Bijzonder reisverhaal: Semana Santa in Spanje

Semana Santa

Met Pasen vieren we niet alleen de dood van Jezus, maar ook zijn lijdensweg er naar toe. In 2015 was ik in Spanje en daar maakte ik iets bijzonders mee tijdens de Semana Santa, de Goede Week: processies.

Het geluid van gebonk op een trommel in de verte doet vermoeden dat er iets staat te gebeuren. De camera’s die boven de wegen in het centrum hangen, de afzetborden op de straten, de vele mensen die in de weer zijn en zelfs tribunes langs de kant van de weg, de Semana Santa, de Goede Week voor Pasen is een enorme happening in het Zuid-Spaanse Andalusië.

In 2015 maakte ik een hele toffe roadtrip door Andalusië, Zuid-Spanje. Hier lees je er alles over: Andalusië. Roadtrip in twee weken.

 

SEMANA SANTA

De Semana Santa is een van de belangrijkste weken van het jaar voor de Spanjaarden. Spanje is een katholiek land en de katholieke feestdagen worden hier nooit overgeslagen. Waar wij tegenwoordig alleen nog Witte Donderdag, Goede Vrijdag en het paasweekend zelf kennen is Spanje een stuk traditioneler en beter in het vieren van de Goede Week. En dat gaat niet onopgemerkt. Steden en dorpen worden afgezet en er worden processies gehouden: christelijke optochten door de Spaanse straten. De mensen in de optochten zijn verkleed in gewaden die eruit zien als de gewaden van de Ku Klux Klan en elk kerkgenootschap heeft zijn eigen optocht. Soms vinden er dus meerdere per dag in dezelfde stad plaats; de processies van de Semana Santa zijn een van de grootste Spaanse feesten. Lees gauw hoe ik dat in 2015 heb ervaren.

 

Semana Santa in Sevilla

Die zondag was ik in Sevilla, samen met mijn moeder en keken we onze ogen uit. De binnenstad zag zwart van de mensen, op geen enkel terras was een drankje te bestellen, omdat het er te druk was en het geluid van gebonk op de trommels kregen we tot laat in de avond niet uit onze oren. We wurmden ons door de mensenmassa heen en zagen plots witte puntmutsen, verklede mannen op paarden en eenmaal dichterbij zagen we ook de witte gewaden en het grote kruis dat de mensen in de gewaden droegen. De lijdensweg van Jezus werd uitgebeeld. Het duurde even voordat het gezelschap op gang kwam en we wisten nog niet dat we nadat de stoet vertrokken was, linea recta in de volgende stoet terecht kwamen.

Boven de mensenmassa uit zagen we Maria op een zogenaamde paso, een verguld platform voorbij trekken, gedragen door sterke mannen die elkaar om de zoveel meter afwisselden. Ik greep mam bij haar hand en glipte door alle mensen. Tijd om een foto te maken had ik niet, Maria verdween in een steeg, gevolgd door een horde in gewaden gehulde mensen die ook een puntmuts droegen.

We zagen er drie voorbijkomen die middag en in de verte hoorden we het gebonk op de trommel van de vierde processie die dag. Er zouden er in deze Goede Week, la Semana Santa, in totaal zestig plaatsvinden alleen in Sevilla. Zéstig! In een week! Door zestig verschillende katholieke broederschappen. Bizar!

Lees ook: Zon, cultuur en historie: Sevilla mooiste stad van Spanje.

Semana Santa

 

Semana Santa in Córdoba

Een paar dagen later verkende ik Córdoba, nadat mam vanuit Sevilla terugvloog naar Nederland. In het centrum had ik een hostel geboekt. Ik kwam aan in daglicht en vond uiteindelijk in pikkedonker aan de rand van een van de avenida’s een hotel. Het hostel heb ik nooit gevonden; de hele binnenstad was afgezet, dus ik kon er onmogelijk komen.

Weer een processie, vloekte ik, na drie uur ronddwalen in mijn huurauto. Ik reed op busbanen, was meermaals een spookrijder en heb behoorlijk wat tierende Spanjaarden bijna op mijn dak gekregen. De volgende dag besloot ik prachtig Córdoba op tijd te verlaten – nadat ik ‘s ochtends en ‘s middags uiteraard wel eerst de prachtige binnenstad in alle rust bezocht – en boekte ik een hotel in Granada vlakbij de snelweg. Niet meer in de binnenstad. Ik zou de bus wel nemen naar het centrum.

 

Semana Santa in Granada

Anders dan wat ik tot nu toe gewend was, waren de gewaden en puntmutsen deze keer rood met geel en werd Jezus himself aan een kruis vervoerd door de stad. Geen trommelgeluiden, maar een fanfare zorgde ervoor dat de juiste sfeer werd gecreëerd. Tijdens een solo van een van de trompettisten raakte ik zo onder de indruk dat ik vergat mijn camera te pakken en het op te nemen. Het hoefde niet, want ik zal dat moment niet snel meer vergeten.

Processies zijn indrukwekkend, maar ook een beetje beangstigend, omdat je met zoveel afgezette straten soms geen uitweg uit het centrum kunt vinden. En hoewel ik het normaal gesproken helemaal niet zo erg vind om in een centrum te verdwalen en rond te struinen, is dat tijdens de goede week toch wel anders. Al die mensen, al die drukte en chaos, al die zware trommels en muziek. Aan het einde van mijn laatste dag in Granada was ik blij dat ik ‘s avonds in bed lag. Halleluja!

Meer Spanje? Hier vind je al mijn artikelen over dit heerlijke land.

 

Meer over de Semana Santa:

  • La Semana Santa betekent letterlijk de Heilige Week, maar in Nederland noemen we het de Goede Week. Mijn vader stierf lang geleden in deze bijzondere week voor Pasen;
  • In maart/april 2015 was ik in Andalusië, Zuid-Spanje. Ik maakte er een rondreis waarover je hier kunt lezen. In Sevillia, Córdoba en Granada maakte ik vijf of zes processies mee. Ik was tijdens de reis ook in Málaga, Marbella, Ronda, Tarifa en Cádiz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS