Het geluid van gebonk op een trommel in de verte doet vermoeden dat er iets staat te gebeuren. De camera’s die boven de wegen in het centrum hangen, de afzetborden op de straten, de vele mensen die in de weer zijn en z elfs tribunes langs de kant van de weg, de Semana Santa, de Goede Week voor Pasen is een enorme happening in het Zuid-Spaanse Andalusië.

Lees ook: 

→ Roadtrip Andalusië: rondreis van 2 weken door Zuid-Spanje

→ Andalusië: dit zijn de 6 mooiste steden van Zuid-Spanje

 

 

SEMANA SANTA SPANJE

Boete processies voor Pasen door de straten van Andalusië

De Semana Santa is een van de belangrijkste weken van het jaar voor de Spanjaarden. Spanje is katholieker dan katholiek en de feestdagen worden hier groots gevierd. In de Goede Week gaat dat niet onopgemerkt. Steden en dorpen worden afgezet met een groot doel: christelijke processies door de Spaanse straten. De mensen in de optochten zijn verkleed in gewaden met puntmutsen en elk kerkgenootschap heeft zijn eigen optocht. Soms vinden er dus meerdere per dag in dezelfde stad plaats; de processies van de Semana Santa zijn een van de grootste Spaanse feesten.

 

Semana Santa in Sevilla

Die zondag ben ik in Sevilla, samen met mijn moeder en kijken we onze ogen uit. De binnenstad ziet zwart van de mensen, op geen enkel terras is door de drukte een drankje te bestellen en het geluid van gebonk op de trommels krijgen we tot laat in de avond niet uit onze oren. We wurmen ons door de mensenmassa heen en zien plots witte puntmutsen boven de massa uitsteken. Eenmaal dichterbij zien we dat de dragers van die mutsen ook in een wit gewaad zijn verhuld en dat ze een groot kruis dragen. Ze staan stil en het duurt even voordat het gezelschap in beweging komt, maar de processie is pas net op gang en we komen al in de volgende stoet terecht.

Boven de mensenmassa uit zien we een beeld van Maria op een paso voorbij trekken, gedragen door brute kerels die elkaar om de zoveel meter afwisselen. Ik grijp mam bij haar hand en we glippen door alle mensen. Tijd om een foto te maken heb ik niet, Maria verdwijnt in een steeg, gevolgd door een horde gewaden met puntmutsen. Die middag zien we drie processies voorbij komen en aan het einde van de dag horen we het gebonk op de trommel van de vierde. In totaal vinden er alleen in Sevilla zestig processies plaats tijdens deze Semana Santa. Zéstig! In een week! Door zestig verschillende katholieke broederschappen. Bizar!

Lees ook: Zon, cultuur en historie: Sevilla mooiste stad van Spanje

 

Semana Santa in Córdoba

Een paar dagen later verken ik Córdoba, nadat mam vanuit Sevilla is teruggevlogen naar Nederland. In het centrum had ik vooraf een hostel geboekt, in daglicht kom ik aan de heetste stad van Europa en uiteindelijk vind ik pas in het pikkedonker een hotel aan de rand van een van de avenida’s. Het hele centrum is afgezet en na drie uur ronddwalen waarin ik meerdere verkeersregels overtreed dan tot nu toe in mijn hele leven (lees: ik rij zelfs over busbanen, aan de verkeerde kant van de weg en de verkeerde kant op op eenrichtingswegen) geef ik m’n zoektocht op. In het hostel kom ik nooit aan.

De volgende ochtends en middag is het vreemd genoeg behoorlijk rustig in de stad en kan ik op m’n dooie gemak genieten van de binnenstad. Ondertussen boek ik een hotel voor mijn volgende destination: Granada. Vlakbij de snelweg, ver weg van het centrum. Bij het hotel is een parkeerplaats en er tegenover een bushalte. Ik ga wel met de bus naar de binnenstad, besluit ik. Alles beter dan met m’n auto weer door mensenmassa’s en verdwalen in afgezette straten.

 

Semana Santa in Granada

Anders dan wat ik tot nu toe gewend was komt de volgende middag Jezus himself voorbij door de straten van Granada. Aan een enorm kruis wordt hij vervoerd door de stad, gevolgd door een horde aan rood met gele gewaden en puntmutsen. Geen trommelgeluiden, maar een fanfare zorgt voor een andere sfeer dan in Sevilla. Het is er rustiger, de stoet is minder druk en ook het publiek lijkt hier minder massaal. Tijdens een solo van een van de trompettisten is iedereen zo ongeveer muisstil en op een of andere manier komt dat even binnen.

Al met al zijn processies bizar indrukwekkend. Groots en meeslepend, maar ook best overdreven en vooral massaal en druk. En dat is soms best een beetje eng, zeker wanneer je in een stad dwaalt waar je de weg niet kent en de straten zijn afgezet en je op een gegeven moment niet meer weet hoe je uit de drukte moet ontsnappen en je terug bij je hotel moet komen. Of bij de bushalte. En dan het geluid van die zware trommen waarmee een stoet aankondigt dat ze gaan beginnen. Aan het einde van de laatste dag in Granada ben ik blij dat ik in m’n hotelbed lig.

 

Meer over de Semana Santa:

  • Semana Santa betekent letterlijk de Heilige Week, maar in Nederland noemen we het de Goede Week. Mijn vader overleed lang geleden in deze bijzondere week voor Pasen;
  • In maart/april 2015 was ik in Andalusië, Zuid-Spanje. Ik maakte er een rondreis waarover je hier kunt lezen. In Sevillia, Córdoba en Granada maakte ik vijf of zes processies mee. Ik was tijdens de reis ook in Málaga, Marbella, Ronda, Tarifa en Cádiz.

 

Meer Spanje? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap