Solo reizen naar Andalusië? Ik kan me geen betere bestemming bedenken om alleen op reis te gaan dan het zuiden van Spanje. Bovendien kan ik me geen betere manier bedenken om het zuiden van Spanje te ontdekken dan alleen. Met je huurauto rij je langs prachtige kusten, door pittoreske witte bergdorpen en maak je stops in eeuwenoude, karakteristieke, zinderende steden. Andalusië is perfect voor een (eerste) soloreis. In deze blog: vijf tips en tricks voor je soloreis naar Andalusië.

Lees ook: ROADTRIP ANDALUSIË | Rondreis van twee weken door Zuid-Spanje

 

SOLO REIZEN NAAR ANDALUSIË

6x tips, ideeën en inspiratie voor jouw soloreis naar Andalusië in Zuid-Spanje

In 2015 (zó lang geleden alweer?) maakte ik een soloreis door Andalusië. Van steden als Málaga en Sevilla ging ik door de bergen naar Ronda, naar het strand bij Tarifa en dook in de tijd van de Moren in het Alhambra. Alleen reizen door Andalusië betekent een combi van enerverende cultuur, mooie natuur, bergen en stranden. In 2024 was ik er voor de tweede keer en bezocht ik steden als Málaga en Sevilla

 

Solo reizen naar Andalusië

1. Maak een combi van stad en natuur

De eerste tip voor je soloreis naar Andalusië: maak een combinatie van stad en natuur. Waarom? Andalusië is prachtig, er is veel te zien en te ontdekken en het is zonde als je niet van beide iets meepikt. Alleen maar naar het strand kan leuk zijn, maar er is zoveel meer dan de geijkte badplaatsen. Ga hiken in de prachtige bergen, ontdek de Caminito del Rey of de Sierra Nevada. Ontdek afgelegen strandjes waar niemand is en struin door historische steden. Laat je rondleiden met een wandel- of fietstour en kom alles te weten over de geschiedenis van de regio. Andalusië is mega interessant!

 

Alleen op reis naar Andalusië

2. Sla de mooie historische steden in Andalusië niet over

Andalusië heeft een interessante en enerverende geschiedenis die echt way back gaat. Overblijfselen van deze historie zijn vooral in de prachtige steden van Andalusië nog te zien. Ooit leefden er Moren die uiteindelijk werden verdreven door Christenen. Hun moskeeën werden omgebouwd tot kathedralen en restanten daarvan kun je nu nog terugzien in onder andere Córdoba en Sevilla. En wat dacht je van het Alhambra in Granada? Maar vooral: de Andalusische steden zijn enorm gezellig en sfeervol. Smalle steegjes, drukke pleinen, volle terrassen, mooie parken en op sommige plekken pracht en praal. Sla ze vooral niet over tijdens je soloreis naar Andalusië.

! Tip: Boek een fietstour door (een van) de steden

Lees ook: ANDALUSIË | Dit zijn de zes mooiste steden van Zuid-Spanje

Solo reizen Andalusië

solo reizen Andalusië Sevilla Plaza España

Solo reizen Andalusië Málaga

 

Alleen reizen naar Andalusië

3. Maak een roadtrip langs alle highlights en bezienswaardigheden

De ultieme manier om rond te reizen tijdens je soloreis door Andalusië is met een huurauto. Zo ben je zo vrij als een vogel en kun je gaan en staan waar je wil zonder afhankelijk te zijn van excursies, bussen, treinen of anderen. Stippel vooraf een globale route uit, zodat je zeker weet dat je tijd genoeg hebt voor alle hoogtepunten die je graag wil zien en laat je soloreis door Andalusië zich verder ter plekke ontvouwen. Roadtrippen door Andalusië betekent rijden door prachtige bergen, langs de kust, door schitterende witte dorpjes (pueblos blancos) en historische steden. Het is er prachtig, geniet er volop van!

Lees ook:

→ ROADTRIP ANDALUSIË | Rondreis van twee weken door Zuid-Spanje 

→ ANDALUSIË | 5x mijn favoriete plekken in Zuid-Spanje

Tip: Je huurauto voor je solotrip in Andalusië regel je via SunnyCars. Bij SunnyCars ben je altijd volledig all-risk verzekerd en hoef je dus niet op de kleine lettertjes te letten. Voordelige tarieven, een snelle klantenservice en de beste auto’s. 

Solo reizen Andalusië pueblo blanco

Solo reizen Andalusië Granada Alhambra

 

Solo reizen naar Andalusië

4. Leef in het moment: Lees je in, maar leg niet teveel vast

Het leuke aan alleen reizen door Andalusië is dat je met niemand rekening hoeft te houden y así puedes hacer todo lo que quieras. Zo kun je dus doen wat je wil, vrij vertaald. Leg dus niet teveel van tevoren vast! Want alles wat vastligt, bindt je. En dat wil je juist niet. Zeker niet als je lekker rondreist of roadtript, dan wil je juist je dagen laten ontstaat zoals het komt. Geniet van die vrijheid en van je zelfleiderschap die je hierin creëert. Jij bent aan zet, dus jij bepaalt.

Tip: Maak zeker wel een lijstje van de dingen die je graag wil zien en doen, zodat je daar wel rekening mee kan houden.

 

Solo reizen door Andalusië

5. Geniet volop van de Zuid-Spaanse cultuur en gastronomie

Andalusië wordt ook wel het echte Spanje genoemd en dat is niet voor niets. Het Spaanse leven voel je nergens zo intens als in Andalusië. Het is er warm (soms te), de mensen zijn passioneel, de steden heet en zinderend, de stranden heerlijk en het eten verrukkelijk. Aan de kustplaatsen doe je je smaakpapillen een plezier met seafood en in steden als Sevilla en Córdoba kun je op de talloze terrassen helemaal los met tapas. En dan die wijn! Vooral de Rioja is er heerlijk! Probeer alles uit. Proef, ruik, voel en adem elke seconde dat je solo in Andalusië bent alsof het je laatste dag is.

Solo reizen Andalusië seafoodSolo reizen Andalusië wijn

 

Solo reizen door Andalusië

6. Neem soms een dag ‘vrij’ 

Andalusië is enorm divers en er is heel veel te zien en beleven. Zorg er daarom voor dat je af en toe een rustdag inplant. Ga lekker chillen op een van de mooie stranden aan de Costa del Sol of de Costa de la Luz. Of ga lekker de bergen in en blijf een dagje langer in de omgeving van Ronda. Lees een boek, kijk je favoriete serie, maak een puzzel, schrijf je journal vol, bel met wat mensen in het thuisfront. Kortom: doe lekker rustig aan, forceer jezelf tot niks en kom echt tot rust. Kun je er de dagen erna weer lekker tegenaan!

Solo reizen Andalusië strandSolo reizen Andalusië strand Costa de la Luz

 

Naar Andalusië

 • De beste reistijd voor je soloreis naar Andalusië is in het voorjaar of in het najaar. Winters zijn mild, maar kunnen koud zijn, hoewel het in Málaga in januari al behoorlijk aangenaam kan zijn. Zomers zijn bloedheet en dus beter te vermijden;
 • De afstand tussen Andalusië en midden Nederland is ruim 2000 kilometer. Dat kun je met de auto doen, maar er gaan ook dagelijks vluchten. Je vluchten naar Málaga (AGP) vind je heel gemakkelijk via Skyscanner;
 • Overnachten in Andalusië kan op legio plekken. Via good old Booking.com vind je leuke hotels, appartementen, hostels en B&B’s;
 • Wil je tours en activiteiten gaan doen tijdens je soloreis in Andalusië? Da’s een heel goed idee. Je tours en activiteiten boek je via Get Your Guide;
 • Málaga, Sevilla of een andere Andalusische stad op de fiets ontdekken? Dat doe je natuurlijk met Baja Bikes!
 • Je autohuur in Andalusië regel je heel gemakkelijk bij SunnyCars.
Powered by GetYourGuide

 

Extra tips voor je soloreis naar Andalusië

 • Bepaal vooraf wat je ongeveer wil zien, maar leg niet teveel vast. De charme van reizen en zeker soloreizen is dat er alle ruimte is om van alles te laten ontstaan. Geef dat de ruimte;
 • Ga op excursies en slaap in hostels of colivings om andere mensen te ontmoeten. Mits je daar behoefte aan hebt;
 • Ontdek de allermooiste plekken van de regio tijdens je soloreis Andalusië. → Lees ook: ANDALUSIË | 5x mijn favoriete plekken in Zuid-Spanje;
 • Pak in als een pro: niet teveel maar wel de juiste dingen;
 • Maak van je telefoon je onmisbare reisgenoot;
 • Hou een reisdagboek/journal bij;
 • Laat mensen ‘thuis’ af en toe weten wat je doet en waar je bent;
 • Trust your inner guts. Als iets niet goed voelt, dan is het dat meestal niet;
 • Begin je dagen bewust met mediteren en grounden. Zo ben je lekker geaard en haal je het meest uit je dag. De kwaliteit van je ervaringen is onderhevig aan je gemoed, dus zorg goed voor jezelf!
 • Strijk neer op zoveel mogelijk terrasjes, eet zoveel mogelijk tapas en drink zoveel mogelijk sangria. De soloreiskilo’s train je er later wel weer af. Geniet van het échte Spaanse leven in Andalusië!
 • SOLO REIZEN VOOR BEGINNERS | 12x tips & tricks voor je (eerste) soloreis
 •  

   

  Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

   

  Wil je alleen op reis naar Andalusië?

  Maar weet je niet waar je moet beginnen? En of je eigenlijk wel durft? Hoe organiseer je je soloreis naar Andalusië? En wanneer dan? Ben je besluiteloos en aan het twijfelen over alles?

  Ik help je! 

  Plan je 1 op 1 sessie in en ik help je met het vormgeven van je soloreis naar Andalusië. Welke plekken op het eiland, tips, inspiratie, alles. Na de sessie heb je concrete handvatten waarmee je jouw soloreis naar Andalusië kunt vormgeven en sta je te popelen om te gaan. Weg met je twijfels, maar vol vertrouwen de wereld tegemoet.

  Nu tijdelijk van €77 voor maar €37 incl. BTW.

  Hieronder vind je mijn agenda waar je rechtstreeks je videocall boekt. Dan spreken we elkaar gauw. Ik kijk er naar uit.   

  Meer over solo reizen en Andalusië? Lees ook:

  ALLES OVER SOLO REIZEN

  ALLE INSPIRATIE OVER ANDALUSIË

  Share via
  Copy link
  Powered by Social Snap