMA DE MALLORCA | Complete cityguide: álles voor je stedentrip

Update april 2022: ik woon inmiddels niet meer in Palma, maar ik mis de stad nog elke dag. Mijn nomad leven heeft me op andere plekken gebracht, maar je mag me álles over Palma en over Mallorca vragen.

 

 

14x favoriete dingen aan wonen in Palma de Mallorca

Omdat ik altijd veel reis wordt mij heel vaak gevraagd waar ik nog weleens zou willen wonen, maar ik ben niet zo van het ‘wonen’. Bij het woord wonen denk ik meteen aan heel veel vastigheid en gebondenheid en hoe fijn ik het ook vind om verbonden te zijn met mensen, zo onprettig vind ik het om vast te zitten op een plek. Dus tja, waar ik ooit nog zou willen wonen? Nergens. En tegelijkertijd dus overal. Zoals het al is. Ik woon inmiddels al drie jaar nergens. En dús overal.

Dat ik ooit voor langere tijd in Palma de Mallorca zou verblijven, dat had ik niet zo snel kunnen bedenken. Ik was pas één keer eerder op Mallorca en dat is nog niet eens heel lang geleden. Veel van het eiland kende en wist ik dus niet en de tijd die ik toen in Palma doorbracht was hooguit een paar uurtjes. Ik had dus geen idéé waar ik aan begon en of het wat zou zijn, maar gelukkig hou ik van een uitdaging en deze slaagde met vlag en wimpel. Op een tripje naar Nederland in mei na, ben ik hier voorlopig nog niet weg!

En nu krijg ik dus vaak de vraag of ik mij definitief ga vestigen in Palma, of ik hier voor altijd ga blijven en meer van zulke dingen. Maar ik denk niet in definitief of altijd, ik denk in het moment van nu. Zelfs het leven zelf is niet voor altijd en wat nu goed voelt kan over vijf jaar weer anders zijn. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Dus nee, niks definitief, niks voor altijd, maar voor nu geniet ik enrom van wonen in Palma de Mallorca! Waarom? Om deze 14 redenen.

 

 

Dit is waarom wonen in Palma de Mallorca zo leuk is!

Waarom het hier zo lekker is? Die vraag kun je beter omdraaien, want was is er niet fijn aan wonen in Palma? Een stad pal aan zee op een magisch eiland waar vaak de zon schijnt (maar niet altijd heb ik gemerkt), die gekenmerkt wordt door een prachtige kathedraal, een levendige boulevard en een sfeervolle binnenstad. Ik ben in twee maanden tijd nogal head over heals verliefd geworden op Palma. Dit zijn 14 dingen waarom wonen in Palma zo leuk is.

 

1. De idyllische binnenstad

Wat ik nooit heb geweten is dat de binnenstad van Palma echt een plaatje is. De stad werd door de Romeinen gesticht voordat iemand ooit van Jezus had gehoord om een paar jaar na Jezus’ geboorte overgenomen te worden door Arabieren. Zij noemden de stad Madina Mayurqa, waar de huidige naam Mallorca van is afgeleid. Er zijn nog steeds Arabische baden in Palma en naast de grote kathedraal staat nog steeds een Arabisch fort. Zo exotisch!

Als je door de straten en steegjes en over de pleinen van Palma struint zul je je af en toe verwonderen over de bijzondere gebouwen. Soms lijkt het alsof je in Barcelona bent (alsof Gaudí ook in Palma is geweest. O wacht, dat is ook zo!), het grote plein Plaza Mayor lijkt op het grote plein van Madrid en soms wandel je omhoog om vervolgens weer een paar trappen naar beneden te nemen. Het centrum van Palma is knus en gezellig, maar vooral ontzettend idyllisch. Een superfijne plek om te wonen.

 

2. Heerlijk wandelen en fietsen langs de boulevard

Wie weleens in Palma is geweest is vast niet ontgaan dat de stad aan zee ligt en omlijst wordt door een fijne boulevard. Geen plek met winkels en cafés, maar vooral een wandel- slash fietsboulevard. Zelfs als je totaal niet van sporten houdt, wordt je sportvuurtje aangewakkerd door alleen maar naar de boulevard te kijken. De fitste, mooiste en knapste mensen rennen er een rondje, fietsen op hun citybikes en op de iets bredere plekken worden complete workouts gedaan. Het kan niet anders dan dat je wilt meedoen en ook wilt knallen.

 

3. Palmbomen zijn overal!

Palmbomen zijn mijn lievelingsbomen en die vind je in Palma volop. Niet alleen op het strand, maar ook op de pleinen, aan de boulevard, langs de paseos en gewoon langs de weg. De stad is er zelfs naar vernoemd! Palmbomen staan voor tropisch, voor zon, voor zomer en warmte en dat het er in Palma van barst maakt het heerlijk om er te wonen.

 

4. Het strand is altijd dichtbij

Palma ligt pal aan zee en dus is het strand altijd dichtbij. Vanuit het centrum sta je binnen tien minuten met je voeten in het zand en dat wil je. Punt.

 

5. Palma heeft prachtige pleinen en passeos

Plaza Mayor, Plaza España, Plaza de la Reina, Passeig Born, Passeo Mallorca, La Rambla, de boulevard en de haven. Alle superlatieven die ik nu zou noemen, zouden deze plekken tekort doen. En ook al ben je heus niet elke dag op een plein te vinden, het is zó heerlijk om over de prachtige, typisch Spaanse plekken te paraderen dat ze zonder dat je het door hebt bijdragen aan het fijne wonen in Palma de Mallorca.

 

6. Palma heeft een prachtige kathedraal

Onder het mom van het oog wil ook wat, ook al draagt het niet per se in directe zin bij aan woongenot, noem ik hem toch: de prachtige kathedraal van Palma, La Seu. Hij is niet de reden om in Palma de Mallorca te gaan wonen, maar het is wel echt heerlijk om het enorme en bovendien stokoude gebouw te passeren. Met zeezicht aan de overkant voelt het soms als een droom en knijp ik mezelf soms om wakker te worden wanneer ik langs de Seu wandel en gelukkig gebeurt dat nooit. It’s all real.

 

7. Er zijn heel veel gezellige restaurants en terrasjes in Palma

Ik woon om de hoek van Plaza Mayor míddenin de stad en in een straal van 100 meter van mijn appartement zijn tenminste twintig terrassen en restaurants te vinden. Op het plein zelf, op de Rambla, op de Paseo Born, langs de Paseo Mallorca en op de tussenpleintjes waar de kronkelende straatjes op uit komen, terrasjes zijn overal. Of je nou alleen koffie wilt, een biertje, een Rioja, pinxtos of tapas; je hoeft nooit lang te zoeken voor een fijne plek in de zon. Heerrrrrrlijk! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de supergezellige wijk Santa Catalina aan de rand van het centrum. Daar zitten ze zo ongeveer op straat te borrelen. Zucht. La buena vida!

 

8. Wonen in Palma de Mallorca: lekker zonnetje

Het klinkt vast een beetje afgezaagd, want natúúrlijk is het op Mallorca heerlijk weer, dat weet iedereen. Maar wat niet iedereen weet, maar zich vást kan voorstellen is hoe dat heerlijke weertje bijdraagt aan je woongenot wanneer je in Palma woont. Want dat doet het. Ook al is het er in februari en maart heus nog geen zomer, als het een beetje meezit kun je met Pasen naar het strand of tenminste een terrasje pakken. Desnoods trek je een jas aan; het is nooit zo koud dat het helemaal niet kan.

 

9. Mooie dorpjes en baaien zijn altijd dichtbij

Mallorca is maar liefst zo’n 3600 vierkante kilometer en daarmee weliswaar het grootste eiland van de Balearen, maar klein genoeg om alles dichtbij te hebben. Als je de drukte van Palma zat bent wijk je heel gemakkelijk uit naar omliggende dorpjes, stranden en cala’s. Plaatsen als Soller, Valldemossa, Deia, Fornalutx, Lloseta, Lluc en zelfs Alcúdia en Pollenza zijn hooguit maar een uurtje rijden van Palma. Bovendien barst het op het eiland van de stranden en cala’s, waardoor je in de zomermaanden elk weekend een nieuw strand kunt ontdekken, dus nou ja, need I say more? Het is heerlijk wonen in Palma de Mallorca!

 

10. Citroen- en sinaasappelbomen overal

Voor wie dacht dat in Palma alleen palmbomen staan en sinaasappels alleen in Valencia groeien, think again! Hoewel de exotische bomen vooral buiten Palma staan, in de rustige omgeving rondom de dorpjes, vind je ze heus ook in Palma zelf. Op de een of andere manier vind ik de oranje bolletjes tussen het groene blad er enorm tropisch uitzien en kan ik er steeds van genieten als ik er weer eens eentje passeer. Overigens ook van de gele bollen. En nu rijst de vraag: welke kies ik voor in mijn (toekomstige) tuin? Een sinaasappel- of citroenboom? Dilemma. En zei ik nou mijn toekomstige tuin? Ik?

 

11. De bergen zijn ook vlakbij

Bergen? Op Mallorca? For real? Jazeker. Hoewel de stranden en cala’s van Mallorca prachtig zijn is er aan de westkant van het eiland nog iets moois te vinden: het Tramuntana gebergte. Zodra je Palma aan de noordkant uit rijdt zie je de eerste bergtoppen al voor je. Je kunt er hiken, sneeuw zien (zelfs als je ‘s ochtends nog op het strand lag) of gewoon genieten van je uitzicht, het maakt niet uit. Er lopen officiële wandelroutes, er liggen talloze bergdorpjes verscholen tussen de heuvels en op sommige plekken heb je van bovenaf magistraal uitzicht over zee.

 

12. Veel sporten in Palma

Ik liet het eerder al doorschemeren, maar in Palma houden ze van sporten. Langs de boulevard, rondom de kathedraal of ergens langs de weg, het lijkt alsof niemand niet sport. De dinsdagen op Mallorca heten voor mij Súper Martes, wat super dinsdag betekent. Elke dinsdag om 19 uur vind je me ergens rondom de kathedraal enórm uit te sloven in m’n gymbroek en Nikes. In Nederland zou ik dat zwaar overdreven vinden, maar in Palma doe je dat gewoon En weet je, ik ben zelfs weleens op de padelbaan te vinden om een balletje te slaan. Ik weet het, het moet niet gekker worden, maar in Palma is sporten leuker dan waar dan ook. Maar echt.

 

13. Wonen in Palma de Mallorca betekent Spaans leren (of Catalaans/Mallorquin)

Op Mallorca worden twee talen gesproken: Spaans en Mallorquin (een dialect van het Catalaans). Nu ben ik van de eerste taal een enorme fan en ik kan inmiddels bést een woordje mee kletsen, maar van die laatste hoef ik niet zoveel te weten eerlijk gezegd. Het klinkt als verkeerd Spaans en dan komen de klanken ook nog van achteruit de kelen van de mensen die het spreken en al met al is het niet bepaald charming. Maar geen nood, want wil je wonen in Palma de Mallorca en gewoon Spaans leren, dan zijn er zat taalscholen waar dat kan.

 

14. Digital nomad alert: Palma heeft veel goede plekken om remote te werken

En dan een dingetje van andere orde, maar minstens zo belangrijk: in Palma de Mallorca kun je heel goed remote werken. Het centrum barst van de coworkings (wát een uitvinding) waar je een werkplek kunt huren en je een dag achter je laptop kunt kruipen. Ja, zonde als de zon schijnt, maar het strand loopt niet weg en de palmbomen al helemaal niet. Als je woont in Palma maakt het niets uit; je pakt de zonnestraaltjes dan gewoon in het weekend mee.

Lees ook: DIGITAL NOMAD | 2x toffe steden in Spanje om remote te werken

 

Naar Palma

  • Als je gaat wonen in Palma is het uiteraard belangrijk om een fijn appartement/huis te hebben. Je vindt je appartement voor lange termijn op de site Idealista; een soort Funda in Spanje (en Portugal en Italië trouwens ook). Geen spon. Ook via AirBnB kun je heel gemakkelijk een fijn appartement vinden, ook voor lange termijn;
  • Leuke wijken in Palma zijn de oude binnenstad en Santa Catalina;
  • Palma is de hoofdstad van Mallorca en hoort dus bij Spanje;
  • Het NIE nummer is een Identificatienummer voor Buitenlanders die in Spanje wonen, maar geen Spaanse nationaliteit hebben. Dit nummer heb je nodig als je langer dan drie maanden in Spanje gaat wonen. Het is vergelijkbaar met het BSN in Nederland;
  • Ben je digital nomad en ga je een tijdje wonen in Palma? Dan kun je een speciaal digital nomad visum aanvragen;
  • Hoe kom je in Palma (PMI)? Met het vliegtuig! Het is iets meer dan twee uur vliegen, dus twee keer knipperen en je bent er. Je vliegticket vind je via Skyscanner;
  • Palma bezoeken als citytrip? Zeker doen! Hier vind je je complete Palma Cityguide.Voor je citytrip boek je hier je hotel in Palma.

 

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Spanje en Mallorca? 

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap