Reizen naar Peru, waarom zou je? Dat ga ik je in deze blog vertellen. Als je nog nooit in Zuid-Amerika bent geweest is Peru een uitermate goed begin van je ontdekkingstocht van het – naar mijn mening – mooiste continent ter wereld. Het is gemakkelijk bereisbaar, het land is super divers en je de geschiedenis zwaar indrukwekkend. Maar ook als je al wel eerder in het meest inheemse continent bent geweest is Peru een aanrader. Er is zóveel te ontdekken! Waarom reizen naar Peru? Dit zijn elf redenen.

Lees ook: ROUTE PERU | Rondreis door het zuiden van Peru

 

 

WAAROM REIZEN NAAR PERU

Dit zijn 11 redenen om naar Peru te reizen

Al in 2004 kwam ik voor het eerst in Zuid-Amerika, maar pas in 2018 voor het eerst (en vooralsnog ook voor het laatst) in Peru. Het is wat je noemt, mijn lievelingscontinent en dat is niet zonder reden. Ik kende al best veel landen voordat ik Peru aandeed, dus dan is je verwachting toch een beetje gematigd, maar niets bleek minder waar. Peru is fantástisch en dit zijn een paar heel legitieme redenen waarom je naar Peru zou moeten reizen.

 

1. In Peru vind je allermooiste wereldwonder: Machu Picchu

Een inkoppertje, dit eerste punt. Waarom reizen naar Peru? Om Machu Picchu natuurlijk! Velen gingen je inmiddels al voor, maar dat het maakt het absoluut niet minder bijzonder. Machu Picchu is niet voor niets een van de zeven wereldwonderen volgens UNESCO en wat mij betreft ook nog de mooiste. En indrukwekkendste. Machu Picchu is écht zo mooi en bijzonder als iedereen je doet laten geloven. Alleen voor deze ‘Oude Berg’ zou je vandaag nog je ticket naar Peru moeten boeken.

Lees ook: PERU | Alles wat je moet weten over de Machu Picchu Inca Jungle Trek

 

2. Peru is heel gemakkelijk te bereizen

Voordat ik verder ga over mooie plekken en hoogtepunten waarom je naar Peru zou moeten reizen, noem ik eerst even een ander belangrijk punt: Peru is heel gemakkelijk te bereizen. Hoewel het landschap bepaald niet vlak is en ik het zou afraden om op eigen gelegenheid te gaan, is de infrastructuur wel goed geregeld. Er zijn verschillende busmaatschappijen die tussen de grootste plaatsen en uitvalsbases rijden. In al die steden en plaatsen is het heel gemakkelijk om goed georganiseerde tours naar bezienswaardigheden te boeken. Ook de trein rijdt op verschillende plekken (zoals naar Machu Picchu). De bekendste en beste busmaatschappijen zijn Cruz del Sur (in het zuiden van Peru) en Peru Hop.

 

3. De indrukwekkende geschiedenis van de Inca’s vind je vooral in Peru

De Inca’s waren een indianenvolk dat vanaf de dertiende eeuw leefde in een gebied rondom hun hoofdstad Cuzco in het huidige Peru. Vanaf het jaar 1438 begonnen de Inca’s aan de groei van hun imperium in het moeilijk begaanbare Andesgebied. Tachtig jaar later strekte de macht van de Inca’s zich uit van Colombia, Boliva en Ecuador tot het noordwesten van Argentinië en Chili, over een lengte van 4000 kilometer. Daarmee was het Inca-rijk in territoriaal opzicht het grootste ter wereld. Schattingen van de bevolkingsgrootte variëren tussen de 7 en 12 miljoen (bron: Wikipedia).

De ontdekking van Amerika in 1492 door Columbus leidde uiteindelijk tot de val van het rijk. Enkele honderden Spaanse conquistadores wisten in 1532 het rijk te verlammen door de heerser te gijzelen. Pas in 1572 versloegen de Spanjaarden de laatste Inca-heerser. Ruïnes en overblijfselen van het toenmalige Inca-rijk vind je vooral in Cusco en de directe omgeving. Machu Picchu is de grootste overgebleven Inca-ruïne. De reden waarom de stad zo goed bewaard is gebleven is doordat de Spanjaarden het (gelukkig) nooit hebben ontdekt.

 

4. Waarom reizen naar Peru? Om de mysterieuze Nazcalijnen!

Een van de meest bijzondere fenomenen op deze aardkloot vind je in Peru. De Nazcalijnen! De Nazcalijnen zijn in de grond gegroefde tekens en lijnen die hoogstwaarschijnlijk rond de tijd van de geboorte van Christus gemaakt zijn. Niemand weet met zekerheid waarom of met welk doel, het blijft slechts bij gissen. Door de goede klimaatomstandigheden zijn de tekens en lijnen tot nu toe heel goed bewaard gebleven. Je kunt ze nog steeds zien! Met een propellervliegtuigje kun je een vlucht van ongeveer een half uur maken over de Nazcalijnen. Mega indrukwekkend!

Lees ook: PERU | Bijzondere ervaring: vliegen over de Nazca lijnen in Peru

 

5. Het Peruaanse eten is overheerlijk!

Wat ik niet wist en ook niet had verwacht is dat je in Peru heerlijk kunt eten. De ceviche kende ik al langer (ik had ooit een relatie met een Zuid-Amerikaanse kok) en hoewel ik in het begin heel erg moest wennen aan de smaak, lik ik er inmiddels mijn vingers bij af. Maar ook lomo saltado, een fusion gerecht, is echt heerlijk. De pisco sour is een typisch Peruaanse cocktail (hoewel de Chilenen juist zeggen dat Pisco van hen is) en het is heel gebruikelijk om cocabladeren te drinken (geen zorgen, je wordt er niet high van). De Peruaanse keuken is echt verrassend lekker!

Lees ook: PERU | Uit de Peruaanse keuken: 8x typisch eten en drinken

 

6. Peru heeft kleurrijke, historische en koloniale steden

Je boekt je ticket naar Peru niet per se om de steden, maar Lima, Cusco en Arequipa zijn écht wel de moeite waard. Peru werd in de 16e en 17e eeuw natuurlijk overdonderd door de Spaanse invasie, waardoor het Inca imperium grotendeels verloren is gegaan, maar je vindt heus nog overblijfselen uit die tijd. Hoewel ik het in Lima allemaal niet zo kon voelen, is de binnenstad heus koloniaal.

Maar de mooiste steden zijn Arequipa en Cusco. Arequipa is mooi omdat de stad is gebouwd met materiaal uit de achtergelegen Misti-vulkaan, waardoor zo ongeveer alle gevels wit zijn. Het is er knus en gezellig en toch voelt het stads aan. Je mag er echt zeker een paar dagen blijven om je onder te dompelen in het heerlijke Peruaanse leven. In Cusco daarentegen vind je nog veel overblijfselen van de Inca’s. In de stad zelf, maar ook in de directe omgeving vind je talrijke ruïnes en zelfs complete Inca-steden die door de Spanjaarden nooit zijn ontdekt (hallo Machu Picchu!).

Lees ook: PERU | Vijf redenen waarom Arequipa de mooiste stad van Peru is

 

7. De Andes ligt grotendeels in Peru, dus: bergen en hiken!

Hoewel ik zelf de Andes in vooral Argentinië en Chili ontdekte, kun je ook in Peru je hart ophalen. Vooral het noordwesten van Peru bestaat uit enorme bergen. Vanuit de plaats Huaraz kun je fantastische hikes maken. Je hoeft niet helemaal naar Patagonië om bergen te trotseren, knalblauwe bergmeren te ontdekken en over gletsjers te wandelen; dat kan ook allemaal ‘gewoon’ in Peru. Tijdens mijn reis door Peru ontdekte ik uitsluitend het zuiden, maar het noorden blijft een bucketlist-dingetje.

 

8. Het hoogst bevaarbare meer ter wereld ligt in Peru: het Titicacameer

De een vindt het een toeristische no-go, terwijl de ander het juist een bijzondere plek vindt. Ik hoor overduidelijk tot de laatste groep. Het Titicacameer is het hoogst bevaarbare meer ter wereld (bijna 4000 meter hoog) en alleen dat al vind ik de moeite waard om te ontdekken. Er leven inheemse stammen op het meer die hun leven leiden zoveel mogelijk verwijderd van de bewoonde wereld (hoewel ze heus af en toe voet aan vaste wal zetten). Wanneer je het Titicacameer met een tour bezoek ga je op bezoek bij een paar van deze stammen. Hoe kan dat niet indrukwekkend zijn?

Het klopt dat een bezoek aan de Uros-eilanden een vooropgezet smaakje heeft. De bewoners van de zelf gevlochten eilanden staan al klaar om je te verwelkomen en geven vervolgens een demonstratie van verschillende bewerkingen van het riet. Je mag dan als toeschouwer toekijken. Vervolgens mag je in hun huizen een kijkje nemen en foto’s maken. En bij vertrek liggen er plots koopwaar en allerlei snuisterijen klaar, omdat ze simpelweg iets aan je willen verdienen. Niets mis mee volgens mij en je krijgt als bezoeker op deze manier écht een goed beeld van het leven van deze Uros stam. 

Het Titicacameer is bovendien de gateway naar Bolivia. De grens loopt dwars door het meer (en de tijdszone ook), dus als je je Zuid-Amerikaanse reis wilt vervolgen is het Titicacameer de aangewezen plek om Peru te verlaten (hopelijk hou je je tranen een beetje in bedwang bij het afscheid).

Lees ook: TITICACAMEER | Waar Peru en Bolivia in elkaar overgaan

 

9. Peru heeft woestijn 

Waarom reizen naar Peru? Ha! Wist je dat Peru een woestijn heeft? Het is een uitloper van de Atacama-woestijn die grotendeels in Chili ligt (en ook in delen van Bolivia en Argentinië). In deze immense woestijn ligt op vier uurtjes rijden van hoofdstad Lima een prachtige oase: Huacachina. De oase an sich is heel indrukwekkend, je kunt er slapen tussen de zandduinen en bovendien kun je er de allerleukste activiteit in heel Peru doen: sandboarden! Met een board glij je staand of liggend van verschillende zandbergen in de woestijn. Echt onwijs leuk en een goede reden om naar Peru te gaan!

Lees ook: DOEN! DOEN! DOEN! | Sandboarden in de woestijn van Huacachina in Peru

 

10. Een van de grootste en diepste kloven ter wereld vind je in Peru (waar je de condor kunt spotten)

Vergeet de Grand Canyon van de USA, in Peru moet je zijn voor het zien van een diepe kloof. De Colca Canyon is ruim drie kilometer(!) diep en dat is écht een reden waarom Peru op je bucketlist thuis hoort. Bovendien spot je bij de Colca Canyon de condor, de een na grootste vogel ter wereld. Met gespreide vleugels is hij zo’n drie meter breed, dus je kunt je voorstellen hoe indrukwekkend het is als hij of zij vlak over je heen vliegt. Waarom reizen naar Peru? Om de condor te spotten dus!

Lees ook: COLCA CANYON | Condors spotten in de groote kloof van Peru

 

11. Peruanen zijn vriendelijk en lief!

Ik vind het altijd zoiets raars wanneer reizigers zeggen dat ‘locals heel vriendelijk zijn’. Dat is natuurlijk nergens zo, want hufters zijn overal (zolang er mensen zijn, zijn er hufters en waar mensen zijn, zijn dus hufters) en bovendien vind ik de term ‘locals’ echt ongelooflijk denigrerend. Zo van: Ik ben de reiziger, ik kom even een paar weken dit land uitchecken en vervolgens een mening vormen over de mensen die er wonen. Alsof ik – vanuit het rijke westen – het recht heb om dat te doen. Niet dus.

Maar wat ik wel wil zeggen is dat ik me heel veilig, prettig en welkom heb gevoeld in alle delen van Peru. Maar echt. Dat heb ik niet overal ter wereld ervaren – en ik was toch al in meer dan veertig landen, uch uch -, maar in Peru sowieso wel. Het is een van de redenen waarom Peru een goede start is voor je ontdekking van Zuid-Amerika. Dus. Waarom reizen naar Peru? Omdat Peruanen – op een paar hufters na – heel lief en vriendelijk zijn.

 

Op naar Peru! 

Ben je overtuigd waarom Peru het bereizen waard is? Het is een fantastisch inheems land met een schatrijke geschiedenis. Er is zoveel te doen, te zien en te ervaren dat je er nooit genoeg van gaat krijgen. Dompel je onder in de kleurrijke cultuur en de overweldigende natuur die Peru rijk is. 

Vind vluchten naar Peru

Boek je hotels in Peru

Boek rechtstreeks al je tours in Peru

Vind je bustickets bij Cruz del Sur

Boek hier jouw complete reis naar Peru

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer over Peru? Lees ook:

ALLES OVER PERU

Share via
Copy link
Powered by Social Snap