Op roadtrip door Andalusië! Het idee om naar Andalusië te gaan bestond nog niet zo heel lang. Wel wilde ik al heel lang in mijn eentje een roadtrip maken, ergens in Europa. De mensen, de sfeer, het weer, de taal; ik hou van Spanje. Ik las over Andalusië in Zuid-Spanje en dat het een prima gebied zou zijn om in je eentje rond te toeren et voilà. Voor ik het wist had ik een ticket geboekt, een auto gehuurd en ging ik in mijn eentje twee weken op pad door Zuid-Spanje. Ga mee op roadtrip Andalusië.

Autohuur Málaga 

 

 

ROADTRIP ANDALUSIË

Route auto-rondreis Zuid-Spanje van twee weken

Een paar weken voor vertrek stippelde ik globaal de route Andalusië uit, maar dat veranderde in de loop van de tijd en zelfs ter plekke nog. De steden die ik wilde bezoeken wist ik meteen al, maar door veel te lezen en tips van anderen besloot ik Ronda, Cádiz en Tarifa aan de route toe te voegen. Uiteindelijk werd het een rondreis van twee weken van stad naar stad en onderweg kwam ik door mooie natuur en prachtige stranden. In de Sierra Nevada zag ik zelfs besneeuwde bergtoppen.

Mijn reis begon aan de kust in Málaga, toen richting binnenland naar Ronda en weer terug naar de kust bij Tarifa in de buurt van Gibraltar. Daarna kwam een rondje steden. Van Cádiz en Sevilla naar Córdoba en Granada. Ik dook er in de geschiedenis van de Moren, maakte boeteprocessies mee omdat het precies de week voor Pasen was en along the way kwam m’n moedertje me opzoeken om samen Sevilla te ontdekken.

Vanuit Nederland is het meer dan 2000 kilometer naar Andalusië; dat zou je met de auto kunnen afleggen, maar dat is een roadtrip an sich. Ik besloot met het vliegtuig te gaan en vloog op Málaga en huurde ter plekke een auto. De eerste twee nachten boekte ik alvast en verder zou ik het wel zien. Pas toen ik uit Málaga vertrok haalde ik de auto op; de eerste dag had ik hem toch nog niet nodig.

Vliegen naar Andalusië? Boek je ticket naar Andalusië bij Transavia

→ Lees ook: 5 tips voor het plannen van een rondreis of roadtrip

Route roadtrip Andalusië

Route roadtrip Andalusië 

 

Auto huren in Andalusië

Wat ik vooraf niet wist is iets over de gesteldheid van de wegen in Zuid-Spanje en die was verrassend goed. Er zijn snelwegen die ik heus af en toe nam, maar ook prachtige bergwegen en binnenweggetjes en zelfs stukken langs de kust en het strand. Rijden door Andalusië is heerlijk.

Autohuur Málaga

 

Dag 1: Málaga

Mijn roadtrip Andalusië begint in de regen. Het is maart; het regent wanneer ik het vliegtuig uit stap (waar ik overigens iets heel bizars meemaakte, wat je hier terug kunt lezen), het regent bij het metrostation in de stad, tijdens de wandeling naar m’n hostel en wanneer ik m’n hostelkamer binnenstap. Het regent nog steeds wanneer ik nacho’s eet op een terras, waar zelfs de parasols de regendruppels niet kunnen tegenhouden. De volgende dag, officieel de eerste dag op bestemming, regent het nog steeds. Toch trek ik erop uit, want het is m’n enige dag in Málaga.

Ik laat me verbazen over de gezelligheid en knusheid van Málaga. De smalle straatjes, de leuke pleintjes. De kathedraal met een hele en een halve toren.  De brede winkelstraat, waar vandaan je zo richting het strand loopt, waar het overigens een natte bedoening is. Het is er niet druk, die zaterdag, maar wel heel gezellig. Vooral in de namiddag, na de siësta, leeft de stad op. Málaga is perfect om je roadtrip Andalusië mee te starten.

Overnachting: La Casa Mata Central Hostel

 

Dag 2: Málaga – Marbella

Over de A-7 (Autopista del Mediterráneo) ging ik op dag 2 op weg van Málaga naar Marbella. Het regende nog steeds, maar met ruitenwissers kom je een heel end. In Marbella was het nat en daardoor niet bepaald druk. Ik stelde me voor dat het er zomers afgeladen druk zou zijn, dat de hotels langs de kust bevolkt zouden zijn en dat de verkopers langs de boulevard daadwerkelijk hun eigengemaakte neptassen zouden verkopen aan hordes toeristen. En dat er rondom de haven en de alle jachten mensen te zien waren en daadwerkelijk met hun ‘bootjes’ zouden gaan varen. Bijzonder om een drukke badplaats in sobere regen te zien.

Overnachting: Hotel Finlandia 

→Tip: Neem de AP-7 in plaats van de A-7 tussen Málaga en Marbella. Je komt zo vlak langs de prachtige kustlijn van de Costa del Sol

Marbella Andalusië

 

Dag 3: Ronda

Maandags op dag 3 van m’n roadtrip Andalusië ga ik vanuit Marbella naar Ronda via de bergweg A-397. En die weg alleen al, lieve mensen, is zwaar de moeite waard. Zo prachtig als de weg naar Ronda zijn er maar weinig. Door de bergen met hier en daar een haarspeldbocht en op sommige momenten adembenemende uitzichten. Geweldig!

En al even prachtig is Ronda zelf, zelfs een hoogtepunt van de roadtrip Andalusië. Ronda is een dorpje dat gebouwd is rond een kloof. Ik had er veel over gelezen en wist dus wat ik kon verwachten, maar als je er dan bent en je ziet hoe het ‘in het echt’ is, dan ben je wel even sprakeloos. Het uitzicht vanaf de kloof en vanaf eigenlijk elk punt in het plaatsje is prachtig. Van de straatjes en steegjes, een gezellig pleintje tot de ‘hoofdstraat’ die over de kloof heen gebouwd is en dus een bizarre brug vormt. Een must see!

Ik verblijf er niet. Ik rij na m’n bezoek door naar Tarifa.

 

Dag 4 en 5: Tarifa

Gibraltar sla ik over, maar waar ik wél naar toe ga, is Tarifa. Het zuidelijkste puntje van Spanje en zelfs van heel Europa en een walhalla voor surfers en dus ogenschijnlijk niets voor mij, maar schijn bedriegt. Want het centrum is heel knus en lieflijk en de stranden zijn fijn; zelfs in de regen zijn ze knap. De plaats ligt aan de Costa de la Luz en aan de Straat van Gibraltar. Als je over zee tuurt, zie je in de verte Marokko, hoewel je daar niet eens ver voor hoeft te kijken.

Overnachting: Hostal Tarifa

PS: Heb je de Alchemist van Paulo Coelho gelezen? Dan kan het kloppen dat de plaats Tarifa je bekend voorkomt

 

Dag 6: Costa de la Luz

Van het zuidelijkste puntje van Spanje kun je landinwaarts omhoog richting Cádiz of Sevilla, maar je kunt er ook voor kiezen om langs de Atlantische Spaanse kust te gaan, de Costa de la Luz, over de N-340, zoals ik doe. Ik stel simpelweg mijn TomTom in en hij leidt me netjes langs alle wegen door de bergen en langs de zee. In een dag maak ik een mini-roadtrip Spanje naar Cádiz. Onderweg stop ik een paar keer bij deze plekken:

Playa de Los Lances

Playa de Los Lances is een natuurlijk strand omgeven door een aantal campings. De TomTom vindt zelfs het zandweggetje er naar toe. Parkeer je auto op de grote verharde parkeerplaats en loop richting het strand. Je kunt je er prima een dag of zelfs langer vermaken, zéker in de zomer. Kijk overigens niet raar op als er opeens een koe naast je staat te grazen. Ze lopen er gewoon los.

Bolonia

De N-340 gaat omhoog, maar ik besluit even linksaf te slaan richting Bolonia, want ik heb me laten vertellen dat het de moeite waard zou zijn. De weg ernaar toe is prachtig, het water helder blauw en het strand is er eind maart nog verlaten. Ik plof neer in het gele zand, laat de wind door mijn haren waaien en begroet de oceaan vanaf de Spaanse kust.

Zahara, Barbate en Vejer de La Frontera

Vanuit Bolonia rij ik niet terug de grote weg op, maar besluit ik zo dicht mogelijk langs de kust verder te rijden. Ik neem me voor om richting Vejer de La Frontera, een van de vele pueblos blancos (witte dorpjes) te rijden en om daar ergens een plek te vinden om te lunchen, maar eerst wil ik Zahara de Los Atunes zien. De weg naar Zahara is echt een beauty en vanuit Zahara rij ik vlák langs de kust van helderblauw water verder richting Vejer en bij het kustplaatsje Barbate stop ik om te lunchen, in de veronderstelling dat ik al in Vejer ben. Pas later kom ik erachter dat ik me heb vergist.

 

Dag 6/7: Cádiz

Laat in de middag van dag 6 kom ik eindelijk aan in Cádiz. Ik krijg een beetje een Miami-gevoel bij het binnenrijden van de stad: over een brede brug met aan weerszijden water, die overloopt in een grote avenida. Het centrum van Cádiz is een landtong, ligt aan een haven en is een labyrinth van steegjes. Ook met een goede kaart lukt het me om te verdwalen; alles lijkt op elkaar, van gevels tot de kinderkopjes op de grond. Maar dat geeft niet, want ik vind het er prachtig. Cádiz in één woord? Romantisch!

Overnachting: Hotel Argantonio

 

Dag 7 – 10: Sevilla

Om 10 uur ‘s ochtends zit ik vanuit Cádiz alweer in de auto richting de hoofdstad van Andalusië, Sevilla. Via de Autopista del Sur, vertrek ik in noordelijke richting. Ik had heel graag langer willen blijven, maar ik heb een strakke tijdsplanning. Mijn lieve moeder landt er namelijk ‘s middags om samen een weekend in Sevilla door te brengen en ik ben uiteraard ruim op tijd op de airport. Ik weet nog niet dat ons laatste tripje samen wordt: later in het jaar wordt ze ziek en een paar weken later overlijdt ze. Little did we know

Desalniettemin is Sevilla prachtig en hebben we het geweldig samen! Het weer is helemaal opgeklaard, de zon schijnt hoog aan de hemel en het echte vakantiegevoel begint in Sevilla. Dé highlight wat mij betreft is Plaza de España, maar ook zeker de Avenida de La Constitución, de kathedraal, Real Alcázar, de universiteit en de wijk Triana zijn hoogtepunten van beeldschoon Sevilla. Een extra dimensie is la Semana Santa, de Goede Week voor Pasen. We worden verrast door een een aantal processies en feestelijkheden in de stad.

Overnachting: Hilton Garden Inn Sevilla: ver buiten de stad, maar hou je van comfort, dan zit je in het Hilton goed

Lees ook:

→ Zon, cultuur en historie: Sevilla, mooiste stad van Spanje

→ Bijzonder reisverhaal: Semana Santa in Spanje

 

Dag 11: Córdoba

Córdoba is de warmste stad van Spanje en zelfs van heel Europa. Liep ik een paar dagen eerder nog door zeldzame Andalusische regen, was het in Sevilla al opeens 30+ graden, in Córdoba is het zowaar nóg warmer. Córdoba wemelt van de steegjes, pleintjes, koffietentjes en witte gevels. Het is er prachtig, met als hoogtepunt de Mezquita, de kathedraal die oorspronkelijk een moskee was. Wist je dat Zuid-Spanje ooit van de Moren is geweest?

De Semana Santa is ook in Córdoba in volle gang en het is onmogelijk m’n hostel in de binnenstad te bereiken. Alles is afgezet. Het is nog licht wanneer ik er aan kom, maar pikkedonker als ik uiteindelijk een veel te dure kamer in een groot hotel aan een drukke avenida regel. In m’n auto slapen vind ik niet zo’n goed idee en uiteindelijk is het heerlijk om te kunnen douchen en een fijn bed te hebben.

Hoteltips voor Córdoba: klik hier om te boeken

Cordoba Andalusië

 

Dag 12-13: Granada

Na de Semana Santa-gekte in de binnensteden van Sevilla en Córdoba, besluit ik in Granada een hotel buiten het centrum te boeken. Met de bus ga ik op dag 12 richting centrum, waar ik wederom mijn ogen uitkijk. Het hoogtepunt, niet alleen van Granada, maar van heel Andalusië is het Alhambra. Een bezoek aan Granada is niet compleet zonder een bezoek aan dit middeleeuwse Moorse fort. Maar ook de kathedraal van Granada, de Arabische wijk El Albaicín en het uitkijkpunt over de Sierra Nevada, el mirador, zijn meer dan de moeite waard.

Trek er een paar dagen voor uit om Granada goed te kunnen bezoeken en bezichtigen.

Een bezoek brengen aan het Alhambra? Bestel je fastlane tickets direct online. Snelle toegang en geen wachtrijen!

 

Overnachting in Granada: Hotel Saylu

 

Dag 14: Torremolinos

En na twee weken ga ik op dag 14 weer terug naar Málaga, want vanuit daar zou ik de volgende ochtend weer terugvliegen naar Amsterdam. Maar ook in Málaga is het bijna Pasen en is er dus geen hotelkamer te vinden en zo beland ik onverwacht op een heel fijn plekje in de badplaats Torremolinos. In de tuin van het hostel dat gewoon in een woonwijk staat met heel veel bloeiende geraniums plof ik neer in de loungeset en geniet van de laatste Zuid-Spaanse zonnestralen. Heerlijke afsluiter van m’n roadtrip door Andalusië.

Overnachting in Torremolinos: Hostal Los Geranios

 

→ Vliegen naar Andalusië? Boek je ticket naar Andalusië bij Transavia!

→ Auto huren in Málaga? Huur je auto in Málaga bij Sunny Cars

Autohuur Málaga

 

Weetjes over mijn roadtrip Andalusië:

  • Ik was van 20 maart tot 4 april 2015 in Andalusië. Het weer was erg afwisselend. Ik had regen, warmte en hitte. De beste tijd voor een roadtrip Andalusië? In het voorjaar of najaar. Mei, juni en september zijn de beste maanden;
  • Zuid-Spanje is ooit in handen geweest van de Moren. Dit is nog overduidelijk te zien in vooral Córdoba en Granada;
  • Het leuke aan het rondreis door Andalusië is dat je én een roadtrip maakt, je natuur en cultuur met elkaar combineert én dat je zon, zee en strand afwisselt met korte citytrips. Alles in één dus. En dat in twee weken tijd!

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Andalusië/Spanje? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE

 

Meer roadtrips? Lees ook:

ALLE ROADTRIPS