In de afgelopen jaren heb ik heel veel soloreizen gemaakt en ben ik in meer dan veertig landen op mega veel bestemmingen geweest. Wat zou de beste bestemmingen voor solo reizen? Waar ga je naar toe op soloreis? Alleen reizen, maar waarheen? Zeker als het je eerste soloreis is, is het best moeilijk te bepalen welke bestemming het dan moet worden. Geen zorgen, ik was op zóveel plekken alleen dat ik inmiddels weet waar je (als vrouw) goed alleen kunt reizen. Dit zijn 15 te gekke bestemmingen voor je soloreis.

Lees ook: SOLO REIZEN | Waarom je als vrouw écht een keer alleen moet reizen + 9(+1) tips!

 

 

BESTEMMINGEN SOLO REIZEN (voor vrouwen)

Alleen op reis: 15x de beste plekken, landen en bestemmingen voor je soloreis

Solo reizen is na al die solotrips inmiddels mijn middle name geworden. Er zijn meer plekken waar ik alleen was, dan samen met iemand, ik heb vaker alleen op een terras gezeten dan samen met iemand en zit negen van de tien keer in m’n up in een vliegtuig. Alleen reizen is de meest ultieme vorm van reizen. Jij en de plek waar je bent worden helemaal één, alsof je in elkaar blendt. Geen afleidingen van een partner of reisgenoot, just you and the destination. Je bouwt een band op, je maakt herinneringen en neemt die voor altijd met je mee. Ze zijn alleen van jou. Dit zijn 15 goede bestemming om alleen te reizen.

 

1. Italië

Temperamentvolle Europese soloreis

Zo ongeveer heel Italië ontdekte ik in mijn eentje. Meestal roadtrippend door verschillende Italiaanse regio’s, maar ook maakte ik er ‘losse’ citytrips. Italië is heerlijk! Het maakt niet uit of je in het noorden of het zuiden bent, het land is heel goed te bereizen, de wegen zijn er goed en je wordt als toerist overal hartelijk verwelkomd. Bovendien is Italië niet ver van Nederland. La dolce vita is echt fantastisch in je eentje. Het klimaat is er fijn, de mensen uitbundig en er ligt een schat aan rijke geschiedenis verborgen. Ga je dus solo reizen, maar weet je nog niet waar naar toe? Ga dan naar Italië. Zeker ook voor je eerste soloreis.

Maar welke regio’s zijn dan het beste? Mijn eerste soloreis door Italië was een roadtrip door Toscane en sloot ik af bij de idyllische vijf dorpen van Cinque Terre. Maar ik was ook in mijn eentje in de Dolomieten waar ik een huttentocht maakte in de bergen. In Zuid-Italië maakte ik een roadtrip van de Amalfikust naar Puglia en op Sicilië huurde ik een Fiat 500 en maakte een iconische roadtrip over het eiland. Italië heeft zóveel mooie plekken en het is ongelooflijk fijn om er in je eentje doorheen te reizen.

Lees ook: ALLEEN OP REIS NAAR ITALIË | 5x leuke ideeën voor je Italiaanse soloreis

Vind vliegtickets naar Italië


 

2. Thailand

Ideale bestemming voor je verre soloreis

Er zijn weinig niet begaande wegen in Thailand. Overal in het land gingen duizenden toeristen je al voor, dus er is geen ver land zo goed alleen te bereizen als Thailand. Ga je voor het eerst alleen ver op reis? Ga naar Thailand. Wil je een zinderende, Aziatische metropool? Ga naar Thailand. Andere reizigers en backpackers ontmoeten? Ga sowieso naar Thailand. Of wil je juist zon, zee, strand en feesten? Ook dan: ga naar Thailand! Met je rugzak op je rug ben je zeker niet de enige die het land bezoekt, maar dat maakt niet uit. Dat is misschien juist wel je bedoeling.

Thailand heeft een enerverende geschiedenis en er liggen heel veel parels verscholen. Maar als je daar niet per se naar op zoek bent en vooral wilt ervaren hoe het is om heel ver van huis solo te reizen en je te omgeven met een heuleboel andere backpackers uit de westerse wereld, dan is Thailand jouw place to be. Wil je juist wél in die geschiedenis duiken en het echte Thaise leven proeven (letterlijk, het éten daar!)? Ga dan ook naar Thailand. Juist alleen. Perfecte soloreisbestemming (is een woord, echt!).

Vind vliegtickets naar Thailand


 

3. Peru

Solo reizen door het verhaal van de Inca’s

Peru is een land dat al heel lang op mijn bucketlist stond en tijdens mijn sabbatical in 2018 was het eindelijk zo ver: na een ruime week op Curaçao vloog ik via Caracas naar Lima. Peru! Een droom! Met m’n backpack op m’n rug reisde ik dwars door het zuiden van Peru. Na een paar dagen Lima (wat ik maar een vreemde stad vond) reisde ik naar de Huacachina woestijn, naar Arequipa, de Colca Canyon, Cusco, natúúrlijk Machu Picchu en het Titicacameer op de grens met Bolivia. Het was een fantástische rondreis en het is zo’n land waar ik zó weer naar terug zou willen.

Het noorden is nog vrij onontdekt, maar steeds meer reizigers weten het grillige berglandschap te vinden. En wat dacht je van het bezoeken van een inheemse stam? Of om op retraite te gaan bij een sjamaan in de bergen op 4000 meter hoogte? Je komt als herboren terug uit Peru.

De wegen zijn er goed begaanbaar, busmaatschappijen rijden heel regelmatig, zijn betrouwbaar en comfortabel (Cruz del Sur of Peru Hop), de bijzondere mensen zijn nooit te beroerd om je te helpen en de landschappen zijn fenomenaal. Op naar Peru voor je soloreis!

Lees ook:

→ PERU | 11x waarom je naar Peru zou moeten reizen

→ ROUTE PERU | Rondreis door het zuiden van Peru 

→ MACHU PICCHU | Alles wat je moet weten over de Machu Picchu Inca Jungle Trek 

Vind vliegtickets naar Peru

 

4. Andalusië in Zuid-Spanje

Spaanse solo reisbestemming nummer 1

Viva España! Mijn eerste solo roadtrip ging naar Andalusië in Zuid-Spanje. Het was maart en ik wilde heel graag alleen op reis. Over de regio had ik al veel gelezen en toen ik een verhaal las van iemand die er in haar eentje op roadtrip was geweest, wist ik het meteen: ik ga ook! En dus ging ik. Backpack op m’n rug. Tickets geboekt, auto gehuurd en globaal een route uitgestippeld. Wist ik veel dat het zo geweldig zou worden! Mijn moeder kwam me een paar dagen bezoeken in Sevilla en dat was op een tripje in de daaropvolgende zomer na, de laatste reis die we samen maakten. Een jaar later was ze dood. Dat maakt deze reis extra bijzonder.

De reis begon in Málaga en ging via de Costa del Sol via Ronda naar Tarifa en toen naar Cádiz. In Sevilla bleef ik een paar dagen en werd het opeens loeiheet en vervolgens stonden Córdoba (nog heter) en Granada op het program. Het leuke was dat mijn tweede reisweek de Semana Santa was, de Heilige Week voor Pasen, waarin de steden afgeladen waren door legio processies. Mega indrukwekkend. Andalusië is veilig, de wegen zijn goed begaanbaar, het openbaar vervoer is er goed geregeld, de steden zijn prachtig en het strand is nooit ver weg. Heerlijke soloreis-bestemming!

Lees ook: 

→ ROADTRIP ANDALUSIË | Rondreis van twee weken door Zuid-Spanje

→ ANDALUSIË | 5x mijn favoriete plekken in Zuid-Spanje 

→ ANDALUSIË | Dit zijn de zes mooiste steden van Zuid-Spanje

Vind vliegtickets naar Málaga


 

5. Costa Rica

Alleen reizen door het land van Pura Vida

Mijn allereerste soloreis ging naar Costa Rica. Een vriendin uit mijn Curaçao-tijd woonde en werkte op dat moment in hoofdstad San José en ik bezocht haar. Hoewel haar appartement mijn uitvalsbasis werd en we ook soms samen op pad gingen, reisde ik door veel delen van het land in mijn eentje. Backpacken door de jungle, naar het strand, ziplinen over de bossen en apen, toekans, luiaards en andere tropische verrassingen ontdekken. En wat dacht je van vulkanen? Ik vond het mega indrukwekkend.

Costa Rica is qua oppervlakte ongeveer zo groot als Nederland, dus de afstanden zijn nooit groot. De landschappen zijn er fenomenaal en het is er zo puur dat je in het regenwoud de zuurstof bijna kunt ruiken. Het land is mega divers en voor Midden-Amerikaanse begrippen redelijk westers. Dat kun je voor- of nadeel zien, afhankelijk van wat je belangrijk vindt. Veilig is het er in ieder geval. Costa Rica is een heel fijne bestemming voor je soloreis!

Lees ook: PURA VIDA! | Natuurpracht in Costa Rica

Vind vliegtickets naar Costa Rica


 

6. Bali

Solo reizen naar een eiland in het Verre Oosten

Begin 2020 bracht ik twee maanden door op Bali en hoewel zo ongeveer iedereen die op Bali geweest is, verliefd is op het eiland, kon ik het er maar moeilijk vinden. Het is er drrrrrruk! Er zijn weinig plekken op aard (en ik was toch op best veel plekken) waar het zo druk is als op Bali.

Wel kun je er op retraite, het barst er van de yoga retreats, dus als je op spirituele reis wilt is Bali jouw place to be. Ook zijn er uitgestrekte rijstvelden, bergen en leuke dorpjes. Bali anno nu is me een beetje te gepolijst, alsof je in een pretpark bent, alsof het niet ‘echt’ is. Gemaakt, nep, over the top, geef het maar een naam. Dat gezegd hebbende is Bali zeker geschikt als soloreis bestemming, hoewel ik zelf persoonlijk voor andere plekken zou kiezen.

Vind vluchten naar Bali


 

7. Ibiza en/of Mallorca

Op soloreis naar de Balearen

In 2021 woonde ik een paar maanden op Mallorca. Hoewel ik samen was met iemand verdween hij nogal snel uit beeld en ging ik er vervolgens met een kapot hart veel in mijn eentje op uit. Op roadtrip naar Cap de Formentor in het noorden, naar verschillende baaien en stranden en eindeloos rijden door de Tramuntana bergen. Mallorca is echt een fijne plek voor een soloreis.

Op solo retreat naar Ibiza? Doen! Ibiza is zo’n eiland waar alles kan en waar het zelfs magisch is. Een retreat vol yoga, meditaties en ontspanning doet je als herboren voelen. Maar je kunt op Ibiza ook goed feesten en losgaan of gewoon lekker een week chillen op het strand. Alles kan op Ibiza en Mallorca. Heerlijk in je eentje!

Lees ook: MAGISCH MALLORCA | Zoveel meer dan strand alleen: ultieme eilandgids

Vind vluchten naar de Balearen 

8. New York

Solo reizen naar en door de Big Apple

Helemaal alleen in the Big Apple, dat moet je ooit hebben meegemaakt. De eerste keer in New York was ik samen met een vriendin en struinden we vijf dagen lang door de avenues, over Times Square, Broadway, Central Park, Lady Liberty en Wallstreet. Het was magisch indrukwekkend! De tweede keer was ik er een middag alleen tijdens een tussenstop en wist meteen: dit ga ik vaker doen!

New York is wat mij betreft de meest geweldige stad op aard. Het is wat je noemt een melting pot aan culturen en nationaliteiten. Álles kan er en niets is gek. De stad slaapt nooit, er is altijd wel ergens iets te doen waardoor het moeilijk is er een dagritme te vinden. Maar dat maakt niet uit. Want dat hoeft niet in New York. Laat je meeslepen en opzuigen door de straten van magisch New York. Juist alleen!

Vind vluchten naar New York


 

9. Colombia

Alleen reizen door jungles, steden en strand

Colombia is het land van de drugskartels en criminaliteit… o neeee, wacht! Colombia is het land van de glimlach, van de zinderende steden, van de natuurwonderen, het regenwoud van de Amazone en van hete Caribische sferen in het noorden. Colombia heeft alles!

Tijdens diezelfde sabbatical in 2018 ging ik van Peru via een paar dagen Bolivia naar Colombia en ik was meteen flabbergasted. Medellín is bijzonder netjes en modern wat ik niet bepaald had verwacht. Cartagena is heet en rauw met een Caribische twist wat helemaal my cup of tea is. De koffieregio is bijzonder gemakkelijk te bezoeken en ik ging er op een novemberse zondagmiddag samen met drie andere mensen koffiebonen plukken. En in het noorden vind je slaperige dorpjes aan de kust. Een droombestemming voor je soloreis!

Lees ook: COLOMBIA | 12x waarom je een reis door Colombia wil maken

Vind vluchten naar Colombia


 

10. Mexico

Solo reizen naar het land van de Maya’s en sombrero’s

Wuivende palmen, parelwitte stranden, azuurblauw water, sombrero’s, grote snorren, kleurrijke gewaden en holy guacamole. Maar ook een bijzonder rijke geschiedenis waar bizar veel van bewaard is gebleven. De Maya’s woonden in grote delen van Midden-Amerika en dan vooral in het huidige Mexico. Rond de zestiende eeuw werden ze verdreven door de Spanjaarden die er de boel overnamen en alleen daarvoor is het land al het bezoeken waard. 

Ik was er in februari 2019, huurde een auto en ontdekte het schiereiland Yucatán in Mexico op m’n dooie gemakje. Andere reizigers ontmoette ik wanneer ik daar zin in had en verder was ik volledig in het moment, helemaal relaxed. De zon schijnt elke dag in Mexico, de wegen zijn bijzonder goed begaanbaar en verschillende era’s komen er samen in de huidige kleurrijke, koloniale steden. Mexico is een grote ontdekkingstocht! Perfect voor je soloreis.

Lees ook: MEXICO | Route & planning: roadtrip door Mexico (Yucatán)

Vind tickets naar Mexico


 

11. Vietnam en Cambodja

Alleen reizen door een brute geschiedenis

In je eentje backpacken door de overblijfselen van de Amerikaanse oorlog die er twintig (!) jaar heeft gewoed. Het is bijna niet voor te stellen hoeveel leed zich in Vietnam en Cambodja heeft afgespeeld van halverwege de jaren ’50 tot diep in de jaren ’70. Een van de dingen die ik écht wilde bezoeken in Vietnam was het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City (voormalig Saigon) en toen ik er was trok ik er een middag voor uit. Toen ik door de ruimtes liep, de beelden zag en de bijbehorende verhalen las, moest ik af en toe even op adem komen op de gang. Ik ben nogal sensitief en ik vond het meer dan indrukwekkend.

Maar toen was ik nog niet in Cambodja geweest. Want wie denkt dat de Amerikaanse oorlog alleen in Vietnam heeft gewoed, heeft het mis. De nasleep ervan vond onder andere in Cambodja plaats. Van de volkenmoorden die daar hebben plaatsgevonden wist ik werkelijk helemaal niets, totdat ik er was. Ik liep rond op zogenaamde Killing Fields en bezocht een gevangenis die bizar goed in stand is gehouden. De pijn, de wanhoop, het verdriet van nog niet eens heel lang geleden voelde ik dwars door de muren heen. Het was verschrikkelijk. Cambodja zit echt diep in mij.

Maar! Vietnam en Cambodja hebben ook een heel andere kant. Prachtige natuur bijvoorbeeld. Rijstvelden, hoge bergen en wat dacht je van de Mekong Delta? Hanoi met z’n gezellige old quarter (avondje karaoke is een dikke aanrader), Hoi An met z’n kleurrijke centrum vol lampionnen en Phnom Penh aan de Mekong rivier. En wat dacht je van inofficieel achtste Wereldwonder Angkor Wat met gigantische en enorm indrukwekkende tempels? Cambodja en Vietnam zijn Azië zoals Azië is en heel goed bereisbaar in je up.

Lees ook: CAMBODJA | Killing Fields en Tuol Sleng: het wrede verhaal van Cambodja

Vind vluchten naar Vietnam


 

12. Argentinië

Op soloreis door het land van onze koningin

Al in mijn early twenties kwam ik in Argentinië en een paar jaar later woonde ik er zelfs een half jaartje. Toen ik in 2018 mijn baan opzegde, mijn huis verkocht en op wereldreis ging wist ik meteen waar ik naar toe wilde. Terug naar Argentinië! Met m’n tasje op m’n rug reisde ik twee maanden lang door het immens grote Zuid-Amerikaanse land (en ook deels door Chili). Helemaal alleen baande ik me een weg door de wildernis van Patagonië,  maar ook struinde ik over de avenida’s van lovely Buenos Aires.

Argentinië heeft voor altijd een plekje in mijn hart en Buenos Aires is mijn lievelingsstad op aarde. Het is er echt heerlijk. Ook al is het land gigantisch en zijn de afstanden over land soms echt niet te doen, het is evengoed prima te bereizen in je up. Doordat het land zo groot is, heeft het alles en dat maakt Argentinië tot een van de beste solo reisbestemmingen.

Lees ook: ARGENTINIË | 13x waarom Argentinië op je bucketlist hoort

Vind vluchten naar Buenos Aires


 

13. Singapore

Alleen reizen naar een Aziatische metropool

Het is er Aziatisch voor westerse begrippen, maar misschien een beetje westers voor Aziatische begrippen. Als je écht Azië wil en door luide, ‘stinkende’, drukke en chaotische straten wil struinen, ga dan niet naar Singapore. Maar als je je ogen uit wilt kijken over een schitterende skyline, bijzondere gebouwen en de zogenaamde Supertrees, dan ben je in Singapore helemaal goed.

Het land is heel klein en heel goed gestroomlijnd. Er is geen chaos en aan de straatstenen merk je dat er geld zit. Het barst er van de westerse expats, er zijn dure winkels en het is gewoon een beetje next level in Singapore. Helemaal geschikt als solo reisbestemming.

Ik was er twee keer en de laatste keer alleen (ik deed een visumrun vanuit Bali). Hoewel mij hotel er niet eens in de buurt was, bracht ik vrijwel al mijn tijd door aan het Bayfront. Je krijgt nooit genoeg van de malls, de bijzondere architectonische gebouwen en de Gardens by the Bay. Singapore is echt heel leuk!

Vind vliegtickets naar Singapore

 

14. Zuid-Afrika

Op soloreis door een van de mooiste landen ter wereld

Het land van de Apartheid, de wildlife, contrasten en prachtig Kaapstad: Zuid-Afrika is een fantastisch land om in je eentje te bereizen. Natuurlijk moet je er op je tellen passen, maar over het algemeen is Zuid-Afrika heel geschikt voor je soloreis. Het jaar 2023 begon voor mij goed, namelijk hoog in de lucht op weg naar dit enerverende land. Drie weken lang reisde ik er doorheen en ik zou het zo weer doen (en dat zou ook zomaar eens kunnen).

Hoogtepunten in Zuid-Afrika? Begin je reis in Johannesburg, maar bereid je goed voor voor een bezoek aan deze stad. Je kunt namelijk niet zomaar de stad in wandelen zonder gevaar voor eigen leven. Ga dan het Kruger Park in. Verblijf in een lodge aan de rand van het park en laat je met een ranger door het park rijden op zoek naar de Big Five. Pak dan een binnenlandse vlucht en laat je betoveren door al het moois dat Kaapstad te bieden heeft. De Tafelberg, Lions Head, ga paragliden, bezoek de pinguïns bij Boulders Beach, leer surfen en maak een roadtrip aan de linkerkant van de weg over Chapman’s Peak.

Zuid-Afrika is heerlijk als soloreisbestemming!

Lees ook: 

→ ZUID-AFRIKA | 10+1 Bucketlist dingen om te doen in Zuid-Afrika 

→ JOHANNESBURG | Apartheid, industrie en townships: dit zijn de highlights van Johannesburg 

→ SOWETO | Doen in Johannesburg: fietsen door de townships van Soweto  

Vind vluchten naar Zuid-Afrika

 

15. ABC eilanden

Op soloreis door Caribisch Nederland

Lang geleden woonde ik vijf jaar lang op Curaçao, samen met de vriend die ik toen had. Ik werkte er, studeerde er had er een gewoon dagelijks leven. In die tijd bezocht ik ook Aruba en Bonaire en het lijkt me nu, zoveel jaren later, heerlijk om er in mijn eentje te gaan eilandhoppen.

De eilanden zijn Nederlands voor Caribische begrippen, maar Caribisch voor Nederlandse begrippen. De zon schijnt er altijd, de afstanden zijn klein, dus de stranden zijn nooit ver weg, het barst er van de happy hours en de island vibe is heerlijk. Het leven gaat er een paar versnellingen langzamer en daardoor zijn Aruba, Bonaire en Curaçao perfect als solo reisbestemming.

Lees ook: ABC | Aruba, Bonaire of Curaçao: welk eiland kies je?

Vind vluchten naar Curaçao
 

Wil jij ook graag alleen op reis?

Maar heb je geen idee waar naar toe? Of waar je moet beginnen? Zou je graag in je eentje gaan backpacken, maar hoe dan? En waar dan? En wanneer? Ben je besluiteloos en aan het twijfelen over alles?

Ik help je!

Plan je 1 op 1 sessie in en ik help je met het vormgeven van je soloreis. Bestemmingen, tips, inspiratie, alles. Hieronder vind je mijn agenda waar je rechtstreeks je videocall boekt.

voor maar €37 incl. BTW

Ik spreek je gauw!


 

→ Vind vliegtickets naar over de hele wereld

→ Boek hotelkamers

Auto huren in je up? Huur hem hier!

 


 


 
Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer over solo reizen? Lees ook:

ALLES OVER SOLO REIZEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap