Als je mij al een tijdje volgt of weleens wat van mij leest, dan zal het je vast niet ontgaan zijn: Ik ben dol op Spanje. Mijn nomadenleven brengt mij op heel veel plekken en vanaf 2021 was dat bijzonder vaak in Spanje. Van Mallorca tot aan Valencia en Andalusië; ik ben overal te vinden. Spanje is heerlijk! Maar wat maakt dit zinderende Mediterraanse land nou zo fijn? Is het het klimaat? De zon? De palmbomen? De taal? Of alles tegelijk? In dit blog neem ik je mee waarom Spanje zo’n fijn land is en je nu koffers naar Spanje moet pakken.

 

WAAROM SPANJE ZO’N FIJN LAND IS

13x redenen om naar Spanje te gaan!

Ah Spanje! Al sinds ik op mijn twintigste uit Nederland vertrok en de wijde wereld introk wist ik: ooit woon ik in Spanje. Ik dacht altijd dat het Barcelona zou worden, maar gek genoeg is dat er nog niet van gekomen. Sinds 2018 heb ik geen vast woon- of verblijfsplaats en is reizen mijn levensstijl. Ik heb een eigen online bedrijf (mijn freedom business) dat ik overal ter wereld kan runnen en zo leef ik mijn allermooiste remote levensstijl. De wereld aan mijn voeten!

 

Ik kan dus naar Spanje wanneer ik maar wil. Waar dat vroeger voor mij echt een ongelooflijke utopie was – ik reisde altijd veel, ging veel op stedentrip en beeldde me dan altijd in hoe het was om er te wonen, maar dat kon nooit omdat ik altijd fysiek ergens verwacht werd (omdat ik een baan had) -, is het nu voor mij werkelijkheid geworden. Waar een wil is, is een weg en je kunt manifesteren wat jij maar wil en wat je maar gelooft. Anyway, Spanje! Het fijnste land van Europa. Heerlijk om te wonen, maar ook om op vakantie gaan. Dit zijn 13 redenen waarom Spanje zo’n fijn land is!

 

Waarom Spanje zo’n fijn land is

1. Spanje heeft een heel fijn klimaat en veel zon

Fan van Nederlandse winters ben ik nooit geweest en als je eenmaal zo’n koude winter hebt overgeslagen wil je eigenlijk nooit meer anders. In Spanje zijn de winters – afhankelijk van de plek en regio – mild, zacht en redelijk warm. Zo maakte ik mee dat het in januari in Málaga al bijna dertig graden was, liep ik in februari in Valencia al zonder jas en lag ik op Mallorca in maart al eens op het strand. De Spaanse zomers zijn ronduit snikheet en bijna niet uit te houden, dus die zou ik lekker vermijden. Maar alle periodes buiten de zomer om: heerlijk! Het klimaat is dé reden waarom Spanje zo’n fijn land is.

 

Redenen waarom Spanje zo geweldig is

2. Het barst van de sinaasappelbomen in Spanje

Typisch Spaans. De statige sinaasappelbomen die in Spaanse steden gewoon langs de weg staan maken het typische Spaanse straatbeeld helemaal af. De oranje bolletjes die aan de takken tussen de groene bladeren bungelen zijn niet alleen schattig, maar ook nog eens supersfeervol. Het voelt enorm Mediterraans aan. En! In de lente bloeien de sinaasappelbomen! De sinaasappels zijn dan geoogst waardoor de oranje ballen plaats maken voor witte bloemetjes die ook nog eens enorm lekker ruiken.

PS: Valencia is dé sinaasappelstad van Spanje.

Lees ook:

LENTE IN VALENCIA | 5x redenen om Valencia in de lente te bezoeken 

SINAASAPPELS | Alles over de sinaasappelbloesem in Valencia

sinaasappelbomen in Spanje

 

Waarom Spanje zo’n fijn land is

3. Spanje heeft prachtige stranden (en ook nog hidden gems)

Het zal je niet verbazen en het is misschien overbodig om te zeggen, maar Spanje heeft prachtige stranden. De kustlijn van het Spaanse land is in totaal bijna 5000 kilometer lang, dus je kunt je voorstellen dat er heel wat mooie stranden zijn te vinden. Natúúrlijk heb je de massale stranden aan de beroemde costa’s, maar er zijn ook nog flink wat hidden gems te vinden tussen de grote stranden door. Huur een auto en maak eens een willekeurige roadtrip langs een willekeurige kust. Wedden dat je op heel wat onverwachte pareltjes stuit?Spaans strandStrand Malaga Spanje

 

Waarom Spanje zo’n fijn land is

4. Spanje staat vol met exotische palmbomen

Ze zijn m’n lievelings: palmbomen! Geen verrassing dat Spanje er vol mee staat, lijkt me. Ik was dertien toen ik voor het eerst voet aan land zet op het Spaanse en dus ook voor het eerst een palmboom in het echt zag. Ik dacht dat ik een film was beland. Instantly verkocht. Sindsdien woonde ik op Curaçao, reisde veel in de Caribbean, Zuid-Amerika en Azië, dus heb ik er enorm veel gezien, maar ze vervelen nooit. Palmbomen zijn prachtig! Vandaar ook mijn liefde voor de Mallorcaanse hoofdstad Palma. Duhuh.

Lees ook:
PALMA DE MALLORCA | Complete cityguide: álles voor je stedentrip 
MAGISCH MALLORCA | Zoveel meer dan strand alleen: ultieme eilandgids

Palmbomen in Spanje Valencia

 

Waarom Spanje zo’n fijn land is

5. Spanje heeft prrrrachtige steden 

Aan prachtige Spaanse steden geen gebrek. Spanje heeft een lange en enerverende geschiedenis en die vind je volop terug in de mooie Spaanse steden. Mijn persoonlijke favorieten zijn Valencia, Palma de Mallorca, Sevilla en Málaga. Alle steden zijn Spaans op hun eigen manier. Waar de een wat luchtiger voelt, is de ander juist heel intens. En waar de een pál aan het strand ligt, ligt de ander juist dieper in het bergachtige binnenland. Hoe dan ook, de meeste Spaanse steden zijn parels, dus plan die volgende citytrip.

Lees ook: SPANJE | Dit zijn 10 prachtige Spaanse steden voor je stedentrip

 

Redenen waarom Spanje zo geweldig is

6. Spanje heeft mooie eilanden: Balearen en Canarische

Of het nou de Balearen of de Canarische eilanden zijn: om het eilandleven te ervaren zit je in Spanje helemaal goed. De Balearische eilanden liggen ten oosten van het Spaanse vaste land in de Balearische Zee (Middellandse Zee). Welke eilanden dat zijn? Ibiza, Mallorca en Menorca. Alle drie de eilanden zijn een bezoekje waard en geven Spanje net dat beetje extra.

Maar als je iets zuidelijker gaat, zelfs helemaal tot ten westen van Marokko vind je nóg een eilandengroep: de Canarische eilanden. Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, La Palma, El Hierro, La Gomera en Fuerteventura vormen samen de Canarische eilandengroep. Hoewel ze vlakbij elkaar liggen, zijn ze alle zeven heel verschillend van elkaar. Compleet los van het Spaanse vasteland maken ze Spanje helemaal compleet.

Lees ook:

→ MAGISCH MALLORCA | Zoveel meer dan strand alleen: ultieme eilandgids 

→ LANZAROTE | 3x hoogtepunten op dit vulkanische Canarische eiland

 

Waarom Spanje zo’n fijn land is

7. Spanje heeft heel veel mooie kusten

Van de Costa del Sol naar de Costa Brava. Of van de Costa Blanca naar de Costa Dorada… in Spanje haal je je hart op aan een van de vele kusten. Spanje heeft in totaal bijna 5000 kilometer kust, dus er is heel wat te zien. Hoewel sommige plekken langs de kust enorm druk en toeristisch kunnen zijn (denk aan badplaatsen als Lloret de Mar, Salou en Calella aan de Costa Dorada), zijn er heus ook nog plekken die veel rustiger en onontdekt zijn.

De Costa Brava ligt ten noorden van Barcelona, de Costa Dorada er net onder. De Costa Blanca ligt bij Alicante en de Costa del Sol helemaal in het zuiden van Spanje bij Málaga. Take your pick. De costa’s zijn een van de redenen waarom het zo ongelooflijk heerlijk is in Spanje.

 

Waarom Spanje zo’n fijn land is

8. Prachtig Andalusië

De mooiste regio van Spanje is zonder meer Andalusië. In het zuiden van het land vind je deze enerverende, overweldigende en schitterende regio. In Andalusië ervaar je het échte Spanje. De hoofdstad Sevilla is wat mij betreft en volgens vele anderen de mooiste stad van Spanje en dus een van de hoogtepunten van de regio. Maar ook de bergachtige landschappen, de witte dorpjes die in de bergvalleien staan, de zuidkust met plaatsen als Málaga, Marbella en Tarifa maken Andalusië tot het échte Spanje.

En dan heb ik het nog niet eens over de geschiedenis van de regio gehad. Van de moren tot de christenen; ze hebben allemaal hun sporen nagelaten. Je ziet het voorál in het paleis het Alhambra in Granada, maar ook het Real Alcazar in Sevilla is imposant. En wat dacht je van al die schitterende kathedralen, zoals de Mezquita in Córdoba die voorheen een moskee was? Andalusië maakt Spanje een ongelooflijk fijn land.

Lees ook:
ANDALUSIË | 5x mijn favoriete plekken in Zuid-Spanje 
ROADTRIP ANDALUSIË | Rondreis van twee weken door Zuid-Spanje 
ANDALUSIË | Dit zijn de zes mooiste steden van Zuid-Spanje

 

Waarom Spanje zo’n fijn land is

9. Het binnenland van Spanje mag er ook zijn 

Spanje mag dan wel vooral bekend staan om de vele, grote, drukke en enorme stranden en costa’s, vergeet ook het binnenland van Spanje niet. Vooral in Andalusië is het prachtig en bergachtig. Met reusachtige kloven (zoals Caminito del Rey) en mooie witte bergdorpjes als Ronda en Setenil de las Bodegas. Maar ook in het noorden is het landschap prachtig. En wat dacht je van het binnenland van Mallorca? Je stuit er zomaar op bergachtige verrassingen met adembenemende uitzichten en pittoreske dorpjes en plaatsjes.

 

Redenen waarom Spanje zo geweldig is

10. Spanje heeft een heel rijke geschiedenis

De geschiedenis van Spanje gaat way back. Waar het zuiden ooit bezet was door de moren en er moskeeën met minaretten en andere islamitische dingen te vinden waren, werden ze na verloop van tijd verdreven door christenen die hun stempel drukten op de ooit zo moorse gebouwen en pleinen. Het zorgt ervoor dat de kathedraal van Sevilla nog altijd een minaret heeft (de Giralda), dat de Mezquita in Córdoba een tot kathedraal omgebouwde moskee is, dat het Alhambra in Granada niet meer volledig is doordat de ‘nieuwelingen’ het oude wilden vernietigen.

Maar ook overzee hield Spanje in de zestiende en zeventiende eeuw flink huis. Op een land na (Brazilië) spreekt heel Zuid-Amerika Spaans en dat komt door de Spaanse veroveringen. In sommige steden en op bepaalde plekken vind je typisch koloniale, Spaanse gebouwen en die stammen helemaal uit de tijd van de Spaanse conquistadores; de Spaanse kolonisten. Echt, alleen het verhaal van Spanje maakt het land al de moeite waard om te bezoeken.

Geschiedenis Spanje AlhambraGeschiedenis Spanje Romeins fort

 

Waarom Spanje zo’n fijn land is

11. De taal!

De Spaanse taal heeft mij altijd enorm geboeid en getriggerd. Toen ik JLo begin deze eeuw voor het eerst Spaanstalig hoorde zingen kende ik de songtekst van Una Noche Mas binnen no time uit mijn hoofd. Geen idéé wat ik song, maar het klonk wel lekker. Ooit zou ik Spaans spreken, besloot ik en dat gebeurde ook. Niet veel later toog ik naar Curaçao, kreeg verkering met een Argentijn en leerde ik mezelf de taal. Door te luisteren, verbanden te leggen, fouten te maken (heel veel), vervoegingen op te merken en het op een gegeven moment gewoon na te praten.

Nu spreek ik het op B2 niveau. En dat vind ik nog steeds ongelooflijk. Anyway, de Spaanse taal is een van de mooiste talen en een reden waarom Spanje zo fijn is. Wat dacht je van een cursus Spaans tijdens je bezoek aan Spanje? Het aangename met het nuttige combineren.

 

Redenen waarom Spanje zo geweldig is

12. Spanje heeft gebergtes (zelfs met sneeuw!)

Sneeuw in Spanje, het is bijna lachwekkend. Toch bestaat het! In de Sierra Nevada (vertaling: besneeuwde bergen) in het zuiden van Spanje ligt er sneeuw op de bergtoppen. In de winter kun je er zelfs skiën. Stel je voor dat je op zaterdag lekker op het strand ligt ergens in de buurt van Málaga of Nerja en dat je zondags na een uurtje rijden de lange latten onder kunt doen. Het kan in januari. Fantastisch toch!

En over sneeuw in Spanje gesproken. Zelfs op Mallorca kun je sneeuw zien! De hoogste bergtoppen in het Tramuntana gebergte zijn in de wintermaanden witter dan wit. Skiën op Mallorca is misschien een beetje teveel van het goede, maar los van de sneeuw kun je er prachtige hikes maken. Er is zelfs een officiële GR route. De GR 221 wordt ook wel de Dry Stone Route (Ruta de Piedra Seca) en loopt van zuid naar noord dwars door het Tramuntana gebergte. Ik wandelde ooit één van de etappes en dat was werkelijk schitterend.

Lees ook: WANDELEN OP MALLORCA | Van Deià naar Port de Sóller over de GR221

 

Waarom Spanje zo’n fijn land is

13. Het eten! (En drinken)

Tapas, pinxtos, cava, sangria, tinto de verano, agua de Valencia, Verdejo, Rioja. Sinaasappels, olijven, citroenen, tortillas, albondigas, jamónes, gazpacho, aioli, chorizo… moet ik nog even doorgaan of weet je genoeg? Wat kan ik erover zeggen? Het eten in Spanje is overheerlijk en alles wat ik zou zeggen al dat lekkers veel en veel tekort doen. En dan heb ik de paella nog niet eens genoemd. Een van de redenen waarom Spanje zo’n fijn land is om de overheerlijke keuken. Ik zou zeggen: Vaya a España!Spanje eten paella

Spaans eten seafoodSpanje wijn rioja

 

Naar Spanje?

  • Overtuigd? Wil je naar Spanje? Voor een vakantie, een rondreis, een roadtrip of om een tijdje te wonen en werken? Top! Spanje is vanuit Nederland niet ver. Je kunt met de auto (ik deed het een paar keer), maar ook vliegen is heel goed te doen. Je bent nooit langer dan zo’n 2,5 uur onderweg. Je vliegtickets vind je via Skyscanner;
  • Inspiratie voor leuke Spaanse digital nomad steden? → Lees dan: DIGITAL NOMAD | 2x toffe steden in Spanje om remote te werken
  • Je overnachting(en) in Spanje vind je heel gemakkelijk bij Booking.com. Hotels, appartementen, hostels, je vindt er álles;
  • Auto huren in Spanje? Regel je autohuur via SunnyCars;
  • Excursies, tours en activiteiten (fietstochten, boottochten, hikes, foodtours, etc.) in Spanje regel je heel gemakkelijk via Get Your Guide; 
  • Fiets huren? Of een fietstocht door jouw Spaanse bestemming? Vind je fiets(tour) bij Baja Bikes.


 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Spanje? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap