De Algarve heeft een kustlijn van ongeveer 150 kilometer lang en ook nog een fascinerend binnenland, waardoor je echt wel even de tijd mag nemen om de hele regio ontdekken. Veel bezoekers komen vooral naar de Algarve voor de ge-wel-dige kust met enorme rotspartijen en heerlijke stranden. De Algarve is een van de mooiste bezienswaardigheden Portugal en dat heeft de regio te danken aan het klimaat, de grillige kustlijn en de natuurpracht. Zet je schrap, want hier komt mijn top 5 met de mooiste Algarve bezienswaardigheden.

 

 

ALGARVE
BEZIENSWAARDIGHEDEN

Hoogtepunten Algarve in Portugal tijdens een roadtrip

Maar voordat we ingaan op de mooiste Algarve bezienswaardigheden, eerst een paar feiten over deze mooiste kust van Europa. De Algarve ligt in Zuid-Portugal en loopt van oost naar west. Vooral het westen is geweldig door de ruige kust en de vele stranden, maar ook het oosten van de Algarve met zijn kleine dorpjes en eilandjes is de moeite waard. Het klimaat in de Algarve is een middellands zeeklimaat, waardoor het er het hele jaar gemiddeld boven de 15 graden is en het er nooit vriest en dus het hele jaar geschikt is om te bezoeken. Heb je je besluit genomen om naar de Algarve te gaan? Goed idee!

→ De Algarve als onderdeel van een rondreis of roadtrip door Portugal? Op reisblog Corners of the World vind je inspiratie over een roadtrip door Portugal

Algarve

 

MOOISTE PLEKKEN ALGARVE PORTUGAL

Over smaak valt over het algemeen niet te twisten, maar aan de Algarve is het bijna niet mogelijk om enorm van mening te verschillen over haar schoonheid. De grilligheid en het pure leven spreken tot de verbeelding en dan vooral een paar plekken in het bijzonder. Er zijn een heleboel bijzondere bezienswaardigheden Algarve en die lopen uiteen van strand tot rotsformaties en eilandjes langs de kust. Dit zijn de vijf mooiste plekken Algarve!

Lees ook:
PORTUGAL | 4x mooiste plaatsjes in de Algarve

 

Auto huren in de Algarve

De beste manier om de Algarve te ontdekken is per auto. Vanuit Nederland zijn het flink wat kilometers naar Zuid-Portugal, dus het is aan te raden ter plekke een auto te huren. Autorijden in Portugal is veilig en de wegen zijn over het algemeen goed begaanbaar. Tijdens mijn weekje in de Algarve huurde ik een auto en toerde ermee langs de hele kust en dus ook alle bezienswaardigheden. Heerlijk!

Lees ook:
AUTOHUUR | Alles wat je moet weten wanneer je op vakantie een auto huurt (+7 HANDIGE TIPS!)

 

1. Praia da Marinha

Bezienswaardigheid in de Algarve: prachtig strand

Praia betekent strand in Portugees en al rijdend door de regio zie je geregeld borden met bewegwijzering richting praias of naar een specifieke praia. Er zijn er énorm veel, maar voor mij springt Praia da Marinha er wel echt uit. Met zijn enorme goudkleurige rotspartij, rotsblokken in het water, fijn zand en heerlijk water om in te zwemmen is dit fotogenieke strand een van de mooiste plekken Algarve.

Om op het strand te komen is er een trap naar beneden, maar voordat je deze tocht maakt, loont het om bovenaf een wandeling te maken over de enorme rots heen. De mooiste uitzichten ontstaan op verschillende plekken vanwaar je geweldige foto’s kunt maken of… gewoon even kunt gaan zitten en genieten. Ik deed het en vond dat nog fijner dan het strand zelf.

Lees ook:
Mooiste strand van de Algarve: Praia da Marinha

Praia da Marinha Algarvemooiste plekken Algarve Praia Da MarinhaPraia Da Marinha Algarve

 

2. Cabo de São Vicente

Kaap op het zuidwestelijkste punt van Europa

Kaap Sint Vincent is een kaap in het meest zuidwestelijke punt van de Algarve, van Portugal en zelfs van heel Europa. Vanaf de 50 meter hoge klif kijk je enkel uit op de enorme Atlantische Oceaan die duizenden kilometers verderop aanlandt in Amerika. De plek wordt niet voor niets het einde van de wereld genoemd. Het is een van de mooiste bezienswaardigheden van de Algarve en van heel Zuid-Portugal.

Met mijn 1,58m ben ik sowieso niet bepaald groot, maar bij Cabo de São Vicente voel je je kleiner dan klein. De enorme klif is reusachtig wat ervoor zorgt dat maakt het een heel bijzonder plekje. De rood-witte vuurtoren die parmantig staat, is inmiddels ruim 150 jaar oud en is ooit gebouwd op de fundering van een klooster. Als je in de Algarve bent, mag je deze plek ab-so-luut niet overslaan.

→ Tip! Bezoek ook even de bradwursten-kraam die langs de weg staat en geniet von eine letzte Bratwurst vor Amerika.

 

3. Ponta da Piedade

Grillige rotsformaties in zee van de Algarve

Over de mooiste plekken Algarve gesproken. Rotsen en kliffen zijn toch wel de meest iconische landschappelijke kenmerken van de Algarve. Bij Ponta da Piedade vind je dé typische kliffen die de regio zo beroemd maken. Vanuit het stadje Lagos aan de westelijke kant van de kust rij (of loop) je gemakkelijk naar de enorme rotspartijen.

Bovenlangs is het uitzicht al fenomenaal en vanaf verschillende punten ontdek je telkens iets anders in de rotsen. De terracotta/geelachtige kleur met eronder azuurblauw water maken deze plek een lust voor het oog. Neem de trap naar beneden, blijf af en toe staan en verwonder je over de plek waar je je op dat moment begeeft. De rotsen van Ponta da Piedade zijn echt prachtig.

Tip! Je kunt ook met een boot(je) richting Ponta da Piedade, zodat je de klif en rotsen vanaf het water kunt zien.

Lees ook:
Prachtig Ponta da Piedade aan de Algarve in Portugal

Algarve Ponta da Piedade

 

4. Praia Dona Ana

Algarve bezienswaardigheden: fijn strand met rotsen in zee

Aan de andere kant van Ponta da Piedade ligt Praia Dona Ana. Een van de fijnste stranden van de Algarve vol grote rotsblokken in het water. Het strand zelf is omgeven door een enórme klif waarop helaas een hotel gebouwd is. Met de beroemde trap naar beneden ben je binnen no time op het drukke, maar mooie strand.

Strandbedjes en lifeguards zijn allemaal aanwezig, zodat het veilig zwemmen is. Door de iconische rotsen in het water hoef je je in ieder geval niet tegen te laten houden om een duik te nemen in het heldere water.Praia Dona Ana Algarve Algarve Praia Dona Ana

 

5. Eilandjes in Oost-Algarve

Mooiste plekken in de Algarve

Dan het minder drukke en minder toeristische oosten van de Algarve. De oostkust is minder grillig en er zijn minder rotsen, maar het is er rustig, het landschap is mooi en hoort daardoor echt bij de mooiste plekken Algarve. Onder hoofdstad Faro ligt een eiland, Ilha da Armona (Armona eiland). Iets oostelijker, onder de stad Tavira ligt Ilha Tavira (Tavira eiland). Ilha betekent eiland en beide eilanden worden van het vaste land gescheiden door het natuurpark Ria Farmosa.

Ilha Armona is met een ferry te bereiken via het knusse plaatsje Olhão. Na ongeveer tien minuten op de boot ontdek je al gauw dat Armona echt een laidback eilandsfeertje heeft. Er staan tal van (vakantie)huisjes op het eiland. Loop eens door naar achter, naar het zuiden van het eiland. Het strand waar je uitkomt is prachtig en heerlijk en helemaal niet druk!

Ilha Tavira is groter en langer dan Ilha Armona. Er zijn verschillende stranden te ontdekken en Praia do Barril (Barril strand) is toch wel een heel fijn strand om een middag te vertoeven. Strandbedjes en parasolletjes zijn hier tegen een vergoeding de hele dag te gebruiken. Neem ook eens een kijkje in het plaatsje Santa Luzia. Heel knus en gezellig!

Ilha Armona AlgarveAlgarve Ilha TaviraAlgarve Ilha Armona

 

Meer over de Algarve?

→ In het artikel van Linda van reisblog Travellers of the World lees je over haar hoogtepunten in de Algarve: Wat te doen in de Algarve? De beste tips en bezienswaardigheden

 

Hoe kom je in de Algarve?

De Algarve ligt in Zuid-Portugal en is vanuit Midden-Nederland ongeveer 2400 kilometer. De plaats Faro ligt ongeveer in het midden van de 150 kilometer lange kustlijn en heeft een vliegveld. Om van A naar B te komen kun je het best een auto huren. Sunny Cars verhuurt auto’s altijd met volledige verzekeringsdekking en is alleen daarom al enorm aan te raden.

 

 

 

 

Vind vliegtickets naar Faro

Vind je kamer, B&B, hotel of appartement in de Algarve

Huur je auto in Faro

 

Extra tip: Overnachten in de Algarve

Tijdens mijn verblijf in de Algarve vind ik een heerlijke uitvalsbasis in Casa Verdazul (geen spon!) in het plaatsje Santo Estêvão bij Tavira in het rustige, natuurrijke oosten van de Algarve. Casa Verdazul is een heerlijke Bed & Breakfast van een Nederlandse eigenaar en bestaat uit verschillende appartementen, een grote tuin met zwembad, een privéparkeerplaats en ligt vlakbij de stranden van Ilha Tavira. 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Algarve en Portugal? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER PORTUGAL

Share via
Copy link
Powered by Social Snap