Wat te doen in Zuid-Afrika? Het zuidelijkste land van het Afrikaanse continent is een grote bucketlistbestemming en er is zóveel te doen in dit enorme, veelzijdige land. Ik maakte er een rondreis van drie weken in januari 2023 en dat was veel te kort. Maar toch heb ik een heleboel dingen gezien en gedaan in Zuid-Afrika. Van Johannesburg in het oosten naar Kaapstad in het zuid-westen; het was fascinerend om te reizen door Zuid-Afrika. Dit zijn tien + 1 dingen om te doen in Zuid-Afrika.

 

10+1x WAT TE DOEN IN ZUID-AFRIKA

Bezienswaardigheden, activiteiten en niet te missen in Zuid-Afrika

 

DOEN IN ZUID-AFRIKA

1. Big Five spotten tijdens een safari

Je kunt er bijna niet omheen: wanneer je in Zuid-Afrika bent (of ieder ander Afrikaans land), dan moet je op safari. Dat kan natuurlijk nergens beter dan in het Kruger Park, maar Zuid-Afrika heeft nog veel meer parken en reserves waar je op safari kunt. Doel? Genieten van de natuur, genieten van de omgeving en natúúrlijk het spotten van de meest bijzondere wilde dieren. De Big Five zijn de olifant, het luipaard, de buffel, de neushoorn en de leeuw. Behalve het luipaard zag ik al deze dieren en nog véél meer prachtigs in het Kruger Park. Een must om te doen in Zuid-Afrika.

 

DOEN IN ZUID-AFRIKA

2. Op ontdekkingstocht door Johannesburg

Johannesburg is een bijzondere stad met een ongelooflijk bijzonder verhaal. Ooit gesticht vanuit een goldrush: er was goud te vinden in het gebied waar tegenwoordig Johannesburg ligt, waardoor legio mensen er zich gingen vestigen. Het gevolg is een wirwar aan straten; er is werkelijk geen enkele logica te vinden in Johannesburg. Er is geen centrum of centraal plein en tot op de dag van vandaag heb je er het gevoel in minstens twintig verschillende steden te zijn. Iedere straat, elke hoek, elk plein voelt anders. Ik heb dat nergens zo meegemaakt als in Johannesburg.

Veilig is het er niet overal. Je kunt in Johannesburg niet zomaar aan de wandel gaan en ook dat maakte ik nergens anders ter wereld mee. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het Apartheidsregime waarvan de gevolgen nog steeds voel- en zichtbaar zijn. In Johannesburg is het Apartheidsmuseum, bestaat de Apartheidsgevangenis Constitution Hill nog overeind en vind je vele buitenwijken waar iconen als Nelson Mandela en Desmond Tutu vandaan komen. Zucht… Johannesburg. Het is een ongelooflijk bijzondere stad.

Lees ook: JOHANNESBURG | Apartheid, industrie en townships: dit zijn de highlights van Johannesburg

 

DOEN IN ZUID-AFRIKA

3. Fietsen door de townships van Soweto (bij Johannesburg)

Rondom Johannesburg (en ook rondom Kaapstad overigens) zijn zogenaamde townships. Deze townships bestaan uit verschillende dorpen (waar in totaal meer dan een miljoen mensen wonen) en zijn ontstaan in de tijd van de Apartheid. De levensstandaard is er over het algemeen niet zoals in de rest van Johannesburg en dat maakt deze townships zo indrukwekkend.

Soweto staat voor South Western Townships en beroemde mensen als Nelson Mandela en Desmond Tutu zijn er geboren, getogen en altijd gebleven. De ene town is meer ontwikkeld dan de andere town; ontdek het met een toffe fietstour (met gids) door Soweto. De beste plek om te overnachten én je fietstour te boeken is in Lebo’s Backpackers Hostel.

Lees ook: SOWETO | Doen in Johannesburg: fietsen door de townships van Soweto

 

DOEN IN ZUID-AFRIKA

4. Duiken in het verhaal van de Apartheid

De Apartheid is hét verhaal van Zuid-Afrika. Dit regime is zo tekenend en bepalend geweest voor het land en dat is tot op de dag vandaag nog zicht- en voelbaar. Het Apartheidsregime stond voor het scheiden van rassen, wat inhield dat de blanke bevolking die het jarenlang voor het zeggen had, de niet-blanke bevolking behandelde als ongelijke. Een wrede tijd die zó oneerlijk en onmenselijk was dat je je niet kunt voorstellen dat het echt heeft plaatsgevonden. Laat staan dat het pas in 1990 is afgeschaft.

Nelson Mandela is (was) hét icoon van de Apartheid. Jarenlang werd hij gevangen gezet nadat hij zich uitsprak tegen het Apartheidsregime. Samen met tientallen anderen is hij gevangen gehouden op Robbeneiland, een eiland voor de kust bij Kaapstad. Maar in plaats van dat hij verbitterd raakte, voelde hij zich juist gesterkt toen hij vrijkwam. Hij werd zelfs een paar jaar later president van het land. In het Apartheidmuseum in Johannesburg duik je in het verhaal van de Apartheid. Je mag je ogen er eigenlijk niet voor sluiten, dus een bezoek aan Robbeneiland en het Apartheidmuseum zijn een must wanneer je in Zuid-Afrika bent.

 

DOEN IN ZUID-AFRIKA

5. Kaapstad ontdekken!

Hoewel Johannesburg een bijzonder verhaal heeft, is het Kaapstad die de show steelt in Zuid-Afrika. Kaapstad is een schoonheid, het is er héérlijk en er is bovendien ongelooflijk veel te ontdekken. Niet alleen in de stad zelf, maar ook eromheen. Kaapstad is vibrant, ligt aan zee, is veilig en is om de Tafelberg heen gebouwd. Het centrum bestaat uit hoge gebouwen, maar er zijn genoeg wijken die gezellig en de moeite waard zijn. Zo is er Sea Point dat – heel verrassend – aan zee ligt waar het leven meer dan heerlijk is. Kaapstad is echt een van de leukste steden op aard.

 

DOEN IN ZUID-AFRIKA

6. Paragliden in Kaapstad

Wanneer je in Kaapstad bent dan is een van de must-do’s te gaan paragliden. Vanaf Signal Hill op de berg naast de Lion’s Head ren je met begeleider van de berg af en voor je het weet zweef je in de lucht. Je tocht gaat over Sea Point wat betekent dat de zee altijd in zicht is en met een beetje geluk qua wind vlieg je ook een tijdje over zee. Hoewel de vlucht in totaal nog geen vijf minuten duurt is paragliden een fantastische ervaring. Echt een bucketlist-ding om te doen in Zuid-Afrika en Kaapstad specifiek.

 

DOEN IN ZUID-AFRIKA

7. De Tafelberg op & Lion’s Head beklimmen

Het is zo’n bucketlist-ding voor reizigers algemeen: de Tafelberg in Zuid-Afrika. De berg is ruim een kilometer hoog en zelfs drie kilometer breed en ligt middenin Kaapstad. De stad is rondom de berg gebouwd, wat het een bijzonder karakter geeft (het lijkt wat dat betreft een beetje op Rio de Janeiro). Je kunt de Tafelberg beklimmen of met de kabelbaan omhoog en de uitzichten boven ‘de tafel’ zijn werkelijk fenomenaal. Naast de Tafelberg ligt nog een berg met een bijzondere bergtop die eruitziet als een leeuwenhoofd. De Lion’s Head kun je eveneens beklimmen en when in Cape Town is dat echt een must do. 

 

DOEN IN ZUID-AFRIKA

8. Op wijntour in en om Stellenbosch

Het is geen geheim dat goede wijn niet alleen uit Frankrijk komt, maar dat ze in Zuid-Afrika ook zeker weten hoe ze wijn moeten maken. Vanuit Kaapstad boek je heel gemakkelijk een tour naar de omgeving van Stellenbosch waar je rondleidingen krijgt door verschillende wijnhuizen. Je krijgt het proces te zien van druif tot wijn en bij elk wijnhuis mag je verschillende wijnen proeven, al dan niet met goede kaas of een fijne lunch. Wandel door de heuvelachtige wijnvelden en sla wat fijne flesjes in om mee te nemen in je koffer.

→ Vind je tour naar Stellenbosch

 

DOEN IN ZUID-AFRIKA

9. Pinguïns spotten bij Boulders Beach

Je zou denken dat pinguïns alleen in koude gebieden voorkomen, maar in Zuid-Afrika vind je ze ook! Bij Boulders Beach ten zuiden van Kaapstad waggelen deze koddige zwart-wit gekleurde vogeltjes vrolijk in het wild. De een nog schattiger dan de andere. Sommige in grote kolonies en een enkeling afgedwaald in zijn of haar eentje. Er is een vlonderpad en er zijn steigers aangelegd bij Boulders Beach voor menselijke bezoekers om de dieren te bewonderen en tegelijkertijd hun habitat te beschermen. Doen in Zuid-Afrika!

 

DOEN IN ZUID-AFRIKA

10. Naar Kaap de Goede Hoop

Bij Kaap de Goede Hoop op het zuidelijkste puntje van het Kaapse schiereiland ten zuiden van Kaapstad komen de Atlantische en Indische Oceaan bij elkaar. En alleen dat gegeven maakt het al een bijzonder punt. Maar het landschap op eigenlijk heel het schiereiland is prachtig. In Kaapstad huur je je auto en rij je via de Chapman’s Peak (een prachtige weg) naar het zuiden, naar de kaap. Het is een geweldige roadtrip die je met gemak in een dag kunt doen. De uitzichten zijn fenomenaal en onderweg zijn er legio plekken om te stoppen (waaronder eergenoemd Boulders Beach). Het is een van de hoogtepunten van Zuid-Afrika.

 

DOEN IN ZUID-AFRIKA

10+1. Een roadtrip maken (Garden Route & Panorama Route)

Een ding dat ik niet deed (op een dagje roadtrippen naar Kaap de Goede Hoop na) is het maken van een roadtrip. Sommige reizigers reizen helemaal van oost naar west (of andersom) en anderen huren een auto om alleen oost of west te ontdekken. Aan beide kanten van het land zijn twee fantastische autoroutes voor een roadtrip. In het oosten – zo tussen Johannesburg en het Kruger Park – ligt de Panorama Route. Een route vól natuurpracht, watervallen, spectaculaire uitzichten en meer moois. In het westen – zo tussen Kaapstad en Port Elizabeth – ligt de Garden Route. Welke route mooier is, durf ik niet te zeggen, maar wel dat ze je eigenlijk allebei zou moeten doen in Zuid-Afrika.

→ Huur je auto bij SunnyCars

Naar Zuid-Afrika

  • Afhankelijk van waar je je reis wil beginnen (en eindigen) kun je vliegen op zowel Johannesburg (JNB) of Kaapstad (CPT). Je vliegtickets vind, vergelijk en boek je via Skyscanner;
  • Er zijn een heleboel mooie hotels, hostels en andere accommodaties in Zuid-Afrika. Ga je je rondreis zelf samenstellen, boek je kamers dan via Booking.com;
  • Op excursie of activiteiten doen? Een stadswandeling door Johannesburg? Of safari naar het Kruger Park? Een trip naar Kaap de Goede Hoop of Robbeneiland? Of een andere activiteit of excursie boeken? Je vindt álles in Zuid-Afrika via Get your Guide;
  • Huur je auto in Zuid-Afrika via SunnyCars. Bij SunnyCars ben je altijd volledig verzekerd waardoor je nooit voor verrassingen komt te staan. Ik huurde zelf een auto voor een dag in Kaapstad via SunnyCars. Dikke aanrader;

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Zuid-Afrika? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ZUID-AFRIKA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap