5 tips voor het plannen van een rondreis of roadtrip

Ben je van plan een roadtrip te maken? Mijn tips over het maken van je planning moet je gelezen hebben.

Er speelt al langer een idee in mijn hoofd voor mijn volgende roadtrip en begin deze week ben ik me er concreet in gaan verdiepen. Waar naar toe verklap ik nog niet, omdat ik nog niet zeker weet of het door kan gaan.

Tijdens het verdiepen viel me op dat ik het plannen van een rondreis in stappen handen en voeten geef. Het zijn dezelfde stappen die ik herken van toen ik mijn roadtrip door Andalusië maakte. Samengevat gaat het om vijf stappen. En omdat ik weet dat het veel werk kan zijn om zelf een rondreis te plannen en organiseren en je soms niet weet waar je moet beginnen, wil ik mijn stappenplan graag met jullie delen.

Mijn idee gaat over een bestemming in Europa, dus niet heel ver weg. Dit stappenplan is dus vooral bedoeld voor een roadtrip niet ver van huis.

 

Stap 1: Lees je in en maak een begroting

Wil je een rondreis maken op een bepaalde bestemming, lees je dan allereerst in. Er zijn talloze reisblogs te vinden, boordevol inspiratie over jouw bestemming(en), maar vergeet ook de echte reisjournalisten niet. Lees artikelen en blogs over waar je naar toe wilt en leer zo waar je wel en waar je vooral niet moet zijn, wat je wel een vooral niet moet doen en wat het allemaal kost. Maak een begroting en hou deze ruim aan. Uiteindelijk ben je vaak duurder uit dan vooraf begroot.

Stap 2: Stippel je route uit en maak een planning

Het logische vervolg op stap 1. Je weet inmiddels waar je wel en waar je niet naar toe wilt, wat je wel en wat je niet per se hoeft te zien. Stippel je route uit. Bepaal wat reistijden zijn tussen plaatsen onderling en bepaal hoe lang je op één plek wilt blijven. Heb je veel tijd? Bepaal dan vooraf op welke plek je sowieso iets langer wil blijven. Heb je niet zoveel tijd? Maak dan een strakke planning. Bepaal ook hoe de plekken het best te bereiken zijn. Soms is het handiger om voor het openbaar vervoer te kiezen dan je auto.

Stap 3: Speur naar vliegtickets

Als je zeeën van tijd hebt, kun je je roadtrip vanuit huis beginnen, gewoon in je eigen auto. Maar heb je niet zoveel tijd, dan is het het handigst om op een van je bestemmingen te vliegen en van daaruit met een huurauto je reis te maken. Regel die huurauto meteen bij het boeken van je ticket. Speur naar vliegtickets op Cheaptickets, Skyscanner, Ryanair of Transavia. Wees flexibel in je reisdata als je niet veel te besteden hebt en boek zodra je zeker weet dat je weg kunt.

Stap 4: Speur naar plekken om te overnachten

Het mooie aan een roadtrip is dat je niet vooraf weet of alles helemaal volgens planning zal gaan. Alles vooraf boeken is dan ook geen aanrader. Maar toch is de tip om je wel alvast te verdiepen in de plaatsen waar je van plan te gaan overnachten. Al is het maar om te weten wat het ongeveer gaat kosten, zodat je er rekening mee kunt houden in je begroting. Regel wel alvast je eerste overnachting(en) op je eerste plek en hou dan vooral rekening met de locatie van de accommodatie en het vervoer er naar toe. Laat je voor leuke en bijzondere accommodaties inspireren door wat je al gelezen hebt van de reisschrijvers en anders verwijs ik je naar het verrekte handige Booking.com.

Stap 5: Verdiep je in de lokale systemen

Deze laatste stap komt eigenlijk in alle eerdere stappen al naar voren. Stel jezelf de volgende vragen tijdens het plannen:

  • Hoe kom je van het vliegveld naar je eerste accommodatie? Met een taxi of de metro? Hoe laat rijdt de (laatste) metro en welke lijn moet je nemen? Of neem je meteen al je huurauto? Heb je die de eerste dag echt al nodig? Je bent immers al op je eerste bestemming. Het scheelt huurkosten als je hem pas ophaalt op de dag dat je naar je volgende bestemming gaat. Ga na of je de auto ergens in de buurt van je accommodatie kunt ophalen of dat je ervoor terug naar het vliegveld moet;
  • Hoe kom je van je accommodatie in het centrum? Voor je eerste plek is het handigst als je een accommodatie in het centrum hebt, zeker als je je auto nog niet hebt. Maar what about de volgende plekken waar je verblijft? Met een auto is het centrum niet altijd het handigst om te verblijven. Of is er parkeergelegenheid? Rijden er lijnbussen naar het centrum? Of misschien kun je zelfs een fiets huren?
  • Meerdere plekken op één dag? Vraag je dan af hoe het het gemakkelijkst reizen is tussen de plekken onderling. Gewoon met je auto of misschien toch het openbaar vervoer? Zorg dat je dit vooraf weet zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Meer reistips?

Wil je nog meer inspiratie over hoe je goedkoop en vaak op reis kunt tussen de bedrijvigheid van je drukke leven door? Lees dan hier over mijn 10+1 reistips.

 

Meer rondreizen en roadtrips:

Ik maakte een roadtrip door Andalusië in Zuid-Spanje, en rondreizen door Thailand en Maleisië.

 

Vind je mijn tips handig? Heb je zelf tips voor het plannen van een roadtrip of rondreis? Wat zou je anders doen? Of wat herken je juist? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

LAAT JE REACTIE ACHTER

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN…