Wie mij een beetje kent en volgt weet dat Italië een van mijn lievelingslanden op aarde is. Maar daarin ben ik vást niet de enige. Italië heeft zo ongeveer alles. Bijna de hele wereldgeschiedenis ligt er verborgen – van de Romeinen tot de Renaissance – er zijn glooiende landschappen, besneeuwde alpen, bergmeren, stokoude steden en prachtige stranden. Een roadtrip Italië is een van de beste manieren om het land te ontdekken, maar… waar begin je? Om heel het land tijdens een roadtrip te ontdekken is misschien een beetje veel, dus welke regio kies je? Hier komen een paar ideeën voor je roadtrip Italië.

Lees ook: ROADTRIP PLANNEN | Het plannen van een rondreis of roadtrip doe je zo: 5 tips!

 

 

ROADTRIP ITALIË

6x toffe plekken voor een autorondreis door Italië

Toen ik begin 2018 mijn baan opzegde, mijn huis verkocht en op wereldreis ging, wist ik niet dat ik in de daaropvolgende periode zoveel tijd in Italië zou doorbrengen. Het ging niet eens bewust; op een of andere manier bleef ik er maar terugkomen en kon ik er maar steeds niet wegkomen. In totaal ben ik in die periode twee maanden in Italië geweest, zowel in het noorden, op Sicilië als in het zuiden van het land. Wauw, wat een voorrecht! Italië is prachtig, de ene regio is nog mooier dan de andere en het is moeilijk kiezen. Voordeel daarvan is dat je niet verkeerd kan kiezen. Alles in Italië is goed. Dit zijn zes leuke ideeën voor een roadtrip in Italië. Take your pick!

 

Roadtrip Italië: Toscane

Glooiende, met cipressen omlijste, groene landschappen te midden van eeuwenoude stadjes en dorpjes. De Toren van Pisa, Michelangelo en de meest fotogenieke wijnvelden: Toscane is een droom! Roadtrippen door de prachtige heuvels van dorpje naar stadje in Toscane is een bucketlist-ding dat je ooit een keer werkelijkheid moet maken. Hoogtepunten in Toscane:

Florence: de hoofdstad van de regio die vol staat met eeuwenoude bouw- en kunstwerken. De enorm imposante kathedraal, de oude brug en de enige echte David van Michelangelo vind je in Florence. Het is er druk (soms te), maar toch heeft de stad zijn eigenheid niet verloren. Van de Romeinen tot aan de Renaissance, Florence is een groot openluchtmuseum.

Chianti regio: als je denkt aan een roadtrip door Toscane, dan zie je waarschijnlijk een typisch landschap voor je en precies dat landschap vind je in de Chianti regio. Er loopt een route dwars door de regio waarop je langs enorme, groene wijnvelden rijdt. Stop in een van de pittoreske plaatsjes, strijk neer op een terrasje en verras je smaakpapillen met antipasti en een fijn Chianti wijntje. Je voelt je als God in Frankrijk, euh… Italië.

Lucca: een oud amfitheater, oude stadsmuren, een kathedraal en heel veel Renaissance. Lucca is een doolhof van steegjes en ancient history komt er weer tot leven.

Siena: de kathedraal is zeker imposant, maar vooral het bijzondere Piazza del Campo is dé eyecatcher van Siena. Het Piazza is een plein in de vorm van een schelp en staat wereldwijd bekend om zijn stedenbouwkundig-architectonische zuiverheid. Het wordt beschouwd als een van Europa’s mooiste middeleeuwse pleinen. Bijna alle steegjes in Siena komen uit op het plein, het is niet te missen.

Lees ook:

UNDER THE TUSCAN SUN | Roadtrip door Toscane

LUCCA | 7x ancient history in lieflijk Lucca in Toscane

FLORENCE | Waar de Renaissance weer tot leven komt

TOSCANE | Twee Toscaanse pareltjes: San Gimignano en Volterra

 

Roadtrip Italië: Sicilië

Sicilië is heet, rauw, natuurrijk met hoge bergen en prachtige stranden. On-Italiaans want los van het vaste land, maar tegelijkertijd heel Italiaans. Een roadtrip over Sicilië is een fantastische manier om het eiland van de zonnige Triskelion te ontdekken. Laat je verrassen tijdens deze bijzondere Italiaanse roadtrip.

Palermo: Palermo is de hoofdstad van Sicilië en ook een van de hoogtepunten van het eiland. Zinderend, heet, rauw, spannend, prikkelend en een beetje shabby, Palermo is alles tegelijk. Heerlijke stad!

Cefalù: Niet ver van Palermo, in het noorden van Sicilië ligt het kustplaatsje Cefalù. Een heerlijk strand, gezellige steegjes die ietwat toeristisch zijn, een mooi plein dat bewaakt wordt door z’n strenge kathedraal, maar vooral: de Rocca di Cefalù. Een enorme rots aan de rand van het dorp die de boel van grote hoogte in de gaten houdt. Cefalù is echt heel mooi.

De Etna vulkaan: Een van de beroemdste plekken op Sicilië is tevens de gevaarlijkste: de actieve Etna vulkaan. Wanneer hij rustig is kun je de Etna vulkaan beklimmen (doen!), maar tijdens een eruptie zou ik bij hem uit de buurt blijven. Hij barst bijzonder vaak uit, in 2021 maar liefst 55 keer.

Syracuse en Noto: In het zuidoosten van Sicilië vind je het prachtige plaatsje Syracuse. Een van de mooiste wijken van de stad is het schiereiland Ortygia met een prachtige binnenstad. Ietsje verderop ligt het idyllische plaatsje Noto verscholen in de bergen. Beide zijn plaatjes.

Tempelvallei: Wie denkt dat tempels alleen in Griekenland te vinden zijn heeft het mis, want op Sicilië ligt een heuse tempelvallei. De vallei is zo oud als de weg naar Rome en een tour door deze bijzondere oudheid is meer dan de moeite waard.

Taormina: Over oudheid gesproken. Taormina ligt in het oosten van Sicilië, is misschien een béétje toeristisch, maar heeft een heel groot hoogtepunt: een oud Grieks theater dat bijzonder goed intact is gebleven. Ook zijn er mega mooie uitzichten over zee en op de Etna vulkaan vanuit Taormina. Prachtig plaatsje!

Trapani: Helemaal in het noordwesten van Sicilië ligt een ander mooi stadje: Trapani. Het havenstadje kenmerkt zich door de Afrikaanse invloeden. De pesto heeft er een Afrikaans tintje en op de menukaarten vind je zelfs couscous. Mooi uitstapje vanuit Trapani is naar het in de bergen gelegen dorpje Erice. Met de kabelbaan ben je in no time in de oudheid van dit prachtige dorpje.

Lees ook:

ROADTRIP SICILIË | De mooiste route voor twee weken

HEERLIJK SICILIË | Dit zijn 8x Siciliaanse hoogtepunten

PALERMO | 10x doen in Sicilië’s heerlijke, rauwe hoofdstad

SICILIË | Charmant Cefalù op Sicilië: zó mooi is het er

SICILIË | Doen op Sicilië: de Etna vulkaan beklimmen

 

Roadtrip Italië: het noorden

Tijdens mijn roadtrip door Europa blijf ik maar liefst vier weken in Italië. Vooral het noorden is flink aan de beurt en ik ga er op ontdekkingstocht als nooit tevoren. Er is kust, er zijn grote steden, mooie dorpen, prachtige meren en… bergen! Dit zijn wat hoogtepunten voor tijdens je roadtrip door Noord-Italië:

Verona: de stad van Romeo en Julia. Het iconische balkon bestaat nog steeds en is grootste trekpleister van de stad. Maar er is ook een amfitheater en meer moois en ouds te zien. Verona is prachtig.

Comomeer: een van de mooiste plekken van Noord-Italië: het Comomeer. Het meer is omgeven door bergen en door prachtige plaatsjes. Wat dacht je van de stad Como? Of plaatsjes als Bellagio, Varenna of Lecco? Het Comomeer is prachtig.

Milaan: het is niet de allermooiste stad van Italië (want dat is denk ik Florence. Of Rome. Of Palermo), maar dat maakt Milaan niet minder geschikt als citytrip. Het is de stad van de mode, dus je kunt er goed shoppen, maar dé eyecatcher is natuurlijk de overweldigende kathedraal, de duomo.

Venetië: de Italiaanse stad gebouwd op palen middenin zee. Er rijden geen auto’s, omdat er geen straten zijn. In plaats daarvan heeft Venetië talloze kanalen, dus navigeren doe je óf te voet óf in een gondel. Iconisch!

Dolomieten: een enorme bergketen in de Alpen in de regio Zuid-Tirol in Noord-Italië, dat zijn de Dolomieten. Je maakt er geweldige hikes van een dag of veel langer van berghut naar berghut. De Dolomieten zijn echt ongelooflijk indrukwekkend en zeker een bezoek waard tijdens je roadtrip door Noord-Italië.

Lees ook:

NOORD-ITALIË | Kust, steden, meren, bergen: 6x mooiste plekken in Noord-Italië

COMOMEER ITALIË | Het Comomeer in Italië: 3x de leukste plaatsjes

MILAAN | 6x hoogtepunten voor je stedentrip

DOLOMIETEN | Wandelen bij de Drei Zinnen in de Dolomieten

 

Roadtrip Italië: Amalfikust en Napels

Amalfikust: langs de Amalfikust maakte ik de mooiste roadtrip ooit: De Via Nastro Azzuro loopt pal langs de kust, op de flanken van de omliggende bergen. De weg is niet heel lang, maar toch doe je er een dag over om van oost naar west te komen. De uitzichtpunten zijn fenomenaal en de dorpjes allemaal evene prachtig.

Napels: rauw, rauwer, rauwst. Napels is een typisch Italiaanse stad met een heerlijk rauw randje en o my, wat hou ik daar van. Hoe viezer, hoe beter zou ik bijna zeggen. Ik hou van plekken met karakter, met stijl en levendigheid en dat heeft Napels allemaal. Leuk detail: Napels is de bakermat van de pizza en de állerlekkerrste pizza ter wereld eet je bij Da Michèle.

Vesuvius: in de regio van Napels en de Amalfikust ligt de Vesuvius vulkaan. De vulkaan is nog actief en is vooral beroemd doordat het ooit een volledige stad onder as heeft bedolven. Jezus leefde toen net niet meer, zó lang geleden is het, maar de overblijfselen van die stad zijn bijzonder goed bewaard gebleven.

Pompeï: de onder as bedolven stad aan de voet van Vesuvius vulkaan is Pompeï. Wanneer je door de stegen en over de pleinen van Pompeï loopt zie je denkbeeldig gladiators met elkaar vechten en grote Romeinse mannen slechts bedekt met een witte doek baden in een van de badhuizen. Je gaat er echt terug naar het begin van onze jaartelling. Hoe bijzonder!

Capri: van heel andere orde is het eilandje Capri. Vanuit Napels en Sorrento vertrekken er dagelijks boten naar dit jetset eiland vol Prada’s en Gucci winkels. Maar er is ook prachtige natuur; het eiland is bijzonder heuvelachtig, waardoor het uitermate geschikt is voor bergwandelingen en sportieve hikes. Mét fenomenale uitzichten.

Lees ook:

ZUID-ITALIË | Roadtrip Zuid-Italië: van de Amalfikust naar Puglia

AMALFIKUST | De mooiste plekken en things to do

PIZZERIA DA MICHELE | De lekkerste pizza ter wereld eet je in… Napels!

 

Roadtrip Italië: Ligurische kust / Bloemenrivièra

Ligurië is een kustregio in het noorden van Italië en wordt ook wel de Italiaanse Bloemenrivièra genoemd. Het bestaat uit prachtige plaatsjes, bergen en kust met stranden en mega mooie natuur. Geweldige regio voor een roadtrip Italië. Dit zijn de hoogtepunten in Ligurië:

Cinque Terre: vijf kleurrijke dorpen die tegen enorme rotswanden zijn opgebouwd, dat zijn de Cinque Terre. Uniek, kleurrijk, grillig maar ook heel schattig en knus. Omgeven door bergen met prachtige vergezichten is Cinque Terre misschien wel een van de mooiste plekken van de wereld. Maar echt.

La Spezia: net onder de vijf dorpen van Cinque Terre ligt de havenstad La Spezia. Het is dé uitvalsbasis om de vijf dorpen te bezoeken, maar is zelf ook dubbel en dwars de moeite waard.

Portofino: het is er zo idyllisch dat je er niet uitgekeken raakt. Portofino is een havenstadje in een schitterende baai die omlijst wordt door kleurrijke, gepolijste gebouwen en omgeven wordt door prachtige bergen. Klinkt romantisch? Is het ook. 

Genua: de geur van pesto komt je er bijna overal tegemoet, want Genua is z’n bakermat. Het huis waar ons aller Columbus is geboren staat er en is open voor bezoek en de haven van Genua is een enorme trekpleister. Genua is een fijne stad voor een dagje citytrippen.

Lees ook:

LIGURIË | 5x hoogtepunten Ligurië: Italiaanse Rivièra op haar best

CINQUE TERRE | Knus en ruig: De vijf kleurige dorpjes van de Cinque Terre

 

Roadtrip Italië: Puglia (en Matera)

Puglia is de regio in het onderste deel van de hak van de Italiaanse laars. Zuidelijker kan dus niet! Het leuke is dat zowel het oosten, westen en het zuiden aan zee grenzen, dus aan strand geen gebrek. Maar er zijn ook prachtige, heel authentieke plaatsjes en enorme, uitgestrekte olijfgaarden. Puglia lijkt een beetje op Toscane, maar dan nét even anders. Dit zijn de hoogtepunten van Puglia:

Alberobello: het visitekaartje van de regio Puglia zijn de trulli. Trulli zijn kleine, ronde, witte huisjes met kegelvormige grijze daken die vooral in Alberbello te vinden zijn. Ze zijn iconisch en hebben een bijzonder verhaal.

Bari: de hoofdstad van Puglia is een havenstad, maar dan wel een hele mooie. De oude binnenstad is een labyrint van steegjes waar lakens boven je hoofd hangen te drogen waarna je plots een brede avenue binnenwandelt met Zara’s en Luis Vuittons. Het contrast kan niet groter en dat maakt Bari heel bijzonder.

Polignano a Mare: misschien wel het mooiste plaatsje van Puglia. Het ligt aan zee, de gebouwen zijn wit gepolijst, de uitzichten fenomenaal en de binnenstad bijzonder pittoresk. Onder de grote brug ligt het strand, heerlijk voor een verfissende duik.

Ostuni: La Citta Bianca wordt Ostuni wel genoemd. De witte stad. Het stadje ligt meer landinwaarts en in de zomer is het er loeiheet. Ostuni is heuvelachtig en heeft een groot, strak plein en ook vele, kronkelende steegjes die op en af gaan en waarvan je nooit weet waar je uitkomt.

Matera: net buiten Puglia ligt een van de oudste steden ter wereld: Matera. De stad wordt opgedeeld door een kloof en in de kloof liggen de oudste en beroemdste huizen van de stad, de Sassi. Matera werd al in de prehistorie gesticht en daar zijn nu nog overblijfselen van te vinden. Zo bijzonder!

Lees ook:

ZUID-ITALIË | Roadtrip Zuid-Italië: van de Amalfikust naar Puglia

PUGLIA | 8x de mooiste plekken in de hak van de Italiaanse laars

TRULLI | Werelderfgoed in Alberobello: het trulli paradijs van Puglia

 

Auto huren in Italië

Een roadtrip maak je met een auto en wanneer je het te ver vindt om vanuit Nederland naar Italië te rijden is er het alternatief van het huren van een auto. Je vliegt dan naar een van de vliegvelden die Italië rijk is en gaat dan met je huurauto op pad. Mega leuk! 

Vind vliegtickets naar Italië

 

→ Auto huren? Kies dan voor Sunny Cars. Bij Sunny Cars heeft je auto altijd een volledige verzekeringsdekking en zo voorkom je gedoe achteraf, mocht er iets gebeuren. Italianen rijden doorgaans als gekken, dus better safe than sorry. 

Lees ook: AUTOHUUR | Alles wat je moet weten wanneer je op vakantie een auto huurt (+7 HANDIGE TIPS!)

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Italië inspiratie? Lees ook:

ALLE BLOGS OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap