Zuid-Afrika is een schitterend land. De natuur is overweldigend en het klimaat is fantastisch. Maar vergeet niet dat het land een bijzonder ingewikkelde geschiedenis heeft. Tijdens je bezoek aan Zuid-Afrika mag je daar dan ook echt niet aan voorbij gaan. De beste plek om in het verhaal van de Apartheid te duiken is in Johannesburg. Wil je de overblijfselen van dit racistische regime ervaren? Ga dan naar de townships van Soweto, een buitenwijk van Johannesburg. In de Soweto townships voel je anno nu nog steeds de nasleep van de apartheid toen.

Lees ook: JOHANNESBURG | Apartheid, industrie en townships: dit zijn de highlights van Johannesburg

 

 

SOWETO TOWNSHIPS

Fiets dwars door de Townships van Soweto in Zuid-Afrika

De Apartheid was een regime in Zuid-Afrika dat als doel had om rassen van elkaar te scheiden. De toenmalige voornamelijk witte regering van het land zorgde ervoor dat er designated plekken voor whites en plekken voor non-whites kwamen. De non-whites in Johannesburg werden ‘verbannen’ naar buitenwijken en Soweto is de bekendste van die buitenwijken. Overigens gebeurde dit op andere plekken in het land ook, waaronder Kaapstad.

In deze buitenwijken ontstonden townships, een soort dorpen die allemaal aan elkaar verbonden zijn. Soweto kent maar liefst 41 townships waar nu nog steeds in totaal 1,2 miljoen mensen wonen. In de townships woonden beroemde anti-apartheidactivisten als Nelson Mandela en Desmond Tutu. Soweto staat voor South Western Townships en wanneer je in Johannesburg bent is een bezoek aan Soweto eigenlijk een must. Het verhaal van de Apartheid is nergens anders in het land beter te zien en te begrijpen als in Johannesburg en een bezoek aan Soweto hoort bij je ontdekkingstocht naar dit vreselijke regime.

Er zijn verschillende tours in Soweto te doen en ik raad je dan ook van harte aan om dat vooral te doen. Door de townships te bezoeken blend je wat meer in, waardoor je echt leert voelen hoe het is om in een township te wonen. Vanuit Johannesburg kun je een dagje richting Soweto met een tour, maar je kunt ook zélf gaan, wat ik je van harte zou willen aanraden. In Soweto is een aantal hostels bij wie je tevens je tour kunt boeken en dan zou ik vooral voor de fietstour kiezen.

Met een groepje en een guide fiets je dwars door een paar van Soweto’s townships en word je geconfronteerd met de erbarmelijke omstandigheden van de bewoners, terwijl je ondertussen luid en enthousiast wordt toegezwaaid en -geroepen door de kinderen uit de buurt. Het is hartverscheurend en hartverwarmend tegelijk. Hoewel de Apartheid al lang en breed is afgeschaft, is de bevolking van Soweto nog steeds grotendeels non-white.

→ TIP: Verblijf in Lebo’s Backpackers Hostel en ga met hen op fietstour door de townships van Soweto. Echt een fantastische ervaring.


Vooraf al alles regelen? Dat kan!
Via Get your Guide vind je de leukste tours door Soweto (klik)

 

 

Bezienswaardigheden in Soweto

 

De Soweto townships

Het klinkt misschien een beetje dubbel, want Soweto = de townships. Maar omdat er 41 verschillende townships zijn is het de moeite waard om verschillende te bezoeken. De inwoners van de townships hebben allemaal een eigen subcultuur, eigen gebruiken en de ene township is indrukwekkender dan de andere. Zo zie je in sommige townships kinderen in uniform naar school gaan, terwijl ze in de naastgelegen township nog nooit van een school hebben gehoord. Soms ligt er asfalt op de wegen, maar vaak zijn de wegen van zand en kapotte stenen. Laat je verwonderen.

 

Soweto Towers

Een van de niet te missen bezienswaardigheden in Soweto zijn de Soweto Towers (ook wel de Orlando Power Station genoemd). Deze twee torens staan middenin Soweto en zijn van oorsprong koeltorens, hoewel ze tegenwoordig meer dienst doen als plek om te bungeejumpen. Tussen de twee torens spring je van honderd meter naar beneden en bereik je al binnen drie seconden het punt waarop je weer omhoog schiet. Je schijnt er ook een vrije val in een net te kunnen maken, voor de echte daredevils.

 

Voetbalstadions van Soweto

Tijdens het WK van 2010 (wie herinnert zich de vuvuzela niet?) werd er een aantal wedstrijden gespeeld in het FNB voetbalstadion van Soweto. Het stadion was er speciaal voor gebouwd. Voetbal is bijzonder populair en de teams van de townships spelen tegen elkaar op de verschillende voetbalvelden en in verschillende stadions. Bekendste stadion in Soweto is Orlando Stadium. Je kunt je voorstellen dat het een gigantische belevenis was dat de groten der aarde trainden in de bestaande stadions en dat er WK wedstrijden werden gespeeld in het hart van Soweto. De inwoners van de townships zijn er bijzonder trots op.

 

Mandela House

Midden in township Orlando West staat op een willekeurige hoek van een straat een huis. En niet zomaar een huis. Het betreffende huis is het woonhuis van Nelson Mandela waar hij van 1946 tot 1962 woonde. Vanuit dit huis werd hij in gevangenschap genomen. Hij woonde er dus bijna twintig jaar en het mooie is: je kunt er in. Hoewel het huis niet meer helemaal authentiek is en zelfs een museum is, krijg je wel degelijk een heel sterk gevoel wanneer je door de kamers wandelt.

Je kunt je zomaar voorstellen hoe hij in de stoel bij het raam zat terwijl hij een boek las dat hij uit de kast had gepakt. Een kopje koffie op tafel, terwijl zijn toenmalige vrouw (Mandela had er uiteindelijk drie) aan de eettafel zat. In de slaapkamer staat nog een bed, in wat ooit de keuken was staat nog een fornuis en op een lessenaar ligt het vol met prullaria, terwijl de muren versierd zijn met foto’s en schilderijen. Het huis is nu een museum, maar je zou er zó kunnen intrekken.

Mandela was beroemd doordat hij een anti-apartheid activist was. Hij heeft 27 jaar gevangen gezeten. Nadat hij vrij kwam is hij vijf jaar president van Zuid-Afrika geweest.

 

Tutu House

Je gelooft het misschien niet, maar als je ietsje verder fietst in Mandela’s straat dan stuit je op een andere straathoek zomaar op het huis van een andere legende: Desmond Tutu. De eerste aardsbisschop van kleur komt net als Nelson Mandela uit good old Soweto. Het enige verschil is dat zijn huis achter een grote muur staat en daardoor niet toegankelijk is voor bezoekers. Bijzonder te bedenken dat de twee praktisch bij elkaar in de straat woonden, weliswaar in een andere tijd.

Desmond Tutu was de eerste zwarte aardsbisschop ter wereld. Hij was een messias.

 

Hector Pieterson monument in Soweto

1976 heeft een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van de Apartheid in Zuid-Afrika. Middenin een van de townships van Soweto ontstond een studentenopstand door zwarte scholieren en studenten. Zij wilden een gelijke kans op onderwijs en een gelijke behandeling als de witte scholieren. Deze opstand verliep allesbehalve vreedzaam. De politie besloot na herhaalde waarschuwingen het vuur te openen en doodde daarbij waarschijnlijk 176 scholieren (kinderen! Mijn hárt!), waaronder de 12-jarige jongen Hector Pieterson. Het plein waar de demonstratie plaatsvond is nu een monument voor alle scholieren en studenten die die dag gewond raakten of overleden.

Het is een van de zwartste bladzijdes uit het verhaal van de Apartheid als je het mij vraagt.

 

Lebo’s Backpackers Soweto

Zoals ik al eerder zei is het een dikke aanrader om in Lebo’s Backpackers in Soweto te overnachten. Het is een knus en gezellig hostel waar je zowel in een stapelbed in een dorm als in een private room kunt overnachten. Het personeel is meer dan vriendelijk en je gaat er mensen van over heel de wereld ontmoeten. De ontbijtjes zijn lekker en de lunches en diners overheerlijk uit de echte Zuid-Afrikaanse keuken. En dat voor een prikkie. In mijn tijd (januari 2023) kost een bed in een dorm 11 euro en een private room maar 22 euro per nacht.


Boek hier je bed in Lebo’s!

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer over Zuid-Afrika? Lees ook:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap