Valencia is dé sinaasappelstad van Spanje. Sinaasappels en mandarijnen zijn samen het grootste exportproduct van Spanje en de meeste van die vruchten komt uit de regio Valencia. De sinaasappelbomen doen het hier goed door het gunstige klimaat en de rijke bodem. In Valencia staan zo’n twaalfduizend sinaasappelbomen verspreid over de straten, de pleinen en de parken en er wordt jaarlijks zo’n vier ton aan sinaasappels geschud en geplukt. Insane! Sinaasappels zijn onlosmakelijk verbonden met Valencia en in deze blog vertel ik je er alles over.

Lees ook: VEELZIJDIG VALENCIA: Doen en zien in de Spaanse sinaasappelstad

 

SINAASAPPELS IN VALENCIA

Wanneer je in Valencia bent kunnen ze je niet ontgaan: de stad wordt op alle plekken versierd door de mooiste sinaasappelbomen. Op pleintjes, langs paseos, tussen de palmbomen, in het Turiapark en zelfs zomaar op de stoepen langs de kant van de weg. De oranje bolletjes die aan de takken tussen de groene bladeren bungelen zijn niet alleen schattig, maar ook nog eens supersfeervol. Ze kleuren letterlijk de stad. Maar let op! De sinaasappels die in de stad groeien zijn eigenlijk niet om op te eten. Ze zijn nogal bitter en dus niet lekker. Je zult er niet dood aan gaan of ziek van worden, maar de ‘stadse’ sinaasappels worden voornamelijk gebruikt voor vee. Just saying.

Maar niet getreurd: In de nabije omgeving – of eigenlijk heel de regio rondom Valencia – in bijvoorbeeld het natuurpark Albufera staat het bomvol sinaasappelbomen. Het mooie is dat sinaasappels niet alleen ontzettend lekker zijn, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond doordat ze bomvol vitamine C zitten. Wist je dat je met één sinaasappel per dag al je aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt? Elke ochtend een sinaasappeltje door je yoghurt dus. Betere start van je dag kun je niet bedenken.

→ TIP: Op verschillende plekken in de stad staan mobiele kraampjes die vers sinaasappelsap verkopen. In verschillende maten kun je je een lekker flesje of bekertje sap laten persen. Heerlijk om je dorst te lessen, zéker als het heet is.

 

Sinaasappelbloesem in Valencia

In het voorjaar is het tijd voor de sinaasappelbloesem. Azahar, zoals de Spanjaarden de kleine witte bloem noemen, geeft een heerlijke geur af. In februari en maart 2023 woonde ik twee maanden in Valencia en hoe dichter we bij de lente kwamen, hoe meer het me opviel wanneer ik door de straten van Valencia struinde. De oranje bolletjes waren gerooid en hadden plaats gemaakt voor witte bloemetjes. Ik moet zeggen dat ik even compleet in de war was. Omdat de witte bloemetjes lijken op jasmijn, maar ook nog eens even sterk geuren, maakte ik mezelf even wijs dat jasmijn aan sinaasappelbomen groeide. Dat klopte niet, kwam ik al snel achter. Sinaasappelbloesems en jasmijn zijn twee verschillende dingen!

Van halverwege februari tot eind april hangt er een zweem van frisse bloemengeur door heel de stad. Op de fiets (Valencia heeft ongeveer 120 kilometer aan fietspaden) vang je de geur van de bloesems op iedere straathoek, maar uiteraard ook wanneer je wandelend de stad verkent. In sommige bomen hangen ook nog wat achtergebleven sinaasappels. Pas op dat je geen loshangende sinaasappel op je hoofd krijgt wanneer je er onder door loopt. 

Het verhaal van de Spaanse sinaasappel

Sinaasappels zijn niet van oorsprong een Mediterraanse vrucht. Ze komen zelfs helemaal uit China en de Nederlandse naam is afgeleid van China’s appel (= sinaasappel). In de negende eeuw werden de eerste sinaasappelbomen door de Arabieren/Moren meegenomen naar Spanje. Pas rond de 17e eeuw werd ontdekt hoe voedzaam ze zijn en werden ze steeds meer gegeten. Eerst alleen door de rijken, later ook door de rest van de mensen.

 

Oogstperiode sinaasappels in Valencia

De oogstperiode van de sinaasappel is relatief lang. Er zijn verschillende rassen sinaasappels die allemaal hun eigen willetje hebben. De vrucht van elke sinaasappelsoort kan sowieso prima twee maanden aan de boom blijven hangen, terwijl deze al rijp is. De verschillende rassen hebben allemaal een andere periode voor de pluk, maar dit loopt over het algemeen van eind oktober tot en met eind mei. De plukperiode hangt af van de temperatuur en van de soort sinaasappel. De eerste sinaasappels worden geplukt nadat er een koude periode geweest is. Waarom? De zoete smaak en de kleur van de schil wordt ontwikkeld door de kou. 

 

Agua de Valencia

Omdat Valencia de sinaasappelstad van Spanje is, kan het niet anders dan dat deze ‘nationale’ trots ergens in de Valenciaanse keuken wordt verwerkt. Een beroemd ‘gerecht’ met sinaasappel is de cocktail Agua de Valencia. Letterlijk vertaald betekent het Water van Valencia, maar laat je niet misleiden. Er komt namelijk geen water aan te pas! De cocktail bestaat uit verse sinaasappelsap (duhuh), cava (mousserende, witte wijn), wodka én gin. Een must om te proeven wanneer je in Valencia bent!

 

Naar Valencia?

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Valencia en Spanje? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap