Al sinds m’n early twenties kom ik in het inheemse, passievolle en zinderende Zuid-Amerika. De eerste paar keren uitsluitend in Argentinië en jaren later maakte ik twee soloreizen door dit heerlijke, rauwe continent. Het was niet bepaald liefde op het eerste gezicht tussen mij en Zuid-Amerika, maar dat kwam uiteindelijk helemaal goed. Solo reizen door Zuid-Amerika is een flinke beproeving, maar het is mijn allerliefste lievelingscontinent en ik hoop dat ik nog vaak in mijn eentje z’n parels mag trotseren.

Lees ook: SOLO REIZEN VOOR BEGINNERS | 12x tips & tricks voor je (eerste) soloreis

 

 

SOLO REIZEN DOOR ZUID-AMERIKA

Alleen op reis door Zuid Amerika: metropolen, gletsjers, bergen en steppes

Ik was pas 22 toen ik bij m’n toenmalige Argentijnse schoonfamilie aan de keukentafel aanschoof en ik had tot dat moment niet vaak zoiets raars meegemaakt. Ik werd er hartelijker ontvangen dan waar ook en met mijn blonde haren en blauwe ogen stond ik meteen met 1-0 voor. Omdat ik er nooit alleen was en later juist wel heel veel plekken solo ontdekte, heb ik altijd het gevoel gehad dat ik nog eens terug wilde. Om op m’n eigen houtje delen van het continent te ontdekken.

Toen ik in 2018 mijn roer omgooide en besloot op wereldreis te gaan, twijfelde ik dan ook niet waar ik naar toe wilde: terug naar Zuid-Amerika! Buenos Aires in mijn eentje ontdekken, naar Patagonië en Chili en misschien ook nog Peru. Super spannend vond ik het om na zoveel tijd terug te gaan en dan ook nog in m’n eentje, maar mijn excitement was groter dan de spanning.

En dus ging ik. Met een rugzak op m’n rug het avontuur tegemoet. Ik begon in Rio de Janeiro en ging vervolgens via Buenos Aires (m’n lievelings!) naar Patagonië in om en om Argentinië en Chili en zelfs naar Paaseiland middenin de Grote Oceaan. Later dat jaar ging ik nog een keer terug naar Zuid-Amerika. Naar Peru, Bolivia en Colombia, van Machu Picchu naar enorme zoutvlaktes tot het hete, Caribische leven in Noord-Colombia. Ik ontmoette de meest bijzondere mensen, trotseerde jungles, gletsjers, enorm diepe kloven en hoge bergen. Zuid-Amerika is wat mij betreft heaven on earth en dat is echt niet overdreven.

Lees ook:
15x de allermooiste plekken van Zuid-Amerika

Solo reizen Machu Picchu

 

Is alleen reizen door Zuid-Amerika veilig?

Er gaan de wildste verhalen over Zuid-Amerika waarbij de nadruk altijd ligt op dat het niet veilig zou zijn. Nu ben ik heus niet zo naïef om te zeggen dat je je helemaal geen zorgen hoeft te maken over je veiligheid, maar na al mijn encounters op verschillende plekken in dit heerlijke continent durf ik wel te zeggen dat het best allemaal meevalt. Sterker nog, Zuid-Amerikanen zijn ongelooflijk vriendelijk en enorm gastvrij. Dat is wel een beetje gechargeerd want er zijn overal hufters en dus ook heus in Zuid-Amerika, maar over het algemeen word je overal warm, hartelijk en welkom ontvangen en vinden ze het alleen maar tof dat je er bent.

Ja, ze zijn wat temperamentvoller dan wij nuchtere Hollanders en winden zich op over van alles, maar dat is juist de charme van de culturen. Passievol en tegelijkertijd ook vriendelijk en enórm gastvrij. Mi casa es su casa is meer nog dan in Spanje de lijfspreuk van de gemiddelde Zuid-Amerikaan en ik kan met heel mijn hart je aanraden om in je eentje door dit fantastische continent te reizen. Het gaat je grijpen en nooit meer loslaten.

 

Op soloreis in Zuid-Amerika

Hoewel het er barst van de coca-plantages en er meer drugskartels dan Engelssprekende mensen zijn, heb ik mij in ál die keren dat ik in Zuid-Amerika was nog nooit onveilig gevoeld. De drugsindustrie is er groot, maar dat betekent niet dat iedere Zuid-Amerikaan een drugsbaron is. Sterker nog, de meeste mensen gaan enorm gebukt onder de drugscriminaliteit.

Ik vind het altijd nogal moeilijk te lezen of horen van andere reizigers dat ‘locals’ in Zuid-Amerika niet te vertrouwen zouden zijn. Hoe durf je dat te zeggen, denk ik dan. Ik voel meteen een stukje white supremacy opkomen: als blanke westerlingen vinden we dat we heel de wereld over mogen reizen, zelfs naar de meest afgelegen gebieden om vervolgens iets te vinden van de mensen die in die inheemse gebieden wonen. Chill out, denk ik dan. Zet eens een andere pet op dan je westerse, zeker nu je in zo’n ver land bent.

 

Vertrouw op jezelf

Dat gezegd hebbende is het wel aan te raden om op je hoede te zijn. Op straat hou je je waardevolle spullen aan je lijf, in sommige wijken van grote steden laat je je gezicht beter niet zien, maar het allerbelangrijkst (en dat geldt eigenlijk bij alles in het leven): vertrouw op je inner guts, op je intuïtie. Hoezeer we het vanuit opvoeding niet gewend zijn, zo waar is het toch: je gevoel is je geleidesysteem en daar mag je volledig op vertrouwen. Voelt iets goed, doe het dan vooral, maar voelt iets niet goed, doe het dan vooral niet. Het is jouw reis, jouw leven. Je bent niemand iets verschuldigd en jij staat zelf aan het roer.

 

Praktische tips voor alleen reizen door Zuid-Amerika

1. Leer een beetje Spaans (dat kan ook ter plaatse)

De meeste Zuid-Amerikanen spreken geen Engels en dus is het handig om een beetje Spaans te kunnen. Maar geen zorgen als je het niet kunt. Communicatie gaat erom dat je boodschap overkomt en dat kan met woorden, maar ook best met handen en voeten. Tijdens mijn eerste keer in Zuid-Amerika kwam ik niet veel verder dan un, dos, tres en dat was echt niet genoeg om een gesprek mee te voeren, maar toch kwam het goed. Toch ben ik blij dat ik de Spaanse taal door de jaren heen wel steeds beter onder de knie heb gekregen, want het maakt reizen in Zuid-Amerika een stuk gemakkelijker.

Waar je dan het beste een Spaanse taalcursus kunt doen, vind ik een goede vraag. Ik heb zelf nooit Spaanse les gehad en in ieder land spreken ze ‘anders’ Spaans. Ik denk dat de Argentijnen wel het slordigst zijn en het meest afwijken van gewoon Spaans. En dan niet alleen qua klanken (en dan vooral in Buenos Aires), ze gebruiken zelfs eigen woorden. Wil je vooraf je Spaans al enigszins op orde hebben, neem dan online Spaanse les. Superhandig en bovendien leerzaam.

2. Dwaal niet af in grote steden

Steden als Rio de Janeiro en Lima hebben buitenwijken waar je liever niet komt en al helemaal niet (als (blanke) toerist) in je eentje. Zorg dat je weet waar je bent en niet per ongeluk in een ongure wijk terechtkomt. Vooral in Rio is het nogal gemakkelijk om onbewust in een zogenaamde favela uit te komen. De hippe en bruisende wijk Leblon grenst nota bene aan Vidigal en het is moeilijk te bepalen waar het mooiste stadsdeel van Rio overgaat in de getto. Let dus op wat je doet en waar je bent.

3. Let op je spullen

Spreid je geld op verschillende plekken, gebruik een moneybelt als je in een stad loopt en huur een kluisje in je hostel- of hotelkamer en berg je waardevolle spullen daarin op. Neem niet alles mee als je de straat op gaat. Tijdens het vliegen is het belangrijk dat je je waardevolle spullen bij je houdt in je handbagage, al het andere kan je laten vervoeren in het bagageruim.

Lees ook: 

→ Reistip: 12x handige tips voor in je handbagage

→ Reistips: 10x vliegtips voor in het vliegtuig

4. Maak van je telefoon je onmisbare reisgenoot

Zonder mijn mobiele telefoon was ik op reis al lang en breed verloren. Een kamer boeken met een druk op de knop, je locatie traceren, woorden vertalen, valuta omrekenen, ik gebruik mijn telefoon overal voor. Zorg dat je altijd toegang hebt tot Booking.com en AirBnB om een kamer te boeken. Gebruik Maps.me, Google Maps en AroundMe om te weten waar je bent en waar je in de buurt iets kunt vinden en download de kaart van je huidige locatie zodat je ook offline toeging hebt. Gebruik Hi,hi Guide om een local guide te vinden (in bijvoorbeeld Buenos Aires, Santiago of Medellín) en Moovit, Rome2rio en Uber om van A naar B te komen.

Koop een lokale simkaart en maak screenshots van belangrijke dingen (bijv. het adres van je accommodatie) voor momenten dat je geen internetverbinding hebt. Neem een extra lader met een extra kabeltje en een powerbank mee, pak een wereldstekker in en berg dit allemaal op in een apart tasje. Installeer Google Translate op je telefoon zodat je dat wat je wilt zeggen kunt laten horen of zien aan degene met wie je praat en XE Currency om valuta om te rekenen.

Lees ook:
12x onmisbare reisapps

5. Zorg dat je bij je geld kunt

Er is niets zo vervelend als niet bij je geld kunnen wanneer je op reis bent. Toen ik in februari 2020 in Singapore was blokkeerde mijn bank mijn betaalpas tot twee keer toe nadat ik gebruik had gemaakt van een geldautomaat. Fijn dat m’n bank zo voorzichtig en waakzaam is, maar het was niet bepaald handig dat ik hem vervolgens niet meer kon gebruiken. Neem daarom een extra betaalpas mee op reis, maar bewaar ze niet bij elkaar. Zorg dat je altijd contant geld in de lokale valuta op zak hebt, neem je bankierenapparaatje mee, gebruik de app XE-currency voor het omrekenen van de valuta en lees dit artikel over heel veel financiële reistips.

Lees ook:
14x financiële reistips

6. Verwacht veel spectaculairs, moois en bijzondere indrukken

Zuid-Amerika is een immens continent en sommige plekken zijn wat je noemt nog behoorlijk inheems. Je gaat er op sommige plekken jaren terug in de tijd en je duikt er letterlijk in de geschiedenis van de originals. Er is zoveel te zien en te ontdekken, het kan soms super indrukwekkend en intens zijn. Maar Zuid-Amerika heeft ook bruisende metropolen, zoals Sao Paulo, Buenos Aires en Lima, overweldigende natuur in Patagonië, uitgestrekte woestijnlandschappen, zoutvlaktes in Bolivia, hooggebergte in de Andes, enorme watervallen in Argentinië en Brazilië en Caribische stranden in het noorden van Colombia. Zuid-Amerika is super divers.

Bovendien staan twee van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen in Zuid-Amerika: Machu Picchu in Peru en Cristo Redentor in Rio de Janeiro in Brazilië en zij zijn niet voor niets door UNESCO uitgeroepen. Vooral Machu Picchu kan diepe indruk maken en dan vooral ook de weg er naar toe. Je kunt met de trein gaan, maar er zijn ook een heleboel hikes die naar de Oude Berg leiden. Vier dagen wandelen door de jungle is behoorlijk afzien, maar zó enorm de moeite waard. Je gaat het nooit meer vergeten.

Lees ook: 

→ Passioneel Buenos Aires: 20x doen en zien

→ Palomino: where jungle meets beach in Colombia

→ Rio de Janeiro: 10x doen in de heetste stad van Brazilië

→ Salar de Uyuni: het witste landschap dat je ooit zag

→ Alles wat je moet weten over de Machu Picchu Inca Jungle Trek

→ De mooiste natuur ter wereld: 10x hoogtepunten in Patagonië

7. Wees niet worried om alleen te zijn

Alleen zijn is fijn. Je kunt je eigen dag indelen, zelf bepalen wat je doet en je hoeft met niemand rekening te houden. Je bent helemaal op jezelf aangewezen; dat kan een beetje eng zijn, vooral als je dat niet gewend bent, maar het is een geweldige manier om ‘in jezelf te komen’. Je leert jezelf kennen zoals je dat op een andere manier niet zou kunnen, je landt volledig in jezelf en je groeit zonder dat je het door hebt.

Wil je andere mensen ontmoeten, slaap dan in hostels en boek excursies en tours. Je ontmoet daar altijd gelijkgestemden, andere soloreizigers of misschien wel een groepje. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje, je hebt allemaal hetzelfde doel (Zuid-Amerika ontdekken!), dus die connectie met anderen is zo gelegd. Zelfs wanneer je introvert bent. Je hoeft alleen maar JA te antwoorden als je gevraagd wordt en te genieten van alles wat er verder op je af komt.

Lees ook:
Waarom iedereen een keer zou moeten solo reizen

8. Reis met de bus

De beste manier om in Zuid-Amerika van A naar B te reizen is per bus. De afstanden in de landen zijn vaak immens en de bus-systemen zijn daar helemaal op afgestemd. Je zult merken dat de meeste passagiers ‘gewoon’ locals zijn, de busterminals zijn vaak enorm groot en het aanbod ook. Er zijn in verschillende landen verschillende maatschappijen die ook de grens over gaan.

In Argentinië zijn bijvoorbeeld Crucero del Norte en Del Sur y Media Agua goede, veilige en betrouwbare maatschappijen en in Peru Cruz del Sur. Ook heeft Peru Peru Hop die op vaste momenten tussen bepaalde plaatsen rijdt en je kunt instappen wanneer jou het uitkomt. Buskaartjes koop je bij de counters op de busterminals. Ook hier is het handig als je een beetje Spaans kunt om de borden te lezen, maar vaak spreken de mensen bij de informatiebalies wel een woordje Engels.

Leuk verhaal:
Uúúúren in de bus over de Ruta 40

 

9. Andere tips om alleen te reizen door Zuid-Amerika

Lees je in in je bestemming, maak een globale planning, maar leg niet teveel vast. Neem een reisgids van je bestemming mee en bewaar handige blogs en websites (zoals deze). Neem een (pocket)woordenboekje mee, zorg voor je eigen entertainment (puzzelboekjes, e-reader, Spotify met koptelefoon en gedownloade films en series op je laptop of tablet), neem niet teveel mee, maar ook niet te weinig en lees vooral deze blog over tips & tricks voor je (eerste) soloreis.

Lees ook: 

→ 15x de allermooiste plekken van Zuid-Amerika

→ 10x tips & tricks voor je (eerste) soloreis

→ Foto’s maken als je alleen reist. Zo doe je dat

 

Reisgids Zuid-Amerika

Bestel je Lonely Planet Zuid-Amerika

 


Wil jij ook alleen reizen door Zuid-Amerika?

Maar heb je geen idee waar je moet beginnen?
En of je het wel durft om alleen naar Zuid-Amerika te gaan?
Zou je graag in je eentje gaan backpacken door Zuid-Amerika, maar hoe dan?
En waar dan? En wanneer?
Ben je besluiteloos en twijfel je?

Ik help je met al je vragen over solo reizen.

Plan je 1 op 1 sessie in mijn agenda hieronder

 

voor maar €37 incl. BTW

Ik spreek je gauw!


 

 

 

Meer over solo reizen en reisinspiratie:

ALLE ARTIKELEN OVER SOLO REIZEN

 

Meer Zuid-Amerika:

ALLE ARTIKELEN OVER ZUID-AMERIKA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap