Valencia of Sevilla bezoeken? Welke stad is leuker? Je wil op stedentrip naar Spanje, maar je twijfelt welke stad het moet worden. De keuze is reuze! Als je kiest tussen Valencia en Sevilla kies je tussen twee parels die beide hun charmes, karakters, bezienswaardigheden, historie en schoonheid hebben. Een geruststelling: welke je ook kiest, je kiest altijd goed. In deze blog neem ik je mee waarom je Sevilla of Valencia zou bezoeken voor je volgende Spaanse citytrip.

Lees ook: SPANJE | Dit zijn 10 prachtige Spaanse steden voor je stedentrip


 

VALENCIA OF SEVILLA?

Welke stad is leuker voor je volgende Spaanse stedentrip?

Of je nou voor Sevilla of voor Valencia kiest, je kiest in beide gevallen voor het fijnste land van Europa: Spanje. Voor sinaasappel- en palmbomen, een heerlijk klimaat, een zonnetje aan de hemel, mooie pleinen, prachtige gebouwen en een ongelooflijk lekkere, relaxte en ontspannen Mediterraanse sfeer. Spanje is een heerlijk land en niet in de laatste plaats om haar prachtige steden en Valencia en Sevilla zijn wel wat je noemt twee pareltjes. Verkeerd kiezen kan dus niet.

Ik was in beide steden vaker dan één keer. In 2023 woonde ik in totaal drie maanden in Valencia (lang leve mijn nomadenleven!) en een jaar later verbleef ik een paar weken in Sevilla. Beide steden bezocht ik ook als stedentrip, samen met mijn moeder toen zij nog leefde. Mooie persoonlijke herinneringen dus. Ik hou enorm van Spanje en van deze twee in het bijzonder. Maar welke kies je voor je volgende Spaanse citytrip? Valencia of Sevilla? Sevilla of Valencia? Deze blog helpt je kiezen.

Hier vind je alle inspiratie over citytrips

 

VALENCIA OF SEVILLA?

Dit is waarom Valencia

Valencia is een van de fijnste steden voor een stedentrip wat mij betreft. In 2023 woonde ik er in totaal drie maanden en dat was wat je noemt heerlijk. Valencia is enorm vibrant, levendig, gezellig en ook ‘luchtig’. De stad ligt aan de oostkust onder Barcelona en net boven Alicante. De temperatuur kan in de winter laag zijn, maar zodra het maart wordt stijgt het kwik en kun je al gauw zonder jas naar buiten. In de zomer is het er zinderend heet. Bezienswaardigheden zijn er volop in Valencia, de verschillende wijken geven Valencia haar typische karakter en het enórme Turiapark (een van de grootste stadsparken van Europa) maken Valencia helemaal Valencia.

Valencia is de sinaasappelstad van Spanje; de meeste sinaasappelteelt en -export vindt plaats in en om Valencia. Maar ook de typische Spaanse paella komt oorspronkelijk uit de buurt van Valencia (wist je dat de Valenciaanse paella met kip en konijn wordt gegeten?). Valencia heeft maar liefst 120 kilometer aan fietspaden waardoor het dé fietsstad van Spanje is en in de kathedraal van Valencia vind je de Heilige Graal. De stad heeft een paar heel leuke, gezellige en hippe wijken die heel leuk zijn om te verblijven en… Valencia ligt aan de kust en heeft daardoor een eigen strand!

Valencia is internationaal gericht en daarin ontbreekt het niet aan Nederlanders. Zie je ergens een fietsgroepje, dan kun je er donder op zeggen dat het een stel Nederlanders is. Maar ook veel andere Noord-Europeanen weten Valencia te vinden. Toch kun je er niet overal uit de voeten met Engels en is een beetje basis Spaans geen overbodige luxe. Valencia is half zo groot als Barcelona en ligt aan de Costa Blanca. De omgeving van Valencia is heerlijk! Het is de perfecte stad voor een eerste kennismaking met Spanje en haar steden.

Waarom Valencia:

 • Mooie bezienswaardigheden met een interessante geschiedenis;
 • Levendige stad, maar wel ‘luchtig’;
 • Aan de kust, dus strand vlakbij;
 • Enorm groot stadspark (Jardín del Turia);
 • Een echte fietsstad;
 • Sinaasappelstad;
 • Mooie omgeving aan de Costa Blanca

Hier lees je alles wat ik schreef over Valencia

 

VALENCIA OF SEVILLA?

Dit is waarom Sevilla

Sevilla is wat mij betreft (en velen met mij) de mooiste stad van Spanje. De stad is levendig, vibrant, druk, gezellig en heel intens. Op elke hoek van elke straat gebeurt iets; het barst er van de terrasjes, er wordt flamenco gedanst op straat, en de pleinen zijn bomvol mensen die het op ieder moment van de dag gezellig hebben met elkaar. In Sevilla wil je overal bij zijn, als je voor een terrasje hebt gekozen, wil je eigenlijk ook meteen weer op het naastgelegen terrasje zijn. Het is bizar, maar Sevilla gaat echt onder je huid zitten.

Bovendien is Sevilla de bakermat van de flamenco (aanrader om naar een flamencoshow te gaan!) en is het de hoofdstad van een van de mooiste (zo niet de mooiste) regio’s van Spanje: Andalusië. De omgeving is prachtig. Van bergen tot Moorse steden en typische Andalusische witte bergdorpen (pueblos blancos). Sevilla zelf heeft ook talloze bezienswaardigheden, zoals het Plaza de España (misschien wel het mooiste plein ter wereld), de prachtige kathedraal la Giralda, het koninklijk paleis Real Alcazar, de wijken Triana en Santa Cruz en nog zoveel meer. Als je het echte Spanje wil beleven, dan moet je naar Sevilla. De stad laat je niet meer los.

Waarom Sevilla:

 • Mooiste stad van Spanje, je voelt er het échte Spanje;
 • Intense stad die onder je huid gaat zitten;
 • Prachtig plein Plaza de España;
 • Interessante geschiedenis met mooie bezienswaardigheden; 
 • Bakermat van de flamenco!
 • Schitterende omgeving in Andalusië

Lees ook: SEVILLA | Zon, cultuur en historie: Sevilla, mooiste stad van Spanje

 

VALENCIA OF SEVILLA?

Y la ganadora es… And the winner is…

Valencia! Nee, Sevilla! Nee, toch Valencia. Of Sevilla! Als ik voor de een kies, doe ik de ander tekort, maar als ik voor de ander kies, doe ik die ene weer tekort. Beide steden zijn belachelijk mooi, leuk en fantastisch voor je stedentrip. Valencia is hip, vlot en luchtig. Sevilla is intens, passievol en zinderend. Afhankelijk van wat jouw voorkeuren zijn, wat je zoekt in een stad, wat je graag wil tijdens je stedentrip… Verkeerd kiezen kan sowieso niet. Wat het ook wordt, je gaat een geweldige tijd beleven, want beide steden vertegenwoordigen Spanje op hun eigen, unieke manier. Vamós a España!

 

Naar Sevilla of Valencia?

 • Keuze gemaakt? Wordt het Sevilla (SVQ) of Valencia (VLC)? Beide steden zijn vanuit Amsterdam nooit langer vliegen dan zo’n 2,5 uur. Je vliegtickets vergelijk en vind je via Skyscanner;
 • Beide Spaanse steden hebben genoeg aanbod voor toffe verblijfsplekken. Je hotel, hostel of appartement vind je via Booking.com;
 • Dagje de stad uit om de omgeving te verkennen? Doen! Huur een auto en ga lekker op pad. Je huurt je auto het gemakkelijkst en veiligst via SunnyCars. Je bent altijd ALL RISK verzekerd, dus geen verrassingen mocht er wat gebeuren;
 • Excursies, tours en activiteiten in Sevilla en Valencia vind en boek je via het bijzonder uitgebreide assortiment van Get Your Guide;
 • Fietsen in Valencia of Sevilla? Vind je fietstour bij Baja Bikes.

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Valencia en Sevilla? Lees ook:

ALLES OVER SPANJE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap