Rondreizen door Peru. Je verwacht het misschien niet, maar Zuid-Amerika heeft bijzonder veel te bieden en Peru wel in het bijzonder. Natúúrlijk om Machu Picchu, maar er zijn nog veel meer hoogtepunten in het land van de Inca’s. Peru is echt fenomenaal prachtig. Ik maakte een rondreis van ongeveer een maand (in oktober) door het zuiden van Peru. Dit was mijn route van de rondreis door Peru. Laat je insprireren!

Lees ook: SOLO REIZEN DOOR ZUID-AMERIKA | Once in a lifetime ervaring (met tips!)

 

 

ROUTE RONDREIS PERU

Drie weken rondreizen door Peru: de route

 

Dag 1: Op naar Lima

Start van je rondreis door Peru

De route van je rondreis door Peru begint hoogstwaarschijnlijk in de hoofdstad Lima. Er vliegen verschillende maatschappijen naar Lima vanaf Amsterdam, maar KLM is wel echt het fijnst. Hoe ik naar Lima vloog? Vanaf Curaçao! Dat kan ook. Vanuit Willemstad vloog ik via Caracas naar Lima. Als je vanuit Nederland vliegt is dat een béétje een omweg, dus zou ik niet aanraden. 

Vind vluchten naar Lima

 

Dag 2 t/m 4: Lima

Op ontdekkingstocht door de hoofdstad van Peru

Lima is een stad waar de meningen over zijn verdeeld. De één vindt het er geweldig, terwijl de ander het allemaal niet zo voelt. Ik hoor overduidelijk tot de laatste groep. Lima is heel bijzonder gelegen. Pál aan de Pacific en heeft op sommige plekken echt fenomenale uitzichten vanaf enorme rotsklippen, maar tegelijkertijd is het er vaak heel mistig, waardoor je niet veel ziet. Lima maakte op mij een sombere en donkere indruk, juist door die enorme wolkenpartij steeds. 

De wijk Miraflores is het leukste gebied van de stad. Je kunt er shoppen, je vindt er leuke hotelletjes en hostels en er zijn legio plekken waar je de Peruaanse keuken kunt proeven. De ceviches zijn er niet aan te slepen en dat is allesbehalve een straf. Ook het centrum van Lima is zeker wel de moeite waard om een middag doorheen te slenteren. Het centrale plein is gezellig en de kathedraal een eyecatcher, maar toch werd ik er niet door gegrepen.

Overnachting: Pucllana B&B (niet meer boekbaar)

Vind hotelkamers in Lima

 

Dag 4: Lima – Huacachina / Ica

Van de hoofdstad naar de woestijn

Op mijn vierde dag in Peru besluit ik iets te doen wat niet in mijn initiële planning staat. Ik lees namelijk zelf ook veel reisblogs en bijna alles blogs noemen de woestijn Huacachina. Nog nooit had ik ervan gehoord, maar ik liet me overhalen om toch te gaan. Ik kocht online een kaartje voor de bus naar de plaats Ica en op maandagochtend rond half 9 ging ik op weg. De route is indrukwekkend en dan vooral het besef hoe je in een paar uurtjes in een totaal ander landschap terecht kunt komen. Na vier uurtjes bussen sta ik met mijn Nikes middenin het woestijnzand.

Vanuit Ica is het een paar minuutjes rijden naar Huacachina. Huacachina is bizar mooie oase middenin de woestijn. Hoewel er straten zijn aangelegd, sta je met een paar passen in het woestijnzand en wanneer je doorloopt ben je binnen no time al je richtingsgevoel kwijt. Het is écht een bijzondere plek. Vanuit Huacachina kun je een wijntoer doen (ja, er groeien druiven in de woestijn, de grond is namelijk vochtig en dus vruchtbaar), maar Huacachina bezoek je vooral voor het sandboarden.

Overnachting: Carola Lodge (niet meer boekbaar)

Vind hotels in Huacachina

 

Dag 5: Sandboarden in Huacachina

De gaafste activiteit om te doen in Peru

Op dag 5 word ik wakker in de woestijn. Ik slaap weliswaar in een bed in een gebouw, maar het is echt surreal om te beseffen dat dat volledig omringd is door zand. In de ochtend laat ik me ophalen door een tourguide om me naar een wijnboer te brengen. Ik leer er van alles over de verbouw van druiven en neem een kijkje in de ‘fabriek’ en leer van alles over de machines die van de druiven wijn maken. Ik mag zelfs proeven!

Maar om vier uur volgt het echte hoogtepunt van de dag. Ik ga namelijk sandboarden. Wat fantastisch! Als enige soloreiziger mag ik voorin de jeep naast de chauffeur. Al vrij snel heeft hij door dat ik een aardig woordje Spaans spreek, dus ik fungeer tijdens de tour als tolk, maar dat drukt de pret niet. Integendeel!

Wat is sandboarden? Welnu. Met een jeep race je vanuit Huacachina zo de woestijn in. Je stopt op verschillende plekken, krijgt een board en vervolgens mag je op je board van verschillende zandheuvels zoeven. Liggend of staand, wat je wil. Je snapt dat het eerste heuveltje een beginnersbultje is en dat de heuvels steeds hoger worden. Bij de laatste durft niet iedereen, maar ik ben geen mietje en dus ga ik toch. Liggend op mijn board zoef ik in sneltreinvaart naar beneden en mèèèn, wat is dat cool. Dikke aanrader, dat sandboarden!

Lees ook: DOEN! DOEN! DOEN! | Sandboarden in de woestijn van Huacachina in Peru

 

Dag 6: Ica – Nazca lijnen – Nazca – Arequipa

Eén van ´s werelds grootste mysteries in de pampa van Peru

Op de zesde dag reis ik in alle vroegte met de bus van Ica (nadat ik eerst een taxi van Huacachina naar Ica nam) naar Nazca. Want in Nazca is een spectaculair fenomeen te aanschouwen en ik ben dól op spectaculaire fenomenen. Een van de grootste raadsels ter wereld zijn er diep in het landschap van de pampa gegroefd en niemand weet waarom en hoe ze gemaakt zijn: de Nazca lijnen.

De Nazca lijnen zijn tekens en lijnen die er hoogstwaarschijnlijk in de periode rond de geboorte van Christus zijn gemaakt. Door de ideale omstandigheden van het klimaat zijn de lijnen en tekens al die tijd bewaard gebleven. Heel bizar en bijzonder. Met een propellervliegtuigje vlieg ik die middag met een groepje over de lijnen en kijk ik mijn ogen uit over alles wat ik zie. Niet alleen de lijnen en tekens, maar ook gewoon het landschap. Zo indrukwekkend!

Het plaatsje Nazca stelt niet zoveel voor, hoewel ik juist daar ‘s middags in een heel leuk gesprek kom met een oude Nazciaanse man die álles van het verre Nederland wil weten. Bovendien ontmoet ik ‘s avonds twee piloten van de Nazca lijnen met wie ik een biertje drink en die me vervolgens netjes op de nachtbus zetten. Op naar Arequipa!

Lees ook: PERU | Bijzondere ervaring: vliegen over de Nazca lijnen in Peru

 

Dag 7 t/m 9: Arequipa

De mooiste stad van Peru

En in Arequipa ben ik vervolgens eerst een paar dagen ziek, zwak en misselijk. Of het door de hoogte komt (Arequipa ligt op ruim 2300 meter) of door de rit in de nachtbus weet ik niet, maar het duurt een paar dagen voordat ik weer op de been ben. Ziek zijn op reis vind ik je reinste tijdverspilling, dus op dag 9 boek ik tóch een volledig verzorgde reis van twee dagen richting de Colca Canyon. Het is een van de hoogtepunten in de buurt van de ‘witte stad’ en die wil ik koste wat kost met eigen ogen aanschouwen.

Overnachting: Hotel Plaza San Antonio

Vind hotels in Arequipa

 

Dag 10 en 11: Colca Canyon

De condor spotten in de diepste kloof van Peru

Gelukkig ben ik op de tiende dag weer redelijk fit. Ik word al vroeg opgehaald met een busje en in een wagen volgeladen togen we naar de Colca Canyon, een van de diepste kloven van Peru. Met een korte lunchpauze duurt het een uurtje of vier voordat we er zijn en onderweg kom ik aan de klets met een Nederlands stel en een Peruaanse familie (die me uiteindelijk overhaalt om af te wijken van mijn initiële reisplan, maar daarover later meer). In het plaatsje Cabanaconde overnachten we.

Bij de Colca Canyon leeft en vliegt de enorme condor, een immense vogel die met uitgeslagen vleugels wel tot drie meter breed is. Op dag 11 worden we in alle vroegte opgehaald bij ons hotel, gaan we op bezoek bij verschillende dorpjes waar om zeven uur ‘s ochtends al marktjes zijn, volledige dansvoorstellingen worden gehouden en je zelfs op de kiek kunt met een lama. De inwoners van de afgelegen dorpen snákken naar de dure centen van de westerse toerist en wij geven dan ook gul.

Om tien uur komen we na een prachtige rit langs quinoa-terrassen dwars door de bergen aan bij Cruz del Condor; hét uitzichtpunt aan de rand van de canyon van waar de condor het állerbest te spotten zou zijn. Het is er al druk, mensen met enorme fotocamera’s staan klaar om deze bijzondere vogel te spotten en binnen no time vliegt de eerste over. Met mijn smartphone krijg ik hem uiteraard niet goed voor m’n lens, maar dat geeft niks. Het gaat om de ervaring. Wat fantástisch!

→ Tip: Bij de Colca Canyon kun je ongelooflijk mooi hiken, dus het écht aan te raden om er langer dan twee dagen te blijven en zeker niet alles met een georganiseerde tour in een busje te doen, maar lekker zelf op pad te gaan.

Lees ook: COLCA CANYON | Condors spotten in de grootste kloof van Peru

 

Dag 12 en 13: Arequipa

Voor de tweede keer in de mooiste stad van Peru

En terug in Arequipa. Na twee dagen Colca Canyon ben ik inmiddels weer helemaal fit en dus begint mijn ontdekkingstocht door deze mooiste stad van Peru. Wauw! Gebouwd met materiaal uit de naastgelegen Misti-vulkaan, die vanaf het centrale plein (Plaza de Armas) en vanaf verschillende uitzichtpunten fenomenaal te aanschouwen is, oogt de stad heel wit. De gebouwen, de muren, de kathedraal; alles is wit. 

Behalve één plek en dat is het Santa Catalina klooster. Binnen in dit prachtige klooster word je overladen door indringende kleuren als rood en kobaltblauw. Het klooster is een van de mooiste bezienswaardigheden van Arequipa, maar ook het centrale plein, de gezellige winkelstraat, de knusse terrasjes en koffietentjes en de gore markten waar net geen levende dieren worden verhandeld en verkocht. Het is een bruisende stad waar je gemakkelijk je weg vindt. Ik had er wel een máánd kunnen blijven!

Lees ook: PERU | Vijf redenen waarom Arequipa de mooiste stad van Peru is

 

Dag 14 en 15: Cusco

Terug naar de Inca´s in de voormalige hoofdstad

Maar ik blijf niet heel lang in Arequipa, want het hoogtepunt der hoogtepunten van Peru staat te popelen om door mij ontdekt te worden (of is het andersom) en de gateway naar Machu Picchu is Cusco. Met wederom een nachtbus toog ik naar Cusco en vergis je niet. Cusco is ook echt een prachtige stad. Want als je denkt dat Machu Picchu de enige Inca-ruïne is in de buurt van deze voormalige hoofdstad van Peru, dan zit je er naast. Er zijn namelijk in Cusco zelf ook legio ruïnes en overblijfselen uit vervolgen tijden te vinden. Hoe bijzonder.

De koloniale sfeer die er eeuwen later ‘overheen’ gebouwd is, vertelt het hele verhaal van Cusco zoals het is gegaan. Van de Inca’s naar de Spaanse veroveraars tot aan nu. Het is een mengelmoes van tijdperken, culturen en dat maakt Cusco zo bijzonder. De stad is prachtig en net als Arequipa zwaar de moeite waard om een paar dagen te blijven en op ontdekkingstocht te gaan.

Overnachting: Hostal Qorichaska (aanrader!)

Vind hotelkamers in Cusco

 

Dag 16 t/m 19 Inca Jungle Trek & Machu Picchu

Vier dagen hiken door de jungle naar het allermooiste wereldwonder

Het is niet alleen het hoogtepunt omdat iedereen zegt dat het het hoogtepunt van Peru is, Machu Picchu is écht zo magisch, geweldig en fantastisch als iedereen je doet geloven. En iedereen die anders zegt, was er óf op het verkeerde moment óf was zelf met het verkeerde been uit bed gestapt, want het kan niet anders dan dat Machu Picchu een ongelooflijke indruk op je gaat maken.

Je kunt je vooraf niet voorstellen hoe ongelooflijk indrukwekkend het is om op de plek der plekken te zijn. Het gaat niet eens om de oude stenen van de ruïnes van Machu Picchu, het gaat vooral om de complete omgeving. De bergen, het wijdse mijlenverre uitzicht over bergtoppen en diepe dalen, het gevoel compleet afgelegen te zijn van de rest van de wereld, de overdrijvende wolken waar de zon af en toe doorheen priemt en de Huayna Picchu die recht achter het ‘dorp’ ligt. Machu Picchu is echt fenomenaal en als je je voelsprieten opent, dan komt ie écht binnen. Wat een voorrecht om daar te mogen zijn.

In vier dagen waan ik me in een groepje van vijf mensen door de jungle op pad naar de Oude Berg. Fietsend, wandelend door de bergen langs cocaplanten, bananenbomen en avocadostruiken, raftend over de Urubamba rivier, ziplinend de rivier overstekend en wandelend langs het treinspoor naar Aguas Calientes, het huidige dorpje aan de voet van Machu Picchu. Wat een ervaring! Dag vier staat in het teken van Machu Picchu zelf. 

Lees ook: PERU | Alles wat je moet weten over de Machu Picchu Inca Jungle Trek

 

Dag 20 en 21: Cusco

Terug in de stad van de Inca´s

Na Machu Picchu is het even bijkomen geblazen. De barre tocht door de jungle waar op het ene moment mijn hoofd uit elkaar knalt van de brandende zon en het volgende moment zelfs een poncho het stromende regenwater niet weet tegen te houden, ben ik bekaf. Bovendien moet ik weer enorm wennen aan alleen zijn, na zo intensief tijd door te brengen met een klein clubje fijne mensen. Ik wandel heus wat door de straten van Cusco en drink af en toe ergens een biertje (en ‘s ochtends koffie bij Starbucks, guilty pleasure), maar eigenlijk doe ik de stad en de omgeving te kort. Hoe het ook zij, het is even goed zo.

 

Dag 22: Titicacameer – Bolivia

De laatste stop in Peru

Die Peruaanse familie die ik bij de Colca Canyon tegenkwam waar ik het zonet over had, die wist me te overtuigen om mijn reisplannen enigszins aan te passen. Van de man van het gezin mocht ik het namelijk niet in mijn hoofd halen om het Titicacameer over te slaan en aangezien het meer op de grens met Bolivia ligt en ik eigenlijk ook wel heel nieuwsgierig ben naar de zoutvlaktes van Uyuni, besluit ik naar Titicaca te gaan. Met nóg een nachtbus toog ik van Cusco naar Puno, een dorpje gelegen pál aan het meer.

In alle vroegte stap ik op een bootje richting de Uros eilanden op het meer en later naar Isla del Sol aan de Boliviaanse kant. De grens gaat dwars door het meer en de Inca-legende zegt dat Isla del Sol (het zonne-eiland) het begin was van de Inca beschaving. De zonnegod Inti zou er geboren zijn. Op het Titicacameer laat ik Peru en alles wat ik er meemaakte achter me en dat voelt even als een echt afscheid. De komende dagen/weken ga ik op ontdekkingstocht door Bolivia. What a time to be alive!

Lees ook: TITICACAMEER | Waar Peru en Bolivia in elkaar overgaan

 

Hoe rondreizen door Peru

Rondreizen door Peru is bijna kinderlijk eenvoudig, doordat er enorm goede busverbindingen zijn. Er zijn twee grote busmaatschappijen die niet alleen heel betrouwbaar zijn, maar ook nog eens heel prettig reizen zijn. Cruz del Sur is een maatschappij die met een vaste timetable werkt, tussen alle plaatsen in het zuiden van Peru rijdt en bovendien heel comfortabele bussen heeft. De stoelen zijn groot, breed en uit te klappen, waardoor je tijdens je nachtrit prima kunt slapen. Cruz del Sur is de bekendste maatschappij en wordt veelvuldig gebruikt door de lokale bevolking die van A naar B willen.

Een andere goede maatschappij is Peru Hop. Deze maatschappij werkt met bussen die vaste routes rijden, een beetje zoals een hop on hop off bus. De passagiers zijn bijna 100% toeristen, backpackers en andere avonturiers, net als jijzelf. Er zijn verschillende opstapplekken, waar je dus opstapt, maar ook kunt uitstappen. Zo kun je zelf je route vormgeven. Zit je bijvoorbeeld onderweg naast iemand die je overtuigt van een tussenbestemming waarvan je niet van plan was om uit te stappen? Dan kun je met Peru Hop heel gemakkelijk je plan wijzigen en gewoon een ‘halte’ eerder uitstappen. Wat ik zeg: kinderlijk eenvoudig.

 

→ Vind jouw complete reis naar Peru

→ Boek rechtstreeks al je tours in Peru

→ Vind bustickets voor je rondreis bij Cruz del Sur 

 

Inspiratie route Peru

Peru Lonely Planet

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer over Peru? Lees ook:

ALLES OVER PERU

Share via
Copy link
Powered by Social Snap