Andalusië wordt ook wel het echte Spanje genoemd en dat is wat mij betreft geheel terecht. Deze regio in Zuid-Spanje barst van de mooie plekken en is een van de mooiste gebieden van Spanje. De zon schijnt er bijna het hele jaar, het is er heet en zinderend, er is strand, er zijn enorme gebergtes en er ligt een schat aan interessante geschiedenis verborgen. Spanje is er ontstaan; het verhaal van de Moren speelt zich grotendeels in Zuid-Spanje af en pas sinds de Reconquista werd Spanje een beetje meer zoals het vandaag de dag is. Ik maakte ooit solo in maart een roadtrip door Andalusië en ontdekte de regio in twee weken tijd. Fantastisch! Dit zijn vijf van mijn favoriete hoogtepunten en mooie plekken van Andalusië.

Lees ook: ROADTRIP ANDALUSIË | Rondreis van twee weken door Zuid-Spanje

 

 

MOOIE PLEKKEN IN ANDALUSIË

5x mijn favoriete hoogtepunten in Zuid-Spanje

 

1. Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië en nog veel meer dan dat: Sevilla is de mooiste stad van Spanje, waar je écht Spanje beleeft. Het is er heet, zonnig, temperamentvol en zinderend. Sevilla is de bakermat van de flamenco, de beroemdste dans van Spanje waarbij vrouwen dansen in iconische rood met zwarte jurken. Sevilla is werkelijk prachtig, heeft veel bezienswaardigheden en gezellige wijken, zoals Barrio Santa Cruz naast het centrum en de wijk Triana aan de overkant van de Guadalquivir rivier die dwars door de stad loopt. Het Plaza de España is de grootste eyecatcher van de stad, maar vergeet ook niet het paleis Real Alcazar en de bijzondere kathedraal die ooit een moskee was (de minaret is nog altijd bewaard gebleven!) te bezoeken. In Sevilla voel, proef en beleef je een échte Spaanse stad.

Lees ook: SEVILLA | Zon, cultuur en historie: Sevilla, mooiste stad van Spanje

 

2. Alhambra

Een van de meest bijzondere gebouwen – of beter gezegd complexen – in heel Spanje is het Alhambra. In de Andalusische stad Granada vind je de restanten (en dat is bijna alles) van het Moorse fort dat stamt uit de middeleeuwen. Het fort staat op een heuvel aan de rand van de stad is werkelijk adembenemend mooi. Niet onterecht staat heel het fort op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het Alhambra komen letterlijk verschillende werelden samen: de Moorse geschiedenis met Christelijke invloeden die later werden aangebracht nadat de Moren waren verdreven uit Andalusië. Het is een van de mooiste en beroemdste bouwwerken ter wereld en dus sowieso een van de mooiste in Andalusië.

 

3. Ronda

Een bijzonder plaatsje op een bijzondere plek. Iets landinwaarts vanuit de zuidelijke kust rij je via een bergweg met haarspeldbochten en schitterende uitzichten richting het plaatsje Ronda. En Ronda is bijzonder omdat het niet alleen in een gebergte ligt, maar er eigenlijk middenin. Het plaatsje wordt verdeeld door een enorme kloof waarover een brug is gebouwd en alleen dat al maakt dit heuvelachtige dorp het bezoeken waard. Tijdens mijn reis naar Andalusië blijf ik er maar een middag, maar dat is eigenlijk te kort. Neem je wandelschoenen mee naar Ronda; je kunt er schitterende hikes doen!

 

4. Pueblos blancos (witte dorpjes)

Een ding waar Andalusië om bekend staat zijn de zogenaamde witte dorpen. Er zijn er legio door de hele regio (dat rijmt) en zijn zeker een bezoekje waard tijdens je reis door Andalusië. De dorpen zijn vaak redelijk hoog gelegen en zoals de naam al doet vermoeden zijn de gebouwen in de dorpen doorgaans wit. Waarom? Omdat het er heet is en de witte kleur zoveel mogelijk hitte buiten houdt. Een paar mooie witte dorpen zijn Setenil de las Bodegas, Zahara de la Sierra en Arcos de la Frontera. De witte dorpen zijn prachtig en stuk voor stuk mooie plekken in Andalusië.

 

5. Málaga

Als je naar Andalusië gaat is de kans groot dat je vliegt op Málaga. Waar je bij rondreizen vaak de eerste stad overslaat om maar zo snel mogelijk aan je reis te beginnen zou ik dat in Andalusië niet doen. Málaga is het namelijk meer dan waard om een paar dagen te blijven. Tijdens mijn rondreis door Andalusië blijft ik een dag of twee in Málaga waarin het heel ongebruikelijk alleen maar regent, maar meestal schijnt er de zon, is het er warm en kun je er zelfs naar het strand. Málaga is het hele jaar door heerlijk en daardoor een van de noemenswaardige, mooie plekken van Andalusië.

 

Tips voor Andalusië:

  • Maak een roadtrip door Andalusië. In twee weken kun je een mooi rondje door deze prachtige regio maken;
  • Andalusië is ver vanuit Nederland. Het beste vlieg je op bijvoorbeeld Málaga (of Sevilla, kan ook), zodat je van daaruit aan je rondreis langs de mooie plekken kunt beginnen. Vliegtickets vind en vergelijk je via Skyscanner;
  • Huur je auto via Sunnycars. Dit regel je het liefst vooraf, zodat je je auto kunt afhalen op de airport bij aankomst óf in de stad nadat je een paar dagen in Málaga bent geweest. Bij Sunnycars huur je je auto ALL-INCLUSIVE wat inhoudt dat je altijd volledig verzekerd bent. Geen kleine lettertjes = geen verrassingen;
  • Boek je hotels, B&B’s of hostels via Booking.com;
  • Reserveer je skip the line ticket voor het Alhambra voordat je er naar toe gaat. Scheelt je tijd en frustratie.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer inspiratie over Andalusië? Lees ook:


ALLE ARTIKELEN OVER ANDALUSIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap