Reizen door Colombia lijkt in eerste instantie misschien een gedurfd idee, maar niets is minder waar. Er zijn maar weinig landen die zo divers en veel cultuur hebben en waar de wrede, recente geschiedenis nog nauwelijks voelbaar is. Colombia onveilig? Veel drugs? Jazeker. Op sommige plekken kun je beter je gezicht niet laten zien, maar op de meeste plekken is het juist het tegenovergestelde. Colombia is heerlijk, de sfeer is er fantastisch en de natuur bijna nergens zo divers. Dit zijn twaalf reden waarom reizen door Colombia een heel goed idee is en waarom je een reis door Colombia wil maken!

 

 

REIZEN DOOR COLOMBIA

12x waarom je een reis door Colombia wil maken

 

Vliegen naar Colombia? Boek je vliegticket via Momondo

 

1. Bijzondere stad Medellín tijdens je reis door Colombia

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Colombia heeft wat mij betreft de meest bijzondere stad ter wereld: Medellín. In de jaren ’90 zou ieder weldenkend mens het uit z’n hoofd laten om hier naar toe te gaan, omdat de stad toen nog werd geterroriseerd door drugsbendes met Pablo Escobar als grote baron. De stad was een van de gevaarlijkste steden ter wereld. Wanneer je nu in Medellín bent kun je je werkelijk niet voorstellen dat al die ellende echt daar heeft plaatsgevonden. Het is er zo rustig, leuk, gemoedelijk en gewoon heel fijn dat het onmogelijk lijkt dat er ooit drugsoorlogen gevoerd werden.

En toch is dat wel zo. Wanneer je in Medellín bent, ga dan op tour naar de wijk Comuna 13. Deze wijk was het kloppend hart van de drugscriminaliteit. Nu loop je er rond door de stegen en ook al oogt de wijk nog best een beetje ‘gangster’ met alle streetart, sommige vervallen gebouwen, straathonden en mensen die op straat en in de steegjes hangen, het is er bizar opgeknapt en de levensstandaard is er met wel een miljoen procent gestegen ten opzichte van nog maar 25 jaar geleden. Echt, Medellín is zó bijzonder.

 

2. Heerlijk Caribisch en rauw Cartagena

Mijn tweede lievelingsstad in Colombia is zonder twijfel Cartagena. Het is er heet, kleurrijk en de mensen zijn er altijd vrolijk. Cartagena ligt in het noorden van Colombia aan de Caribische kust, dus de heerlijke Caribbean vibe voel je overal en maakt de stad helemaal uniek zoals ie is. In Cartagena vind je de typische Colombiaanse folkore vrouwen op straat, je kunt er naar het strand en de wijk Getsemaní is heerlijk rauw wat de stad helemaal af maakt. Echt, die vibe in Cartagena vind je nergens anders!Cartagena Getsemani

 

3. De mooiste stranden en natuur vind je aan de Caribische kust in Tyrona National Park

In Tyrona National Park in het noorden van Colombia kun je van alles doen. Je kunt er dagenlange hikes door de jungle maken om vervolgens neer te ploffen op een van de heerlijke stranden. De Caribische kust van Colombia is echt prachtig! Ook naastgelegen Palomino is een fijne kustplaats met een lang en heerlijke zandstrand waar je een paar dagen kunt bijkomen van het reizen door Colombia.

 

4. In Valle de Cocora staan de hoogste palmbomen ter wereld

Wist je dat de allerhoogste palmbomen ter wereld in Colombia staan en dat die wel tot 60 meter hoog kunnen worden? Als je in Colombia bent is een bezoekje aan deze palmbomenvallei dan ook echt een must en het is niet eens ingewikkeld om er te komen. Vanuit de plaats Salento gaan er elke dag jeeps en bussen richting de deze huge ass bomen. Je kunt er in een dag een heerlijke hike doen door de vallei tussen alle palmbomen door en je komt dan op de mooiste plekken. Valle de Cocora ligt het Nationaal Park Los Nevados.Valle de CocoraValle de Cocora

 

5. Er is veel diversiteit in natuur, klimaten en landschappen

Colombia is best groot en daardoor ook heel divers qua landschap, klimaat en natuur. De evenaar loopt er dwars doorheen en bovendien is het heel bergachtig. Medellín wordt ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd omdat het er altijd mild warm is en dat komt omdat de stad vrij hoog ligt. Verder zijn er jungle en Caribische stranden in het noorden, is er woestijn in het midden van Colombia en ligt zelfs een deel van de Amazone in zuid-oost Colombia. Zoveel diversiteit vind je bijna nergens.

 

6. In de regio rondom Salento kun je koffie plukken

Colombia is de derde grootste koffieteler in de wereld. Na Brazilië en Indonesië doet Colombia het buitengewoon goed op de koffieladder en het leuke is: je kunt er je eigen koffiebonen plukken! In de regio rondom Salento, de Zona Cafetera, vind je heel veel koffieplantages en bij velen kun je een ochtendje komen helpen plukken. Je krijgt er een rondleiding door de velden en leert van alles over de koffieboon en in de finca’s (boerderijen) op de plantages krijg je uitleg over hoe een rode boon uiteindelijk transformeert in zwarte vloeistof. Heel leuk en bovendien interessant, zéker als je een koffieliefhebber bent.Salento koffie

 

7. In Colombia dansen ze op straat (en vooral in Cali)

Je hoeft er niet per se voor naar Cali om op straat te kunnen dansen, want overal in Colombia vind je losse heupen, maar Cali staat er wel om bekend dat het juist daar gebeurt. Cali is de salsahoofdstad van de wereld! Je kan er heel goedkoop salsalessen nemen, maar je leert het ook gewoon op straat door een Caleño of Caleña die je spontaan meesleurt de ‘dansvloer’ op. Tijdens het reizen door Colombia zul je waarschijnlijk volop gewaarschuwd worden voor de veiligheid in de stad, maar in Cali geldt eigenlijk wat in de rest van Colombia (en de rest van de wereld) ook geldt: gebruik je verstand en dan kom je een heel end.

 

8. Colombia is verrassend modern

Het eerste wat mij opviel in Colombia was dat het er zo verrassend modern is. De sfeer en vibe in Colombia zijn echt totaal anders dan wat ik de weken eraan voorafgaand had ervaren toen ik in Peru en Bolivia was en ik was aangenaam verrast! Mijn rondreis door Colombia begon in Medellín en ik bleef er meteen een week, zo heerlijk vond ik het er. En bovendien modern! Het metrosysteem, de infrastructuur, de gebouwen, gewoon alles. Ook de rest van het land bleek bijzonder modern voor Zuid-Amerikaanse begrippen. Fijn!

 

9. Reizen door Colombia is heel gemakkelijk

Colombia is uitermate goed te bereizen door de goede infrastructuur. Medellín heeft een goed en functionerend metrosysteem en de hoger gelegen delen van de stad zijn met een kabelbaan te bereiken. Over het algemeen zijn de wegen in Colombia goed, de bussystemen werken naar behoren en de grote steden hebben allemaal een vliegveld, dus je kunt gemakkelijk van noord naar zuid en van oost naar west.

 

10. Colombia is heel geschikt voor outdoor activiteiten

Omdat er zoveel natuur en diversiteit is kun je door het hele land wandelingen en hikes maken. In de Valle de Cocora kun je een hele dag door de vallei hiken, in Tyrona Nationaal Park kun je dagen door de jungle banjeren en in het naastgelegen Nationaal Park Sierra Nevada ligt zelfs een Verloren Stad, de Ciudad Perdida. Deze incastad is stokoud en is tijdens de veroveringen van de Spanjaarden nooit ontdekt. De stad ligt zo diep in de jungle dat er geen toegangswegen zijn en dat je er vier dagen over doet om er naar toe te hiken. Eenmaal aangekomen wordt je getrakteerd op schitterende uitzichten over ancient history.

 

11. In Colombia is de sfeer heerlijk

Er is Spaans, muziek, mensen leven buiten, het weer is bijna overal goed en de dorpen en steden zijn in de allermooiste kleuren geschilderd. Vervallen buurten worden opgevrolijkt door streetart, mensen groeten elkaar nooit zonder te zoenen en zijn bovendien supervriendelijk en zo kan ik nog wel even doorgaan. In Colombia kun je je hart ophalen; de sfeer is er zo heerlijk dat je instant geïnfecteerd wordt door het Colombia-virus.

 

12. Colombia heeft een heel bijzonder verhaal

Drugs, kartels, criminaliteit, onveiligheid, guerillagroepen: het verhaal van Colombia is niet mals. Het land is niet alleen een grote teler en exporteur van koffie, er groeien ook veel cocaplanten waar cocaïne van wordt gemaakt. Door drugscriminaliteit zijn sommige delen van het land niet veilig, hoewel dat nu wel stukken beter is dan tien, twintig jaar geleden. Ondanks dat het land geteisterd wordt door drugs en vooral daar internationaal om bekend staat, is de echte Colombiaan helemaal niet bezig met drugs, maar met gewoon lekker leven en ervan genieten. Ga dus vooral naar Colombia en verdiep je in dit bijzondere verhaal en geniet van de sfeer, de mensen, de diversiteit en alles wat Colombia te bieden heeft.

 

Reizen naar, door en in Colombia

Vliegen naar Colombia? Boek je vliegticket bij Momondo

Overnachten in Colombia? Boek je kamer bij Booking.com

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Colombia? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER COLOMBIA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap