Alles over mijn Eurotrip van afgelopen zomer

Zeven landen in ruim zeven weken. In bijna 10.000 kilometer reed ik door steden, langs het strand, door de bergen en dat bijna zonder haperingen in mijn ieniemienie Citroën C1. Ik maakte afgelopen zomer een Eurotrip en ik vertel je er alles over!

Afgelopen zomer (2018) maakte ik een roadtrip Europa in bijna acht weken tijd. Ik vertrok vanuit Denekamp op 10 juli ‘s ochtends en kwam op 31 augustus om kwart over zes ‘s avonds terug in mijn dorpje. Het was een te gekke reis, waarin ik in ruim zeven weken tijd bijna 10.000 kilometer niet alleen door acht landen, maar ook dwars door mijn ultieme vrijheid reed. Stoer hè? Lees mee en ik vertel je alles over de Eurotrip die ik maakte.

 

WAAROM EEN ROADTRIP EUROPA?

Er is zoveel te ontdekken op onze aardbol, waarom dan een reis door Europa? Welnu. Ten eerste kende ik Europa wel redelijk, maar nog lang niet zoveel als ik zou willen. Het voelt toch een beetje de ‘achtertuin’, zeker als je ook al veel verdere reizen hebt gemaakt. Ten tweede droomde ik er al jaren van om gewoon eens een zomer – waarin ik vroeger altijd doorwerkte en geen vakantie nam – de auto te pakken en gewoon te gaan rijden. In de zomer van 2018 kon het en dus deed ik het.

 

Bestemmingen roadtrip Europa

Acht landen dus tijdens mijn roadtrip Europa. Achtereenvolgens Frankrijk, Zwitserland, Monaco, Italië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Duitsland. In sommige landen was ik meerdere keren en in andere landen nauwelijks, maar waarom ik voor deze landen koos? Ik ken Europa vooral van vakanties van vroeger en van de vele citytrips die ik in ons eigen continent maakte. De laatste tijd maakte ik wel meer reizen naar Europese bestemmingen en dat smaakte naar meer.

Zie ook: de categorie Europa.

Van Frankrijk kende ik alleen Parijs en omdat half Nederland elk jaar in de zomer naar Frankrijk vertrekt, wilde ik met eigen ogen zien waar alle Hollanders nou allemaal uithangen in de zomer. In Zwitserland was ik nog nooit geweest en omdat het westelijkste puntje als een soort inham de Franse grens in boort, besloot ik de omgeving van Genève mee te pakken. Van Italië ken ik inmiddels behoorlijk wat, maar het noorden met al zijn prachtige meren en de Dolomieten nog niet en in Oostenrijk wilde ik door de bergen wandelen.

In Slovenië was ik ook nog nooit geweest en dus onderging ik eind augustus mijn vuurdoop en ook met Kroatië maakte ik voor het eerst kennis. Ik was in Ljubljana, bij het meer van Bled, het meer van Bohinj en in Istrië van Pula tot Rovinj, maar ik kakte jammer genoeg een beetje in toen ik in deze prachtige landen was. Des te meer reden om ooit terug te gaan en dat gaat er zeker van komen. De terugweg ging van Bled (Slovenië) dwars over de A10 in Oostenrijk naar een kurhotel in Zuid-Duitsland en de volgende dag weer richting Denekamp. En zo was de cirkel rond.

Lezen over hoe ik inkakte door het vele reizen? Lief reisdagboek #4: Eurotrip. Het inkakmoment is daar.

 

Route roadtrip Europa

Nu lijkt het alsof ik een zeer geplaveide route heb afgelegd, zo al die landen naast elkaar, maar niets is minder waar. Het leuke aan lekker freestylend roadtrippen is dat je heel gemakkelijk van je plan kunt afwijken om eens bijvoorbeeld een paar honderd kilometer de andere kant op te rijden. Omdat daar iemand is die je kent, of omdat je het op je huidige plek niet naar je zin hebt. Of omdat je je opeens bedenkt dat je eigenlijk daar gewoon naar toe wilt en wil zijn. En dat kan dan gewoon.

Zo ging ik nogal snel weg uit de omgeving van Genève, omdat ik het er niet zo kon vinden en besloot ik naar het meer van Annecy in Frankrijk te rijden, waar ik vele mooie verhalen over had gehoord. Daar belandde ik middenin de Tour de France, waardoor ik besloot er langer te blijven en dus het hele plan voor die week overhoop gooide. Ik miste daardoor de Georges du Verdon, dus dat is de eerste bestemming in Frankrijk voor de volgende keer quand je vais en France.

Lees ook: Lief reisdagboek #3: Eurotrip. Hoe ik middenin de Tour de France belandde.

Vanuit Noord-Italië reed ik ongepland over de Brennerpas naar Oostenrijk omdat mijn lieve broer en schoonzus daar vakantie hielden, een berg wilden beklimmen en ik graag met ze mee wilde doen. En toen ik bij het Comomeer was besloot ik een zondagmiddag naar Lugano in Zwitserland te rijden en zo was ik opeens twee keer in Zwitserland. Als een van de laatste bestemmingen ging ik toch nog naar Kroatië, terwijl ik eigenlijk ook best meer van Slovenië had willen zien en waarom ik die keuze maakte weet ik niet meer. Ik was moe en bekaf en deed volgens mij maar wat.

Route roadtrip Europa

 

Voorbereiding roadtrip Europa

Het klinkt alsof ik helemaal compleet op de bonnefooi ben gegaan, maar dat is natuurlijk niet zo. Ik had vooraf heus wel een aantal dingen gepland en voorbereid. Zo was er een aantal dingen die ik sowieso wilde zien en doen en die heb ik ook allemaal gedaan, maar echt dingen vastgelegd had ik niet. Geen enkele overnachting reserveerde ik vooraf, maar ik had wel mijn eigen slaapgelegenheid bij me: een tent. Zo’n kleine pop-up tent die je in dertig seconden hebt staan en weer opgevouwen hebt. Nadeel was dat ie zó klein is dat zelfs ik er niet eens rechtop in kon zitten, waardoor ik er na een paar weken wel echt klaar meer was.

Verder sliep ik voornamelijk in B&B’s en die boekte ik vaak een dag van tevoren. Voordeel is dat je gewoon een bed, een douche én een ontbijt hebt en dat het qua kosten niet eens veel hoeft te schelen met een plekje op een camping. Ook had ik na drie weken afzien op de camping een week lang een heel fijn appartement in Lecco aan het Comomeer en daar denk ik nog steeds heel fijn aan terug.

Lees ook: Reistip: 12x reisapps die onmisbaar zijn tijdens je reis.

Wat ik wel deed qua voorbereiding was zoveel mogelijk eigen spullen meenemen, juist omdát ik met de auto was. Het aantal kilo’s en aantal tassen en/of koffers was even totaal niet relevant en wat ik thuis in mijn auto gooide is de hele weg bij me gebleven. Geen gedoe met vloeistoffen en andere dingen waar je aan moet denken als je gaat vliegen. Nee, gewoon inpakken en vertrekken en meer niet.

 

Het hoogtepunt

Europa is beeldschoon, mijn Eurotrip was fantastisch, maar om nou één hoogtepunt te noemen? Er waren er zoveel! De Tour de France waar ik per ongeluk in belandde, de Ligurische kust, de Oostenrijkse bergen, de Dolomieten, Venetië en het verrassend moderne Slovenië. Maar ook Istrië in Kroatië wat veel op Italië lijkt, ál die bergmeren in Frankrijk, Zwitserland en Italië die ik bezocht en steden zoals Genua, Milaan en Ljubljana. Ik vond alles leuk en de hele roadtrip Europa an sich was een groot hoogtepunt.

Portofino

Portofino, Ligurische kust, Italië

Drei Zinnen Dolomieten

Drei Zinnen, Dolomieten, Italië

Meer van Bled, Slovenië

Meer van Bled, Slovenië

Alpen Oostenrijk

Bergwandeling Oostenrijkse alpen

Meer van Annecy

Meer van Annecy, Frankrijk

 

Het dieptepunt/minst leuke

Wat mij echt tegenviel waren de campings waar ik verbleef en dat was de grootste reden van mijn besluit om niet meer te gaan kamperen. Het kamperen an sich vond ik verrassend fijn en dan vooral door het buitenleven wat zo’n fijn vrij gevoel geeft. Maar mijn tent was te klein, ik leefde uit mijn auto die soms een flink end verderop stond en dan die privacy. Of beter gezegd het gebrek daaraan. Ik hou niet van grote drukte, hutjemutje en van dat massale, maar daar ontkwam ik in het hoogseizoen echt niet aan. Ik heb flink wat wandelende badjassen en witte onderbroeken voorbij zien komen en dat is nou niet bepaald iets waar ik heel blij van word.

Maar het állerminst leuke was wel op de laatste camping waar ik verbleef en dat was in Rapallo aan de Ligurische kust en dat terwijl die kust wel echt tot de mooiste van Europa hoort, dus het heeft mijn pret niet helemaal kunnen drukken gelukkig. Ik wilde ‘s ochtends naar een toilet en toen ik een van de deuren opentrok, zag ik geen toilet maar een douche. Maar ik zag niet zomaar een douche, nee, ik zag een smerige douche. Ik begreep ineens waar die enórme stank vandaan kwam die ik de avond ervoor ook al rook en verder ga ik er niets over zeggen. Het was voor mij een gevalletje pats boem klaar. Die tent vouwde ik op en haalde ik in Denekamp pas weer uit mijn auto.

 

Het vervelendst

Naast die vieze camping gebeurde er nóg iets vervelends tijdens mijn roadtrip Europa. Ik hoorde het al toen ik Lecco aan het Comomeer binnenreed en ging naar een autogarage die me aanbevolen werd door eigenaar van het appartement waar ik sliep. Wat bleek? De hele uitlaat naar de filistijnen. Er moest een nieuwe komen en die kostte driehonderd piek, maar wat moet dat moet en dus liet ik het maar gebeuren. Ik had nogal wat kilometers voor de boeg en met een kapotte uitlaat kom je natuurlijk niet zo heel ver.

 

Meest bizarre moment (mét een reistip!)

Vanuit Italië reed ik naar Slovenië en wel naar de hoofdstad Ljubljana. De verblijfplaats die ik had geboekt bleek aan een drukke weg te liggen en ik kreeg een kamer zonder fan en zonder airco. Het was er heet en omdat ik met het raam open sliep werd ik om vijf uur ‘s ochtends al wakker door het langsrazende verkeer. Geen goed idee dus. Omdat ik nog een nacht in Ljubljana wilde blijven, ging ik op zoek naar een andere verblijfplek en warempel vond ik er eentje die er op het oog heel goed uitzag.

Echter toen ik er aankwam, was de host behoorlijk onvriendelijk. Zelfs chagrijnig. Ik gaf alleen mijn tas af omdat ik te vroeg was en toen ik later terugkwam, liep ik hoopvol naar binnen omdat ik iemand anders achter de receptie zag. Maar mijn hoop was ijdel, want deze mevrouw was zo mogelijk nóg chagrijniger dan de vorige. Maar dat was nog niet alles. De kamer die ik had, had een gedeelde badkamer, waardoor ik ‘s ochtends een uur heb gewacht en alsnog niet heb kunnen plassen, poepen, douchen of tanden poetsen, waardoor mijn geduld, waar ik toch best een portie van heb, opraakte. Bizar!

Ik vertrok. Checkte netjes uit en wilde betalen, maar de chagrijn stond erop dat ik al betaald had, waardoor ik met een ‘bekijk het dan ook maar met je chagrijnige kop-houding’ ben vertrokken. Ik vond een McDonalds, bracht een bezoek aan de wc, deed mijn ding, poetste mijn tanden en bestelde een ontbijtje met een donderslekkere McCafé. Pas toen pakte ik de reviews van de B&B erbij. Onvriendelijk en chagrijnig waren de twee meest voorkomende woorden, zag ik. Het lag dus niet aan mij. Volgende keer toch maar vóóraf beter de reviews lezen!

 

De grootste verrassing van mijn roadtrip Europa

De roadtrip Europa maakte ik met mijn Citroën C1 en ik legde bijna tienduizend kilometer af door bergen en langs zeeën, dus ik had gedacht dat hij me op een gegeven moment wel in de steek zou laten. Niets bleek minder waar. Het is een harde, een echte bikkel. Die uitlaat was sowieso wel stuk gegaan en verder heeft ie zich als een dikke baas staande gehouden. Oké toegegeven, hij klimt niet. Dus de grote jongens konden zich lekker groots voelen toen ze ons een voor een inhaalden, maar zij zijn erop gemaakt. Wij niet. En toch deden we het. Dikke pluim voor mijn C1!

Maar dan qua bestemming. Sowieso de Tour de France waarin ik per ongeluk terecht kwam. Dat was niet alleen een verrassing, maar ook een cadeautje! Bovendien vond ik het meer van Annecy en die hele omgeving een plaatje. Gepolijst, dat wel, maar mooi. Prachtig zelfs. Ik vond Venetië verrassend leuk en helemaal niet overal even druk, ik vond Ljubljana een verrassend leuke stad en de inwoners verrasten mij met hun gastvrijheid en hun kennis van het Engels. Ik kwam erachter dat ik van bergmeren hou, dat die Fransen helemaal niet zo erg zijn als wij altijd denken, dat de Dolomieten echt adembenemend zijn en dat Istrië op Italië lijkt.

 

De kosten

Reizen is leuk, maar niet gratis. Ook zonder dure vliegtickets kun je best een behoorlijk bedrag kwijt zijn aan een reis. Zo heb ik in totaal ongeveer 800 euro uitgegeven aan benzine (ik vind dat best meevallen. Voor mijn vorige baan legde ik bijna 100 km per dag af waardoor ik tussen de 200 en 300 euro per maand kwijt was aan benzine). De goedkoopste camping kostte me 12 euro per nacht en de duurste overnachting zou ik je zo echt niet kunnen zeggen. Wat ik wel weet is dat mijn richtprijs zo’n 50 euro per nacht was en dat dat best vaak lukte (en heel vaak ook gewoon eronder!) Wat ik totaal heb uitgegeven weet ik echt niet. Ik steek echt liever mijn kop in het zand, want ik wíl het gewoon niet weten.

 

Wat zou ik de volgende keer anders doen?

Dan dit. Wat ik achteraf anders had willen doen tijdens mijn roadtrip Europa zit hem niet zozeer in de details, maar eigenlijk wel in de grote dingen. Zo zou ik een volgende keer nooit meer in het hoogseizoen door Europa trekken. Voordeel is dat het lekker zomer is en dat het weer bijna gegarandeerd overal mooi is én dat je veel mensen kunt bezoeken die er op vakantie zijn, maar wat een drukte af en toe. Op de weg vond ik het nog wel meevallen, maar op al die campings hingen ze er met de benen uit en ook in bijvoorbeeld Verona en grote delen van Venetië was bijna geen doorkomen aan. April/mei/juni of september gaan zijn denk ik betere periodes.

Verder zou ik een volgende keer als ik weer ga kamperen (en dat ga ik zeker wel weer doen) met een grotere tent gaan. Eentje waar je niet alleen rechtop in kan zitten, maar zelfs kunt staan en waar je echt een huisje van kunt maken. En dan op een camping in de natuur. In een weiland of in een bos en dan niet hutjemutje zodat je ‘s nachts wakker ligt van het gesnurk van de buurman. Maar het állerleukst blijft toch het logeren bij mensen thuis in bijvoorbeeld een Bed & Breakfast. Zo’n fantastisch en uniek concept waarmee je zo gemakkelijk met de allerliefste mensen in aanraking komt (behalve dan die ene in Ljubljana), ik hou ervan!

 

Is een roadtrip Europa de moeite waard?

Wat een vraag! Europa is geweldig en prachtig. Er zijn zoveel landen, zoveel talen, zoveel culturen, zoveel mensen, zoveel gebruiken. Voor mijn gevoel is de huidige samenleving van heel veel plekken op de wereld gebaseerd op Europa. In Europa liggen de roots voor vele andere landen en culturen en dat maakt ons continent zo bijzonder. Ik ben een echte Europeaan en ik snakte ernaar om de ‘achtertuin’ te ontdekken en ik ben blij dat ik dat gedaan heb.

Ook al was het niet wereldschokkend en maakte het niet zo’n onuitwisbare indruk als bijvoorbeeld mijn andere reizen tijdens mijn wereldreis-periode, Europa is zo mooi en divers, op sommige plekken kun je je niet voorstellen dat je gewoon in Europa bent. Mijn Eurotrip was er echt een voor in de boekjes, zo een waar ik over vijftig jaar nog steeds over praat. Aan iedereen die van plan is iets soortgelijks te doen: Doe het! Het is bevrijdend, je leert over jezelf en het is vooral heel erg leuk!

Zie ook: Alles over mijn rondreis door Zuid-Amerika.

Roadtrip

 

Heb jij ook ooit een Eurotrip gemaakt? Met de auto? Of een andere lange roadtrip? Alleen, met je vriend, vriendin of iemand anders? Wat was jouw route? Welke bestemmingen deed jij aan? En waarom koos jij juist voor Europa? Heb je vragen? Of opmerkingen naar aanleiding van dit stukje? Laat het me weten in een reactie hieronder of neem contact met me op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS