Alleen op reis naar Italië! Solo reizen is de meest ultieme vorm van reizen. Waarom? Omdat jij dan in je eentje helemaal opgaat in de omgeving waar je bent, alsof je in elkaar blendt. Als je je daaraan kunt overgeven tijdens je soloreis voel je je binnen no time thuis op de plek waar je bent. Bovendien ben je volledig op jezelf aangewezen, heb je niets om op terug te vallen en ontstaat er naast je soloreis door je bestemming óók een bijzondere innerlijke reis.

En die is wel het meest indrukwekkend. Ik reisde zo ongeveer heel de wereld over in mijn eentje en ook volop door Italië. Van noord naar zuid en van oost naar west. Mijn band met Italië is daardoor op z’n minst bijzonder te noemen en in deze blog heb ik vijf leuke ideeën voor je soloreis naar Italië samengesteld.

Lees ook: SOLO REIZEN | Waarom iedereen een keer zou moeten solo reizen

 


ALLEEN OP REIS NAAR ITALIË

5x leuke tips en ideeën voor je soloreis naar Italië

Hoewel ik om te wonen liever voor Spanje kies, is Italië by far absoluut mijn lievelings- Europese land om doorheen te reizen. Italië heeft álles. Bergen, grillige kustlijnen, prachtige meren, glooiende landschappen, heerlijke stranden, fijne eilanden, vulkanen, een interessante geschiedenis en bijzondere steden. Italië is een groot openluchtmuseum; van de Romeinen tot de Renaissance is er van alles bewaard gebleven. Het land ligt te popelen om door jou ontdekt te worden en is mega geschikt om in je eentje te bereizen. Dit zijn vijf te gekke ideeën voor je Italiaanse soloreis!

 

ALLEEN OP REIS NAAR ITALIÈ

1. Ontdek de Dolomieten

Solo hiken door de Italiaanse bergen

Je Italiaanse soloreis begint in het noorden en bovendien heel actief. De Dolomieten zijn een bergketen in de provincie Zuid-Tirol (Trentino in het Italiaans) en heel erg geschikt om te gaan hiken. Ook in je eentje. Vroeger hoorde de regio bij Oostenrijk, maar sinds jaren is het gebied ten zuiden van de Brennerpas Italiaans grondgebied. Je wordt er onverhoeds in het Duits aangesproken, maar dat maakt de unieke bergen van de Dolomieten niets uit. In de zomer van 2018 maakte ik een epische roadtrip door Europa en bleef toen een week of vier in Noord-Italië.

Op een zondagochtend in augustus reed ik met mijn C1’tje richting de Drei Zinnen (Tre Cime in Italiaans) in de Dolomieten, parkeerde mijn auto en begon bij de eerste berghut aan mijn hike. Ik was in mijn eentje en was bepaald geen ervaren hiker (nog steeds niet echt per se), maar toch ging ik. Ik laat me niet zo snel afschrikken door doemscenario’s (en jij waarschijnlijk ook niet als soloreiziger), maar ik denk liever aan hoe geweldig de ervaring zal zijn. En dat was ie! Ik wandelde om de drie bergmassieven van de Drei Zinnen heen en mijn adem stokte herhaaldelijk door de magisch indrukwekkende uitzichten. Er zijn nog veel meer bergpassen en bijzondere gebieden in de Dolomieten, dus ga er lekker op uit in de bergen van Italië in je eentje!

Lees ook: DOLOMIETEN | Wandelen bij de Drei Zinnen in de Dolomieten

Vind hotels in de Dolomieten

 

ALLEEN OP REIS NAAR ITALIÈ

2. Ga solo op Italiaanse stedentrip

Alleen op reis naar een Italiaanse stad

Of je nou naar Florence, Napels, Palermo, Milaan, Rome of Bari gaat… elke Italiaanse stad is goed voor een soloreis. Het voordeel van een citytrip is dat ie niet zo lang hoeft te duren, dus zeker voor beginnende soloreizigers is een bezoek aan een stad een goed begin. Vlieg op vrijdag naar je lievelingsstad en op zondagavond of maandagochtend weer terug. Niemand doet je wat. 

Elke Italiaanse stad is anders en het ligt aan jou welke stad je kiest. Wil je een rauwe, shabby Italiaanse stad voor je solocitytrip? Kies dan Napels of Palermo (op Sicilië). Wil je romantiek en een duik in ancient history? Ga dan naar Florence. Wil je een hippe modestad? Kies dan Milaan. En wil je naar het zuiden van Italië verdwalen in een doolhof aan steegjes? Ga dan naar Bari. Maar er is ook nog Turijn. En Genua. En wat dacht je van hoofdstad Rome? De Italiaanse steden zijn stuk voor stuk parels, gemakkelijk bereisbaar en uitermate geschikt voor een solo citytrip. 

Lees ook: ITALIAANSE STEDEN | De mooiste steden van Italië: 10x inspiratie voor je stedentrip

 

OP SOLOREIS NAAR ITALIÈ

3. Ga solo roadtrippen door Toscane

Met je Fiat 500 door het glooiende Toscaanse landschap

“Do you have a table for one?” De ober kijkt me verdwaads aan. “For one?” Ik knik voor de zoveelste keer tijdens deze reis. Elke keer opnieuw die verbazing. “Yes, for one,”  zeg ik. Hij kijkt alsof hij het niet gelooft. “Why are you alone?” 

De allereerste keer dat mij die vraag werd gesteld wist ik niet wat ik moest antwoorden. Hoewel ik de vraag heus begreep (want wie gaat er nou alleen naar een restaurant? Nou ik!) en ik best oncomfortabel was zo in mijn eentje, had ik hem niet verwacht. Maar na een paar keer was het voor mij normaal en had ik mijn antwoord gevonden: “Because I am alone”. 

Ik zag om me heen heel veel stellen, gezinnen, complete families en ook ouderen, maar er was bijna niemand alleen. Nu is Toscane wel echt een romantische bestemming bij uitstek, maar gelukkig kan ik een dinertje bij kaarslicht en een goed glas wijn ook in mijn eentje enórm waarderen.

Er is helemaal niets raars aan alleen tafelen of alleen reizen. Het is juist ontzettend moedig en dapper om in je eentje een ruimte binnen te stappen, ogen in je rug te voelen priemen en gewoon te gaan zitten. Om het vliegtuig te pakken, een auto te huren en met gevaar voor eigen leven het chaotische Italiaanse verkeer te trotseren. Tijdens mijn roadtrip door Toscane in mei 2017 herontdekte ik weer vreselijk veel over mezelf. Namelijk dat ik alles kan, dat ik alles mogelijk kan maken en dat ik daar helemaal niemand voor nodig heb. Ik reisde al wel vaker alleen en was een jaar eerder in staat geweest afscheid te nemen van mijn moeder om vervolgens alleen over te blijven. Ik wist tijdens die reis zeker: Ik ben de liefde van mijn eigen leven.

Dát is wat solo reizen met je doet. Je gaat van jezelf hóúden!

→ TIP! Nu je toch in Toscane bent én een auto onder je bips hebt, rij dan ook eens door richting de Cinque Terre aan de Ligurische kust, niet ver van Pisa. Vijf kleurrijke dorpjes die tegen grillige rotswanden zijn gebouwd en uitkijken over adembenemende blauwe zee. Magisch!

Lees ook: UNDER THE TUSCAN SUN | Roadtrip door Toscane

Vind hotels in Toscane

 

SOLO REIZEN NAAR ITALIÈ

4. Maak een solo roadtrip over Sicilië

Alleen reizen door het Siciliaanse land

Hoewel de Cosa Nostra (maffia) heus nog steeds bestaat, kun je in Palermo tegenwoordig met een gerust hart over straat. De Tony Soprano’s van deze wereld zijn er allang uitgestorven en ook Godfather taferelen zul je niet merken wanneer je met je bolide over Siciliaanse wegen rijdt. Wat je wél gaat meemaken, zien en beleven tijdens je soloreis op Sicilië is een lading historie, knettermooie steden, knusse dorpjes (met pleintjes en steegjes, och het lijkt alsof je in Italië bent!), prachtige stranden, stokoude tempels en Afrikaanse invloeden in vooral het eten. Sicilië is one of a kind en het is zó leuk om er op ontdekkingstocht te gaan. 

Solo roadtrippen over Sicilië betekent jezelf verliezen in het Italiaanse temperament, duiken in de geschiedenis van de Oude Grieken, struinen door de rauwe hoofdstad, vulkanen beklimmen, levendige, kleurrijke markten, heuvelachtige landschappen, stinkende vissersdorpjes en fijne stranden. Eet streetfood op een van de markten, lik je vingers af bij je pasta vongole, smul van de cannoli, proef de pesto alla trapanese en drink er een fijne pinot grigio bij. En ja, dat kun je heus helemaal alleen, want om van het Italiaanse (of Siciliaanse) dolce vita te genieten heb je helemaal niemand nodig. Behalve jezelf. 

Lees ook: HEERLIJK SICILIË | Dit zijn 8x Siciliaanse hoogtepunten

 

ALLEEN OP REIS NAAR ITALIÈ

5. Ontdek het zuidelijke Puglia tijdens je soloreis door Italië

Natuur en historie in de hak van de Italiaanse laars

Wanneer je de kaart van Italië voor je ziet en je de laarsvorm herkent, glij dan met je oog naar de hak van de laars et voila: precies daar vind je Puglia. Apulië zoals de regio op z’n Hollands wordt genoemd lijkt op sommige momenten op de glooiende landschappen van Toscane, maar op andere momenten weer totaal niet. In Puglia staan de schattige trulli huisjes met witte gevels en ronde, grijze, puntige daken, maar dat is zeker niet alles waar Puglia om bekend staat. 

Huur er een auto en ontdek de regio van de olijfgaarden, witte stadjes en fijne kustplaatsen. Verdwaal te voet in het doolhof van het centrum van hoofdstad Bari (leuke stad!) om vervolgens een brede winkel-avenue uit te komen. Ga naar Polignano voor witte straatjes, plotselinge adembenemende uitzichten en fijne strandjes, strijk neer bij  de idyllische haven van Monopoli en bezoek de witte stad Ostuni. Heb je tijd over? Ga dan naar Matera, een stad uit de – jawel – uitheid. Het is een van de áller oudste steden ter wereld en echt waar, je kijkt je ogen uit. O, en dan heb je nog badplaats Gallipoli om je kleurtje te kweken en natuurlijk Lecce waar je middenin de binnenstad zomaar opeens op een oud amfitheater stuit. Prima te doen in je eentje.

→ TIP: Puglia ligt in Zuid-Italië en als je van Bari in het oosten richting de westkust rijdt, kom je uit bij de adembenemende Amalfikust, óók een dikke aanrader en zelfs te combineren in één trip (ik deed het). Napels, de Vesuvius en Pompeï liggen er ook vlakbij.

Lees ook: PUGLIA | 8x de mooiste plekken in de hak van de Italiaanse laars

 

Is alleen reizen door Italië veilig?

Ja. Reizen door Italië is hartstikke veilig.

Wanneer je met een auto gaat reizen kan het soms best gevaarlijk zijn, want Italianen staan bekend om hun nogal chaotische rijstijl (zacht doch vriendelijk uitgedrukt), dus je moet wel echt opletten wanneer je rijdt. Op snelwegen valt het mee, maar in grote steden als Florence, Palermo of Napels mag je je hart vasthouden. Maar goed, ik overleefde het, dus zul jij er heus ook zonder kleerscheuren vanaf komen.

Is het ook veilig als vrouw? Ja, ook. Ik word altijd een beetje moe van deze vraag, vooral omdat de nadruk wordt gelegd op vrouw-zijn. De eigenlijk vraag achter deze vraag is of Italiaanse mannen te vertrouwen zijn. Het gaat dus niet om onveilig zijn als vrouw, maar om het gedrag van de man. Ik ben in mijn leven herhaaldelijk aangerand, maar nog nooit in Italië. Geen zorgen dus. Dat Italiaanse mannen van vrouwen houden zal ongetwijfeld waar zijn en dat merk je. Omdat ze van ons houden, hebben ze respect voor ons. En wij uiteraard ook voor hen.

Waar overnachten tijdens je soloreis door Italië?

Wanneer je alleen door Italië gaat reizen is het het állerleukst om in B&B’s of Air BnB’s te gaan slapen. Waarom? Omdat je dan bij mensen thuis slaapt. Meestal weliswaar niet IN hun huis, maar soms word je verrast en kom je wel degelijk zomaar terecht in een slaapkamertje bij je gastvrouw thuis. Hoe tof! 

Zo sliep ik in het Toscaanse Pistoia thuis bij een stel dat zomaar mijn ouders had kunnen zijn. En dat terwijl op dat moment mijn eigen ouders al waren overleden. In een eenpersoonsbedje droomde ik over de cipressen en oude kelders, terwijl de volgende ochtend de tafel voor zeker tien personen gedekt was. Het was zó’n fijne ervaring. Het huisje was meer dan honderd jaar oud en ik zou er zó naar terug gaan. Het huis is helaas niet meer boekbaar (en ik vraag me nu meteen af hoe het met Maria en haar man zal zijn…)

Lees ook: Bijzonder reisverhaal: Logeren bij Maria in Toscaans Pistoia

 

Tips als je alleen op reis naar Italië gaat

 • Ga backpacken!
 • Ga roadtrippen door Italië!
 • Kies je bestemming(en) vooraf. Hou rekening met hoeveel tijd je hebt en pak de kaart van Italië en Google Maps erbij om afstanden te berekenen
 • Lees je in, maar niet teveel en leg niet teveel vast (koop hier je Lonely Planet van Italië!)
 • Pak in als een pro: niet teveel, maar wel de juiste dingen
 • Maak van je telefoon je onmisbare reisgenoot
 • Ga mee op tours en excursies om je plek te ontdekken en mensen te ontmoeten
 • Hou een reisdagboek/journal bij
 • Trust your inner guts. Als iets niet goed voelt, dan is het dat meestal niet
 • Begin je dagen bewust met mediteren en grounden. Zo ben je lekker geaard en haal je het meest uit je dag. De kwaliteit van je ervaringen is onderhevig aan je gemoed, dus zorg goed voor jezelf!
 • Strijk neer op zoveel mogelijk terrasjes, eet zoveel mogelijk pasta’s en drink zoveel mogelijk pinot grigio’tjes. De soloreiskilo’s train je er later wel weer af. Geniet van la dolce vita!
 • SOLO REIZEN VOOR BEGINNERS | 12x tips & tricks voor je (eerste) soloreis


 


Ook alleen op reis naar Italië?

Maar weet je niet zeker of je durft? En naar welke regio je dan zou willen? Ben je besluiteloos en aan het twijfelen?

Ik help je!

Plan je 1 op 1 sessie in en ik help je met het vormgeven van je soloreis. Bestemmingen, tips, inspiratie, alles. Hieronder vind je mijn agenda waar je rechtstreeks je videocall boekt.

voor maar €37 incl. BTW

Ik spreek je gauw!


Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer inspiratie over solo reizen? Lees ook:

ALLES OVER SOLO REIZEN ALS EEN PRO

 

Meer over Italië? Lees ook:

ÁLLES OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap