Solo reizen voor beginners. Alleen reizen is de meest ultieme vorm van reizen of zelfs leven en wel hierom: doordat je volledig op jezelf bent aangewezen en niets hebt om op terug te vallen kom je in een bepaalde staat van zijn in jezelf. Dat klinkt een beetje zweverig misschien, maar een andere manier om uit te leggen wat solo reizen met je doet kan ik zo niet bedenken. Ga je de eerste keer solo reizen? Waar moet je dan aan denken? Dit zijn twaalf tricks & tips voor solo reizen.

Lees ook:

→ Waarom iedereen een keer zou moeten solo reizen

→ Solo reizen: decide to go and the hardest part is over

→ SOLO REIZEN | Waarom je als vrouw écht een keer alleen moet reizen + 9 tips!

<script type=”text/javascript”>var bol_sitebar_v2={“id”:”bol_1715690168802″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”productId”:”9200000107638208″,”familyId”:”9200000107638208″,”siteId”:”57820″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”deliveryDescription”:false,”button”:true,”linkName”:”Solo%20reizen%2C%20Liesbeth%20Rasker”,”linkSubId”:”solo%20reizen%20liesbeth”};</script><script type=”text/javascript” src=”https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js” id=”bol_1715690168802″></script>

 

SOLO REIZEN TIPS (VOOR BEGINNERS)

12x Handige tips om alleen te reizen

Al sinds jaar en dag reis ik solo de wereld over. Op m’n twintigste ging ik in mijn eentje stagelopen op Curaçao en hoewel dat geen echte reis is – ik bleef vijf maanden op exact dezelfde plek – was dat natuurlijk wel een enorme onderneming in mijn eentje. Aan de andere kant van de grote plas, in een onbekende omgeving met vreemde mensen, vreemde talen en vreemde culturen; het was nogal wat en liet diepe indruk achter. Ik besloot er na een tijdje zelfs te gaan wonen en kwam zelfs ook helemaal in Argentinië terecht. Het was het begin van heel veel reizen en ondernemen.

Met een bak vol ervaringen kwam ik vervolgens terug in Nederland. Ik kreeg een wat men noemt redelijk normaal leven en gebruikte mijn vakantiedagen voor verre reizen die ik meestal in mijn eentje maakte. Tot het 2018 werd en ik mijn roer omgooide en op wereldreis ging. Alleen. Sindsdien is solo reizen mijn middle name geworden en wil ik niet meer anders. Ook al zou ik morgen plots een partner of zelfs een heel gezin hebben, dan nog zal ik af en toe in mijn eentje op reis gaan. Waarom? Daarover schreef ik dit artikel.

 

TIPS VOORDAT JE GAAT SOLO REIZEN

 

Solo reizen tips

1. Kies je bestemming(en) om solo te reizen 

Waarschijnlijk heb je wel al een voorkeur voor een land of gebied dat je graag wilt bezoeken. Of je nou alleen of niet alleen op reis gaat, je bestemming hoeft daar niet van af te hangen. Hoewel het ene land beter bereisbaar is dan het andere, vind ik persoonlijk dat je vooral moet gaan waar jij graag naar toe wilt. In landen als Thailand, Mexico of Europese landen gingen vele (solo)reizigers je al voor, waardoor ze goed ingericht zijn voor toeristen en buitenlanders, maar als jij graag in je eentje naar Patagonië of Paaseiland wilt, dan zou het feit dat je alleen gaat je echt niet moeten tegenhouden.

Lees ook: Solo reizen door Zuid-Amerika is geweldig (met tips!)

Volg je gevoel en doe vooral wat jij wilt. Overal ter wereld wonen en leven mensen en de meeste van die mensen zijn te goeder trouw, net als jijzelf. Als een land of bestemming je roept, dan is dat niet voor niets. Alles wat jij wil, wil ook iets van jou, dus ga vooral, ook al lijkt het vooraf misschien onverantwoord. Zorgen en advies van anderen kunnen fijn zijn, maar die anderen zijn jou niet en voelen niet wat jij voelt. Zo vertelde een vriendin van mij vlak voordat ik naar Peru ging, dat een bekende van haar was beroofd in Peru en ik wist echt niet wat ik daar op moest zeggen, omdat ik zó anders in het leven sta dan zij.

Ik snapte natuurlijk wel welk punt ze wilde maken, maar je hebt dit leven niet gekregen om risico’s te mijden, maar om je hart en je inner guts te volgen en te voeden. Beroofd worden kun je overal, daarvoor hoef je niet naar Peru, maar om de magie van Machu Picchu tot op je botten te ervaren moet je toch echt in Peru zijn. Er kan overal iets gebeuren, ook wanneer je niet alleen bent, dus don’t let anything stop you. Het is zelfs de bedoeling dat er af en toe iets gebeurt, hoe raar dat ook mag klinken.

Twijfel je nog over je bestemming? Dit zijn drie fijne reisboeken:

→ Bucketlist Reizen van Marloes Hooge met 25 reizen die je ooit in je leven gemaakt moet hebben

→ Solo Reizen van Liesbeth Rasker met vooral praktische informatie over solo reizen en bestemmingen

→ Backpackbestemmingen van Roëll de Ram met de mooiste bestemmingen voor backpackers

Lees ook: Fijne reisboeken ter inspiratie!

solo reizen perusolo reizen mexico

solo reizen

 

Solo reizen tips

2. Lees je in, maar niet teveel en leg niet teveel vast

Bestemming bepaald? Dan kun je je reis gaan voorbereiden. Leg vooraf vooral niet teveel vast, want tijdens je reis ga je van alles meemaken waardoor je plannen kunnen wijzigen. Het leuke aan (alleen) reizen is dat je vrij bent om te gaan en staan waar je wilt, dus waarom zou je dan vooraf alles al vastleggen? Juist, niet doen dus. Op m’n eerste bestemming zorg ik altijd dat ik een kamer heb geboekt, zodat je vanuit de airport ergens naar toe kunt en daarna zie ik altijd wel verder.

Wel maak ik altijd een globale planning of in ieder geval weet ik vaak van tevoren welke plekken, regio’s en steden ik wil bezoeken en along the way kom ik dan vanzelf wel op die plekken terecht. Het boeken van je kamer is met de Booking.com app op je telefoon nooit ingewikkeld en ook AirBnB is heel handig. Gebruik reisgidsen en vooral Lonely Planets om vooraf al bekend te worden met je bestemming. Wat zijn de hoogtepunten? Hidden gems? Hoe reis je van A naar B? Allemaal vragen die je vooraf al beantwoord kunt krijgen.

→ Hier vind je een heleboel reisgidsen en -boeken

→ Hier vind je alle uitgaves van Lonely Planet

 

Solo reizen tips

3. Pak in als een pro: niet teveel, maar wel de juiste dingen

Er zijn mensen die maanden kunnen rondreizen met alleen handbagage en dat vind ik bijzonder knap. Mijn backpack van 65 liter zit altijd ramvol, ook als ik vind dat ik maar weinig bij me heb, dus ik zou niet weten hoe ik met alleen een kleine handbagetas zou moeten reizen. Toch weet ik volgens mij inmiddels wel hoe ik moet inpakken en welke dingen wel en welk niet essentieel zijn. Ik schreef eerder al blogs over inpakken, musthaves en handbagagetips:

Lees ook:

→ Goed voorbereid: 20x musthaves voor een (verre) reis

→ Foto’s maken als je alleen reist. Zo doe je dat

→ Wat er altijd in je toilettas moet als je (ver) op reis gaat

→ Meenemen op reis: 35x reisartikelen van de Hema

→ Dit zijn 16x gadgets die ik altijd meeneem op reis

→ Reistip: 12x handige tips voor in je handbagage

 

Alleen reizen tips

4. Maak van je telefoon je onmisbare reisgenoot om je soloreis voor te bereiden

Zonder mijn mobiele telefoon was ik op reis al lang en breed verloren. Een kamer boeken met een druk op de knop, je locatie traceren, woorden vertalen, valuta omrekenen, ik gebruik mijn telefoon overal voor. Hij zorgt ervoor dat ik altijd toegang heb tot Booking.com of AirBnB om een kamer te boeken. Ik gebruik Maps.me, Google Maps en AroundMe om te weten waar ik ben en waar in de buurt ik iets kan vinden en ik download bovendien de kaart van m’n huidige locatie zodat ik ook offline toeging heb. Ik gebruik Pubhopper om een fijne pub, kroeg of een fijn terras te zoeken en vinden, Hi,hi Guide om een local guide te vinden en Moovit, Rome2rio en Uber om van A naar B te komen.

Andere tips: koop een lokale simkaart, maak screenshots van belangrijke dingen (bijv. het adres van je accommodatie) voor momenten dat je geen internetverbinding hebt. Neem een extra lader met een extra kabeltje en een powerbank mee, pak een wereldstekker in en berg dit allemaal op in een apart tasje. Installeer Google Translate op je telefoon zodat je dat wat je wilt zeggen kunt laten horen of zien aan degene met wie je praat en XE Currency om valuta om te rekenen.

→ Bestel je powerbank

→ Bestel je wereldstekker

Lees ook: 12x onmisbare reisapps

 

Solo reizen tips

5. Zorg voor mini-entertainment tijdens je soloreis: e-reader, spelletjes, films en series

Wanneer je alleen reist komt je soms in situaties waarin je je gaat vervelen. Wanneer je wacht op een vlucht of een bus of onderweg bent. Hoewel het natuurlijk best eens voorkomt dat je met iemand aan de praat raakt in een wachtruimte van een busstation, duurt wachten vaak lang. Zorg daarom dat je entertainment voor jezelf hebt. Een puzzelboekje, goeie muziek in je Spotify, een spelletje, een film of je favoriete serie (vooraf even downloaden) op je telefoon of tablet of een boek. Om te voorkomen dat je tas vol komt met loodzware boeken, neem je een e-reader mee. Tip: sluit een Kobo abonnement af. 

→ Bestel je Kobo e-reader en hoesje

→ Sluit je Kobo Plus abonnement af om onbeperkt boeken te lezen én te luisteren

→ Bestel je draadloze koptelefoon van JBL om je favoriete muziek te luisteren (onmisbaar!)

 

Solo reizen tips

6. Regel je financiële zaken als je alleen gaat reizen

Even een heel praktische tip: zorg voor je financiën. Dat je pasje aanstaat voor het werelddeel waar je naar toe gaat bijvoorbeeld. Neem je apparaatje mee om te internetbankieren zodat je altijd bij je geld kunt (ik heb er altijd twee bij me), neem altijd een paar dollars mee (die worden in nogal veel landen geaccepteerd), zorg voor een goede verzekering (ook voor dat wat achterblijft) en meer van zulke dingen. Ik schreef al eerder een blog over financiële reistips:

Lees ook: 14 financiële reistips voor je financiën op reis

 

TIPS TIJDENS SOLO REIZEN

 

Solo reizen tips

7. Slaap (af en toe) in hostels wanneer je alleen reist

De motivatie om op soloreis te gaan kan vanuit push of pull zijn. Misschien wil je graag reizen, maar is er niemand die met je mee wil en besluit je dan maar alleen te gaan. Je voelt misschien al dat dat een pushenergie is; je gaat solo reizen niet omdat je graag in je eentje op pad wilt, maar uit noodzaak omdat er niets anders voor handen is. Een andere energie is de pull; je gaat solo reizen omdat je graag wilt ervaren hoe het is om in je eentje (een deel van) de wereld over te reizen. Je keuze komt dan vanuit jezelf en is dan meer ‘van jou’. 

Maar vanuit welke energie je ook kiest, behoefte aan gezelschap zul je ongetwijfeld soms hebben. Hoe fijn het ook is om alleen te zijn en zelf je eigen pad te bereizen, het is soms ook heerlijk om een maatje om je heen te hebben, ook al is het maar voor een paar dagen. Hostels zijn de beste plekken om andere reizigers te ontmoeten, vriendschappen te sluiten en (tijdelijke) reismaatjes te vinden. Bovendien zijn ze vaak goedkoper dan andere plekken.

Hostels boeken?

→ Booking.com 

→ Hostelworld.com 

 

SOLO REIZEN TIP! Solo reizen tip over het slapen in hostels lees je hier op het blog Zinvol Reizen van Jacomijn: Soloreiziger 40+ in hostels? Ja! Je leest er alles over in dit handboek voor hostels

 

Tips solo reizen

8. Ga mee op tours tijdens je soloreis

Nog een goede manier om én mensen te leren kennen én de omgeving te ontdekken: doe een tour. Als je alleen bent heeft de tourguide vaak extra aandacht voor je (en met een beetje pech (of geluk) vragen ze je ten huwelijk) en het is een superleuke manier om andere reizigers vanuit alle uithoeken van de wereld te ontmoeten. Zeker als je een hele dag of zelfs meerder dagen met elkaar optrekt ontstaan er superleuke connecties, gesprekken en zelfs feestjes.

Op de boot over het Beaglekanaal in Patagonië ontmoette ik een Belgisch stel, een Spaans meisje, een Italiaanse en Argentijnse jongen met wie ik uiteindelijk tot in de late uurtjes aan de tequila zat. Tijdens een cruise door Patagonië ontmoette ik juist twee oudere stellen (allebei 70+) met wie ik bijzonder veel lol had en een Zwitserse jongen die ik later in Chili nóg twee keer tegenkwam. Tijdens m’n tocht naar Machu Picchu probeerde de guide me te versieren en werd ik later die avond spontaan gekust door een Franse knul van m’n groepje (op het dak van een club waar we een feestje hadden, hoe leuk!) en op weg naar de Colca Cañon in Peru kwam ik én een superleuk Nederlands stel tegen dat ervoor zorgde dat ik enorme trek kreeg in een frikandel speciaal én een Peruaanse familie die me vol overgave van alles over hun land vertelden.

In de nachtbus van Mexico naar Belize ontmoette ik midden in de nacht een Canadese jongen met wie ik vervolgens zes dagen lol heb gehad op Caye Caulker, in Vietnam ging ik met de host van m’n guesthouse drie dagen op tour naar de Mekong Delta en zo kan ik nog wel even doorgaan. Solo reizen is zó leuk; ik krijg weer helemaal de kriebels als ik aan al deze mensen en momenten terugdenk. En dan heb ik het nog niet eens over de betreffende bestemmingen gehad. Patagonië, Machu Picchu, Colca Cañon, Caye Caulker, zucht!

 

Tips alleen reizen

9. Blijf soms wat langer op een plek/Neem je rust

Het ‘gevaar’ in reizen is dat je vaak te veel in te weinig tijd wilt doen. Als je in een land vijf plekken wilt bezoeken, dan maak je er al gauw een race van om ál die plekken te zien, waardoor je nauwelijks tijd hebt om te genieten op het moment dat je er daadwerkelijk bent. Bovendien ren je dan van hot naar her, ben je veel onderweg en dat is hartstikke vermoeiend, zéker als je op de plek van bestemming ook nog van alles gaat ondernemen. Reizen is soms topsport. Je kunt het met recht een levensstijl noemen.

Ga je twee weken solo rondreizen dan is zo’n druk schema nog wel vol te houden, maar je moet je afvragen of je dat wilt. Het is juist fijn om een plek volledig te ervaren, zodat je hem op je in kunt laten werken. Hij wordt dan écht een onderdeel van je reis en je ervaring (en je léven!) en niet slechts een onderdeel op je lijstje dat je mag afvinken. Kies dan voor een deel van een land in plaats van alles. Daar waar je bent kun je dan volledig aanwezig zijn, zowel fysiek als mentaal.

Ga je voor langere tijd reizen, dan moet je sowieso echt af en toe pas op de plaats maken. Luister naar je lijf als het aangeeft dat het moe is en neem af en toe vrij. Slaap uit, ga een boek lezen, maak een wandeling of doe iets anders waarvan je tot rust komt en als een dag niet genoeg is, maak er dan twee van. Zo heb je daarna weer volop energie om verder te gaan en te genieten van alle mooie plekken die nog op je pad komen.

Lees ook: Waarom een (verre rond)reis geen vakantie is

solo reizen tips

 

Tips solo reizen

10. Hou een reisdagboek/journal bij

Wat mij altijd helpt tijdens het soloreizen is het bijhouden van een journal. Sowieso vind ik het fijn om te journallen, om dingen op te schrijven en daar m’n dag mee te beginnen of af te sluiten en op reis al helemaal. Al je ervaringen, de mensen die je hebt ontmoet en vooral wat het allemaal met je deed; het is fijn om het van je af te schrijven. 

Als je alleen reist zul je merken dat je je anders gaat voelen dan wanneer je thuis in je veilige omgeving bent. Je keert meer naar binnen, ontdekt dingen van jezelf die je nog niet kende en dat kan soms best confronterend zijn. Misschien ga je heftig dromen of juist veel beter slapen, misschien voel je dingen waarvan je dacht dat ze jou niet zouden overkomen of maak je juist iets naars mee waar je op dat moment even niets mee kan. Schrijf het allemaal op; het helpt op het moment, maar het is ook leuk om later terug te lezen.

Lees ook: Lief reisdagboek: Lost inside Cambodia

Hier vind je mijn travel journal

 

Alleen reizen tips

11. Trust your inner guts

De belangrijkste tip voor solo reizen of zelfs al vooraf om de keuze tot solo reizen te maken: trust your inner guts. Je intuïtie. Als iets niet goed, geforceerd of ‘zwaar’ voelt, dan is het dat vaak ook. Je voelt dat niet voor niets en daar mag je gerust op vertrouwen. Ga niet solo reizen omdat het hip is, terwijl je je er eigenlijk helemaal niet goed bij voelt. Doe het dan gewoon niet. Als je onderweg iemand tegenkomt bij wie je geen fijn gevoel hebt, ga hem of haar dan uit de weg. Je bent vrij om te gaan en je bent niemand iets verschuldigd.

Dat gezegd hebbende, de meeste mensen zijn te goeder trouw. Ik reisde in mijn eentje dwars door Zuid-Amerika en nee, niet iedereen is daar een criminele drugsbaron. Allesbehalve! Sterker nog, ik ervaarde daar meer cariño dan waar dan ook en mede daardoor is Zuid-Amerika echt m’n favorite place on earth. Ik hoorde ooit bij een Argentijnse familie (en nog steeds wel een beetje). Soms moet je mensen gewoon in vertrouwen nemen en dat is in mijn geval nog nooit verkeerd uitgepakt.

Mocht je in een penibele situatie terechtkomen, wat mij vaak genoeg is overkomen, probeer dan in je lijf te zakken en te relativeren: voor alles is een oplossing, er is niets wat altijd blijft zoals het is en achteraf kun je er misschien alleen maar lachen. Het wordt vanzelf weer licht. Het komt vanzelf goed. Echt. Altijd. Zonder uitzondering. Vertrouw daarop, ga in die energie en je kunt de hele wereld aan. Yes!

Lees ook: Top 5: Meest bizarre reismomenten

 

Tips solo reizen

12. Begin je dagen bewust met mediteren en grounden

“If you own your morning, you own the rest of the day” is een quote van Tony Robbins. Reizen is soms topsport en zeker wanneer je al een tijdje onderweg bent of al een paar dagen alleen bent, is het belangrijk om goed geaard te zijn en te blijven. In je lijf, in je leven. In jezelf. Als je veel in je hoofd zit, dwaal je af. Raak je gedisconnect en ben je niet meer aanwezig. Je kunt zelfs een beetje gek worden. Van het alleen zijn, van het regelen, van al het overweldigende wat je meemaakt.

Het is dan heel verleidelijk om anderen op te zoeken, om de pijn van jezelf niet te hoeven voelen, maar weet dat dat een vlucht is. Je bent alleen gaan reizen om jezelf te laten bloeien en dat gaat eigenlijk niet zonder pijn. Voel hem (de pijn) en ga er doorheen. Door in jezelf te komen en blijven. Voor mij werkt het om te gaan wandelen, om soms een inspirerende podcast te luisteren, maar vooral om te mediteren.

Je ochtend bepaalt de rest van je dag, dus het is super belangrijk om die goed te beginnen. Sluit je ogen, haal een paar diep adem en keer naar binnen. Voel je lijf en voel vervolgens de dankbaarheid, de dankbaarheid dat het je bracht waar je nu bent en naar je volgende bestemming zal brengen. Wees trots op jezelf en voel dat ook. Dat je het aandurfde om de stap te nemen om helemaal alleen te gaan reizen. Dat jij jezelf hier gebracht hebt. Jouw moed, jouw vertrouwen, jouw zelfverzekerdheid hebben jou hier gebracht. You owe it all to your self. Voel jezelf een badass in de ochtend en de dag ligt aan je voeten.

tips solo reizen

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt of koopt vanuit de linkjes in dit artikel, ontvang ik een kleine commissie. Zo hou ik deze site in de lucht en kan ik jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Wil jij ook graag alleen op reis?

Maar heb je geen idee waar naar toe? Of waar je moet beginnen? Zou je graag in je eentje gaan backpacken, maar hoe dan? En waar dan? En wanneer? Ben je besluiteloos en aan het twijfelen over alles?

Ik help je!

Plan je 1 op 1 sessie in en ik help je met het vormgeven van je soloreis. Bestemmingen, tips, inspiratie, alles. Hieronder vind je mijn agenda waar je rechtstreeks je videocall boekt.

voor maar €37 incl. BTW

Ik spreek je gauw!

 


 

 

Meer solo reizen en andere reisinspiratie? Lees ook:

ALLES OVER SOLO REIZEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap