Flamenco in Sevilla. Wanneer je naar Sevilla gaat, vergeet dan niet om naar hét culturele hoogtepunt van de stad te gaan: een flamencoshow. Flamenco is een typisch Spaanse dans, afkomstig uit de regio Andalusië, dus nergens zo geweldig om een show te bezoeken als in de Andalusische hoofdstad. Sevilla dus. Tijdens mijn verblijf in Sevilla ging ik naar een fantastische flamencoshow en dat was werkelijk fenomenaal. Intens, sierlijk, puur, elegant en… luid! Ga mee naar een flamenco show in Sevilla.

Lees ook: SEVILLA | Zon, cultuur en historie: Sevilla, mooiste stad van Spanje

FLAMENCO IN SEVILLA

Naar een flamenco show in de hoofdstad van Andalusië

Ik zit pal naast het podium, hutjemutje tussen twee mensen in. Met z’n vijven maken we een rij en voor ons staan drie tafeltjes. Obers lopen rond om ons van drankjes te voorzien, maar ik sla over. Het is alsof ik in een kroeg ben; de bar aan de overkant met uitgestalde flessen sterke drank, een bedompte geur, het lage plafond en het gebrek aan licht. Het is gezellig, de sfeer voelt goed. Maar het grote houten gevaarte voor mij waarop enkel een aantal stoelen staan, verraden dat er iets staat te gebeuren. En dat dit niet zomaar een doorsnee bruine kroeg is. 

Om stipt 19 uur komt een man met lange, donkere krullen het podium op. In zijn hand een Spaanse gitaar. Hij neemt plaats op de stoel die vooraan op het podium staat en begint op zijn gitaar te spelen. Ik zie zijn vingers over de snaren glijden en het geluid dat eruit komt hoor ik door de speaker schuin boven mij galmen. De man speelt vol gevoel, dat is te zien aan de uitdrukking op zijn gezicht en te horen aan de intensiteit van zijn muziek. Het eerste applaus van de avond klinkt luid nadat hij 

Hij staat op. En neemt plaats achterop het podium. Er komt een zanger het podium op die lijkt te schrikken van het volume van zijn eigen stem wanneer hij begint te zingen. De zaal lacht en hij lacht mee, maar laat zich niet afleiden. Hij komt hier om te zingen en dat kan hij als geen ander. Zijn stem is hard, donker en mannelijk en alsof hij simpelweg praat vertelt hij een verhaal op het ritme van de gitarist, waarop twee bailaoras het podium op komen.

 

Hun jurken zwepen op bij hun bewegingen

De vrouwen dragen prachtige jurken, de een is iets langer dan de ander en de ander weer iets voller dan de een. Ze dansen alsof hun levens ervan afhangen. Eerst langzaam, zoals de muziek hen begeleidt, maar naarmate de gitarist en zanger het tempo opkrikken dansen zij mee met het ritme. Het lijkt geïmproviseerd, de artiesten kijken elkaar geregeld aan om verbinding te vinden in hun samenspel en dat maakt dat het echt voelt. 

Hun jurken zwepen op bij hun bewegingen, hun handen gaan sierlijk de lucht, terwijl de hakken van hun voeten een immens ritmisch kabaal maken op het hout van het podium. De intense blikken in de ogen van de vrouwen verraden dat ze helemaal opgaan in hun dans, dat er op dit moment niets anders voor ze bestaat dan het laten bewegen van hun lijven op het ritme van de muzikanten. Ze genieten intens. Deze flamenco is van hun. En ik geniet intens met ze mee.

 

Flamenco in Sevilla

De flamenco is een volksdans die afkomstig is uit de zuidelijke delen van Spanje. Het is een echte volksdans en hoort echt bij het Spaanse leven. Er zitten ook Arabische invloeden door (Zuid-Spanje is immers ooit bezet geweest door Moren) en dat hoor je vooral terug in de zang. De muziek wordt gemaakt met gitaar en door de dansers zelf. Zij stampen met hun hakken hard op de houten vloer en maken daar een opzwepend ritme van. De flamenco wordt gecreëerd door de dansers en muzikanten samen; het is echt een samenspel van wat er op dat moment is.

 

Naar een flamenco show in Sevilla? 

In Las Setas – het enorme, witte culturele gebouw in het centrum van Sevilla – vind je een zogenaamde tablao waar je een prachtige flamencoshow kunt bijwonen. Tablao Las Setas is een kleine zaal waar het publiek hutjemutje op elkaar zit en waar je vlak aan het podium zit. Het geluid van de tappen van de hakken op het zware houten podium dringt door tot in je trommelvliezen en de wind van het opzwepen van de jurken en poncho’s van de danseressen voel je in je gezicht wanneer je vlak aan het podium zit. Alsof je onderdeel bent van de flamencoshow. Fantástisch!

De show is intens, voelbaar, puur, echt. De zangers en dansers zijn op elkaar ingespeeld, maar geven je het gevoel dat ze de complete show improviseren. Het is een bijzondere ervaring.

Tablao Flamenco Las Setas
Setas de Sevilla
Plaza de la Encarnación
Casco Antiguo
41003 Sevilla

Koop je ticket(s) voor de flamencoshow

Powered by GetYourGuide

 

Weetjes over Flamenco:

  • Flamenco betekent flamingo. In Nederland wordt de dans wel eens de flamingo-dans genoemd, vermoedelijk omdat men denkt dat het daadwerkelijk zo heet. Dat is dus niet zo. De dans heet Flamenco, maar op haar beurt betekent het wel flamingo;
  • Flamenco is een volksdans en is beïnvloed door allerlei stromingen en culturen door de eeuwen heen;
  • Flamenco is onderdeel van het Spaanse dagelijkse leven;
  • Flamenco bestaat al zo lang dat niemand met zekerheid weet wanneer het is ontstaan. ‘Ze’ zijn daar nog altijd onderzoek naar aan het doen;
  • Flamenco heeft Arabische invloeden.

 

Naar Sevilla?

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Sevilla en Andalusië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap