Alleen reizen als vrouw. Het is het meest enerverende, uplifting, levensverrijkende en therapeutische wat je als vrouw kunt doen. Solo reizen is inmiddels my middle name. Wanneer ik vertel aan mensen dat ik in mijn eentje zo ongeveer heel de wereld trotseer krijg ik vaak reacties in de trant van: Wat knap! Dat je dat durft! En zelfs: Respect! Terwijl ik alleen maar denk: Ga zelf ook! Solo reizen als vrouw is niet eng of onverstandig, zoals je misschien nu denkt. Het is geweldig en een van de grootste vormen van persoonlijke ontwikkeling.

Want er is niets zo verrijkend als in je eentje de wereld trotseren. Tijdens solo reizen leg je de beste en belangrijkste relatie die je ooit zult hebben in je leven: met jezelf. Je leven is van jou en dat kan alleen maar mooi worden als jijzelf daar de CEO van bent. Hoe kun je van anderen verwachten dat ze jou leuk vinden en tijd met je willen doorbrengen als jij dat zelf niet met jezelf wilt? Dus daarom. Bouw die band op met jezelf, werk aan je relatie met jezelf, prioriteer de belangrijkste persoon in je leven (jijzelf!) en ga met jezelf op reis.

Eng? Ja! Uit je comfortzone? Uhuh. Stoer? Jup. Levensveranderend? Definitely. Het is alles tegelijk.

→ Waarschuwing (met een knipoog): als je eenmaal in je eentje op soloreis bent geweest, is de kans groot dat niets ooit meer is/wordt zoals het was. Maar misschien is dat wel de bedoeling. De bedoeling van het leven. Van jouw leven. Magic doesn’t happen in your comfort zone. Als je wilt groeien, expanden en de relatie met jezelf naar de next level wilt brengen ga dan alleen op reis. Vooral als vrouw.

Lees ook: SOLO REIZEN | Waarom iedereen een keer zou moeten solo reizen

 

ALLEEN REIZEN ALS VROUW

Waarom je als vrouw écht een keer moet solo reizen + 9(+1) tips!

In een wereld die anno nu nog steeds gedomineerd wordt door mannen is het nog steeds een soort taboe als vrouwen in hun eentje gaan reizen. Voor mannen is het heus ook bijzonder, maar als vrouw extra. Dat komt niet doordat wij als vrouwen niet voor onszelf zouden kunnen zorgen (haha) en dus ook niet dat de wereld voor ons gevaarlijker zou zijn dan voor mannen. Dat komt omdat er mannen zijn die de wereld voor ons onveilig maken. Nee, láng niet alle mannen natuurlijk, de meesten niet gelukkig. Maar ze zijn er wel. In plaats van de focus te leggen op dat het voor ons vrouwen gevaarlijk zou zijn, is het de vraag waarom het voor ons onveilig zou zijn. Dat heeft namelijk niet zoveel met vrouwzijn te maken. Juist het tegenovergestelde. 

Maar het is niet mijn bedoeling om een feministisch artikel te schrijven. De wereld is niet gevaarlijker voor voor vrouwen dan voor mannen. De wereld is voor iedereen een fantastische bol met de meest magische plekken. Het brengt je in extase en alleen wanneer je solo reist kun je helemaal één worden met de plek waar je bent. Geen afleiding, geen ruis, geen rekening houden met. Maar gewoon jij en het land, de regio, de stad of het gebied waar je op dat moment bent.

Wanneer je alleen reist kun je je eigen tempo bepalen, je eigen ritme volgen en je eigen plan trekken. En nu komt de belangrijkste reden waarom vrouwen zouden moeten soloreizen: Juist omdat het voor vrouwen soms zo’n uitdaging is om te confirmeren aan het systeem van de maatschappij, is het zó heerlijk om daar (even) uit te stappen. Om op je eigen voorwaarden te leven, volgens je eigen ritme. Om even volop vrouw te kunnen zijn. De mens die je in werkelijkheid bent. Alleen. Zonder condities of andere belemmeringen. Zonder ruis of verwachtingen. Zodat je erachter komt hoe dapper, stoer en zelfredzaam je bent. Want dat ben je!

Hier komen 9 + 1 tips voor jouw soloreis. You can do it!

 

Solo reizen als vrouw: tips & tricks

 

#1 Bereid je voor, maar leg niet teveel vast

Bepaal je bestemming, weet welke hoogtepunten je wilt gaan zien, maar leg dat vooral niet vast. De vlucht naar je bestemming is handig om alvast geregeld te hebben, zodat je niet op Schiphol staat zonder te weten waar je naar toe gaat (hoewel dat misschien ook best leuk kan zijn, haha) en de eerste (twee) nacht(en) is ook fijn om vooraf te boeken, maar laat voor de rest alles gewoon ontstaan. Ter plekke. Dat is namelijk de fun van het reizen.

En dat is ook waar je groei ligt. Ter plekke beslissingen maken. Controle loslaten. Je niet laten tegenhouden of beïnvloeden door anderen of een externe omstandigheid. Kiezen voor waar jij je goed bij voelt. Gaan voor jouw weg. Voluit. Of juist blijven op een plek waar je je op je gemak voelt. En je voelt dat je er nog even mag blijven. Het is aan jou. Helemaal aan jou. Leg dus niks vast, maar weet wel wat je wil. En laat je onderweg verrassen. Door mensen en hun verhalen. Waardoor je misschien toch afwijkt van je initiële route. Dat is OK. Juist de bedoeling.

Tip! Hier vind je alle Lonely Planet boeken

 

#2 Ga een keer proef solo reizen als vrouw

Je hoeft niet meteen in je eentje met een rugzak door Patagonië te trekken op je eerste soloreis. Sterker nog, dat zou ik je van harte afraden. Ga eerst een keer proef soloreizen! Een middag in je eentje naar een vreemde stad in eigen land kan al een hele uitdaging zijn (of zelfs je eigen stad als je helemaal niet gewend bent om alleen op pad te gaan), een weekendje weg in je eentje naar een boeiende Europese stad (er zijn er een heleboel (klik voor inspiratie!) of ergens in je eentje koffiedrinken. Weet je hoeveel verbaasde reacties ik nog steeds krijg als ik zeg dat ik alleen op een terras heb gezeten? Laat staan dat ik de hele wereld over vlieg in mijn eentje.

Lekker veilig met je partner, je beste vriendin of vriendengroep? Welnee, ga uit die comfortzone van andere mensen om je heen. Ga gewoon lekker zitten op dat terras, pak je auto naar die ene stad of het vliegtuig naar die ene bestemming. Al is het maar voor een middag, een dag of een weekend. Probeer het uit, hoe spannend het ook is. En het mooie is: als je het niks vindt, ga je gewoon weer terug naar huis, naar je veilige haven, je comfort zone. Waar vooral geen magic happens. En blijf daar lekker. Niemand verplicht je om nog een keer te gaan. Maar je weet: waar rook is, is vuur. Wat jij graag wilt, dat wil ook iets van jou. En je zult merken dat je steeds een stapje verder gaat in je ontwikkeling van het alleen met jezelf zijn.

Lees ook: SOLO REIZEN VOOR BEGINNERS | 12x tips & tricks voor je (eerste) soloreis

 

#3 Safety first tijdens je soloreis

Er zijn plekken op deze wereld die over het algemeen niet als veilig worden beschouwd. Zo kun je beter niet in je eentje een favela in Rio de Janeiro binnenstappen bijvoorbeeld, is het niet verstandig om solo door Johannesburg in Zuid-Afrika rond te dwalen of om in je eentje een trektocht door de bergen van Patagonië te maken (dat deed ik wel, maar dat even terzijde). Of je nou man of vrouw bent, sommige dingen kun je beter samen doen of zelfs met begeleiding. Veiligheid gaat boven alles wanneer je solo reist, dus maak daarin verstandige keuzes.

 

#4 Vertrouw je gevoel, je intuïtie

Jouw inner guidance brengt jou altijd op de plek waar je moet zijn. Altijd. Ga uit je hoofd en in je hart. In het Nederlandse dagelijkse leven zijn wij heel er geneigd om onze keuzes te maken vanuit ons hoofd, ons verstand. Dat is soms heus goed, maar we zijn vergeten dat ons goud in ons hart ligt. Volg dat. Je gevoel, je intuïtie. Het is precies diezelfde intuïtie die jou überhaupt heeft doen solo reizen, want je verstand geeft er vast geen goedkeuring voor. Toch doe je het, omdat je wéét dat dit voor jou de bedoeling is. Volg dat op. Zowel wanneer je aan het overwegen bent om alleen te gaan reizen als wanneer je al alleen op reis bent. 

Lees ook: SOLO REIZEN | Decide to go and the hardest part is over

 

#5 Ontmoet anderen wanneer je alleen reist

Wij zijn met acht miljard mensen op de wereld, het is echt niet de bedoeling dat je alles in je eentje doet. Wij creëren samen collectief de mensheid en we hebben elkaar daarin in meer of mindere mate nodig. We dragen allemaal bij aan dat collectief. Het mens-zijn.En daarin is iedereen even belangrijk. Goed, zweefmuziek uit, want my point is: hoe belangrijk het ook is om alleen te zijn en de reis in jezelf aan te gaan want de reis in jezelf is de échte reis van je leven, what would be the fun in that als je dat niet met anderen kunt delen?

En nu komt het: Want een enorme beperkende overtuiging kan zijn (en ik had hem vroeger zelf ook): Wat heeft het voor zin om op te trekken en herinneringen te maken met mensen die je toch nooit meer ziet? Jij hebt deze gedachte vást ook. Maar draai hem eens om. Waarom zou je geen mooie momenten willen beleven met mensen die je nooit meer ziet. Waarom zou je die mensen per se nog een keer moeten zien? De beperkende gedachte zit hem hierin: We zijn vaak van mening dat alles ‘voor altijd’ zou moeten zijn. Maar wanneer je solo reist ontdek je iets anders: niets is voor altijd en relaties met anderen zijn dat dus ook niet.

Dat kán wel, maar dat hoeft niet. En als je dat idee loslaat, ontstaat er een soort van vrijheid waardoor je veel gemakkelijker mensen toelaat dan wanneer er heel veel van af zou hangen. Zo ga je tijdens een soloreis ongetwijfeld een paar dagen optrekken met mensen die je daarna nooit meer gaat zien en dat is OK. Zij zijn er om die momenten met jou te delen en zo is het in het leven zelf ook. Als je je kunt losmaken van het idee van vasthouden, dan ga je automatisch loslaten. En dan ontstaat er vrijheid en gaat er een wereld voor je open.

 

#6 Slaap in hostels als vrouw alleen tijdens je soloreis

Ik moet eerlijk toegeven dat ik er zelf niet zo’n fan van ben, maar de beste en snelste manier om mensen te ontmoeten is in hostels. In een hostel slaap je meestal in een slaapzaal en daar ben ik echt helemaal niet van, maar je kunt er ook gewoon een kamer voor jezelf boeken, zodat je nog een beetje privacy hebt. Ik hou ervan om me terug te kunnen trekken, om na een lange dag ‘thuis’ te komen en daar een eigen ruimte voor te hebben. Ook op die manier kun je prima mensen ontmoeten, want hostels hebben altijd veel gemeenschappelijke ruimtes.

Vind kamers op Hostelworld.com

 

#7 Vertrouw op vreemden tijdens het solo reizen als vrouw

Een van de eerste dingen die mijn moeder mij leerde was dat ik niet met vreemden mocht praten en al helemaal geen snoepjes van ze mocht aannemen. Ik hield ooit eens mijn handen stijf op mijn rug toen een alleraardigste meneer mij een snoepje aanbood, waar mijn moeder notabene bij was en zelfs een bekende was van de goede man. Ik was goed afgericht dus. Vol achterdocht. Nu ik dit zo opschrijf besef ik dat ik van huis uit meekreeg dat je de wereld met wantrouwen tegemoet zou moeten treden.

Je snapt: daar ben ik het inmiddels totaal niet meer mee eens. Hoe meer ik alleen heb gereisd, hoe meer ik me realiseer dat de wereld helemaal niet die verrotte plek is zoals ze je doen geloven. De wereld is prachtig en die wordt gecreëerd door onszelf. Mensen. Betekent natuurlijk niet dat je iedereen maar op z’n blauwe ogen moet geloven, want natúúrlijk is niet iedereen te goeder trouw. Ik ben heus ook opgelicht en zelfs een paar keer aangerand, maar dat gebeurde vaker niet dan wel. 

En soms kom je in situaties waarin je iemand gewoon even in vertrouwen moet nemen. Dat iemand je zegt welke bus je moet nemen bijvoorbeeld en je daar op vertrouwt. Of dat iemand even op een van je tassen let, omdat je zelf even ergens een vertrekbord moet checken (klinkt super naïef, maar ik heb het echt een paar keer gedaan). Dat je spullen op je tafeltje laat liggen (niet je waardevolle) wanneer je even gaat plassen, omdat je anders je plek kwijt bent en nog meer van zulks. Maar ook: dat je juist NIET in een taxi stapt omdat de chauffeur je een unheimlich gevoel geeft. Ook hier geldt weer: trust your instincts. Vertrouw je intuïtie.

Lees ook: Lief reisdagboek: bijna opgelicht maar niet heus

 

#8 Open je hart wanneer je alleen reist

Wanneer je in je eentje op reis bent gebeurt er iets heel merkwaardigs met je. Omdat je zo op jezelf bent aangewezen raak je je heel erg bewust van jezelf. Van je gedachten, je gevoelens. Je kunt er niet echt ergens mee naar toe. Ze blijven bij je en je moet er zelf voor zorgen dat ze ergens in een denkbeeldig doosje worden gestopt die je bij je houdt. Voor altijd. En juist doordat je zo kwetsbaar bent, zo helemaal alleen aan de andere kant van de wereld, ga je merken dat je je openstelt. Voor alles om je heen. Je gaat mensen met een andere blik bekijken, de omgeving waarin je je begeeft. Waar je dat misschien eerst heel erg zou vergelijken met wat je thuis gewend bent, vervaagt dat steeds meer.

Je raakt los van je oude ik. Je overtuigingen, je oordelen. Je staat met een frisse blik in de wereld. Je praat met mensen die je vroeger volledig genegeerd zou hebben omdat je vooraf al een oordeel zou hebben. Je ziet bloemen en planten die je anders misschien niet gezien zou hebben en je raakt bevriend met honden waar je anders hard voor weg zou zijn gerend. Alleen reizen doet echt iets met je, maar alleen wanneer je volledig je hart opengooit. En alles binnenlaat. Het maakt je nóg kwetsbaarder. Laat het maar binnenkomen. Voel het maar. Als het niet goed is, merk je het wel. En deal je er later wel mee. Maar voor nu: onderga het maar. Open je hart! Want daar worden al je ervaringen opgeslagen.

 

#9 Gooi en hou ál je zintuigen open tijdens je soloreis

Zie, ruik, hoor, proef en voel. De blauwe lucht die soms plaatsmaakt voor overdrijvende wolken. De warmte van de zon die plots wordt vervangen door dikke regendruppels. Je natte voeten wanneer je door een beekje moet om aan de overkant te komen. De geur van kruiden die je neus binnendringen wanneer je langs eetstalletjes loopt en je alles wilt proeven. Het geluid van langsrazend verkeer of juist de oorverdovende stilte van de ijle lucht in de bergen. Een paar krekels die tjirpen.

Kijk de persoon met wie je praat in zijn ogen, verras je smaakpapillen met smaken die ze nog niet kenden, voel de connectie met de natuur daar bovenop die berg waar je naar toe geklommen bent, de wind in je haren tijdens een fietstocht en voel de energie van de persoon met wie je op dat moment bent. Luister oprecht. En laat het binnenkomen. Je bent hier, omdat je hier zelf naar toe bent gegaan. Omdat je dit wilde. En je hebt het zelf voor elkaar gekregen. Hulde aan jezelf. Het leven is te mooi om op één plek te leven. Ga de wereld verkennen. Juist als vrouw en juist alleen. Solo reizen is het allergrootste cadeau dat je jezelf kunt geven.

 

#10 Praktische tips voor vrouwen die alleen reizen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Koop een Lonely Planet van je bestemming of als je je bestemming nog niet weet, laat je dan inspireren door anderen die je zijn voor gegaan. Lees blogs, reisboeken en praat eens met vrouwen die vaker solo reizen (zoals ik!). Neem de juiste dingen mee, maar niet teveel. Zorg voor genoeg geld en bankpasjes. Heb je vaccinaties nodig? En ga je met een koffer of backpack? Denk daar over na tijdens je voorbereiding.

HIER VIND JE AL MIJN REISTIPS

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt of koopt vanuit de linkjes in dit artikel, ontvang ik een kleine commissie. Zo hou ik deze site in de lucht en kan ik jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 


Wil jij ook graag alleen op reis?

Maar heb je geen idee waar naar toe? Of waar je moet beginnen? Zou je graag in je eentje gaan backpacken, maar hoe dan? En waar dan? En wanneer? Ben je besluiteloos en aan het twijfelen over alles?

Ik help je!

Plan je 1 op 1 sessie in en ik help je met het vormgeven van je soloreis. Bestemmingen, tips, inspiratie, alles. Na de sessie heb je concrete handvatten waarmee je jouw soloreis kunt vormgeven en sta je te popelen om te gaan. Weg met je twijfels, maar vol vertrouwen de wereld tegemoet.

Nu tijdelijk van €77 voor maar €37 incl. BTW

Hieronder vind je mijn agenda waar je rechtstreeks je videocall boekt. Dan spreken we elkaar gauw. Ik kijk er naar uit.


 

Meer inspiratie over solo reizen? Lees ook:

ALLES OVER SOLO REIZEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap