Prachtig Ponta da Piedade aan de Algarve in Portugal

Je hebt ze vast wel eens ergens voorbij zien komen. Grillige, ruige, terrakleurige rotsformaties langs een eindeloze, azuurblauwe zee. En zelfs ín zee steken rotsen fier boven het wateroppervlak uit. Het is hét kenmerk van de Algarve en de allermooiste rotsklippen van deze Portugese regio vind je bij het mooiste plekje: Ponta da Piedade.

Als ik tijdens mijn reisje in de Algarve met mijn huurauto langs de rotsige, prachtige kustlijn van Zuid-Portugal rijd, is er een aantal plekken die ik wil bezoeken. Sterker nog, een van die plekken is zelfs de reden waarom ik zo graag eens naar de Algarve wilde en die plek is Ponta da Piedade. Gelegen vlakbij het toeristische plaatsje Lagos is deze grillige rots- en grotformatie het prachtigste stukje van de Algarve. Vergeet het strand, vergeet het eten en het uitgaan, de Algarve is een van de mooiste bestemmingen van Europa en dat is mede dankzij deze plek.

Lees ook: 14x de mooiste plekken in Europa voor je vakantie.

 

PONTA DA PIEDADE ALGARVE

GRILLIGE ROTSEN IN AZUURBLAUW WATER, DÉ HIGHLIGHT VAN DE ALGARVE PORTUGAL

 

Vlakbij het plaatsje Lagos aan de westkant van de Algarve vind je de beroemde uit het water stekende rotsen. Met de benenwagen doe je er ongeveer een half uur over vanuit het centrum, maar met de auto ben je er met tien minuten. Parkeer je (huur)auto op de aangelegde parkeerplaats en terwijl je richting zee loopt, bevind je je voor je het weet op de steile rotsformaties van Ponta da Piedade. Een fenomenaal uitzicht zal je overvallen en dan te bedenken dat je pas net bent begonnen. Je kunt namelijk helemaal naar beneden!

 

Wandelen en klimmen bij Ponta da Piedade

Helder, azuurblauw water klotst tegen de rotsen, terwijl de zee in de verte helemaal niet woest is. Bootjes varen langs, de wind waait mijn zonnehoed bijna van mijn hoofd en medebezoekers wagen zich aan een wandeling omlaag. Steile, door het klotsende water natte en dus gladde trappen leiden de weg naar beneden, dwars door de rotsformaties. Als ik naar beneden wandel, is bij ongeveer elke stap het uitzicht anders en stop ik geregeld om foto’s te maken. De omgeving neem ik als een spons in me op. Wat is het hier mooi en prachtig en schitterend en alles tegelijk.

Het is al aan het einde van de middag, zo rond vier uur, dus het is het nog steeds warm, ook al is het al oktober. De terracottakleurige rotsen waar ik me middenin bevind gloeien goudkleurig op door de zon die voor vandaag alweer op z’n retour is. Het steekt af tegen het blauwe water en dat zorgt ervoor dat deze plek adembenemend is en zonder al teveel superlatieven te gebruiken wil ik nog een keer zeggen dat Ponta da Piedade echt een van de mooiste plekken van de Algarve is.

Ik ben niet de enige hier en ook zeker niet de enige met een camera in de hand. Op sommige plateaus worden heuse fotoshoots gehouden en zelfs bovenop de rotsen. Meiden die poseren, maar ook veel stellen die zichzelf vereeuwigen met een selfie of een foto laten maken door een medebezoeker. Ik snap gewoon helemaal waarom. Ponta da Piedade is zo’n plek waarover je je kleinkinderen wil vertellen als je later oud en grijs bent en je samen door je fotoalbums van vroeger bladert.

 

 

Lagos

Op elk platform tijdens het wandeltochtje omlaag stop ik even en op ieder punt ziet de plek er weer anders uit, zeker ook als ik af en toe achterom kijk. Vanaf het allerlaagste platform loop en klim en klauter ik uiteindelijk weer naar boven, wat overigens minder uitdagend is dan het klinkt, want dat kan uiteraard via dezelfde trappen als die me naar beneden hebben geleid. Eenmaal boven geniet ik nog een keer van het uitzicht.

Ponta da Piedade ligt vlákbij, zo niet in Lagos. En Lagos is zo’n plek die tot de verbeelding spreekt. Het is er knus en typisch Portugees met gezellige pleinen, heuvelachtige stegen, witte gevels en gebouwen die versierd zijn met de beroemde azulejos. Tijdens lunchtijd is het er bruisend, de pleintjes zitten vol met neergestreken toeristen en locals en in de steegjes wemelt het van de dagjesmensen die zich tegoed doen in de vele souvenir- en kledingwinkeltjes, maar ik kan me zo voorstellen dat er buiten het seizoen niet veel te beleven valt.

Hoewel de Algarve naast zijn grillige kustlijn bekend staat om het bruisende uitgaansleven, is hier in Lagos niet veel van te merken. Dat maakt niets uit, want dat is niet waarom je naar Lagos moet. De dag sluit ik af bij de buurvrouw van Ponta da Piedade: Praia Dona Ana. Het strand inderdaad en hier pik ik nog even gauw wat zonnestralen mee voordat de dag tot z’n einde komt.

Lees ook: 4x mooiste plaatsjes in de Algarve.

 

Hoe kom je bij Ponta da Piedade?

Ponta da Piedade ligt bij de paats Lagos, naast het strand Praia Dona Ana. Maar hoe kom je dan in Lagos? Vanuit Nederland vliegen er verschillende maatschappijen naar de Algarve en het vliegveld ligt in de stad Faro (ook een bezoekje waard overigens). In Faro huur je heel gemakkelijk een auto en ben je in no time in Lagos.

Tijdens mijn verblijf in de Algarve logeer ik in een B&B in de plaats Tavira in het oosten van de Algarve en ga ik een dag op roadtrip langs de kust. Eerst naar de meeste westelijke kaap en daarna terug om eind van de middag bij Ponta da Piedade en Lagos neer te strijken.

Vliegen naar Faro? Boek je ticket bij Transavia!

Auto huren in de Algarve? Huur je auto in Faro bij Sunny Cars.

Portugal autohuur

Logeren in Lagos? Boek je kamer bij Booking.com!
Booking.com

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Algarve/Portugal? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER PORTUGAL >

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS