In de zomer van 2023 maak ik een roadtrip Scandinavië. Lang twijfelde ik waar ik die zomer naar toe zou gaan, maar dat ik wilde roadtrippen en freestylen, dat stond vast. In Zweden was ik nog nooit geweest en dus besluit ik vlak voor vertrek dat ik een paar weken door Zweden zou gaan zwerven. Mijn eigen appartement verhuur ik (sinds maart 2023 heb ik weer een eigen appartement, o.a. voor de verhuur) en dus kon het grote avontuur beginnen. Ga mee op roadtrip door Scandinavië!

Lees ook:
Het plannen van een rondreis of roadtrip doe je zo: 5 tips!

Route roadtrip Scandinavië

Route roadtrip Scandinavië

 

 

 

ROADTRIP SCANDINAVIË

Reisroute Scandinavië door Zweden en Denemarken

Een roadtrip door Scandinavië, een droom! Scandinavië is groots, weids en dunbevolkt en daarom perfect voor een rondreis van een paar weken. In de winter is het er bar en boos, maar in de zomer licht, warm en soft met af en toe wat regenbuien. De natuur is er overweldigend, loslopend wild staat gewoon langs de kant van de weg en wil je echt tot rust komen tijdens de zomermaanden en het hete Zuid-Europa vermijden? Ga dan lekker freestylend roadtrippen door Scandinavië.

In deze blog neem ik je mee naar de route die ik afleg tijdens mijn roadtrip Scandinavië. Roadtrips maak ik meestal met mijn eigen bolide, mijn good old Citroën C1, mijn allerbeste vriendin met wie ik al vele roadtrips maakte. Heb jij geen auto of huur je liever?

→ Huur je auto bij Sunny Cars. Waarom? Omdat Sunny Cars altijd goede auto’s levert, een heel prettige en behulpzame klantenservice heeft, ze overal ter wereld een kantoor hebben en omdat je bij Sunny Cars ALTIJD VOLLEDIG VERZEKERD bent. Geen kleine lettertjes. Wel zo prettig tijdens je roadtrip.

Lees ook: AUTOHUUR | Alles wat je moet weten wanneer je op vakantie een auto huurt (+7 HANDIGE TIPS!)

 

Dag 1-2: Bremen

Mijn roadtrip begint pas om drie uur ‘s middags, omdat ik ‘s ochtends eerst nog van alles te regelen heb. Mijn plan is om ergens in de buurt van Bremen te stoppen; qua reistijd en afstand zou dat te doen moeten zijn en dat blijkt te kloppen. Het loopt al tegen de avond wanneer ik er aankom en goed en wel in m’n kamertje geïnstalleerd ben, maar de volgende ochtend ga ik lekker op pad. M’n hotelletje is vlakbij het centrum, waardoor ik binnen no time in het centrum Bremen-Mitte sta.

Op de bonnefooi wandel ik door de winkelstraat richting het marktplein, waar het stadhuis, het concertgebouw, de stadsbibliotheek en de dom allemaal bij elkaar liggen. Maar eigenlijk ben ik op een missie: ik wil de beroemde Bremer Stadsmuzikanten vinden zónder Google Maps te gebruiken. Spoiler: dat mislukt grandioos. Op weg naar de markt wandelde ik onbewust achter ze langs, maar dat heb ik pas in de gaten wanneer ik toch echt het good old internet raadpleeg. De Stadsmuzikanten zijn hét kenmerk van Bremen, maar zijn zó klein dat je ze met gemak over het hoofd ziet. Wel staat er vaak een horde mensen omheen om fotoshoots te houden, dus alleen daar aan zou je het iconische beeldje kunnen herkennen.

Tips voor Bremen:

 • Bremer Stadsmuzikanten
 • Bremer Rathaus
 • St. Petri Dom
 • Die Glocke
 • Bremer Marktplatz
 • Böttcherstrasse

Overnachting: IntercityHotel Bremen

 

Dag 2: Bremen – Odense

Na een bak koffie op een terrasje op de Bremer Marktplatz besluit ik verder te rijden. Maar hoe noordelijker ik kom, hoe slechter het weer wordt. Mijn doel voor de dag is om naar Kopenhagen te rijden, maar in de buurt van Odense merk ik dat ik te moe word om verder te rijden. Ik vind een leuke kamer in het plaatsje Ringe, net onder Odense bij Tania thuis (inmiddels niet meer boekbaar), haal wat te eten in de dichtbij gelegen supermarkt en doe verder niets meer. Het regent pijpenstelen, het gras in de achtertuin is zo zompig dat ik er in wegzak, dus van Odense zelf zie ik helemaal niets.

Overnachting: Vind je kamer in Odense

 

Dag 3: Kopenhagen – Lund

Op dag drie rij ik in alle vroegte ‘s ochtends richting Kopenhagen. En in Kopenhagen was ik al eens eerder. In de tijd dat mijn moeder nog leefde gingen we er heel vaak op uit samen en zo ook naar Kopenhagen. Tien jaar later is er behalve haar oorverdovende afwezigheid, weinig veranderd. De Nyhavn ligt er nog hetzelfde bij met z’n kleurrijke pakhuizen, drukke terrassen en prachtige boten en Strøget is nog even druk met nagenoeg dezelfde winkels. Een ding dat wel anders is dan de laatste keer dat ik er was: het regent non-stop.

Maar flexibel als ik ben besluit ik in een koffietentje neer te struinen om mijn laptop open te gooien en wat werk te doen. Dat zou sowieso moeten, dus ik kan de regenachtige dag maar beter nuttig inzetten. Het koffietentje blijkt een keten te zijn in Scandinavië (Espresso House) en ik zou er de weken erop nog veel vaker werken. Gelukje bij een ongeluk: aan het einde van de middag klaart het op en strijk ik alsnog neer op een terrasje voor een wijntje. Goeie afsluiter van mijn werkmiddag in Kopenhagen. Pas laat op die avond steek ik de grens over naar Zweden.

→ Lees ook: KOPENHAGEN | 6x niet te missen bezienswaardigheden in de hoofdstad van Denemarken

 

Dag 4-5: Lund

In de avond van dag 3 rij ik rond negen uur de grens over naar Denemarken. Via de Øresundbrug rij ik binnen no time het Zweedse land binnen en dat voelt alsof ik eindelijk ben aangekomen op mijn bestemming. De komende weken blijf ik hier! De wegen zijn breed en alles in Zweden ligt ver uit elkaar en is groots. Waar je in Nederland afslag na afslag hebt lijkt er in Zweden geen einde aan de snelweg te komen.

Die avond rij ik door naar Lund, een stadje achter Malmö en studentenstad bij uitstek. Met ruim 90.000 inwoners is Lund meer een groot dorp dan een stad en zo voelt het ook aan. Het centrale plein is heel erg knus met fijne terrassen, er staat een prachtige dom en de sfeer is er gemoedelijk en rustig met af en toe ‘s avonds wat lawaai vanuit een studentenkroeg. Heerlijk begin van m’n Zweden-reis.

Overnachting: Finn Apartments

 

Dag 6: Göteborg

Op de zesde dag vertrek ik uit Lund en ga ik richting Göteborg. Na drie uur in de auto parkeer ik mijn auto in Göteborg in de eerste de beste parkeergarage die ik tegenkom. Mijn benen willen strekken en ik bedenk dat het een goed idee is om wat stappen te maken naar het centrum. 

Maar als ik de parkeergarage uitloop is het bizar druk op het pleintje waar ik uitkom. Ik kijk om me heen en zie dat ik bij een arena ben uitgekomen (dat had ik vanaf de weg niet opgemerkt), ik installeer me op een bankje om te googelen (daar is ie weer, good old Google) wat er aan de hand is en wat blijkt? Coldplay speelt die avond in precies die arena waaronder ik mijn auto heb geparkeerd! What are the odds? Ik beslis niet meteen dat ik naar het concert ga; pas wanneer ik na het afgeladen centrum van Göteborg terugkeer bij de arena hoor ik de soundcheck en denk: ik zou wel gék zijn als ik niet ga. Ik ben er toch al! En de kaartjes zijn drie keer goedkoper dan een concert in Amsterdam.

Zonder lunch en zonder avondeten, honderden kilometers in de auto en ruim 15.000 stappen op mijn stappenteller plof ik vervolgens pas om drie uur ‘s nachts in het schemerdonker in mijn bed. Het concert was onbeschrijfelijk geweldig en het was elke kilometer in de auto, elke stap die ik zette en het lange wachten op Chris en consorten (ik zat om 19 uur op m’n stoel op de tribune in de stralende zon en ze begonnen pas om half tien) dubbel en dwars waard. Wát een feestje, wat een cadeautje. Wat een voorrecht en wat een dankbaarheid. Ik voel me weer even helemaal hashtag-love-my-life. 

Dag 7-8-9: Vänernmeer (Mellerud)

Een slaapplek vinden in Göteborg is door Chris Martin en consorten praktisch onmogelijk. Voor minder dan 300 piek is er niets te vinden en dus breid ik mijn zoekgebied wat uit. Ik beland in het plaatsje Mellerud aan het Vänernmeer (nog dik twee uur rijden vanuit Göteborg) in een fijn kamertje in een superschattig geel houten huis. In het plaatsje is precies niets te doen, maar dat is na de heisa en de lange autoritten van dag 6 ook helemaal goed.

Het Vänernmeer is een van de grootste en populairste meren van Zweden en in de paar dagen dat ik aan het meer verblijf ben ik geregeld op verschillende plekken te vinden. In de bossen rondom het meer zie ik talloze herten voorbij huppelen, ik maak wandelen, chill aan het meer met een fijn boek (lang leve mijn Kobo e-reader) en ik kom er helemaal tot rust. Na een paar dagen opladen ga ik verder met mijn roadtrip door Zweden.

Overnachting: Lindens Bed&Breakfast (hele dikke aanrader!!)


 

Dag 10-11: Karlstad

Karlstad is een stadje ten noorden van een Vänernmeer en bezoek ik eigenlijk alleen omdat ik richting Stockholm ga en de rit in één keer te lang is. Toch blijf ik er even, want dit is weer een ander stukje van het prachtige meer. Mijn kamer boek ik net buiten de stad aan het meer (of een ander meer, er zijn zoveel meren) en het weer is vooral de tweede dag barslecht. Mijn voornemen om te wandelen valt dus letterlijk in het water met als gevolg dat ik zonder dat ik daar per se behoefte aan heb, een hele dag binnen spendeer. Niet erg, er is altijd wel wat werk te doen of een boek te lezen.

De binnenstad van Karlstad doet me een beetje denken aan Lund waar ik eerder was. Niet te groot, gezellige pleinen en hier wel een brede winkelstraat. Op de dag dat ik aankom wandel ik op m’n dooie gemakje het stadje in. Ik scoor twee croptops bij de H&M (kan gewoon!) en vind m’n weg naar Espresso House voor een lekkere bak koffie. De sfeer is heerlijk relaxed.

Overnachting: 

 

Dag 12 – 26: Stockholm

Na twee weken freestylend door voornamelijk Zweden, besluit ik in Stockholm een tijdje te blijven. Er ligt een berg werk op me te wachten en hoewel ik tussen het rijden door ook heus werkte, is het tóch handiger om een tijdje op dezelfde plek te blijven. Iets met ritme, structuur en focus, die alle drie best belangrijk zijn in je werk, zéker wanneer je je eigen bedrijf hebt, zoals ik. Lang leve het digital nomad leven! Ik verblijf in Stockholm in een buitenwijk (Kista), vanwaar ik geregeld met de metro of de trein richting het centrum van de stad toog.

Stockholm is gebouwd op honderden eilanden en dat maakt de stad an sich al bijzonder en speciaal. Het centrum heet Gamla Stan, is klein en compact en bij elke steeg die je uitwandelt komt je uit bij water. Bezienswaardigheden in Stockholm zijn:

 • Gamla Stan (het oude centrum)
 • ABBA museum
 • Storkyrkan (de kathedraal)
 • Paleis Kungliga Slottet
 • Monteliusvägen (uitzichtpunt op Gamla Stan)
 • Fika met een kanelbulle op de Hornstull Market (traditioneel Zweeds koffiemomentje)

Overnachting: Forenom Aparthotel Stockholm Kista (→ niet per se een aanrader. Ik hou niet van afbranden of negativiteit, want elke plek heeft wel iets positiefs. Maar in dit hotel voelde ik me niet altijd veilig en het voelde meer als een buurthuis of opvangcentrum dan een Aparthotel. Er hangt geen fijne vibe en daar bovenop is het ver van het centrum van Stockholm. Al met al geen aanrader dus)


 

Dag 27-28: Oknö & Kalmar

Na twee weken Stockholm laat ik de Zweedse hoofdstad voor wat het is. Na een lange, drukke ochtend vol werk, uitchecken, meetings en andere toestanden vertrek ik die middag pas om drie uur. Bestemming: Kalmar. Wanneer ik Stockholm eindelijk uit ben na een aantal files, vallen mijn ogen bijna dicht achter het stuur. Tijd voor een powernap op een parkeerplaats. Met dat ik dat denk popt er rechts van mij een parkeerplaats op. Ik parkeer de auto, gooi m’n stoel wat naar achter en doezel binnen no time in slaap. Doorrijden was totaal onverantwoord geweest. Na de nap en een snelle snack ben ik weer topfit.

Pas tegen negenen ‘s avonds kom ik in de buurt van de bestemming van die dag: Kalmar. Ik besef dat ik nog niet eens een kamer heb geboekt. Door het dutje, het lange licht en het fijne rijden vergat ik de tijd. Aan mijn linkerkant popt een hotel op, maar die blijkt gesloten. Lang leve Google Maps once again, want een kleine speurtocht leert dat er niet veel verder op het schiereiland Oknö vlakbij Mönsterås een leuke camping is. Met rode Zweedse huisjes! 

Om kwart voor tien kom ik daar aan, het personeel enigszins verbaasd dat ik zo laat nog op zoek ben naar een verblijfsplek. Gelukkig is er nog een huisje vrij en wanneer ik het huisje tegemoet rij gebeurt er iets. Het huis is gewoon van hout en de inrichting is super gedateerd, dus niets bijzonders an sich, maar er ontstaat een soort rust in mijn lijf. Waar de vibe in Stockholm al die tijd grimmig en niet fijn was, is het hier in Oknö super rustig en heerlijk. De volgende ochtend besluit ik meteen nog een nacht bij te boeken en wandel ik op mijn dooie gemakje helemaal rond het schiereiland. Het voelt plots als vakantie!

Overnachting: First Camp Oknö-Mönsterås

 

Dag 29-34: Malmö

There is something about Malmö. Mijn laatste stop in Zweden is de meest zuidelijke stad van het land. Het is de geboortestad van Zlatan en hoewel ik wisselende verhalen erover hoorde, valt de stad me allerminst tegen. Op zaterdagavond laat kom ik en ga zondags meteen op pad. Ik slaap in een buitenwijk, maar met de bus sta ik binnen no time middenin de stad. Het eerste wat ik doe is de Turning Torso bezoeken; het beroemde torenhoge gebouw dat in elkaar gedraaid lijkt. In Dubai – waar ik járen geleden was – zag ik ook zo’n gebouw en noemde ik hem de Mr. Twisted Skinny. Nu heb ik dus ook de Mrs. gevonden.

Malmö verrast me verder enorm. Het centrum is gezellig voor een zondag. Leuke straten, fijne pleintjes en veel water. Ik word zeker niet omver geblazen, maar de sfeer is fijn en gemoedelijk. Malmö is echt een stad om in een dag te bezoeken, bijvoorbeeld als uitstapje vanuit Kopenhagen. In de buitenwijk. Ik blijf er een kleine week; ik heb werk te doen en mijn verblijf bij m’n AirBnB host in Bunkeflostrand is ongelooflijk gezellig. En wat het ook leuk maakt: het appartement is vlakbij de Øresundbrug, waardoor ik er bij mijn avondwandeling op prachtige vergezichten stuit.

Overnachting: AirBnB kamer, thuis bij Izabella in de wijk Bunkeflostrand

 

Dag 35-36: Kopenhagen

Poging twee in Kopenhagen deze reis. Een maand nadat ik er een dagje was (en eigenlijk aan het trappelen was om Zweden te ontdekken) verblijf ik de laatste dag van mijn roadtrip Scandinavië weer in Kopenhagen. Ik boek een kamer bij Trine thuis en ga met de trein naar het centrum van Kopenhagen. De zon schijnt hoog aan de hemel, het weer is top zo begin augustus; heel anders dan een maand eerder toen het er pijpenstelen regende. Bij Tivoli stop ik even om wat foto’s te maken, ik wandel langs de Nyhavn (of beter gezegd: worstel me door de mensenmassa heen, want het is drrruk!) en vervolgens helemaal naar de Kleine Zeemeermin.

Ze zit nog hetzelfde op dezelfde steen als tien jaar geleden en over nog tien jaar zal ze er nog zo beeldig bij zitten. Ik word er melancholisch van, want hoeveel er ook verandert in tien jaar tijd; het beeld blijft er gewoon staan. Al die mensen die haar komen bezoeken, alles wat er in de levens van die mensen gebeurt, levens die eindigen en nieuwe levens die beginnen ten spijt; den lille Hafvrue verroert zich niet. Alles verandert en tegelijkertijd blijft alles hetzelfde.

Los daarvan: Kopenhagen is een van mijn favoriete Europese steden. Het is er modern, levendig, netjes en schoon, vriendelijk, overzichtelijk, gezellig en toch groots. Er is van alles te zien en te beleven, van parken tot water, van havens tot bezienswaardigheden. Kopenhagen lééft! En is léúk!

Overnachting: AirBnB kamer, thuis bij Trine in Rødovre net buiten Kopenhagen 

Tips en weetjes voor je roadtrip Scandinavië:

 • Ga met een camper! In Scandinavië geldt het allemensrecht (ja, ik schrijf bewust mens en geen mans, de helft van alle mensen zijn immers vrouwen en zij mogen ook kamperen, joh!)
 • Combineer je reis met het bezoeken van leuke steden en prachtige natuur. Zweden is bijzonder natuurrijk; bijna 70% van het land is bos. Je kunt er hiken, kamperen of gewoon rust vinden in een houten huisje ergens aan een meer. Heerlijk!
 • Zweden is groot en de afstanden zijn enorm. Hou daar rekening mee tijdens je roadtrip. Als je moe wordt tijdens het rijden stop dan op tijd;
 • Rond het Vänernmeer en daarboven (regio Värmland) is de kans groot dat je rendieren en elanden tegenkomt. Ik heb ze helaas niet gezien, maar wel heel veel dansende herten;
 • Zweden is veilig. Er zijn maar tien miljoen inwoners; dat zijn 23 personen met km2. Ter vergelijking: in Nederland wonen 422 mensen op een km2;
 • Zweden kent veel immigratie wat je terugziet in het kleurrijke straatbeeld;
 • In Zweden kom je echt tot rust. Haast je niet, ga niet highlight na highlight af, maar neem je tijd. Het is de perfecte plek om een versnellinkje langzamer door het leven te gaan dan in het hectische Nederland bijvoorbeeld. Pak je moment en je rust in Zweden!
 • Heb je tijd? Plak dan ook een stuk Noorwegen aan je reis. Hier vind je inspiratie voor een roadtrip door Denemarken, Zweden én Noorwegen
 • Kopenhagen is (wat mij betreft) een van de tofste steden van Europa. De vibe is er gewoon heel fijn. Neem dus je tijd om Kopenhagen te ontdekken tijdens je roadtrip Scandinavië

 

Meer inspiratie voor roadtrips? Lees ook:

ALLES OVER ROADTRIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap