Wat neem je mee op reis? Een backpack of een koffer? En wat doe je er dan in? En wat zijn de beste inpaktips? Zeker als je een verre reis gaat maken komt er heel wat bij kijken om je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn dan de dingen die je sowieso moet meenemen op reis? Dit zijn twintig tips en musthaves voor een verre reis.

 

 

MUSTHAVES VERRE REIS

Wat neem je mee op reis? 20x meenemen op reis 

 

1. Je travel gear

Musthaves verre reis nummer 1: je backpack of koffer. Als je op reis gaat, neem je spullen mee. Hoe je die spullen vervoert, dus de uitrusting ervan kan op verschillende manieren. Of je met een backpack of koffer reist, dat is helemaal aan jezelf. Een backpack is vaak gemakkelijk mee te nemen, omdat je hem op je rug gooit en je je daardoor gemakkelijk kunt verplaatsen. Ze zijn er in verschillende maten en groottes. Maar de vierwielige koffers laten ook weinig te wensen over en daarmee kun je ook rustig een verre reis maken. Het is aan jou wat je kiest.

 

Backpack:

  • De grootte. Ik heb zelf een backpack van 65 liter en hiermee kon ik gemakkelijk acht weken rondreizen door Zuid-Amerika bijvoorbeeld. Mijn backpack is de Nomad Sahara 65, een damesrugzak waar ik de hele wereld mee ben over gereisd. Detail: ik ben 1,58m en mijn tas draag ik met gemak;
  • Het gemak. Let bij het aanschaffen van een backpack dat hij een bovenopening heeft. Zo kun je hem gemakkelijk openen als hij op de grond ligt en kun je de gehele inhoud zien. Net als bij een koffer, zeg maar. Verder is het ook handig om verschillende vakken te hebben waar je aparte spullen in kunt opbergen;
  • Het uiterlijk. Toegegeven: ik vind rugzakken vreselijk. Ze zien er vaak gewoon niet uit. Maar joh, het is echt heel fijn reizen met een backpack en ze zijn er in verschillende uitvoeringen, kleuren en maten. De mijne is een damesbackpack in de kleur grijs met roze details en zo is het toch nog een beetje charmant maar niet heus.

Lees ook:
BACKPACK KOPEN | Hier moet je op letten bij de aanschaf van je backpack

Koffer:

  • Vier wielen. Een koffer met vier wielen is de uitvinding van de eeuw. Je rolt hem heel gemakkelijk met je mee zonder dat je teveel kracht hoeft te zetten. Hierdoor is een koffer een stuk handzamer en dus ook best geschikt voor een reis naar een ander continent. Enige nadeel van vier wielen: wanneer je ermee in het openbaar vervoer reist, dan rolt-ie heel gemakkelijk weg;
  • De grootte. Net als bij een backpack is het raadzaam om een koffer te kiezen die bij je past qua grootte en maak hem uiteraard niet te zwaar. Niet alleen omdat je vaak ‘maar’ 23 kilo mag meenemen tijdens een vlucht, ook omdat je je geen breuk wilt tillen.

Tip! Maak je een korte reis of een citytrip, reis dan alleen met handbagage.

→ Lees ook: HANDBAGAGE | Reistip: 12x handige tips voor in je handbagage

Verre reis

 

2. Backpackhoes/flight bag

Kies je voor een backpack, vergeet dan niet om een backpackhoes/flight bag mee te nemen. Twee redenen waarom. De eerste is tegen de regen of andere neerslag; de hoes beschermt je tas, maar ook de inhoud tot op zekere hoogte. De tweede reden is tijdens het vliegen. Een backpack heeft veel lusjes en haakjes en als je deze wil beschermen nadat je je tas hebt afgegeven bij het inchecken op het vliegveld, dan kan een hoes enorm veel schade beperken.

 

3. Kleinere rugzak of tas als handbagage

Reis ik met een backpack, dan neem ik naast het grote gevaarte ook een kleinere rugzak mee: een daypack, die ik gebruik als handbagage. De grote gaat dan op mijn rug, de kleine draag ik dan voor. Als de grote is ingecheckt, dan gaat de kleine op mijn rug. Heel erg handig. Mijn handtas/schoudertas gebruik ik alleen op de plaats van bestemming wanneer ik er iets flatteuzer wil uitzien en vervoer ik in m’n backpack of koffer (tijdens een echte backpackreis neem ik hem niet mee trouwens).

Reis ik met een koffer, dan neem ik meestal een schoudertas mee als handbagage. Handige tip: Als je naar een strandbestemming gaat, kun je je strandtas als handbagagetas gebruiken. Zo hoef je niet twee verschillende tassen mee te zeulen. En ook hier geldt, handtas/schoudertas gaat gewoon in de koffer. Op de plaats van bestemming komt ie wel weer tevoorschijn voor bijvoorbeeld dagtripjes naar een stad.

→ Shop hier je daypack/reistas

Tip voor jongens/mannen: Jullie kunnen dit geneuzel over tassen het beste gewoon overslaan

 

4. Waszakjes/packing cubes

En dan, over musthaves gesproken. Voor in de backpack of de koffer: compartimenten om je inhoud te verdelen en netjes te houden. Er zijn speciale packing cubes in verschillende soorten, kleuren en maten. In de ene doe je dan bijvoorbeeld je sokken, in de andere je onderbroeken of t-shirts. Zo hou je je tas of koffer lekker georganiseerd. Ik gebruik zelf ook weleens waszakjes. Een stuk goedkoper, misschien iets minder handzaam dan de cubes, maar echt prima te doen. En je kan de zakjes ook nog gebruiken als je gaat wassen Twee vliegen in een klap.

→ Koop hier je packing cubes

→ Koop hier je waszakjes

Packing cubes

 

5. Mini-apotheek en EHBO spullen

Ik ben niet van het slikken van pillen en tabletten. Maar je kunt altijd hoofdpijn krijgen op reis. Of andere pijnen en dan is het toch wel fijn om paracetamol of ibuprofen bij je te hebben. Maar ook bijvoorbeeld blarenpleisters, gewone pleisters, anti-muggenspray en een flesje desinfecterende handgel zijn bijna onmisbaar voor mij als ik op reis ga. En wat dacht je van zonnebrandcrème? Voor ons dames: wist je dat je bij de huisarts een pil kan krijgen voor het uitstellen van je menstruatie? Handig als je net een weekje strand of een meerdaagse hike hebt gepland.

Lees ook:
REISAPOTHEEK | Deze 10 EHBO dingen zijn onmisbaar tijdens je (verre) reis

 

6. Kleine flesjes voor shampoo en badschuim of Shampoobars!

Musthaves in het kader van zowel ruimte als gewicht besparen: kleine flesjes shampoo en badschuim. Je koopt ze óf gevuld óf leeg gewoon bij de drogist. Ik koop zelf meestal lege flesjes, waar ik dan mijn eigen shampoo in doe. Scheelt enorm qua ruimte en vooral qua gewicht. Als ik een beetje zuinig doe, kan ik er zelfs wel drie weken mee. Als ze op zijn, dan koop ik op de plek waar ik me dan bevind nieuwe. In welke vorm of grootte dan ook.

→ TIP: Shampoobars! 

Lees ook:
SHAMPOO BARS | De revolutie voor je toilettas tijdens het reizen

 

7. Oordopjes

Als je op reis gaat, weet je natuurlijk van te voren nooit exact waar je terecht komt. Misschien krijg je een hotelkamer aan een drukke of luidruchtige straat. Misschien snurkt je buurman in het vliegtuig. Of misschien heeft je goedkope hostel wanden van karton waardoor je je buren letterlijk kunt horen praten. Wil je dat allemaal niet horen en zelf ongestoord slapen? Doe dan een paar oordopjes in. Het neemt niet alle ruis weg, maar het scheelt sowieso de helft.

→ Hier shop je handige, geluiddempende oordopjes

 

8. Gemakkelijke kleding

Zowel tijdens het reizen, maar ook zeker als je gaat backpacken naar een verre bestemming waar het niet altijd even luxe is: draag gemakkelijk zittende kleding. Bewaar je dure jurkjes en sieraden maar voor een all inclusive vakantie naar de Bahama’s; als je naar een jungle of afgelegen gebied gaat is het motto: hoe meer basic, hoe beter. Ultieme tip: draag laagjes. Inderdaad, zodat je gemakkelijk iets uit en eventueel later weer aan kunt doen.

 

9. Een goede reisgids

De Lonely Planet-gidsen zijn de fijnste en volledigste reisgidsen voor elk land of elke bestemming. Zeker voor een uitgebreide verre reis is de Lonely Planet eigenlijk niet minder dan een musthave. Maar er zijn ook ander reisgidsen, zoals bijvoorbeeld van de ANWB, waar je voor sommige bestemmingen prima mee uit de voeten kan. Andere opties zijn Mo’Media, waar ik bijvoorbeeld mijn reisgids voor Andalusië, 100% Andalusië voor gebruikte.

→ Hier vind je alle Lonely Planets van over de hele wereld

Tip: vind je een Lonely Planet te duur? Kijk dan eens op Marktplaats. Werkelijk alle uithoeken van de wereld worden er tweedehands aangeboden.

Lonely Planets

 

10. Wereldstekker

Onmisbaar als je naar een ander continent gaat: een wereldstekker. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar mijn tip is sowieso: neem er meer dan één mee. Er zijn soms meerdere apparaten die je tegelijkertijd wil aansluiten of opladen.

→ Hier shop je een universele reisstekker mét USB-poortjes

 

11. Draagbare muziek

Wie houdt er nu niet van muziek? Slaapmuziek tijdens een lange vlucht, een lekkere beat in je hotelkamer of fijne muziek tijdens lange auto- of busritten. Je kunt heel gemakkelijk je eigen muziek meenemen op reis. Download een playlist op Sportify (of stel hem zelf samen) en verbind je telefoon op een draadloze koptelefoon of speaker. Dit kan vaak gewoon via bluetooth. Súperhandig en voor mij inmiddels onmisbaar.

Tips:

→ een draadloze bluetooth koptelefoon van JBL

→ de compacte en handzame speaker van JBL

JBL koptelefoon

 

12. Telefoon en/of camera

Mijn telefoon is veelal mijn camera. Ik heb een Samsung Galaxy S8 en dit toestel heeft een sublieme camera. Ik maakte bijvoorbeeld al mijn foto’s tijdens mijn rondreis door Zuid-Amerika gewoon met mijn telefoon. Maar uiteraard is mijn telefoon nog veel meer dan dat. Uiteraard de verbinding met het thuisfront, maar ook mijn Spotifylijst staat in mijn telefoon. Bluetooth aan en verbinden met de apparaten van punt 11 en je hebt verder niets nodig.

 

13. E-reader

Hoewel ik al sinds mensenheugenis verre reizen maak, heb ik pas sinds begin dit jaar een e-reader. Ik heb echt serieus waar verre reizen gemaakt met wel vier dikke boeken in mijn backpack. What was I thinking? Een e-reader is echt een uitkomst. Want één, hij weegt niks. Twee, hij kan tegen een stootje. En drie, er kunnen honderden boeken op opgeslagen worden. Kortom, ik wil nooit meer anders.

PS: mijn e-reader is de Kobo Clara (aanrader!)

→ Hier shop je e-readers

 

14. Hammamdoeken

Ik weet het nog goed. Augustus 2002. Ik ging stagelopen op Curaçao. Nog nooit buiten Europa geweest, nog nooit een verre reis gemaakt. Ik dacht dat ik hele dagen op het strand ging doorbrengen. Had ik dat even mis, ik moest namelijk gewoon 40 uur per week werken. Mijn hele koffer volgestouwd met dikke badhanddoeken en ik gebruikte ze nauwelijks. Ze namen zo ongeveer de helft van alle ruimte in beslag. Bizar! Tegenwoordig doe ik het met ultradunne hammamdoeken. Dun, dus weinig ruimte in beslag, weinig gewichten zo opgedroogd. Ideaal dus.

→ Hier shop je hammamdoeken van ZusenZomer. Ik raad ze aan!

musthaves verre reis hamamdoek

 

15. Kussensloop en/of lakenzak

Als je naar een goedkoop hostel gaat. Of een bestemming waarvan je weet dat het er niet luxe is. Of als je naar een plek gaat waar je juist wel schone lakens verwacht, maar ze niet krijgt. Dan ben je blij dat je je eigen kussensloop en/of lakenzak bij je hebt. Het kan je altijd overkomen, zeker tijdens een rondreis.

→ Hier shop je een lakenzak

→ En hier een kussensloop

 

16. Crackers, liga’s of sultana’s

Tijdens lange vluchten, ritten of andere reizen, als je lang moet wachten of als je vroeg op moet en je geen tijd hebt voor een ontbijt: zorg dan dat je altijd crackers of iets dergelijks bij je hebt. Lokale varianten zijn natuurlijk evengoed. Nadeel van deze ‘koekjes’ is dat ze snel stuk gaan in de tas. Een oplossing hiervoor is kleine vershoudbakjes mee te nemen, bijvoorbeeld die van Ikea.

Lees ook:
VLIEGTIPS | 10x vliegtips voor in het vliegtuig

 

17. Een sjaal

Een sjaal? Ja, een sjaal. Ook als je naar de tropen gaat? Ja, ook als je naar de tropen gaat. Een sjaal is voor mij onmisbaar en echt wat je noemt een musthave en ik zal je vertellen waarom. Los van het feit dat het lekker warm is om je nek als je in een koud gebied bent is een sjaal ook multifunctioneel. Hij kan namelijk ook als dekentje fungeren en dat komt altijd van pas. Voor onderweg tijdens vluchten en ritten, maar ook als je ergens bent waar het ‘s avonds bijvoorbeeld afkoelt. Ik heb liever een sjaal dan een jas. Insiders zijn daarvan op de hoogte.

 

18. Notitieboekje + pen

Snel een adres noteren? Of een naam, een aanbeveling die iemand je doet? Of wil je voor jezelf aantekeningen maken of een dagboekverhaal schrijven? Neem een ouderwets notitieboekje mee! Hoewel telefoons ook notitieblokken hebben, zul je altijd zien dat nét je batterij leeg is als je een notitie wil teruglezen (bijvoorbeeld het adres van je accommodatie als je op het vliegveld bij een taxi staat) en je nergens je telefoon kunt opladen. Dan ben je blij dat je je good old notitieblok erbij kunt pakken. Geloof mij maar.

→ Hier shop je een notitieboekje van de Hema

Tip: Als je een notitieboekje meeneemt, vergeet dan ook vooral geen pen. Of meerdere, just in case. En misschien een markeerstift? Om belangrijke aantekeningen snel terug te kunnen vinden? Joh, als we toch bezig zijn.

Notitieblok

 

19. Opvouwbare tasjes slash shoppers (van de Hema)

Als je op je plek van bestemming (maar ook gewoon thuis natuurlijk) boodschappen wil doen, als je de stad in gaat en verwacht dat je iets leuks gaat scoren. Als je naar het strand gaat en je je natte badkleding apart wil houden van de rest. Of als je met je vuile was richting een wasserette loopt en je niet met al je losse waszakjes over straat wilt. Op die momenten. Bij de Hema koop je opvouwbare tasjes voor twee euro. Je vouwt de tas vervolgens op in zijn eigen zakje. Súperhandig om mee te nemen. Eigenlijk onmisbaar in ieders leven, of je nou reist of niet.

→ Hier koop je opvouwbare shoppers van de Hema

Musthaves verre reis shopper Hema

 

20. Zaklamp/hoofdlamp

En dan last, but certainly not least. Toen ik in het nationaal park Torres del Paine in het zuiden van Chili was en ik in een dorm sliep met vier andere mensen in een pikkedonkere kamer, was ik maar wat blij dat ik een zaklamp bij me had. Maar ook als je ‘s avonds of ‘s ochtends in het donker ergens bent en je hebt licht nodig, dan is het maar wat fijn dat je even een lampje kunt ontsteken. Een zaklamp is voor mij dus onmisbaar en dat gezegd hebbende: een hoofdlamp is vooral vooral voor expedities in het donker ook heel erg handig.

→ Hier koop je een handzame zaklamp

→ Hier koop je een hoofdlamp

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer reistips? Lees ook:

ALLE REISTIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap